Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

28Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Motorblokjes behoren tot het klassieke kinderspeelgoed en bevorderen de grove en fijne motoriek van peuters en baby’s. Door motorblokjes te gebruiken kunnen kinderen bewegingspatronen leren en die dan zelfs toepassen op alledaagse dingen.

De speelse component verschaft het kind dus extra motivatie. In onze motorkubustest 2022 willen we je helpen bij het kopen van motorkubussen en je laten zien waar je op moet letten. We geven je tips, beantwoorden je vragen en laten je ook modellen zien die we kunnen aanbevelen.
Belangrijk om te weten

  • De motorkubus is een populair stuk speelgoed dat op speelse wijze de grove en fijne motoriek van peuters en baby’s bevordert.
  • Er zijn motorblokjes voor verschillende leeftijdsgroepen, die variëren in complexiteit. Baby’s van ongeveer 10 tot 12 maanden kunnen motorblokjes gebruiken.
  • Welke soort motorblok je moet kopen hangt af van hoe oud je kind is, welke bewegingen hij of zij moet leren en wat je in speelgoed zoekt.

Motorblok: Onze selectie

Motorblok: Koop- en beoordelingscriteria

Motorkubus zijn er in verschillende ontwerpen met verschillende functies, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor je kind. We laten je hieronder zien wat belangrijk is bij het kopen:

We zullen deze punten nu meer in detail uitleggen, zodat je een betere indruk krijgt van de respectieve criteria.

Complexiteit van de kubus

Er zijn motorische kubussen die speciaal voor bepaalde leeftijdsgroepen ontwikkeld zijn. Deze variëren van modellen die kinderen vanaf 10 tot 12 maanden kunnen gebruiken tot modellen die geschikt zijn voor kinderen ouder dan 2 jaar. De complexiteit hangt af van de speelse taken die de kubus biedt.

Baby’s die 12 maanden oud zijn, bijvoorbeeld, kunnen nog niet zo goed verbindingsstructuren maken als 2-jarigen. Anderzijds mogen 2-jarigen niet te weinig worden uitgedaagd met een motorisch blokje voor kinderen van 12 maanden en ouder.

De motoriekkubus is bedoeld om de motorische vaardigheden van je kind te bevorderen en te ontwikkelen. Maar sommige processen kunnen nog niet door peuters verwerkt worden, dus moet je letten op de leeftijd waarvoor het betreffende motorblokje geschikt is.

Veelzijdigheid en functies

Elke motorkubus is anders ontworpen en heeft verschillende functies en extra’s die nuttig kunnen zijn voor je kind. Dit kan feedback zijn in de vorm van muziek, of in het algemeen extra speelmogelijkheden die de kubus met zich meebrengt.

Natuurlijk is dit ook een kwestie van prijs, want extra spelmogelijkheden kosten geld. Loopspelletjes of ballenbanen die op de kubus geplaatst worden zijn bijzonder populair. Motorische activiteitenkubussen met veel speelmogelijkheden zijn onvermijdelijk groter dan modellen die deze niet bieden. Hiermee moet bij aankoop rekening gehouden worden.

Vakmanschap van de kubus en kleine onderdelen

Dit criterium is bijzonder belangrijk omdat kleine kinderen zich kunnen verslikken in kleine onderdelen die slecht gemaakt kunnen zijn of gemakkelijk los te maken zijn. Dit geldt vooral voor producten uit China, die helaas vaak slecht gemaakt zijn.

We raden je daarom aan iets meer geld uit te geven voor een goed motorblokje. De bekende merken op dit gebied, zoals Hape, Eichhorn of EverEarth zijn betrouwbaar en bieden zeer goede kwaliteit. Let bij het kopen vooral op de beoordelingen van eerdere klanten en hun feedback over de motorische activiteitenblokjes.

Gebruikt materiaal

Motorische activiteitenblokjes zijn van verschillende materialen gemaakt. Vooral houten kubussen of kubussen van verschillende kunststoffen en soms ook van zachte materialen zijn populair. Houten kubussen zijn stabieler, van betere kwaliteit en visueel aantrekkelijker dan plastic kubussen, maar ze zijn ook duurder.

Plastic kubussen zijn lichter en in verschillende kleuren verkrijgbaar. Bovendien worden plastic kubussen vaak geleverd met extra’s zoals dieren of speelfiguren. Plastic dobbelstenen zijn vaak ook zachter en bieden minder gevaar voor verwonding, ook al is dat bij houten dobbelstenen niet groot. Het is echter bijzonder belangrijk dat het gebruikte materiaal vrij is van schadelijke stoffen.

Heel goedkope motorblokjes zijn vaak van goedkoop synthetisch of zacht materiaal gemaakt en zijn daarom niet aan te bevelen. Net als bij de afwerking moet je dus letten op de kwaliteit en liever iets meer geld uitgeven voor een kubus van hoge kwaliteit. We bevelen daarom duidelijk een houten kubus aan. Ze zijn van hoge kwaliteit, stabieler en meer geschikt voor de massa. Ze zijn daarom de extra kosten waard.

Motorische vaardigheden kubus: veel gestelde vragen en antwoorden

We hebben je een overzicht gegeven van waar je op moet letten als je beslist wat je gaat kopen. Nu willen we graag enkele veel gestelde vragen over motorblokjes beantwoorden. Daarna heb je een goed overzicht van het hele onderwerp.

Wat is een motorkubus?

De motorkubus is erg populair speelgoed bij kleine kinderen en baby’s. Maar het is niet alleen speelgoed, want het bevordert ook de grove en fijne motoriek van baby’s. Er is dus een praktisch nut naast het eigenlijke spelen. Baby’s en opgroeiende kinderen hebben een favoriete bezigheid, spelen.

Dit begint al na een paar weken. Maar verder dan dat is het altijd belangrijk dat kinderen al na een paar maanden de eerste bewegingsreeksen kunnen begrijpen en relaties kunnen vormen.

Het herkennen van bewegingsreeksen is een belangrijk proces voor jonge kinderen. Dit proces wordt versneld en bevorderd door motorblokjes. (Afbeelding bron: StockSnap / pixabay)

En hier komt de motorische vaardigheden kubus om de hoek kijken, want die combineert speelse elementen met het aanleren van nieuwe bewegingspatronen. Dit heeft invloed op de ontwikkeling van het kind, omdat het beter in staat is verbanden te leggen met de omgeving. Behalve deze bewegingsreeksen wordt ook de herkenning van kleuren, patronen en vormen bevorderd en wordt de hand-oog coördinatie ontwikkeld.

Welke soorten motorblokjes zijn er?

Motorblokjes hebben hetzelfde doel en oogmerk, maar ze zijn er in verschillende soorten.

Type Voordelen Nadelen
Houten kubus Hogere kwaliteit, stabieler, vervuilingsvrij Duurder in aanschaf
Plastic kubus Goedkoper, in verschillende kleuren verkrijgbaar, Vaak omlijst met dieren of vormen Niet zo hoge kwaliteit, Mogelijk niet vervuilingsvrij bij heel goedkope kubussen
Kubus met kogelbaan Extra speelmogelijkheid Duurder, heeft meer ruimte nodig

De vraag naar de prijs hangt natuurlijk af van welke versie van de kubus je gekozen hebt. Zoals reeds gezegd zijn houten dobbelstenen over het algemeen duurder dan plastic dobbelstenen. De grootte van de kubus speelt natuurlijk ook een rol.

Type Prijs
Houten kubus 25-100 Euro
Plastic kubus 15-50 Euro
Kubus met kogelbaan 50-100 Euro
Kubus met motorloop 25-100 Euro

Eenvoudige plastic motorkubussen zonder extra spelletjes zijn te koop voor ongeveer 15-20 euro. Houten modellen van hogere kwaliteit in een gelijkaardig ontwerp kosten gewoonlijk meer dan 30 euro. Met extra spelletjes, muziek of audio kun je soms meer dan 80 euro verwachten.

Voor wie is een motorkubus geschikt?

Motorblokjes zijn in principe geschikt voor elke peuter vanaf ongeveer 10-12 maanden tot kinderen ouder dan 2 jaar.

Het herkennen van patronen en volgordes is elementair in de ontwikkeling van kinderen en moet al op jonge leeftijd aangemoedigd worden. (Image source: Pragyan / pexels)

Het is belangrijk rekening te houden met het type motorblokje en de speluitrusting, want die zijn bepalend voor het koopgedrag. Zoals al beschreven is, hangt het af van de leeftijd van je kind.

Wat zijn de alternatieven voor een motorblokje?

Motorische kubussen zijn vrij uniek in hun functies, want ze bevorderen verschillende bewegingen, motorische vaardigheden en begrip, maar er zijn natuurlijk ook alternatieven op de afzonderlijke gebieden.

Alternatief Beschrijving
Kruipdeken Een kruipdeken kan kinderen helpen bewegingsreeksen en coördinatie te ontwikkelen. Dit bevordert vooral de grove motoriek
Schilderplanken Schilderplanken zijn een ander alternatief, want kinderen leren verbanden te begrijpen tussen bewegingssequenties en reacties. Dit kan de fijne motoriek doeltreffend ondersteunen, maar draagt nauwelijks bij tot de ontwikkeling van elementaire bewegingen
Vorm- of kleurenspeelgoed Met dit soort speelgoed kun je de oog-handcoördinatie bevorderen door te grijpen, te vormen of op te tillen en gewoon te spelen

In het algemeen is de motorische kubus de beste keuze omdat hij compact verschillende ontwikkelingen bij baby’s en peuters bevordert en ontwikkelt, maar alternatieven kunnen op bepaalde gebieden even goede of soms zelfs betere resultaten bieden.

Welke spelletjes moet de motorkubus hebben?

We hebben al gezegd dat motorblokjes te koop zijn in verschillende versies en met verschillende uitrusting. Deze verschillen vooral in de spellen die beschikbaar zijn. Loopspelletjes, bijvoorbeeld, bevorderen de behendigheid en hand-oog coördinatie en kinderen vanaf een jaar kunnen ze al bedienen. Muziekspelletjes zijn ook geschikt voor kinderen vanaf één jaar.

Speelgoed bevordert ook de beweging bij jonge kinderen en is daarom altijd een extra alternatief. (Image source: Carola68 / pixabay)

De situatie is anders met puzzel- en knijperspelletjes. Deze zijn alleen geschikt voor kinderen ouder dan drie jaar, want ze vereisen logisch denken en het herkennen van verbanden. Er is dus geen algemeen antwoord op deze vraag. Natuurlijk hangt het af van de leeftijd van je kind en van wat je je kind wilt leren.

Samenvatting

Een motorische kubus is erg populair speelgoed dat de grove en fijne motoriek van baby’s en peuters door spel ontwikkelt en bevordert. Er zijn verschillende complexe kubussen voor verschillende leeftijdsgroepen, die elk verschillende spelletjes bieden.

Houten blokjes zijn van betere kwaliteit dan plastic blokjes, maar ook duurder. Plastic kubussen zijn goedkoper, verkrijgbaar in vele kleuren en variaties, maar vaak niet zo goed geconstrueerd als houten kubussen.

Beeldbron: Ivanov / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies