Laatst bijgewerkt: 24-06-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

24Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Lange werkdagen, steeds meer verantwoordelijkheden, stress, het onder druk staan of te weinig uren slaap. Identificeer je je hiermee? Al merken we het soms niet, toch leiden we een gejaagd leven, dat vaak niet vol te houden is. Tegenwoordig is het niet eenvoudig om het werk, het gezin en de sociale contacten te combineren en om dan ook nog tijd over te houden om jezelf te verzorgen.

Deze routine heeft meer negatieve gevolgen op ons organisme dan we denken. Eén van de organen die hier het meest onder lijdt is de huid, vooral die van ons gezicht. Het is heel belangrijk om de huid van ons gezicht goed te verzorgen. In dit geval zijn nachtcrèmes hierbij één van de belangrijkste elementen. Als je wilt weten waarom, lees dan snel verder.
Belangrijk om te weten

 • De behoeften van onze gezichtshuid zijn overdag en s’nachts niet hetzelfde. Nachtcrèmes zijn speciaal samengesteld om s’nachts aan alle behoeften van onze huid te voldoen.
 • Nachtcrèmes hebben een verrijkte formule met actieve werkstoffen.
 • Er zijn veel positieve effecten die nachtcrèmes op onze gezichtshuid hebben. Ze zorgen voor een gezondere huid van buiten en van binnen.

Onze selectie: De beste nachtcrèmes op de markt

Hieronder vind je een lijst met de 5 beste nachtcrèmes op de Nederlandse markt. We hebben van elk van hen een beschrijving opgenomen, zodat je de producten goed met elkaar kunt vergelijken. Dit kan je helpen om te beslissen welke nachtcrème het meest geschikt is voor jou.

De nachtcrème met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De Triple Active nachtcrème van L’Oréal Paris geeft de huid actieve bestanddelen om zich te hydrateren, voeden en herstellen gedurende de hele nacht. De crème is geschikt voor alle huidtypen en leeftijden. Na het aanbrengen is de huid perfect gehydrateerd en voelt deze comfortabel en soepel aan. Bij het wakker worden is de huid fris, ontspannen en stralender. De huid oogt jonger en mooier. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend.

De meest complete nachtcrème

De Olaz Total Effects 7-in-1 verstevigende nachtcrème is een multifunctionele nachtcrème dankzij het bewezen vitaminecomplex. De crème bestrijdt de 7 belangrijkste tekenen van het ouder worden, zoals lijntjes, rimpels en uitdroging. Je huid zal er jonger en steviger uitzien. De crème voelt fijn aan en heeft een zachte geur. Dankzij het handige pompje is de dagcrème eenvoudig te gebruiken en doseren. De nachtcrème trekt lekker snel in.

De fijnste nachtcrème met hyaluronzuur

Het merk Eucerin is als sinds 100 jaar een innoverend merk in huidverzorging en wordt dan ook door veel dermatologen aangeraden. De Eucerin Hyaluron-Filler Anti-Rimpel nachtcrème is een rustgevende crème die de rode huid hydrateert en verzacht. Als bijzonder ingrediënt heeft dit product 2 soorten moleculen van hyaluronzuur. De crème heeft een milde formule dat het risico van irritatie van de huid vermindert.

De nachtcrème voor een voelbaar stevige huid

De nachtcrème van Nivea combineert het cel-actieve Q10 met 10 keer meer Creatine. Het bestrijdt fijne lijntjes en rimpels en zorgt voor een voelbaar stevigere huid. De nachtcrème is een fijne variant op de Nivea Q10 dagcrème, is erg voedend en voelt zacht aan op de huid. Na gebruik voelt je huid zijdezacht aan. Het potje is handig in gebruik en gemakkelijk mee te nemen op reis of als je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat.

De meest zuiverende nachtcrème

Biodermal Pure Balance Skin Refining Nacht balsem is een verzorgende crème die speciaal is ontwikkeld voor een volwassen huid met onzuiverheden en oneffenheden. De balsem exfolieert de huid op milde wijze en gaat zo onzuiverheden en oneffenheden tegen. Het ruikt lekker en trekt goed in. De nachtcrème is makkelijker smeerbaar, goed te verdelen over de huid en droogt snel waardoor je handen binnen enkele seconden weer schoon aanvoelen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over nachtcrèmes

Het is belangrijk dat je, voordat je een nachtcrème koopt, de belangrijkste aspecten van dit product kent. Hieronder vind je de meest relevante kenmerken van een nacht zodat je jezelf goed kan informeren voor je een product kiest. Om je hierbij te helpen beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen van andere gebruikers

Nachtcrèmes bevorderen de strakheid en de elasticiteit van de gezichtshuid.
(Bron: Bowie15: 74498068/ 123rf.com)

Wat is een nachtcrème precies?

Nachtcrème is een cosmetisch product dat is ontworpen om een optimale gezichtsverzorging tijdens de nacht te bieden. Ze zijn speciaal geformuleerd om aan de behoeften van onze gezichtshuid s´nachts te voldoen. Ze hebben een hydraterende functie, en bezitten ook andere eigenschappen die de verzorging van onze huid bevorderen.

Om het belang van het gebruik van een nachtcrème te begrijpen, is het belangrijk om te onthouden dat de behoeften van onze huid overdag en s’nachts niet hetzelfde zijn. Daarom zijn er dan ook dag- en nachtcrèmes ontworpen. Deze dragen bij aan een complete verzorging van de gezichtshuid, aangepast aan de verschillende behoeften hiervan.

Er zijn maar weinig nadelige gevolgen bij het gebruik van nachtcrème.
(Bron: Grogoryeva: 41240063/ 123rf.com)

Waarom wordt het aanbevolen om een nachtcrème te gebruiken?

Overdag wordt de huid blootgesteld aan meerdere externe factoren zoals de zon, milieuvervuiling en giftige stoffen. Deze factoren kunnen schadelijk zijn voor onze huid en de structuur ervan wijzigen. Deze schade moet gerepareerd worden, en dit reparatieproces vindt  s’nachts plaats.  Onze gezichtshuid profiteert van de nachtrust om zich te herstellen en om mogelijke schade te repareren

Jeanet Vermeulen, expert in dermatologie, verzekert dat nachtcrèmes hierbij een belangrijke rol spelen. Ook verteld ze ons dat het voedzame crèmes zijn, met een grote hoeveelheid actieve ingrediënten.

Nachtcrèmes zijn van groot belang voor een gezonde en stralende huid.

Wat zijn de verschillen tussen een dagcrème en een nachtcrème?

Het grootste verschil tussen een dagcrème en een nachtcrème zit in hun functie. De belangrijkste functie van dagcrèmes is die van het hydrateren van de huid en het beschermen van de huid tegen schadelijke externe factoren. Die van de nachtcrèmes daarentegen is het regenereren en herstellen van onze gezichtshuid tijdens het slapen.

Het feit dat ze volkomen andere functies hebben, verklaart dat ze ook een verschillende samenstelling hebben. Dagcrèmes hebben mestal hydraterende bestanddelen, anti-verouderingseffect en antioxidanten. Bijvoorbeeld hyarulonzuur, vitaminen C en E of collageen. Ook zit er in vele dagcrèmes UV-filters van verschillende sterktes.

Nachtcrèmes zijn eenvoudig aan te brengen.
(Bron: Grogoryeva: 41240063/ 123rf.com)

Nachtcrèmes daarentegen, bezitten een grotere hoeveelheid actieve bestanddelen vanwege hun herstellende en regenererende functie. Dit is het geval van de aminozuren, proteïnen of retinoïden. Maar ze bezitten geen zonnebescherming, omdat dat niet nodig is. In de tabel hieronder vind je de belangrijkste verschillen tussen dagcrèmes en nachtcrèmes.

Dagcrème Nachtcrème
Functie Hydratatie en bescherming tegen externe factoren. Herstel, regeneratie en vernieuwing van de huid.
Samenstelling Hydraterende factoren, anti-aging, antioxidanten, zonnebescherming. Hydraterende stoffen, groot aantal herstellende factoren. Zonder zonnebescherming.
Gebruik s’Ochtends, op een schone huid en vóór de make-up. sÁvonds, na het reinigen van het gezicht.
Leeftijd Elke leeftijd. Vanaf 30 jaar.

Waar is nachtcrème goed voor?

Zoals we je al vertelden aan het begin, bieden nachtcrèmes meerdere voordelen voor onze huid. Hier volgt een samenvatting van de belangrijkste hiervan, volgens deskundigen op dit gebied. Aan de ene kant bieden deze crèmes een perfecte hydratatie van de gezichtshuid. Met als gevolg een zachte en aangename textuur van de huid.

Nachtcrèmes bevorderen de bloedsomloop en de aanmaak van collageen.  Bovendien bezitten ze anti-rimpel bestanddelen die de ouderdomsverschijnselen bestrijden. Ze helpen ook de huid te herstellen en om de elasticiteit en gladheid te behouden. Tot slot wordt het herstel en de renovatie van de cellen van onze gezichtshuid bevorderd.

Wat zit er in een goede nachtcrème?

Nachtcrèmes bezitten formules met verrijkte ingrediënten en werkzame bestanddelen die weldadig voor onze huid zijn. Bovendien kunnen er producten met specifieke functies aan toegevoegd worden om zo het gewenste resultaat te bereiken.

Om deze reden zijn nachtcrèmes veel voedzamer dan dagcrèmes.

Wat dat betreft hebben nachtcrèmes een hogere concentratie van hyaluronzuur, retinol en glycolzuur.Andere veel voorkomende ingrediënten zijn vitaminen C, E en A; plantaardige oliën of aloë vera. Hieronder vind je een tabel met de belangrijkste actieve bestanddelen van een nachtcrème en hun functie.

Bestanddeel Functie
Hyaluronzuur Draagt bij aan een strakke en zacht huid. Hydrateert.
Retinol (Vitamine A) Bezit antioxidante eigenschappen, helpt acne te verminderen. Regenereert en repareert de huid. Mag niet overdag gebruikt worden, uit de zon blijven.
Vitamine C Vitamine met meerdere eigenschappen. Bevordert de aanmaak van collageen, verbetert de elasticiteit van de huid. Bestrijdt ouderdomsverschijnselen.Antioxidant.
Vitamine E Antioxidant. Draagt bij aan regeneratie en herstel van de huid.
Coenzym Q10 Bescherming tegen vrije radicalen. Bevordert de aanmaak van energie in de cellen. Revitaliserend.

Welke soorten nachtcrèmes zijn er?

Er zijn tegenwoordig oneindig veel verschillende soorten nachtcrèmes verkrijgbaar.  De cosmetische industrie heeft gezichtscrèmes ontwikkeld voor allerlei omstandigheden en behoeften. Dankzij de brede scala aan producten kunnen we het soort nachtcrème kiezen dat het beste bij ons past. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en met specifieke eigenschappen.

Dat wil zeggen, alle nachtcrèmes hebben bepaalde functies die hetzelfde zijn, zoals hydrateren, herstellen en regenereren van de huid. Maar er zijn ook crèmes met extra functies. Zo bestaan er bijvoorbeeld nachtcrèmes die ontwikkeld zijn om de ouderdomsverchijnselen tegen te gaan. Weer andere hebben neutrale formules voor gevoelige huiden.

Nachtcrèmes hebben anti-aging ingrediënten.
(Bron: Bowie15: 74465489/ 123rf.com)

Er bestaat niet slechts één soort nachtcrème. Ieder product is ontwikkeld voor bepaalde vereisten. Bijvoorbeeld voor het huidtype, het gewenste resultaat of het soort ingrediënten (Natuurlijke of synthetische cosmetica). Daarom kun je een steeds groter assortiment  nachtcrèmes op de markt aantreffen.

Wanneer moet ik beginnen met het gebruik van een nachtcrème?

Er bestaan geen vaste regels voor het gebruik van een nachtcrème. Iedereen heeft weer een andere huid, met bepaalde kenmerken en behoeften. Als algemene regel raden experts in dermatologie aan om omstreeks de 30 jaar te beginnen met het gebruik van nachtcrème. Vanaf dit momento neemt de aanmaak van collegeen af en verliest de huid elastiteit.

Maar dit is dus slecht een algemeen advies, dat niet letterlijk genomen moet worden. Er moet altijd rekening gehouden worden met de kenmerken van iedere huid. Bijvoorbeeld bij een droge huid wordt aangeraden om vanaf het 25ste jaar met het gebruik van een nachtcrème te beginnen. Bij dit soort huid komt het vaker voor dat er vroegtijdig rimpels gevormd worden.

Het is belangrijk om de nachtcrème goed aan te brengen voor het beste resultaat.
(Bron: Samborskyi: 104223320/ 123rf.com)

Maar in het geval van een vette huid, waarbij het hydratatieniveau hoger is en de ouderdomsverschijnselen zich meestal later voordoen, kan er gewacht worden met het gebruik van nachtcrème tot het 35ste jaar. Daarom is het belangrijk om het gebruik van de nachtcrème aan te passen aan je behoeften en die van je huid.

Hoe breng je nachtcrème aan?

Om de nachtcrème op de juiste manier te gebruiken is een bepaalde techniek vereist. We bieden je een eenvoudige en praktische methode om de gezichtscrème correct aan te brengen. De eerste stap bestaat uit het grondig reinigen van je gezicht zodat de crème zijn werking kan doen.  Vervolgens nemen we een kleine hoeveelheid van het product in de handpalm.

We gebruiken onze vingers om kleine hoeveelheden crème aan te brengen op het hele gezicht. Vervolgens strijken we het product uit middels cirkelvormige bewegingen van binnen naar buiten. We raden je aan om met je voorhoofd te beginnnen, daarna het midden van het gezicht en de kin. Vergeet niet als laatste om de hals en decolleté te hydrateren.

Er bestaan verschillende soorten nachtcremes, al naar gelang de samenstelling en eigenschappen, voor ieder huidtype bestaat er een ideale nachtcrème
(Bron: Alga38: 13179460/ 123rf.com)

Welke nadelige gevolgen kan een nachtcrème hebben?

De meest recente Studies tonen aan dat het gebruik van een nachtcrème maar weinig nadelige effecten kan hebben. Ondanks de verschillende ingrediënten die ze bevatten, zijn er nauwelijks gevallen bekend van negatieve reacties. Als deze zich al voordoen, is dat meestal het geval bij mensen die last hebben van een huidaandoening.

Een voorbeeld van een negatieve reactie is geïrriteerde ogen. Daarom moet het contact met de ogen vermijden worden. Aan de andere kant kunnen er allergische reacties of overgevoeligheid voor bepaalde componenten optreden. Dit zijn echter zeldzame gevallen.

Voordelen
 • Diepe hydratatie
 • Gevoede huid
 • Herstel en regeneratie van de cellen
 • Verbetering van de microcirculatie
Nadelen
 • Irritatie bij contact met de ogen
 • Allergische reacties of overgevoeligheid

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij de aanschaf van een nachtcrème is het belangrijk om van tevoren een aantal criteria te beoordelen. Hieronder vind je de meest relevante factoren die je dient te overwegen voordat je een nachtcrème koopt. Op deze manier zorg je ervoor dat je het product kiest dat het beste bij je past. De belangrijkste aankoopcriteria zijn:

 • Huidtype
 • Leeftijd
 • Functie
 • Samenstelling

Huidtype

Elk persoon heeft een unieke huid met bepaalde kenmerken. Sommige mensen hebben een drogere huid, anderen hebben een vettige huid. Jouw huidtype is essentieel bij het kiezen van een nachtcrème. Bij een normale huid wordt aangeraden om een milde formule met ingrediënten als de co-enzym Q10 en vitaminen te gebruiken.

Voor een gevoelige huid is het beter om componenten als parabenen, synthetische geurtjes en mineralen te vermijden. Ingrediënten zoals honing of  karitéboter zijn geschikt voor dit huidtype. Droge huidtypes moeten minerale olieën vermijden, omdat deze niet opgenomen worden door de huid. Natuurlijke olieën als jojoba olie of macadamia olie zijn geschikter voor dit huidtype.

Als laatste kan de nachtcrème bij vettige huid de talgregulatie verbeteren. Hiervoor worden olievrije en natuurlijke producten aangeraden. Zo wordt de huid gehydrateerd zonder een te vette textuur te verkrijgen. Zoals je ziet is er een optie voor alle huidtypes.

Leeftijd

De eigenschappen van de huid veranderen met de jaren, en daarme ook de behoeften. Zoals begrijpelijk is, heeft de gezichtshuid op je 20ste niet dezelfde behoeften als op je 60ste. Jonge huidjes zijn meestal beter gehydrateerd. Er verschijnen nauwelijks rimpels, maar in deze fase zijn acné en talgproductie de voornaamste problemen.

In dit geval worden niet-comedogene producten aangeraden, licht en olievrij. De oudere huiden daarentegen verliezen elasticiteit, collageen en hydratatie.  Met als gevolg verschillende ouderdomsverschijnselen

Voor dit huidtype raden we rijke en voedende crèmes aan, rijk aan collageen, antioxidanten en anti-rimpel ingrediënten.

Functie

Zoals we eerder al opmerkten, hebben nachtcrèmes niet maar één functie. Het is belangrijk om vast te stellen wat onze behoeften zijn, aangezien er meerdere soorten nachtcrèmes bestaan met verschillende eigenschappen. Daarom moeten we het product uitkiezen dat het beste bij ons huidtype past. Hiervoor is het belangrijk om de samenstelling te analiseren.

Als het onze prioriteit is om ouderdomsverschijnselen te verminderen bijvoorbeeld, dan moeten we hiervoor de speciaal geformuleerde crèmes kiezen. Een andere mogelijkheid is om een product te zoeken om gezichtsvlekken te behandelen. Sommige gebruikers willen een crème om acné te verminderen. Kies dus het product dat het beste bij je behoeften past.

Samenstelling

Nachtcrèmes kunnen meerdere componenten bevatten met daarbij verschillende functies. De samenstelling van de nachtcrème is om twee redenen belangrijk. Aan de ene kant bepaalt deze het resultaat van het product. De anti-rimpelcrèmes zijn bijvoorbeeld rijk aan hyaluronzuur, collageen en antioxidanten, zoals vitamine E.

Aan de andere kant is de kans op ongewenste reacties belangrijk. Componenten zoals parabenen, mineralen en andere chemicaliën kunnen deze reacties veroorzaken. Bovendien moet men altijd rekening houden met individuele allergieën, let altijd op dat het product geen schadelijk ingrediënt bevat.

Samenvatting

We weten nu dat we overdag en s’avonds niet dezelfde crème moeten gebruiken. De behoeften van onze huid zijn verschillend, en dus moeten de eigenschappen van de gezichtscrèmes ook anders zijn. Het gebruik van nachtcrème is belangrijk, want onze huid wordt hersteld terwijl we slapen, hetgeen essentieel is voor een gezonde gezichtshuid.

Heb je een vettige huid en durf je geen crèmes te gebruiken? Is je huid zeer gevoelig en heb je een verzorgende crème nodig? Wil je een product dat je huid voedt en die beginnende rimpeltjes vervaagd? Wat je ook zoekt, je kunt altijd de perfecte nachtcrème vinden die zich aan je behoeften aanpast.

Er is niets zo comfortabel en dankbaar als het verzorgen van je huid terwijl je slaapt.  Weet jij al welke nachtcrème het beste is voor jouw gezichtshuid? Als je ons artikel over nachtcrème leuk vond, deel het dan op social media of laat hieronder je reactie achter.

(Bron van de header afbeelding: Choreograph: 35502084/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies