Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

28Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

125Verzamelde opmerkingen

Cosmeticaproducten maken deel uit van ons dagelijks leven. We gebruiken ze iedere dag. Wie heeft er thuis geen handzeep, crèmes of make-up in het badkamerkastje staan? De producten zijn niet meer weg te denken uit de winkelschappen en er is een breed scala aan producten om uit te kiezen. Binnen dit brede assortiment cosmetica heb je mogelijk al gehoord van de meest recente trend, namelijk de natuurlijke cosmetica, ook wel biologische of organische cosmetica genoemd.

Over het algemeen zijn natuurlijke cosmetica producten die voornamelijk bestaan uit natuurlijke ingrediënten als heilzame planten, kruiden en bloemen. De producten bevatten meerdere gunstige eigenschappen voor onze huid en gezondheid. Gezien deze voordelen kiezen steeds meer mensen voor natuurlijke cosmeticaproducten. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Natuurlijke cosmeticaproducten, die voornamelijk uit natuurlijke ingrediënten bestaan, omvatten geen ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid, zoals je die wel kunt terugvinden in de traditionele cosmetica.
 • De productie van natuurlijke cosmetica is streng gereguleerd, om het milieu zo veel mogelijk te respecteren en duurzame productie te bevorderen.
 • De esthetische effectiviteit van natuurlijke cosmetica is vergelijkbaar en misschien zelfs beter dan die van traditionele cosmetica. Je moet wel voorzichtig zijn bij het kopen van producten die als “natuurlijk” aan ons worden verkocht, omdat ze dat niet allemaal ook echt zijn. Het is raadzaam om te controleren of de producten het nodige certificaat-logo hebben.

Onze selectie: De 5 beste producten en merken van natuurlijke cosmetica

Hieronder laten we je de beste natuurlijke make-upproducten zien die op de markt verkrijgbaar zijn. Van ieder product vermelden we de belangrijkste kenmerken. Op die manier kun je de producten met elkaar vergelijken en beoordelen welke van hen het beste bij je past. We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk diverse producten op te nemen (o.a. foundation, lipstick en oogschaduw), zodat je in iedere categorie het beste product vindt.

Benecos Natuurlijke Lippenstift

Deze Benecos Natuurlijke Lipstick of Lippenstift is zeer huidvriendelijk en kleurt de lippen zonder deze uit te drogen. Verrijkt met biologische bijenwas, – zonnebloemolie en biologische jojobaolie, voedt en beschermt je lippen en maakt ze zijdezacht. Bij lippenstift wordt een groot gedeelte van de ingrediënten door het lichaam opgenomen en dus is het fijn te weten dat deze lippenstift 100% natuurlijk/biologisch is. Benecos gecertificeerde natuurlijke lip make-up is hét geheim voor kleurrijke, heerlijke én gezonde lippen!

Deborah Milano Mascara

De Mascara Volume & Forza Black uit de Formula Pura lijn van Deborah Milano is specifiek samengesteld met 96% natuurlijke ingrediënten om risico op irritaties te verminderen, maar tegelijkertijd ook te zorgen voor een uitstekende make-up prestatie. Deze mascara geeft de wimpers volume en een diepe, langhoudende zwarte kleur. Verrijkt met natuurlijke olijfolie om de wimpers te beschermen en te voeden. De zachte formule bevat 0% parfum, parabenen, siliconen en petrolatum.

Benecos Quatro Oogschaduw

De Benecos productlijn is (op de nagellakken na) volledig biologisch(BDIH) gecertificeerd. Dus geen gebruik van parabenen en andere nasties, geen dierenleed en geen kinderarbeid, gewoon zoals het hoort dus. Benecos Natuurlijke Oogschaduw bevat briljant stralende kleuren met een zijdezachte textuur, voor een natuurlijke look. Wil je een intenser effect? Breng de Benecos Eyeshadow Duo Clouds dan met een vochtig penseel aan. Benecos heeft een groot assortiment gecertificeerde, dierproefvrije, biologische en minerale make-up voor de ogen.

Lavera Fine Loose Powder

Deze Lavera Fine Loose Powder Transparant Biologisch dat bestaat uit biologische ingrediënten van hoge kwaliteit bevat lichtreflecterende mineralen voor een natuurlijk mat resultaat. De doorschijnende, vederlichte poeder fixeert de make-up en wikkeld het in een doorzichtige sluier zonder het sluiten van de poriën. De transparante kleur van Lavera Fine Loose Powder Transparant Biologisch is een perfecte aanvulling voor elke huidtype. Het poeder is talk vrij, is geschikt voor alle huidtypes en dermatologisch getest.

SANTE Natuurcosmetica Concealer 3in1

Op de vijfde plaats in onze rankinglijst staat de concealer van Sante Naturkosmetik. Het product bestaat uit een poedervormige concealer met een romige textuur die een volledige dekking biedt. Het integreert 3 eigenschappen in 1: de groene kleur is ontworpen om roodachtige tinten te dekken zoals bijvoorbeeld puistjes of mee-eters, de roze kleur wordt aangebracht om oogzakjes en donkere kringen te verbergen en de beige kleur maakt het mogelijk om kleine vlekjes op de huid te corrigeren.

Sante is een gecertificeerd natuurlijke cosmeticamerk. De concealer bevat organische jojoba- en amandelolie en geminerioniseerde mineralen voor een aangename afwerking en perfecte resultaten. Dit product is dermatologisch getest om allergische reacties of intoleranties te voorkomen. Klanten waarderen de prijs-kwaliteitsverhouding van dit product zeer en raden de aanschaf aan andere kopers dan ook zeker aan.

Shopgids: Wat je moet weten over natuurlijke cosmetica

Als je een natuurlijk cosmetisch product koopt, is het belangrijk om van tevoren te overwegen welke eigenschappen dergelijke producten je bieden en waarom ze je verzorging ten goede komen. Om je verder te helpen, geven we hieronder de meest belangrijke informatie over natuurlijke cosmetica door de meest voorkomende vragen van gebruikers te beantwoorden.

Natuurlijke cosmeticaproducten roepen minder vaak gevoelige reacties op bij onze huid, omdat ze nauwelijks tot geen irriterende ingrediënten bevatten.
(Bron: Rido: 70860922/ 123rf.com)

Wat is natuurlijke cosmetica precies?

ECOCERT, een van de belangrijkste certificerende instanties voor natuurlijke cosmetische producten, definieert natuurlijke cosmetica als producten die bestaan uit ten minste 95% natuurlijke ingrediënten of ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Bovendien moet ten minste 5% van de totale ingrediënten afkomstig zijn uit de biologische landbouw, die ten minste 50% van de plantaardige ingrediënten vertegenwoordigt.

Natuurlijke cosmetica bevatten geen producten van dierlijke oorsprong. Ook tijdens het productieproces mogen er geen proeven of experimenten met dieren hebben plaatsgevonden.

Zo vormen de natuurlijke producten een vorm van cosmetica die de gezondheid van mens, dier en milieu respecteert.

Is natuurlijke cosmetica hetzelfde als ecologische, biologische en organische cosmetica?

Het kan zijn dat je niet alleen van ‘natuurlijke’ cosmetica hebt gehoord, maar ook van ecologische, biologische en organische cosmetica. Deze termen zijn gemakkelijk met elkaar te verwarren en hoewel ze veel aspecten met elkaar gemeen hebben, is het belangrijk om te weten hoe je ze van elkaar kunt onderscheiden. Dit helpt je om nog beter te beslissen welk product het beste bij je past.

De verschillende termen zijn bijna synoniem voor elkaar, hoewel ze in ieder land weer anders gebruikt worden. ECOCERT definieert biologische producten als producten die tenminste voor 95% aan natuurlijke ingrediënten bevatten en waarvan maximaal 5% van de resterende ingrediënten synthetisch is. In tegenstelling tot bij de natuurlijke cosmetica, komt minstens 10% van de ingrediënten uit de biologische landbouw.

De beschrijvingen “natuurlijk”, “ecologisch”, “biologisch” en “organisch” worden dus vaak door elkaar gebruikt om te verwijzen naar een type product dat is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. Over het algemeen bevatten ze allemaal geen schadelijke chemische stoffen en wel stoffen waarvan de teelt ecologisch is, zonder transgene ingrediënten te gebruiken.

Waarom wordt het aanbevolen om natuurlijke cosmetica te gebruiken?

Aangezien natuurlijke cosmetica voornamelijk worden gemaakt uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong, zijn deze producten veel beter voor de gezondheid van je huid. Ze bevatten bijvoorbeeld geen zware metalen, die zich in het lichaam kunnen ophopen.

Ook produceren natuurlijke cosmeticaproducten minder gevoelige reacties bij de huid, omdat ze geen irriterende producten bevatten zoals parabenen en synthetische aroma’s.

Natuurlijke cosmetica wordt, in tegenstelling tot de traditionele cosmetica, vrij gemaakt van de van aardolie afgeleide stoffen. Dit zorgt ervoor dat de transpiratie van onze huid makkelijker blijft werken, waardoor het verschijnen van acne verminderd wordt, terwijl er tegelijkertijd een goed esthetisch huidresultaat wordt verkregen. Ook treden er minder hormonale veranderingen en andere fysiologische processen op bij het gebruik van natuurlijke cosmetica.

Een ander groot voordeel van het gebruik van natuurlijke cosmetica is dat het niet alleen beter voor de mens is. Het productie proces van de natuurlijke middelen is ook beter voor het behoud van het milieu en het beschermen en respecteren van de verschillende diersoorten.

Tegenwoordig zijn de textuur, geur en consistentie van natuurlijke cosmeticaproducten ook zeer aantrekkelijk en fijn voor je huid.
(Bron: Ginzburg: 62054992/ 123rf.com)

Zijn natuurlijke cosmeticaproducten effectief?

Zeker! De effectiviteit van natuurlijke cosmetica is perfect vergelijkbaar en misschien zelfs wel beter dan die van de traditionele cosmetica. Dit komt door de grotere bijdrage van actieve ingrediënten en het gemis van additieven en chemicaliën die wel aanwezig zijn in traditionele cosmetische producten.

Dit betekent dat natuurlijke producten niet alleen veiliger zijn voor gebruikers, maar ook dat ze een grotere effectiviteit hebben. We moeten echter niet vergeten dat de effectiviteit van elk product, natuurlijk of traditioneel, uiteindelijk altijd afhankelijk is van de samenstelling ervan, evenals de concentratie van de actieve ingrediënten en de frequentie waarmee we het product gebruiken.

Kun je van natuurlijke cosmetica helemaal geen allergische reacties krijgen?

Veel van de chemische producten die deel uitmaken van de samenstelling van traditionele cosmetica, zoals parabenen, siliconen en kunstmatige parfums, zijn niet aanwezig in natuurlijke cosmeticaproducten. Deze ingrediënten kunnen irritaties en overgevoelige reacties of allergieën bij gebruikers van traditionele producten veroorzaken.

Tegelijkertijd is het goed om je er bewust van te zijn dat ook in het geval van natuurlijke cosmetica, net als bij ieder ander product, de veiligheid tegen allergieën en overgevoeligheid niet 100% gegarandeerd kan worden. Elk persoon heeft een andere huid, die min of meer gevoelig is voor bepaalde componenten, waarvan sommige ook gewoon van natuurlijke oorsprong kunnen zijn.

Als we een gevoelige huid of allergie voor een bepaald component hebben, is het belangrijk dat we de samenstelling van een product controleren voordat we het kopen.

Is het gebruik van natuurlijke cosmetica goed voor je huid?

Het komt nog wel eens voor dat mensen denken dat natuurlijke cosmetische producten, bestaande uit ingrediënten die afkomstig zijn uit de natuur en die geen kunstmatige parfums en andere soortgelijke componenten bevatten, minder aangenaam zijn dan traditionele cosmetische producten, bijvoorbeeld vanwege de textuur, de geur of andere kenmerken.

Gelukkig is dit niet het geval. Als gevolg van de groeiende vraag naar natuurlijke producten, zijn de kenmerken van dit type cosmetica sterk verbeterd. Tegenwoordig zijn de textuur, de geur en de consistentie van natuurlijke cosmetische producten net zo aantrekkelijk en aangenaam als die van traditionele cosmeticaproducten.

Is de kwaliteit van natuurlijke cosmetica net zo goed als die van traditionele cosmetica?

Het komt ook voor dat mensen denken dat door het gebrek aan kunstmatige ingrediënten voor de bereiding en conservering van de producten, natuurlijke cosmetica minder goed werken en niet zo lang mee gaan als traditionele cosmeticaproducten.

Als je je hier zorgen over maakt, wees dan gerust: Ook natuurlijke cosmetica bevatten conserveringsmiddelen om ze te bewaren. De certificerende instanties stellen een lijst op van componenten die zijn toegestaan in de formules van natuurlijke cosmeticaproducten, waar dus ook bepaalde ingrediënten met een conserverende functie onder vallen.

Fabrikanten van natuurlijke cosmetica vervangen conserveermiddelen door het gebruik van etherische oliën en vacuümverpakkingen. Deze technieken maken de optimale conservering van natuurlijke cosmetica mogelijk, waardoor ze lang mee blijven gaan.

Teresa AlcaldeDrs. in de farmacie
“Een gecertificeerd cosmeticafabrikant moet op het verpakkingsmateriaal van het product de zegel of het logo van de certificerende instantie tonen.”

Zijn natuurlijke cosmetica duurder dan traditionele cosmetica?

Velen van ons hebben de neiging om te denken dat natuurlijke en ecologische producten een hogere prijs hebben dan traditionele cosmeticaproducten. Dat is echter niet waar. Net als bij andere cosmeticasoorten, kun je ook in het geval van de natuurlijke producten een gevarieerd prijzenpakket vinden. De natuurlijke en ecologische lijnen kosten niet per definitie meer dan de traditionele cosmetica. Ze zijn daarmee dus een alternatief voor traditionele cosmetica, dat voor iedere portemonnee beschikbaar is.

Wat voor voor- en nadelen bieden natuurlijke cosmeticaproducten?

Bij de aankoop van een product is het altijd belangrijk om rekening te houden met de verschillende voor- en nadelen ervan. Hierboven hebben we al veel van de voordelen van natuurlijke cosmetica besproken. In deze paragraaf zullen we ze nog eens voor je samenvatten, zodat je een handig overzicht hebt van zowel de voor- en nadelen.

Om te beginnen maakt de natuurlijke samenstelling van deze producten ze beter voor de gezondheid van onze huid en ons lichaam. Het gebruik van natuurlijke cosmetica is verder vooral geschikt voor mensen met een gevoelige huid, omdat de samenstelling ervan een brede lijst van kunstmatige producten uitsluit die irritaties en overgevoelige reacties van onze huid kunnen veroorzaken.

De voordelen van natuurlijke cosmetica zijn echter niet alleen beperkt tot de huid. Het ontbreken van toxische elementen voorkomt veel van de nadelige effecten die traditionele middelen kunnen veroorzaken op onze gezondheid.

Esthetisch gezien geven natuurlijke producten een meer authentiek effect, dat lang niet zo kunstmatig is als het effect van traditionele cosmeticaproducten kan zijn. Dit geldt vooral voor de make-up artikelen. Dit kan worden verklaard omdat de natuurlijke pigmenten over het algemeen een subtieler resultaat bieden. Dankzij de natuurlijke componenten die zeer gunstige eigenschappen in termen van gezondheid en esthetiek hebben, bieden natuurlijke cosmetica tevens een betere hydratatie van de huid. Het voedende vermogen is groter en de producten hebben zelfs ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen.

Eerder al merkten we op dat de vervaardiging van natuurlijke cosmetica strikt wordt gereguleerd door officiële instanties. Op die manier vindt er een controle plaats of fabrikanten de productie van de natuurlijke producten op een respectvolle manier voor het milieu doen, zonder daarbij dierproeven te gebruiken.

Hieronder vind je een lijst met de verschillende voor- en nadelen van natuurlijke cosmetische producten:

Voordelen
 • Ze bevatten componenten die onze huid respecteren
 • Ze bevatten minder irriterende ingrediënten
 • Ze hebben een lagere inhoud van toxische stoffen
 • Ze brengen een meer authentiek make-up effect
 • Ze respecteren het milieu
 • Ze zijn dierproefvrij
Nadelen
 • Er ontbreekt nog een wettelijke regelgeving: Er zijn soms misleidende producten in de omloop
 • Individuele gevoelige reacties kunnen nog steeds niet 100% worden uitgesloten

Wat de nadelen betreft, is de belangrijkste dat er op Europees niveau nog geen wet bestaat die de regelgeving bepaalt waaraan natuurlijke cosmeticaproducten moeten voldoen. Daarom kan iedere fabrikant producten als “natuurlijk” verkopen, terwijl ze dat eigenlijk niet echt zijn. We raden daarom aan om producten altijd te controleren op logo’s en stempels van de certificerende instellingen.

Tegelijkertijd kunnen sommige mensen allergieën of intoleranties hebben voor een van de natuurlijke bestanddelen die in natuurlijke cosmeticaproducten voorkomen.

Voordat we een product aanschaffen, moeten we ervoor zorgen dat het geen enkel ingrediënt bevat waarvoor we allergisch zijn of dat ons kan schaden.

Zijn natuurlijke cosmetica beter dan traditionele cosmetica?

Natuurlijke cosmetica onderscheiden zich voornamelijk van traditionele cosmetica door hun samenstelling. Traditionele cosmetica gebruiken allerlei chemische ingrediënten om de conservering van de producten te bevorderen, of om ze een aangename textuur of aroma te geven. Traditionele producten kunnen daarom schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid.

Enkele van de nadelige effecten die deze producten kunnen hebben zijn:

 • Huidreacties door allergie of gevoeligheid, en:
 • Hormonale veranderingen, acne en seborroe als gevolg van minder transpiratie van de huid.

Natuurlijke cosmeticaproducten daarentegen zijn voornamelijk gebaseerd op natuurlijke componenten. Deze zijn veiliger voor onze huid en gezondheid. Dit geldt niet alleen voor het vermijden van schadelijke effecten op hoe we ons voelen, maar ook voor betere resultaten op hoe we eruit zien.

Bij de productie van natuurlijke cosmetica wordt rekening gehouden met het behoud van het milieu. Tevens worden de producten niet op dieren getest. Ten slotte zijn natuurlijke cosmetica meestal even duur en soms zelfs goedkoper dan traditionele cosmetica. Dit maakt ze beschikbaar voor ieder type gebruiker.

In de onderstaande tabel vind je de verschillen tussen de natuurlijke en traditionele cosmetica:

Natuurlijke cosmetica Traditionele cosmetica
Samenstelling op basis van natuurlijke producten Samenstelling op basis van chemische producten
Bevatten geen giftige componenten Bevatten wel giftige componenten
Er komen minder allergische reacties en gevoeligheid voor Er komen vaker allergische en gevoelige reacties voor
Goed voor onze gezondheid Kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid
Productieproces dat het milieu respecteert Productieproces dat niet altijd respectvol omgaat met het milieu
Dierproefvrij Dierproeven komen nog steeds voor
Prijs + / ++  Prijs ++ / +++

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aspecten die je zou moeten overwegen bij de aanschaf van een natuurlijk cosmetisch product. Aan de hand van dit lijstje is het makkelijker om een goed geïnformeerde en doordachte beslissing te nemen met betrekking tot welk product je koopt. De belangrijkste te beoordelen factoren zijn:

 • Authenticiteit
 • Prijs
 • Samenstelling
 • Kenmerken

Authenticiteit

Zoals we eerder al opmerkten, bestaat er momenteel nog geen wetgeving op Europees niveau die de vereisten bepaalt waaraan natuurlijke cosmeticaproducten moeten voldoen. Als gevolg van de groeiende populariteit van natuurlijke cosmetica in de huidige maatschappij, zul je veel producten tegenkomen die in eerste instantie “natuurlijk” lijken, maar dit in werkelijkheid niet echt zijn.

Hoe kun je nou bepalen of een natuurlijk cosmetisch product echt natuurlijk is? Heel eenvoudig: Controleer op het productlabel of je een zegel vindt van een of meerdere van de certificaten die de authenticiteit en kwaliteit van het natuurlijke cosmetische product garanderen. Een aantal voorbeelden van Europese belangrijke instanties die richtlijnen hebben opgesteld voor natuurcosmetica zijn bijvoorbeeld BDIH, ECOCERT, de COSMOS-standard en de NaTrue-standard.

Prijs

Er ontstaat een steeds groter wordend aanbod aan natuurlijke cosmetica en daarmee ook een grotere diversiteit aan verschillende prijzen. Het is belangrijk om in te kunnen schatten hoe je de prijs-kwaliteitverhouding van een product kunt waarderen. Op die manier kies je al snel voor de producten met de beste kwaliteit binnen je eigen budget. Houd er rekening mee dat de duurste producten niet per sé de beste zijn. Je vindt al uitstekende cosmetica voor een zeer betaalbare prijs.

Samenstelling

Als je een nieuw cosmeticaproduct koopt, is het belangrijk om het cosmetica-etiket te lezen voordat je het product koopt. Dit is extra belangrijk als je last hebt van allergieën of intoleranties voor een of meerdere ingrediënten. Ook natuurlijke ingrediënten kunnen allergenen bevatten die bij sommige mensen huidreacties veroorzaken. Controleer daarom van tevoren goed of het product geen ingrediënten bevat die schadelijk voor je gezondheid kunnen zijn.

Kenmerken

Tot slot is het belangrijk om naar de verschillende eigenschappen van een cosmetisch product te kijken. Hoewel het gebruik van natuurlijke cosmetica meerdere voordelen heeft, moet je geen enkel product alleen maar kopen omdat het natuurlijk is. Bedenk van tevoren wat voor soort product je nodig hebt en kies dan het product dat het beste bij je past. Beslis bijvoorbeeld of je de voorkeur geeft aan een matte of glanzende make-up, een donkere of lichte kleur, enzovoort.

Samenvatting

Natuurlijke cosmeticaproducten zijn een alternatief voor de traditionele cosmeticaproducten. De natuurlijke producten hebben grote voordelen voor onze gezondheid en bieden tegelijkertijd uitstekende esthetische resultaten. Het allergrootste voordeel van deze producten is echter dat ze op een respectvolle manier voor het milieu worden geproduceerd, dierproefvrij zijn en bovendien meestal nog heel goed te betalen zijn ook.

Rekening houdend met deze voordelen, kiezen steeds meer mensen ervoor om hun traditionele cosmetische producten te vervangen door de natuurlijke variant. Ook enkele van de meest bekende beroemdheden zoals Gwyneth Paltrow, Natalie Portman en Madonna beweren dagelijks natuurlijke cosmetica te gebruiken. Sterker nog, sommigen van hen hebben hun eigen merk van natuurlijke cosmetica ontwikkeld, zoals Miranda Kerr (Kora Organics). En jij, ben jij al overtuigd om het een keer te proberen?

Als je ons artikel over natuurlijke cosmeticaproducten interessant vond, deel het dan met je vrienden en familie op social media of laat hieronder je reactie achter!

(Bron van de header afbeelding: Dolgachov: 20956826/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies