Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

65Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Zoek je een stijltang die je gemakkelijk mee kunt nemen en onderweg kunt gebruiken? Dan is een mini stijltang precies iets voor jou. Mini stijltangen zijn compact van formaat en gemakkelijk mee te nemen, zodat ze perfect zijn voor je volgende reis. Dit maakt ze perfect voor je volgende reis. Ze zijn ook heel geschikt om kort haar en baarden te stylen.

Als je nog steeds niet zeker weet welk model het beste aan je eisen voldoet, kan onze mini stijltang test 2023 je helpen. We bekijken verschillende toestellen in detail en bevelen de naar onze mening beste producten in verschillende categorieën aan. Zo kun je snel en gemakkelijk de juiste stijltang voor je vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Mini stijltangen zijn veel compacter dan gewone stijltangen. Daardoor zijn ze bijzonder geschikt voor kort haar, wenkbrauwfronsjes, baarden en voor onderweg.
  • Net als stijltangen van normale afmetingen worden mini-strijkijzers onderscheiden naar het materiaal van de verwarmingsplaten: keramiek biedt de beste prijs/prestatie verhouding, titanium is zeer duurzaam en keramiek met een tourmaline coating is bijzonder hoogwaardig en zacht.
  • Mini stijltangen zijn er zowel met een snoer als met een oplaadbare batterij. Apparaten op batterijen zijn bijzonder praktisch omdat ze overal en altijd gebruikt kunnen worden. De batterij gaat echter meestal niet lang genoeg mee om heel lang of dik haar volledig steil te maken.

Mini stijltangen: Onze selectie

Mini stijltang: Koop- en beoordelingscriteria

Niet alle mini-strijkijzers zijn hetzelfde. Daarom moet je goed nadenken over wat je van je toestel wilt. In het volgende hebben we belangrijke koopcriteria opgesomd om je te helpen beslissen:

We hebben de resultaten van ons onderzoek in detail samengevat, zodat je precies weet wat de verschillende criteria zijn.

Grootte en gewicht

Hoewel alle mini stijltangen beduidend kleiner zijn dan gewone stijltangen, zijn er toch belangrijke verschillen. Je kunt het beste bedenken waar je je stijltang wilt gebruiken. Als je veel reist, is een compacte, lichtgewicht stijltang zeker een goede keuze. Als je vooral thuis je haar wilt steilen, kun je natuurlijk een zwaardere stijltang kiezen.

Hoe vaker je je mini stijltang gebruikt, hoe lichter hij moet worden.

Het gewicht van mini stijltangen varieert van ca. 150 tot ca. 400 gram. De zwaardere toestellen zijn bijna even zwaar als gewone stijltangen. Als je je mini stijltang ook op reis wilt gebruiken, kun je beter een lichtgewicht exemplaar kiezen.

Ook als je je haar graag krult met een stijltang, is een lichtgewicht model voordelig omdat het gemakkelijker te hanteren is.

Er zijn ook grote verschillen in grootte. Terwijl kleine toestellen maar ongeveer 15 cm lang zijn, meten grote toestellen tot wel 28 cm. Hier geldt dezelfde regel: hoe meer je met je model reist, hoe kleiner en handzamer het moet zijn.

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, moet je kijken naar de afmetingen van de verwarmingsplaten. Deze zijn meestal tussen 6 en 8 cm lang en tussen 1,3 en 2 cm breed. Hoe groter het oppervlak, hoe dikker de haarstrengen die verwerkt kunnen worden. Als je veel haar hebt of vaak snel moet werken, raden we een apparaat aan met een zo groot mogelijk verwarmingsoppervlak.

Voeding

Er zijn twee manieren om je mini stijltang van stroom te voorzien: met een snoer of met een oplaadbare batterij.

Apparaten die op batterijen werken hebben het voordeel dat je ze onafhankelijk van een stopcontact kunt gebruiken. Ze zijn vooral praktisch om je kapsel tussendoor op te frissen. Dankzij hun kleine formaat passen ze in elke tas

Je moet er echter wel voor zorgen dat je haarstyler vóór gebruik opgeladen is, want meestal kun je het apparaat niet gebruiken als het in het stopcontact zit. De maximale gebruikstijd met een opgeladen batterij is tussen de 30 en 60 minuten. Dus als je erg lang of dik haar hebt, kan de batterij leeg raken voor je klaar bent.

Natuurlijk heb je dit probleem niet met een mini stijltang met snoer. Het is ook geschikt voor langdurig gebruik en dik haar. Bovendien hoef je er niet aan te denken om je stijltang op te laden voor je hem gebruikt. Anderzijds kan de kabel in de weg zitten als je je haar steil maakt. Dit is vaak het geval als je je haar met je stijltang wilt krullen.

Temperatuurinstellingen

Veel mini stijltangen hebben een vooraf ingestelde temperatuur die niet onafhankelijk veranderd kan worden. Bij sommige toestellen kun je echter kiezen tussen verschillende temperatuurinstellingen.

Als je heel fijn of gevoelig haar hebt, moet de temperatuur voor het steilen rond de 170 graden liggen. Dik en gezond haar kan hogere temperaturen verdragen.

De maximumtemperatuur mag echter niet heter zijn dan 205 graden, anders wordt het haaroppervlak beschadigd. Dit kan tot haarbreuk leiden.

Een ander punt waar je op moet letten in verband met de temperatuur is de vereiste opwarmtijd. Er zijn hier soms heel grote verschillen. Terwijl snelle apparaten al na 30 seconden klaar zijn voor gebruik, kunnen andere er een paar minuten over doen.

Accessoires

Behalve de mini stijltang zelf, bieden veel fabrikanten ook accessoires aan. Als je veel reist, is het de moeite waard een paar euro meer te investeren in een toestel dat geleverd wordt met de accessoires die je nodig hebt.

Informeer voor je koopt naar de bijgeleverde accessoires.

De meeste mini stijltangen worden geleverd met een opbergtasje. Ze zijn echter niet allemaal hittebestendig. Je moet dus wachten tot je toestel voldoende afgekoeld is voor je het kunt opbergen. Met een hittebestendige koffer kun je je stijltang meteen inpakken en hoef je je geen zorgen te maken over waar je hem moet laten afkoelen.

Sommige modellen worden ook geleverd met een hittebestendige handschoen. Dit is om de hand die je gebruikt om je haar vast te houden te beschermen tegen brandwonden. Vooral als je nieuw bent met een stijltang, maakt de handschoen het je gemakkelijker je toestel te gebruiken.

Veiligheid

Het kan altijd gebeuren dat je vergeet je mini stijltang uit te zetten na gebruik. Als dit gebeurt, zijn er automatische uitschakelaars die je stijltang na een bepaalde tijd uitschakelen. Zo hoef je je niet plotseling in paniek af te vragen of je flat op het punt staat in brand te vliegen terwijl je op stap bent.

Batterij-aangedreven modellen hebben hier een duidelijk voordeel, omdat ze uitschakelen zodra ze ontladen zijn.

Voor mini stijltangen met snoer moet je òf investeren in eentje met een afsnij-inrichting, òf een timer kopen voor in je stopcontact.

Dit schakelt de stroomtoevoer uit na een door jou gekozen tijd. Zo hoef je je geen zorgen te maken.

Mini stijltang: Veelgestelde vragen en antwoorden

Voor je eindelijk je mini stijltang koopt, verduidelijken we in deze rubriek een paar vragen die vaak opduiken. Dit geeft je alle belangrijke informatie die je nodig hebt over mini stijltangen en helpt je je favoriete toestel te kiezen.

Voor wie is een mini stijltang geschikt?

Mini stijltangen zijn veelzijdig en daarom geschikt voor zowat iedereen. Zowel vrouwen als mannen profiteren van de handigheid van deze toestellen.

Mini Glätteisen

Een mini stijltang heeft plaats in elke zak en biedt een verscheidenheid aan stylingmogelijkheden. Daarom mag het op geen enkele reis ontbreken. (Image source: Anete Lūsiņa / unsplash)

De meesten van jullie denken waarschijnlijk in de eerste plaats aan reizen. Als je veel reist en ook op vakantie perfect gestyled haar wilt, moet een minitrimtang beslist tot je basisuitrusting behoren. Hij neemt niet veel plaats in je koffer in en je kunt hem zelfs in je handbagage meenemen als je met het vliegtuig reist.

Thuis kan een mini-tang een nuttige aanvulling zijn op je gewone stijltang. Vooral voor wie franjes heeft, is een kleine stijltang perfect. Als je pony’s niet goed zitten na het opstaan of in de loop van de dag, krijg je ze met een mini stijltang snel weer in vorm.

Mini stijltangen zijn ook meer geschikt voor mensen met kort haar dan gewone stijltangen. Kleine plukjes haar zijn veel gemakkelijker te bewerken met smalle verwarmingsplaten. Bovendien kun je een mini stijltang dichter bij de haarlijn gebruiken en zo je korte haar volledig vastpakken.

Last but not least zijn mini stijltangen ook een praktisch stylingshulpmiddel voor mannen. Als je een hulpmiddel zoekt om je baard en haar glad te maken en in model te brengen, raden we een minitrimmer aan. Het is gemakkelijk te gebruiken en geeft goede resultaten. Dankzij de handelbaarheid loop je nauwelijks het risico je per ongeluk te branden.

Welke soorten mini stijltangen zijn er?

Net als hun grotere verwanten worden mini stijltangen onderscheiden naar het materiaal waarvan de verwarmingsplaten gemaakt zijn. We hebben de verschillende fabricagemethoden en hun voor- en nadelen voor je samengevat in deze tabel:

Art Voordelen Nadelen
Keramische stijltang Uitstekende prijs/prestatie verhouding, goed glijdend voor minder haarbreuk, gelijkmatige verwarming Minder duurzaam dan andere materialen, veelvuldig gebruik kan haarbeschadiging veroorzaken
Titanium stijltang Bijzonder duurzaam, snelle warmteoverdracht, infraroodwarmte sluit vocht en natuurlijke oliën in, ionen verbeteren het algemene haarbeeld, zorgt voor gezond en glanzend haar Mogelijkheid tot verwonding: Verwarmingsplaten kunnen erg heet worden, hogere prijs
Keramische stijltang met tourmaline coating Momenteel de beste coating op de markt, glad en zijdezacht haar door negatief geladen ionen, ionentechnologie sluit ook oliën in het haar in en beschermt zo tegen hitte, infrarode warmtestraling heeft een antistatisch effect Hoge prijs

Toestellen met keramische coating zijn bijzonder geschikt voor wie maar af en toe zijn haar steil maakt. Het materiaal is minder beschermend dan de twee alternatieven, maar samen met een goede hittebeschermende spray zal je haar nauwelijks beschadigd worden. Een groot voordeel is de lage prijs.

Mini stijltang met titanium coating beschermt het haar tijdens het stijlen dankzij infraroodwarmte en ionentechnologie. Je haar ziet er bijzonder gezond en glanzend uit. Vanwege hun duurzaamheid en hogere prijs raden we deze toestellen vooral aan voor professionals die vaak een haarstrijker gebruiken.

Keramische platen met een extra tourmaline coating bieden momenteel de beste coating. Dit maakt de verwarmingselementen bijzonder glad, zodat je niet onbedoeld haar verliest omdat het in het apparaat blijft haken. Net als bij titanium profiteer je van beschermende ionische technologie en infrarode warmte, die een antistatisch effect heeft. Dit is erg praktisch, vooral in de winter.

Mini Glätteisen

Het juiste materiaal kiezen is belangrijk om je haar te beschermen en er gezond uit te laten zien. Hoe vaker je je haar steilt, hoe hoger de kwaliteit van de coating moet zijn. (Image source: Tim Mossholder / unsplash)

Er zijn ook stijltangen waarvan de verwarmingsplaten van aluminium zijn. Deze zijn nu echter heel zeldzaam, en daarom hebben we ze niet in onze lijst opgenomen. Hoewel ze vaak erg goedkoop zijn, zijn de warmteverdeling en het rechttrekresultaat erg onregelmatig. Daarom raden we niet aan er een te kopen. Prijsgevoelige mensen kunnen beter voor een keramisch toestel gaan.

Wat kost een mini stijltang?

Er zijn erg grote verschillen in de prijs van mini stijltangen. Deze tabel geeft je een ruw overzicht van hoeveel verschillende toestellen kosten:

Prijssegment Prijsklasse
Laag prijssegment ca. 10 tot 30 euro
Middelprijssegment ca. 30 tot 80 euro
Hoger prijssegment vanaf ca. 80 euro

Als je je mini stijltang maar zelden gebruikt, kun je natuurlijk gaan voor een toestel uit het lage prijssegment. Als je meer belang hecht aan kwaliteit of gevoelig haar hebt, is een apparaat uit het middeldure prijssegment de beste keuze.

In principe kan gezegd worden dat duurdere toestellen van betere kwaliteit zijn en meestal ook duurzamer dan de goedkopere versies. Een hogere prijs betekent echter niet altijd betere kwaliteit. Vergelijk dus goed en lees ook de recensies van andere klanten om het beste toestel voor jou en je portemonnee te vinden.

Wat zijn de alternatieven voor een mini stijltang?

Als je alternatieven zoekt voor een mini stijltang, moet je eerst bedenken waar je hem voor wilt gebruiken. Hier zijn enkele van de populairste alternatieven:

Alternatief Beschrijving
Gewone stijltang Als je je haar vooral thuis wilt steilen, is een stijltang van normaal formaat een goed alternatief. Je kunt er een kiezen die bij je past uit een groot aantal keuzemogelijkheden.
Krultang Als je je stijltang vooral wilt gebruiken om te krullen, is een speciaal gemaakte krultang geschikt. Krullen is meestal minder ingewikkeld en vergt minder oefening dan met een stijltang.
Baardstrijkers Baardstrijkers lijken op een haarborstel en zijn speciaal ontworpen om baarden vorm te geven. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en geschikt voor verschillende haartypes.

Zoals je ziet is er voor elke gelegenheid een geschikt apparaat. De gepresenteerde alternatieven zijn echter niet zo veelzijdig als een mini stijltang. Met een mini stijltang ben je flexibel en kun je spontaan beslissen of je vandaag je haar liever steil of krullend wilt hebben.

Welke mini stijltang is geschikt voor krullen?

Als je je haar wilt krullen met je mini stijltang, zorg dan dat hij afgeronde randen heeft. Het zal beter glijden en er is minder kans op afbrekende haren.

Mini Glätteisen

Met de mini stijltang kun je ook thuis prachtige strandgolven maken, net als op een strandvakantie. (Image source: Tamara Bellis / unsplash)

Afgezien daarvan is het belangrijkste om te oefenen, oefenen, oefenen. Volg deze aanwijzingen

  • Verdeel je haar: Neem eerst een kam en verdeel je haar in 4 secties van ongeveer dezelfde grootte. Zet dan 3 van de secties zo vast dat het haar je niet in de weg zit. Werk nu aan één sectie tegelijk.
  • Breng de krultang aan: Neem een lok van ongeveer 2 cm dik en breng de krultang aan. Begin ongeveer aan de basis van je oor, want het resultaat ziet er natuurlijker uit. Draai dan de stijltang in de lengte 360 graden om. De streng wordt een keer om je stijltang gewikkeld.
  • Trek de krultang naar de uiteinden van het haar: Nadat je de lok gewikkeld hebt zoals beschreven in stap 2, trek je je stijltang langzaam en gelijkmatig naar de uiteinden van je haar. Het is belangrijk om de hoek gelijk te houden. Je kunt jezelf met je andere hand helpen door de streng onderaan de uiteinden vast te houden.

Herhaal dit proces op alle lokken tot je haar helemaal gekruld is. Als je de richting van je stijltang steeds verandert, zien de krullen er natuurlijker uit. Borstel je haar daarna niet meer. Gebruik je vingers om afzonderlijke lokken vorm te geven en strakke krullen uit te schudden. Als je tevreden bent met het resultaat, zet je het vast met haarlak.

Als je lang en dik haar hebt, heb je veel tijd en geduld nodig om alle lokken met een mini-tang te krullen. Een gewone stijltang is geschikter omdat je er dikkere lokken mee kunt bewerken. Mini stijltangen zijn echter perfect voor kort tot halflang haar.

Hoe maak ik mijn mini stijltang goed schoon?

Om te voorkomen dat stylingproducten zich op de verwarmingsplaten ophopen, moet je je minitriangentang na elk gebruik schoonmaken. Dit verlengt de levensduur van je stijltang. Bovendien glijdt je haar alleen goed over schone verwarmingsplaten, wat haarbreuk voorkomt.

Schakel eerst je toestel uit, koppel het los van de stroomvoorziening en laat het afkoelen. Bevochtig nu een microvezeldoek en maak de verwarmingsplaten voorzichtig schoon. Zorg er altijd voor dat je toestel niet te nat wordt, anders wordt de gevoelige elektronica beschadigd.

Voor hardnekkig vuil kun je ook glasreiniger of speciale glaskeramische reinigers gebruiken. Lees bij twijfel de reinigingsvoorschriften in de gebruiksaanwijzing.

Conclusie

Mini stijltangen zijn praktische metgezellen voor onderweg, want ze passen in elke broekzak. Vooral draadloze toestellen kunnen overal en altijd gebruikt worden. Maar mini stijltangen zijn net zo geschikt voor thuisgebruik. Vooral voor kort haar en het stylen van baarden is de handzaamheid van deze apparaten een groot voordeel.

Modellen met keramische bekleding zijn overtuigend door hun uitstekende prijs/prestatie verhouding. Producten met een titanium coating zijn bijzonder duurzaam, terwijl keramiek met een tourmaline coating je haar heel zachtjes steilt. Dankzij de grote keuze is er voor iedereen een geschikt toestel.

Beeldbron: Dolgachov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies