Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

78Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

142Verzamelde opmerkingen

Puzzels zijn niet alleen leuk, maar verbeteren ook de motorische en cognitieve vaardigheden. Op deze manier gebruik je je tijd verstandig en merk je snel dat je steeds beter wordt. Bovendien zijn ze goedkoop en in allerlei variaties verkrijgbaar.

Met onze grote puzzelspel test 2022 willen we je helpen het beste puzzelspel voor jou te vinden. We hebben de verschillende soorten puzzels vergeleken en hun bijzondere eigenschappen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

 • Geduldspelletjes zijn spelletjes waarbij een puzzel moet worden opgelost. Ze zijn vooral geschikt voor mensen die van puzzels en uitdagingen houden, maar ook bepaalde vaardigheden willen verbeteren.
 • Er zijn verschillende categorieën puzzelspelletjes die verschillende vaardigheden ontwikkelen. Als je aandacht vooral uitgaat naar het ontwikkelen van je vaardigheden, kun je een geschikt puzzelspel kiezen.
 • De duurzaamheid en herbruikbaarheid van een spel hangt af van de kwaliteit en het vakmanschap. In het algemeen kun je een spel zo vaak spelen als je wilt tot je er genoeg van krijgt.

Puzzel: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een puzzel koopt

Wat zijn puzzels?

Een puzzel is een spel waarin een probleem wordt opgelost door nadenken, doorzettingsvermogen en vaardigheid. Zoals de naam al zegt, vereisen geduldspelletjes geduld. Het duurt vaak even voor het probleem opgelost kan worden. Trial and error en nadenken zijn vereist. Maar zodra de puzzel is opgelost, loont de moeite en kun je blij zijn met de oplossing.

Dit kan een knoop zijn die ontward moet worden, een raadsel dat opgelost moet worden of een klassieke puzzel die in elkaar gezet moet worden.

Er zijn veel variaties van puzzels, voor jong en oud, gemaakt van verschillende materialen, met verschillende moeilijkheidsgraden en problemen.

Waar zijn puzzels goed voor?

Behalve dat ze leuk zijn, kunnen puzzels je helpen je cognitieve en motorische vaardigheden te verbeteren. In het bijzonder hebben ze een positieve invloed op de ontwikkeling van een kind op een speelse manier.

Geduldspiele-1

Ballen doolhoven zijn bijzonder populair bij kinderen.
(Image source: pixabay.com / Alexas_Fotos)
 • Concentratie en uithoudingsvermogen: Omdat een probleem niet direct opgelost kan worden en gepuzzeld moet worden, wordt niet alleen concentratie maar ook uithoudingsvermogen getraind.
 • Creativiteit: Ook de creativiteit verbetert, want vaak kan een probleem alleen opgelost worden door verschillende mogelijkheden uit te proberen.
 • Coördinatie en behendigheid: Geduldspelletjes verbeteren ook de motorische vaardigheden, zoals coördinatie en behendigheid. Vooral bij kinderen speelt dit een essentiële rol in hun ontwikkeling.
 • Moed: Dit ontwikkelt ook moed om nieuwe dingen uit te proberen en om in het algemeen meer vertrouwen in jezelf te hebben.
 • Zelfvertrouwen: Zodra het probleem opgelost is, heeft men alle reden om trots te zijn. Op de lange duur leiden zulke succeservaringen tot een versterking van het zelfvertrouwen.

Hoeveel kosten puzzels?

De kosten van een puzzel hangen vooral af van het materiaal en het merk.

Puzzels kun je heel goedkoop kopen.

Je kunt de meeste puzzels voor minder dan 20 euro krijgen. Merkloze spellen kun je zelfs voor minder dan 10 euro kopen. Plastic spellen zijn meestal goedkoper dan houten of metalen. Bedenk wel dat hout en metaal duurzamer en steviger zijn dan plastic. Als je meer belang hecht aan goed vakmanschap en dus aan puzzelspelletjes van hogere kwaliteit, moet je een paar euro meer investeren.

Materiaal Kosten
Hout vanaf 10 euro
Kunststof vanaf 5 euro
Metaal vanaf 5 euro

Welke alternatieven zijn er voor puzzels?

Puzzelspelletjes zijn er niet alleen in materiële vorm.

Puzzelspelletjes zijn er ook als apps en online spelletjes!

Als je liever een spel hebt dat je altijd bij je hebt, zijn er apps voor je smartphone of tablet. Je vindt een grote keuze aan gratis en betaalde spellen in de Play Store. Sommige platforms bieden ook online spelletjes aan die je op je laptop kunt spelen. Afhankelijk van het spel kun je ook verschillende moeilijkheidsgraden uitproberen.

Besluit: Welke soorten geduldspelletjes zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je vier verschillende soorten puzzelspelletjes onderscheiden

 • Samenstelling spelletjes
 • Spellen uit elkaar halen
 • Ontwarrende spelletjes
 • Behendigheidsspelletjes

Voor elk van deze soorten is het op te lossen probleem iets anders en vereist het een andere aanpak. Op deze manier kun je heel gericht specifieke vaardigheden trainen.

Geduldspiele-2

Er zijn talloze variaties van puzzelspelletjes.
(Image source: pixabay.com / Hans)

Welke categorie geschikt voor je is hangt af van wat je het leukst vindt of op welk gebied je je vaardigheden wilt verbeteren. Weet je het niet zeker? In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welke soort puzzel voor jou bijzonder geschikt is. Daartoe laten we je kennis maken met alle hierboven genoemde soorten puzzels en leggen uit welke vooral geschikt zijn voor wie en welke leerdoelen ermee bereikt kunnen worden.

Wat zijn de kenmerken van matching games en voor wie zijn ze bijzonder geschikt?

Samenstelspellen zijn puzzels die in afzonderlijke delen komen en in elkaar gezet moeten worden om een doelvorm te vormen. Er zijn ook varianten waarin veel afzonderlijke onderdelen in een doos moeten passen. Vaak moeten de afzonderlijke delen in de oplossing een bepaald beeld, patroon of kleurverloop vormen.

Samenstellingsspelletjes zijn bijzonder geschikt om ruimtelijk denken en logica te trainen. Door talrijke figuren te bouwen, worden deze vaardigheden bijzonder goed ontwikkeld. Tot deze categorie behoort de Soma Cube, die bestaat uit zeven afzonderlijke stukken die in elkaar gezet moeten worden om een kubus te vormen.

Het puzzelspel Pentomino behoort ook tot de categorie van assemblagespellen. De bedoeling van dit spel is om van stukken bepaalde figuren te maken. Om je een beter idee te geven van waar het allemaal om gaat, hebben we een voorbeeld video voor je samengesteld.

Voordelen
 • Ruimtelijk denken wordt verbeterd
 • Logica wordt verbeterd
Nadelen
 • Kleine individuele stukjes

Wat zijn de kenmerken van pick-up games en voor wie zijn ze bijzonder geschikt?

Demontagespellen zijn spellen waarin, zoals de naam al doet vermoeden, een figuur geopend of uit elkaar gehaald wordt in verschillende afzonderlijke delen. De bedoeling is om met vallen en opstaan geheime vergrendelingsmechanismen te kraken. Spellen waarin verschillende onderdelen in elkaar grijpen en alleen op een bepaalde manier van elkaar gescheiden kunnen worden behoren ook tot deze soort.

Het puzzelen en uitproberen in deze spellen bevordert niet alleen de behendigheid, maar ook de creativiteit. Ook ruimtelijk voorstellingsvermogen wordt gebruikt en maakt het gemakkelijker om het spel op te lossen. Vertegenwoordigers van deze categorie zijn 3D puzzels zoals kleine schatkistjes met geheime vakjes of het dinosaurusei, dat bij het weer in elkaar zetten een bepaalde rangschikking van kleuren vereist.

Voordelen
 • Behendigheid wordt verbeterd
 • Creativiteit wordt verbeterd
 • Ruimtelijk denken wordt verbeterd
Nadelen
 • Kleine afzonderlijke delen

Wat onderscheidt ontwarringsspelletjes en voor wie zijn ze bijzonder geschikt?

bij Ontwarren gaat het om metalen draden of touwtjes die in elkaar geknoopt zijn en ontward moeten worden. Het doel is vaak om een lus te ontwarren van een object. Dit soort puzzels vereist vaardigheid en doorzettingsvermogen. Vaak lijken de puzzels op het eerste gezicht onoplosbaar, maar je kunt ze alleen oplossen door ze te draaien, te keren en uit te proberen.

Deze categorie omvat vaak draadkluwen die met elkaar verweven zijn. Terwijl de beginnersmodellen nog gemakkelijk op te lossen zijn, wordt het steeds moeilijker om de draden te scheiden naarmate de moeilijkheidsgraad toeneemt.

Voordelen
 • Behendigheid wordt verbeterd
 • Uithoudingsvermogen wordt verbeterd
Nadelen
 • Kleine afzonderlijke onderdelen

Wat onderscheidt behendigheidsspelletjes en voor wie zijn ze bijzonder geschikt?

Tot de categorie behendigheidsspelletjes behoren ook puzzelspelletjes waarbij ballen of andere vormen in bepaalde posities gemanoeuvreerd moeten worden. Dit doe je door het spel te kantelen en te draaien. Behendigheidsspelletjes gaan minder over het gebruik van cognitieve vaardigheden en meer over het gebruik van motorische vaardigheden.

Zo verbetert niet alleen de beweeglijkheid, maar vooral ook de fijne motoriek. Ook reactievermogen wordt getraind. Een klassiek behendigheidsspel is het ballendoolhof, waarbij een bal door een doolhof in een gat gemanoeuvreerd moet worden. Maar ook waterspelletjes, waarbij bijvoorbeeld ringen moeten worden opgeraapt, horen bij het spel.

Voordelen
 • De motoriek wordt verbeterd
 • De fijne motoriek wordt verbeterd
 • De reactievaardigheid wordt verbeterd
Nadelen
 • De minimumleeftijd is meestal 8 jaar

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om puzzels te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je enkele criteria zien die je kunt gebruiken om een keuze te maken uit de vele beschikbare puzzels. De criteria die je kunt gebruiken om puzzels te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn en waar je op moet letten als je een puzzelspel koopt.

Materiaal

Zoals reeds gezegd zijn puzzelspellen van verschillende materialen gemaakt. Deze omvatten:

 • Hout
 • Metaal
 • Plastic

Veel spellen zijn er in verschillende uitvoeringen, bijvoorbeeld van hout of van plastic. Afhankelijk van het spel zijn er natuurlijk ook die van verschillende materialen gemaakt zijn. Afhankelijk van je smaak kun je betrekkelijk vrij kiezen. Wel moet je opmerken dat houten puzzels niet alleen steviger, maar ook milieuvriendelijker zijn dan die van plastic. Metaal, daarentegen, is het meest duurzaam. Bovendien verschilt het gevoel van materiaal tot materiaal, dus het hangt ook af van je voorkeuren. Hier is een richtlijn voor de duurzaamheid van het materiaal:

Materiaal Duurzaamheid
Hout Duurzaam
Plastic Kort- tot middellang houdbaar
Metaal Duurzaam

Leerdoel

Puzzelspelletjes hebben allemaal één ding gemeen: ze verbeteren je vaardigheden. Wat ze verschillend maakt is welke vaardigheden verbeterd worden.

Geduldspiele-3

Soma kubussen bestaan uit zeven stukken en worden geacht samengevoegd te worden tot een kubus. Ze bevorderen vooral ruimtelijk denken en logica.
(Image source: pixabay.com / Hans)

Zoals al gezegd worden motorische en cognitieve vaardigheden getraind. Afhankelijk van het spel ligt de nadruk op verschillende leerdoelen. Als je niet alleen de tijd wilt doden, maar bijvoorbeeld ook vaardiger wilt worden, is het zinvol een geduldspel te kiezen waarin de behendigheid verbeterd moet worden.

Minimum leeftijd

De meeste puzzelspellen zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Voorzichtigheid is geboden als het spel bedoeld is voor kinderen onder de 3 jaar. In dit geval moet een spel gekozen worden dat geen kleine onderdelen heeft die ingeslikt kunnen worden. Mits het spel voor een kind bestemd is, moet er ook op gelet worden dat de juiste moeilijkheidsgraad gekozen wordt. Het zou heel frustrerend zijn voor een kind als het een puzzel niet kan oplossen omdat de vaardigheden nog niet voldoende ontwikkeld zijn.

In de regel staan de minimum leeftijd en de aanbevolen leeftijd op de verpakking of in de beschrijving van het betreffende spel.

Vakmanschap

Het vakmanschap van een puzzelspel speelt natuurlijk een belangrijke rol, want je wilt zeker niet dat je puzzel na één keer gebruiken uit elkaar valt.

Het is zinvol om het product goed te bekijken voor je het koopt.

Bij een bezoek aan een winkel is dit gemakkelijker omdat je het spel in je hand kunt houden; bij online winkelen is het raadzaam af te gaan op recensies of bekende merken en leveranciers. Niet alleen op het gebied van robuustheid speelt vakmanschap een rol. Vooral bij puzzels voor kinderen moet het gevaar van verwonding door bijvoorbeeld scherpe randen worden uitgesloten.

Wetenswaardigheden over puzzels

Waar vind ik oplossingen voor puzzels?

De bedoeling van puzzels is natuurlijk dat je geduldig bent en zelf de oplossing vindt. Maar als dat na veel heen en weer gepraat nog steeds niet werkt, kun je ook terugvallen op oplossingen die òf iemand anders gevonden heeft òf die officieel van de fabrikant komen. Een goede bron voor oplossingen is het Internet. Meestal is het voldoende om je spel en de oplossing te zoeken. Veel websites en YouTube video’s leggen je dan de oplossing voor. Vaak zit er bij een spel een gebruiksaanwijzing en kun je daar aanwijzingen vinden.

Hoe lang duurt het voor je vooruitgang boekt?

De leervorderingen van geduldspelletjes verschillen natuurlijk van persoon tot persoon. Terwijl de een het moeilijk heeft en veel moet uitproberen en herhalen, gaat de vooruitgang van de ander veel sneller en komt vanzelf. Het hangt er ook van af hoeveel tijd je aan het spel besteedt. In het algemeen geldt: oefening baart kunst. Het is ook gunstig om verschillende geduldspelletjes te spelen met hetzelfde leerdoel. Op deze manier worden de vaardigheden getraind en uitgebreid.

Hoe vaak kan ik een puzzel gebruiken?

In het algemeen kun je een puzzel steeds opnieuw spelen tot je er genoeg van krijgt of de moeilijkheidsgraad niet meer toereikend is. De kwaliteit van het spel moet echter niet onderschat worden, vooral wat de robuustheid betreft. Als je een product van lage kwaliteit gekozen hebt, zal het waarschijnlijk niet zo lang meegaan als een spel van hoge kwaliteit.

Beeldbron: Tomertu/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies