Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

64Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

138Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote poppenhuis test 2023. Hier stellen we alle poppenhuizen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste poppenhuis voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een poppenhuis wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Poppenhuizen zijn geschikt om mee te spelen, maar ook om te versieren. Bij het spelen dienen ze om creativiteit, motorische vaardigheden en sociaal gedrag of het aannemen van rollen te versterken.
 • In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen houten en plastic huizen. Beide soorten zijn er in verschillende maten, uitvoeringen en prijsklassen.
 • Houten poppenhuizen zijn het meest geschikt om aan volgende generaties door te geven, want ze zijn zeer robuust en stabiel. De plastic huisjes zijn meestal gemakkelijk te vervoeren en in elkaar te zetten, volgens de fabrikant. Veel van de poppenhuizen hebben een kleurrijk en individueel ontwerp.

Poppenhuis: Onze selectie

Shopgids Poppenhuis: Alles wat je moet weten

Voor wie is een poppenhuis geschikt?

Een poppenhuis is bijzonder geschikt voor kinderen. Vooral meisjes spelen er graag mee, maar jongens ook. De huisjes zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar. Vanaf deze leeftijd hebben kinderen een fijne motoriek en kunnen ze ook met kleine poppen spelen en zo zichzelf in verschillende rollen zetten.

Een kleurrijk poppenhuis van plastic, dat heerlijk is om mee te spelen. Het heeft veel kleine details en doet kinderharten sneller kloppen. Een poppenhuis kan ook een mooi geschenk zijn voor speciale gelegenheden. (Image source: pixabay.com / Luckylili33)

Maar een poppenhuis kan ook interessant zijn voor volwassenen, bijvoorbeeld als het gebruikt wordt als decoratie of verzamelobject.

Een poppenhuis dient de ontwikkeling van het kind, want het kan er zijn eigen wereld mee scheppen, er in duiken en zijn fantasie uitleven.

Wat kost een poppenhuis?

De prijs varieert ongeveer van 10 tot 800 euro. Dit komt omdat de prijzen variëren naargelang kwaliteit, materiaal en fabrikant. Poppenhuizen van hout zijn meestal duurder dan huizen van plastic. De prijs kan ook variëren naargelang de grootte en andere accessoires. Verzamelobjecten of poppenhuizen met een bepaald ontwerp zijn dienovereenkomstig duurder.

Type Prijsklasse
Gemaakt van hout 20-700 euro
Gemaakt van plastic 10-400 euro
Gemaakt van karton 8-50 euro

Welke ontwerpen van poppenhuizen zijn er?

Er zijn veel verschillende ontwerpen van poppenhuizen. De ontwerpen variëren van klassieke huizen, Victoriaanse poppenhuizen, landhuizen, kastelen, boerderijen tot boomhutten. Om het beste ontwerp voor je te vinden, moet je een beetje rondkijken en de poppenhuizen met elkaar vergelijken.

Natuurlijk kun je ook je poppenhuis maken en inrichten zoals jij het mooi vindt. Je kunt dit op veel online sites doen of zelf maken met behulp van instructies.

Welke maten zijn er en welke heb ik nodig?

De grootte van je poppenhuis die je nodig hebt varieert naargelang de grootte van de kamer en de ruimte.

Voor kleine kinderen is een tamelijk klein huisje voldoende. Maar als de kinderen groter worden, zullen ze meer ruimte willen om te spelen en blij zijn met een groter huis.

De hoogte van een poppenhuis kan 15-1500 cm zijn. De breedte kan ook variëren tussen deze waarden. Grotere poppenhuizen zijn meestal duurder dan kleinere. De grootte van je poppenhuis kan ook afhangen van je budget.

Wat zijn de alternatieven voor een poppenhuis?

Behalve poppenhuizen zijn er ook poppenbuggy’s en -karren, winkels, poppen- of Punch and Judy theaters en nog veel meer. Hier zijn enkele van de alternatieven:

Type Beschrijving
Poppenwagen Een poppenwagen kan ook als alternatief voor een poppenhuis gebruikt worden. Je kind kan er binnen en buiten mee spelen. Het kan verschillende rollen aannemen, zoals die van de moeder.
Winkel Een winkel is ook een goed alternatief voor een poppenhuis.Je kind leert zichzelf bezig te houden en verschillende rollen aan te nemen, zoals die van winkelbediende. Een winkeltje is ook geschikt om samen te spelen.
Punch and Judy show Je kind kan ook met een poppenkast of een Punch and Judy show spelen als alternatief. Met behulp van vingerpoppetjes kunnen ze zich met verschillende rollen identificeren. De fantasie van het kind wordt gestimuleerd en het is ideaal om er familie of vrienden bij te betrekken.

Besluit: Welke soorten poppenhuizen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Poppenhuizen zijn vooral te onderscheiden door hun materiaal. We willen de volgende soorten in de volgende paragrafen nader bekijken

 • Poppenhuis van hout
 • Poppenhuis van plastic
 • Poppenhuis van karton

Wat onderscheidt een houten poppenhuis en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De oorspronkelijke poppenhuizen waren van hout gemaakt en ook nu nog hechten veel ouders belang aan kwaliteit. Houten poppenhuizen hebben meestal een eenvoudig ontwerp. Als je een huis van hout koopt, is het vaak van een veel betere kwaliteit dan een huis van plastic. Je houten poppenhuis gaat lang mee en is stabieler en steviger.

Hout is meestal milieuvriendelijk en vrij van schadelijke stoffen

Dienovereenkomstig kan een houten poppenhuis aan volgende generaties worden doorgegeven. Het nadeel kan een gebrekkige afwerking van het materiaal zijn, zoals scherpe randen. Dit kan leiden tot splinteren van het hout.

Voordelen
 • stabieler
 • lange levensduur
 • milieuvriendelijk
 • hoge kwaliteit
 • kan gerepareerd en gerestaureerd worden
Nadelen
 • gevaar voor verwonding door houtsplinters
 • duurder

Wat zijn de kenmerken van een plastic poppenhuis en wat zijn de voor- en nadelen?

Het voordeel van een poppenhuis van plastic is dat de meeste huizen goed gemaakt zijn, zodat je je niet kunt bezeren. Dit is echter alleen het geval als de afwerking perfect is. Een ander voordeel is de prijs, want huizen van kunststof zijn meestal goedkoper dan die van hout. Een nadeel is de kwaliteit, want veel poppenhuizen van plastic zijn niet goed gemaakt en breken na een paar keer spelen.

Hout is hier beslist veel robuuster. Een huis van dit type is niet milieuvriendelijk en mag niet door je kind worden ingeslikt. Omdat kleine kinderen graag dingen in hun mond stoppen en in dingen bijten, moet je voorzichtig zijn. Als je toch een poppenhuis van kunststof wilt kopen, is het zinvol uit te zoeken of het vrij is van schadelijke stoffen.

Voordelen
 • kleurrijk
 • goedkoper
 • gemakkelijk schoon te maken
 • heeft veel details
Nadelen
 • kwaliteit is lager
 • niet duurzaam
 • niet milieuvriendelijk

Wat zijn de kenmerken van een kartonnen poppenhuis en wat zijn de voor- en nadelen?

Een kartonnen poppenhuis is relatief veel goedkoper dan een huis van hout of plastic. Omdat de meeste inklapbaar zijn of als puzzel worden geleverd, zijn ze gemakkelijk te vervoeren en mee te nemen op reis. Bij het in elkaar zetten van een kartonnen poppenhuis kunnen kinderen zowel hun mentale als hun motorische vaardigheden trainen.

Veel huizen van karton kunnen individueel ontworpen worden. De nadelen zijn dat kartonnen poppenhuizen vaak niet erg stevig zijn en snel kunnen breken.

Voordelen
 • goedkoper
 • opvouwbaar
Nadelen
 • kleiner
 • niet duurzaam
 • niet veel details

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke poppenhuizen. De criteria die je kunt gebruiken om de huizen te vergelijken zijn o.a.

 • Grootte/ Diameter
 • Materiaal
 • Uitrusting
 • Ontwerp
 • Veiligheid

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Maat

Poppenhuizen zijn er in veel verschillende maten en hoogten. Welke je nodig hebt is een kwestie van ruimte en geld. Grotere poppenhuizen vragen meer ruimte en kosten meestal meer dan kleinere huizen. Kleinere kinderen hebben grotere figuren nodig om mee te spelen en hebben daarom een huis nodig waarin grotere poppen/figuren passen. Als de kinderen ouder zijn, hebben ze de vaardigheden om met kleinere figuren te spelen.

Grotere poppenhuizen bieden meer mogelijkheden om te spelen, maar nemen ook meer ruimte in beslag.

De hoogte van de huisjes kan variëren van 12-130 cm. De lengte van de poppenhuizen varieert van 15-130 cm. Alvorens te kopen moet je nadenken over waar het huis zal staan en de benodigde ruimte opmeten.

Materiaal

Een huis van hout is aan te bevelen als je een tamelijk eenvoudig, robuust en stabiel poppenhuis wilt, dat lang meegaat. Dit kan ook doorgegeven worden aan volgende generaties. Wil je dat je poppenhuis kleurrijker is en meer details heeft, dan is plastic het betere materiaal. Een huis van plastic is vaak goedkoper. Behalve hout en plastic kun je ook een kartonnen huis kiezen. Je kunt er een kopen of er zelf een maken.

Inrichting

Er zijn poppenhuizen die al accessoires, meubels en figuren bevatten, en huizen die zonder extra materialen geleverd worden. De inrichting kan bestaan uit meubels, elektrische lampen of ander houten speelgoed. Wat de figuren betreft, is het aan te raden je vóór aankoop te informeren over het aantal figuren en accessoires.

Ontwerp

Zoals hierboven beschreven, kun je kiezen uit verschillende soorten ontwerpen. Deze omvatten effen of kleurrijke motieven. Je kunt ook beslissen of je een huis met veel kleine details wilt of een meer minimalistische inrichting.

Modellen variëren van populaire Victoriaanse poppenhuizen tot boerderijen

Veiligheid

De veiligheid van je kind is van het grootste belang.

Om zeker te zijn dat je poppenhuis veilig is, zoek je voor je koopt naar veiligheidscertificaten zoals DIN-EN71

Voordat je kind er voor het eerst mee speelt, is het aan te bevelen het poppenhuis te controleren op scherpe randen, uitstekende splinters van hout, enz. Het is ook zinvol na te gaan of het poppenhuis kleine onderdelen bevat die het kind zou kunnen inslikken.

Wetenswaardigheden over poppenhuizen

Hoe zet ik een poppenhuis in elkaar?

Veel poppenhuizen zijn al in elkaar gezet en hoeven alleen nog ingericht of aangekleed te worden. Andere moeten echter nog in elkaar gezet worden. Voor deze poppenhuizen zitten er in elke verpakking montage-instructies en diverse veiligheidsvoorschriften. Natuurlijk kun je ook je eigen poppenhuis bouwen. Er zijn veel instructies en handleidingen op het Internet te vinden.

Hoe kan ik een poppenhuis renoveren/decoreren?

Als je je poppenhuis wilt opknappen of restaureren, zijn er veel instructies en voorbeelden op het Internet te vinden. Je kunt ook advies vragen bij een speciaalzaak. Jij en je kinderen kunnen je fantasie de vrije loop laten als het gaat om het inrichten van het poppenhuis. Je kunt naar veel voorbeelden kijken op sites als Pinterest of Instagram om inspiratie op te doen. Je kunt het poppenhuis inrichten met verschillende meubels, accessoires en figuren.

Hoe lang kan ik een poppenhuis gebruiken?

Een poppenhuis van goede kwaliteit kan jarenlang gebruikt worden. Er is geen leeftijdsgrens. Kinderen spelen vaak met een poppenhuis, maar er zijn ook volwassenen die een poppenhuis bezitten. Ze gebruiken het als decoratie of verzamelobject, bijvoorbeeld.

Welke poppen kan ik gebruiken voor mijn poppenhuis?

Welke poppen je voor je huis kunt gebruiken hangt vooral af van de grootte van het huis. Voor kleine poppenhuizen zijn zogenaamde buigpoppen ideaal. Maar je kunt ook andere kleine poppen of figuren gebruiken.

Barbiepoppen kunnen in grotere poppenhuizen gebruikt worden, omdat ze een relatief grote ruimte nodig hebben. (Image source: pixabay.com / Alexas_Fotos)

Voor huizen met meer ruimte kunnen Barbies of grotere lappenpoppen, en ook opgezette dieren gebruikt worden. Informatie over welke poppen je nodig hebt voor je poppenhuis vind je op het Internet, bij de fabrikant of in speciaalzaken. Je kunt ook experimenteren om je eigen individuele poppen te vinden.

Image source: 123rf.com / 77881765

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies