Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

29Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Je hebt gehoord dat nasturtium al tientallen jaren gebruikt wordt om infecties te behandelen omdat de mosterdoliën die het bevat de vermenigvuldiging van bacteriën, virussen en schimmels kunnen afremmen? Maar je bent nog niet overtuigd van de werking en wilt meer weten over de inname, de wetenschappelijke achtergrond en de criteria voor het kopen van nasturtium producten?

Deze nasturtium test 2022 gaat over de producten van de geneeskrachtige plant. Van nasturtium wordt gezegd dat het een helende werking heeft en het wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde. De laatste jaren heeft de wetenschap zich echter ook aan de sierlijke en nuttige plant gewijd en onderzoek gedaan naar de verschillende effecten van zijn bloemen en bladeren.
Belangrijk om te weten

 • De grote Oost-Indische kers is de geneeskrachtige plant van het jaar 2013.
 • Zijn bestanddelen remmen de vermenigvuldiging van bacteriën, virussen en schimmels.
 • Daarom wordt het gebruikt om infecties te behandelen.
 • Nasturtium heeft secundaire plantaardige stoffen die mensen tegen ziekten kunnen beschermen en zelfs op dezelfde manier kunnen werken als een conventioneel antibioticum.
 • Het bevat een verscheidenheid aan mineralen en gezondheidsbevorderende verbindingen met antioxiderende en ontstekingsremmende effecten.
 • Nasturtium preparaten worden ook gebruikt om infecties van de bovenste luchtwegen en urinewegen te behandelen

Koop- en beoordelingscriteria voor nasturtium

In het volgende laten we je zien welke factoren je kunt gebruiken om nasturtium producten te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.

Bij het kopen van nasturtium kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

De volgende paragrafen beschrijven de afzonderlijke aankoopcriteria meer in detail.

Doseringsvorm

Nasturtium is vooral verkrijgbaar in een vaste doseringsvorm. De belangrijkste doseringsvormen zijn:

 • Filmtabletten: Filmomhulde tabletten zijn tabletten die met polymeer omhuld zijn. Dit maskeert de geur en smaak. Dit maakt de tabletten gemakkelijker door te slikken. Bovendien is de inhoud beschermd tegen invloeden van buitenaf. Het innemen van filmomhulde tabletten is meestal gemakkelijker en ook aangenamer.
 • Capsules: Capsules zijn vaste en eenmalige toedieningsvormen van geneesmiddelen. Ze bestaan uit een capsule omhulsel en een vulling. Capsules zijn er in verschillende vormen en maten. Een voordeel van capsules is dat ze snel en gemakkelijk ingenomen kunnen worden. Een probleem kan het onaangename gevoel in de keel zijn bij het doorslikken van de capsules.
 • Tabletten: Tabletten zijn vaste en eenmalige toedieningsvormen van geneesmiddelen. Ze kunnen ongekauwd worden doorgeslikt, gekauwd of opgelost in water. Een voordeel van tabletten is hun lange houdbaarheid. Bij tabletten kan de dosis echter niet of slecht aangepast worden.
 • Tincturen:Tincturen zijn alcoholische extracten van plantaardig en dierlijk materiaal. Je kunt ook je eigen tincturen maken met eenvoudige middelen.

Elke toedieningsvorm heeft zijn voor- en nadelen. Je moet beslissen bij welke vorm je je het meest op je gemak voelt en welke je verkiest.

Pakketgrootte

De grootte van het pakket is vooral gebaseerd op de verwachte duur van de behandeling. In Duitsland zijn de verpakkingsmaten gestandaardiseerd. Er zijn drie verpakkingsgrootte aanduidingen:

 • N1: N1 is een kleine verpakkingsgrootte voor acute therapie of voor aanpassing van de therapie. Het is bedoeld voor een behandelingsduur van tien dagen.
 • N2: De maat N2 vertegenwoordigt een gemiddelde verpakkingsgrootte voor langdurige therapie met speciaal medisch toezicht. Het moet gekozen worden voor een behandelingsduur van 30 dagen.
 • N3: N3 is een grote verpakkingsgrootte voor langdurige therapie. Hier is de behandelingsduur 100 dagen.

De verpakkingsgrootte is een belangrijke factor in de prijs van nasturtium producten.

Kwaliteit

Je kunt in de apotheek veilige en geteste preparaten krijgen. Daar kun je de kruidenremedies in dezelfde dosering en samenstelling krijgen. Je moet er ook op letten dat de preparaten voldoen aan de kwaliteitsnormen van de Duitse Farmacopee.

De reden hiervoor is dat geneeskrachtige plantenextracten mengsels van vele stoffen zijn. Dit betekent dat de plant niet slechts één specifieke werkzame stof bevat, maar vele verschillende. Daarom kan het snel gevaarlijk worden.

De bladeren, stengels en stengels bevatten wisselende hoeveelheden van deze stoffen. Er zijn gestandaardiseerde en gecontroleerde extracten nodig die steeds hetzelfde aandeel werkzame stof bevatten. Bij het kopen van nasturtium producten moet je daarom letten op de kwaliteitsspecificaties.

Gids: Veelgestelde vragen over nasturtium uitvoerig beantwoord

Om je uitgebreide informatie te geven over de werkzaamheid van nasturtium producten en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, wordt alle belangrijke informatie in de volgende hoofdstukken samengevat.

Wat is nasturtium en hoe werkt het?

Nasturtium (Tropaeolum majus L.) behoort tot de familie Tropaeolaceae. Het is zowel een sier- als een nuttige plant. De breed kruipende en soms klimmende kruidachtige plant is eenjarig tot overblijvend.

Hij is vorstgevoelig en de geneeskrachtige plant van het jaar 2013. Zijn helder geeloranje tot rode bloemblaadjes zien er niet alleen mooi uit, maar hebben ook talrijke geneeskrachtige eigenschappen (6).

Met zijn grote bloemen in verschillende tinten geel, oranje en dood, siert de nasturtium veel schuttingen en privacy schermen in talloze tuinen. (Image source: pasja1000 / Pixabay)

De bloemen van de Oost-Indische kers (nasturtium) worden vaak in de menselijke voeding gebruikt. Het bevat een verscheidenheid aan mineralen en gezondheidsbevorderende verbindingen met antioxiderende en ontstekingsremmende effecten (3, 4, 5, 6, 7).

De ingrediënten van nasturtium, zoals mosterdoliën, doden bacteriën en virussen<.

Daarom worden nasturtiumpreparaten ook gebruikt voor de behandeling van infecties van de bovenste luchtwegen en van de urinewegen (8, 9).

Nasturtium is effectief tegen ziekenhuisziekteverwekkers

Wetenschappers van de Universiteit van Freiburg hebben de effectiviteit ervan getest tegen hardnekkige ziekenhuiskiemen. Daartoe testten ze een goedgekeurd preparaat, een mengsel van Oost-Indische kers en mierikswortel, dat ook gebruikt wordt om infecties van de bovenste luchtwegen en de urinewegen te behandelen.

In het laboratorium testten de onderzoekers een verscheidenheid van ziekenhuispathogenen, zowel resistente als niet-resistente bacteriën. Ze ontdekten dat deze ziekteverwekkers erg gevoelig waren en gedood werden (1).

Deze resultaten tonen aan dat nasturtium in de toekomst een alternatief kan zijn voor conventionele antibiotica. Het zal echter nog wel even duren voor de overeenkomstige preparaten, gemaakt van de ingrediënten van nasturtium, te koop zijn. Hier is meer onderzoek nodig.

Nasturtium is even effectief als antibiotica

Een klinische proef heeft de werkzaamheid en het veiligheidsprofiel onderzocht van een kruidengeneesmiddel dat nasturtium en mierikswortel bevat voor acute sinusitis, acute bronchitis en acute urineweginfectie, in vergelijking met standaard antibioticatherapie.

De resultaten suggereren dat therapie met het kruidengeneesmiddel qua effectiviteit vergelijkbaar is met behandeling met standaard antibiotica (2, 11).

Behandeling van infecties van de bovenste luchtwegen en urinewegen

Een andere klinische proef heeft de werkzaamheid en veiligheid aangetoond van een combinatiekruidengeneesmiddel op basis van nasturtium en mierikswortel voor de profylactische behandeling van patiënten met infecties van de luchtwegen (10).

Wanneer en voor wie is het nuttig om nasturtium in te nemen?

Bij hoest, bronchitis en blaasontsteking kan nasturtium, samen met zee-knoflookwortel, even werkzaam zijn als antibiotica. Bovendien bevat nasturtium veel vitamine C. Het kan de vermenigvuldiging van bacteriën, virussen en schimmels afremmen en de bloedsomloop bevorderen.

De bloemen, bladeren en zaden van de nasturtium worden ook in de kruidengeneeskunde gebruikt. De mosterdoliën die ze bevatten zijn werkzaam tegen virussen en infecties.

Volwassenen moeten driemaal daags vier tabletten na de maaltijd innemen, afhankelijk van de bijsluiter. Nasturtium producten mogen niet gebruikt worden als je lijdt aan nierziekten, maag- of darmzweren.

Als je klachten lang aanhouden, moet je altijd een arts raadplegen. Informeer ook bij de fabrikant van je nasturtium product.

Welke delen van de nasturtium plant worden gebruikt?

Zowel de bladeren als de bloemen van de nasturtium zijn eetbaar. Met je plant kun je ze gewoon eten als kleine hapjes tussen de maaltijden door.

De bloemen en bladeren van de Oost-Indische kers (nasturtium) zijn ook heerlijk op brood. (Image source: silviarita / Pixabay)

Als alternatief kun je de bladeren en bloemen gebruiken om je salade, soep of dessert mee te bestrijken. Ze vormen ook een mooi garnituur voor gebak en cake. Je kunt van nasturtiums ook een smoothie of pesto maken.

Waar kan ik nasturtiums kopen?

Je kunt nasturtium producten bestellen op het internet of kopen in de volgende winkels:

 • Apotheek
 • Drogisterij

Je kunt nasturtium zaden of een al bloeiende plant krijgen in een doe-het-zelf zaak.

Hoe moeten nasturtiums gedoseerd worden?

Nasturtium moet gedoseerd worden volgens de bijsluiter. Voor druppels worden meestal twee tot vijf druppels twee tot vier keer per dag ingenomen. Tabletten daarentegen worden gewoonlijk ongekauwd tussen drie en vijf keer per dag ingenomen.

Je kunt je nasturtiumproducten het beste met voldoende vloeistof na de maaltijd innemen.

Het actieve bestanddeel in nasturtium voor geneeskundig gebruik is benzylmosterdolie. Men zegt dat het een antibiotische werking heeft. (Image source: Rotesonne / Pixabay)

In het geval van vers geperst plantensap van bladeren en bloemen mag niet meer dan 30 gram in drie afzonderlijke doses per dag genomen worden. De mosterdolie die door nasturtium vrijkomt is een soort irriterend geneesmiddel voor het slijmvlies. Daarom mogen nasturtium producten niet langer dan vier tot zes weken gebruikt worden.

Wat zijn de bijwerkingen van nasturtium?

De mosterdoliën die in nasturtium zitten zijn giftig in hogere concentraties. Als je natuurlijke plantaardige nasturtium producten gebruikt, zul je het gevaarlijke niveau niet bereiken. Bovendien zijn mosterdoliën scherp en niet geschikt voor kinderen en zuigelingen.

Als je huid rood en jeukerig wordt, kun je allergisch zijn voor het product. In dat geval moet je stoppen met het gebruik van het nasturtium product en een arts raadplegen.

Mosterdoliën kunnen bij gevoelige mensen ook ontstekingen van de slijmvliezen (maag/darmklachten) veroorzaken (bv. misselijkheid, diarree, winderigheid of brandend maagzuur).

Om deze klachten tot een minimum te beperken, moet je de preparaten na de maaltijd met veel vloeistof innemen. Er zijn ook preparaten in enteric-coated capsules om het slijmvlies te beschermen. Vanwege hun irriterende eigenschappen mogen preparaten die mosterdolie bevatten niet langer dan vier tot zes weken gebruikt worden.

Beeldbron: madeleinesteinbach/ 123rf

Referenties (11)

1. Conrad A, Biehler D, Nobis T, Richter H, Engels I, Biehler K, Frank U. Broad spectrum antibacterial activity of a mixture of isothiocyanates from nasturtium (Tropaeoli majoris herba) and horseradish (Armoraciae rusticanae radix). Drug Res (Stuttg). 2013 Feb;63(2):65-8. doi: 10.1055/s-0032-1331754. Epub 2013 Jan 17. PMID: 23447075.
Bron

2. Goos KH, Albrecht U, Schneider B. Wirksamkeit und Verträglichkeit eines pflanzlichen Arzneimittels mit Kapuzinerkressenkraut und Meerrettich bei akuter Sinusitis, akuter Bronchitis und akuter Blasenentzündung im Vergleich zu anderen Therapien unter den Bedingungen der täglichen Praxis. Ergebnisse einer prospektiven Kohortenstudie [Efficacy and safety profile of a herbal drug containing nasturtium herb and horseradish root in acute sinusitis, acute bronchitis and acute urinary tract infection in comparison with other treatments in the daily practice/results of a prospective cohort study]. Arzneimittelforschung. 2006;56(3):249-57. German. doi: 10.1055/s-0031-1296717. PMID: 16618018.
Bron

3. Navarro-González I, González-Barrio R, García-Valverde V, Bautista-Ortín AB, Periago MJ. Nutritional composition and antioxidant capacity in edible flowers: characterisation of phenolic compounds by HPLC-DAD-ESI/MSn. Int J Mol Sci. 2014 Dec 31;16(1):805-22. doi: 10.3390/ijms16010805. PMID: 25561232; PMCID: PMC4307276.
Bron

4. Jurca T, Baldea I, Filip GA, Olteanu D, Clichici S, Pallag A, Vicaş L, Marian E, Micle O, Crivii CB, Mureşan M. A Phytocomplex Consisting of Tropaeolum majus L. and Salvia officinalis L. Extracts Alleviates the Inflammatory Response of Dermal Fibroblasts to Bacterial Lipopolysaccharides. Oxid Med Cell Longev. 2020 May 21;2020:8516153. doi: 10.1155/2020/8516153. PMID: 32566105; PMCID: PMC7261326.
Bron

5. Barros RGC, Andrade JKS, Pereira UC, de Oliveira CS, Rafaella Ribeiro Santos Rezende Y, Oliveira Matos Silva T, Pedreira Nogueira J, Carvalho Gualberto N, Caroline Santos Araujo H, Narain N. Phytochemicals screening, antioxidant capacity and chemometric characterization of four edible flowers from Brazil. Food Res Int. 2020 Apr;130:108899. doi: 10.1016/j.foodres.2019.108899. Epub 2019 Dec 24. PMID: 32156350.
Bron

6. Jakubczyk K, Janda K, Watychowicz K, Łukasiak J, Wolska J. Garden nasturtium (Tropaeolum majus L.) - a source of mineral elements and bioactive compounds. Rocz Panstw Zakl Hig. 2018;69(2):119-126. PMID: 29766690.
Bron

7. Jurca T, Baldea I, Filip GA, Olteanu D, Clichici S, Pallag A, Vicas L, Marian E, Micle O, Muresan M. The effect of Tropaeolum majus L. on bacterial infections and in vitro efficacy on apoptosis and DNA lesions in hyperosmotic stress. J Physiol Pharmacol. 2018 Jun;69(3). doi: 10.26402/jpp.2018.3.06. Epub 2018 Sep 28. PMID: 30279303.
Bron

8. Conrad A, Kolberg T, Engels I, Frank U. In-vitro-Untersuchungen zur antibakteriellen wirksamkeit einer Kombination aus Kapuzinerkressenkraut (tropaeoli majoris herba) und meer- rettichwurzel (armoraciae rusticanae radix) [In vitro study to evaluate the antibacterial activity of a combination of the haulm of nasturtium (Tropaeoli majoris herba) and of the roots of horseradish (Armoraciae rusticanae radix)]. Arzneimittelforschung. 2006;56(12):842-9. German. doi: 10.1055/s-0031-1296796. PMID: 17260672.
Bron

9. Albrecht U, Goos KH, Schneider B. A randomised, double-blind, placebo-controlled trial of a herbal medicinal product containing Tropaeoli majoris herba (Nasturtium) and Armoraciae rusticanae radix (Horseradish) for the prophylactic treatment of patients with chronically recurrent lower urinary tract infections. Curr Med Res Opin. 2007 Oct;23(10):2415-22. doi: 10.1185/030079907X233089. PMID: 17723159.
Bron

10. Fintelmann V, Albrecht U, Schmitz G, Schnitker J. Efficacy and safety of a combination herbal medicinal product containing Tropaeoli majoris herba and Armoraciae rusticanae radix for the prophylactic treatment of patients with respiratory tract diseases: a randomised, prospective, double-blind, placebo-controlled phase III trial. Curr Med Res Opin. 2012 Nov;28(11):1799-807. doi: 10.1185/03007995.2012.742048. Epub 2012 Oct 31. PMID: 23083066.
Bron

11. Goos KH, Albrecht U, Schneider B. Aktuelle Untersuchungen zur Wirksamkeit und Verträglichkeit eines pflanzlichen Arzneimittels mit Kapuzinerkressenkraut und Meerrettich bei akuter Sinusitis, akuter Bronchitis und akuter Blasenentztündung bei Kindern im Vergleich zu anderen Antibiotika [On-going investigations on efficacy and safety profile of a herbal drug containing nasturtium herb and horseradish root in acute sinusitis, acute bronchitis and acute urinary tract infection in children in comparison with other antibiotic treatments]. Arzneimittelforschung. 2007;57(4):238-46. German. doi: 10.1055/s-0031-1296611. PMID: 17515295.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Untersuchung
Conrad A, Biehler D, Nobis T, Richter H, Engels I, Biehler K, Frank U. Broad spectrum antibacterial activity of a mixture of isothiocyanates from nasturtium (Tropaeoli majoris herba) and horseradish (Armoraciae rusticanae radix). Drug Res (Stuttg). 2013 Feb;63(2):65-8. doi: 10.1055/s-0032-1331754. Epub 2013 Jan 17. PMID: 23447075.
Ga naar bron
Klinische Studie
Goos KH, Albrecht U, Schneider B. Wirksamkeit und Verträglichkeit eines pflanzlichen Arzneimittels mit Kapuzinerkressenkraut und Meerrettich bei akuter Sinusitis, akuter Bronchitis und akuter Blasenentzündung im Vergleich zu anderen Therapien unter den Bedingungen der täglichen Praxis. Ergebnisse einer prospektiven Kohortenstudie [Efficacy and safety profile of a herbal drug containing nasturtium herb and horseradish root in acute sinusitis, acute bronchitis and acute urinary tract infection in comparison with other treatments in the daily practice/results of a prospective cohort study]. Arzneimittelforschung. 2006;56(3):249-57. German. doi: 10.1055/s-0031-1296717. PMID: 16618018.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Navarro-González I, González-Barrio R, García-Valverde V, Bautista-Ortín AB, Periago MJ. Nutritional composition and antioxidant capacity in edible flowers: characterisation of phenolic compounds by HPLC-DAD-ESI/MSn. Int J Mol Sci. 2014 Dec 31;16(1):805-22. doi: 10.3390/ijms16010805. PMID: 25561232; PMCID: PMC4307276.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Jurca T, Baldea I, Filip GA, Olteanu D, Clichici S, Pallag A, Vicaş L, Marian E, Micle O, Crivii CB, Mureşan M. A Phytocomplex Consisting of Tropaeolum majus L. and Salvia officinalis L. Extracts Alleviates the Inflammatory Response of Dermal Fibroblasts to Bacterial Lipopolysaccharides. Oxid Med Cell Longev. 2020 May 21;2020:8516153. doi: 10.1155/2020/8516153. PMID: 32566105; PMCID: PMC7261326.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Barros RGC, Andrade JKS, Pereira UC, de Oliveira CS, Rafaella Ribeiro Santos Rezende Y, Oliveira Matos Silva T, Pedreira Nogueira J, Carvalho Gualberto N, Caroline Santos Araujo H, Narain N. Phytochemicals screening, antioxidant capacity and chemometric characterization of four edible flowers from Brazil. Food Res Int. 2020 Apr;130:108899. doi: 10.1016/j.foodres.2019.108899. Epub 2019 Dec 24. PMID: 32156350.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Jakubczyk K, Janda K, Watychowicz K, Łukasiak J, Wolska J. Garden nasturtium (Tropaeolum majus L.) - a source of mineral elements and bioactive compounds. Rocz Panstw Zakl Hig. 2018;69(2):119-126. PMID: 29766690.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Jurca T, Baldea I, Filip GA, Olteanu D, Clichici S, Pallag A, Vicas L, Marian E, Micle O, Muresan M. The effect of Tropaeolum majus L. on bacterial infections and in vitro efficacy on apoptosis and DNA lesions in hyperosmotic stress. J Physiol Pharmacol. 2018 Jun;69(3). doi: 10.26402/jpp.2018.3.06. Epub 2018 Sep 28. PMID: 30279303.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Conrad A, Kolberg T, Engels I, Frank U. In-vitro-Untersuchungen zur antibakteriellen wirksamkeit einer Kombination aus Kapuzinerkressenkraut (tropaeoli majoris herba) und meer- rettichwurzel (armoraciae rusticanae radix) [In vitro study to evaluate the antibacterial activity of a combination of the haulm of nasturtium (Tropaeoli majoris herba) and of the roots of horseradish (Armoraciae rusticanae radix)]. Arzneimittelforschung. 2006;56(12):842-9. German. doi: 10.1055/s-0031-1296796. PMID: 17260672.
Ga naar bron
Klinische Studie
Albrecht U, Goos KH, Schneider B. A randomised, double-blind, placebo-controlled trial of a herbal medicinal product containing Tropaeoli majoris herba (Nasturtium) and Armoraciae rusticanae radix (Horseradish) for the prophylactic treatment of patients with chronically recurrent lower urinary tract infections. Curr Med Res Opin. 2007 Oct;23(10):2415-22. doi: 10.1185/030079907X233089. PMID: 17723159.
Ga naar bron
Klinische Studie
Fintelmann V, Albrecht U, Schmitz G, Schnitker J. Efficacy and safety of a combination herbal medicinal product containing Tropaeoli majoris herba and Armoraciae rusticanae radix for the prophylactic treatment of patients with respiratory tract diseases: a randomised, prospective, double-blind, placebo-controlled phase III trial. Curr Med Res Opin. 2012 Nov;28(11):1799-807. doi: 10.1185/03007995.2012.742048. Epub 2012 Oct 31. PMID: 23083066.
Ga naar bron
Klinische Studie
Goos KH, Albrecht U, Schneider B. Aktuelle Untersuchungen zur Wirksamkeit und Verträglichkeit eines pflanzlichen Arzneimittels mit Kapuzinerkressenkraut und Meerrettich bei akuter Sinusitis, akuter Bronchitis und akuter Blasenentztündung bei Kindern im Vergleich zu anderen Antibiotika [On-going investigations on efficacy and safety profile of a herbal drug containing nasturtium herb and horseradish root in acute sinusitis, acute bronchitis and acute urinary tract infection in children in comparison with other antibiotic treatments]. Arzneimittelforschung. 2007;57(4):238-46. German. doi: 10.1055/s-0031-1296611. PMID: 17515295.
Ga naar bron
Recensies