Laatst bijgewerkt: 09-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

30Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

115Verzamelde opmerkingen

Welkom bij deze gids over retinol, een product dat sinds enkele jaren wordt gebruikt om de huid te verbeteren. Met onze aanbevelingen haal je het beste uit deze fantastische substantie en vermijd je nadelige effecten.

Retinol is een afgeleide van vitamine A en stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen, dit is een proces waardoor vlekken en lijntjes in je gezicht verminderen. Producten met een hoge concentratie vitamine A worden alleen door dermatologen gebruikt. Producten die vrij op de markt verkrijgbaar zijn kunnen echter net zo effectief zijn. Je moet alleen wat geduld hebben en consequent zijn in het gebruik om resultaat te zien.
Belangrijk om te weten

 • Retinol is een afgeleide van vitamine A en is in staat om de bovenste huidlaag te vernieuwen.
 • Het is bijzonder effectief om acne, pigmentvlekken en de eerste lijntjes in je gezicht te behandelen.
 • De belangrijkste bijwerkingen van retinol zijn ontsteking, roodheid en vervelling van de huid. Deze vervelende symptomen komen vaak voor als je huid erg gevoelig is of als je een te grote hoeveelheid retinol gebruikt.

Onze selectie: De beste retinol serums op de markt

Hieronder hebben we de beste retinol serums die er op de Nederlandse markt te vinden zijn op een rijtje gezet. Op deze manier kun je het serum uitkiezen dat het beste bij jou past en kom je erachter wat voor voordelen deze serums je huid kunnen bieden.

Het beste retinol serum met Vitamine E & Hyaluronzuur

SIMIA Retinol Serum bevat 2.5% actieve retinol en bestrijdt huidschade door vrije radicalen. Het serum stimuleert de celvernieuwing waardoor fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken worden vervaagd. Het product is verrijkt met vitamine E en hyaluronzuur. De vitamine E heeft herstellende eigenschappen en biedt bescherming tegen huidbeschadiging door vrije radicalen. De hyaluronzuur is in staat om vocht vast te houden en daarom ideaal voor het hydrateren van de huid.

Het beste retinol serum zonder veel extra’s

Het Lanthome Retinol serum is een huidverzorgend serum dat helpt om de tekenen van veroudering tegen te gaan. De ingrediënten werken specifiek in de verschillende huidlagen om het volumeverlies te herstellen, voor duidelijk zichtbare gezichtscontouren. Dit product is geschikt voor alle huidtypen. We raden aan om het serum ’s avonds op een gereinigde huid aan te brengen. Het serum smeert lekker uit en trekt snel in. Je huid voelt na gebruik direct zacht aan.

Het beste retinol serum tegen mee-eters en grove poriën

Het retinol serum van Breylee bevat 2.5% actieve retinol en bestrijdt huidschade door vrije radicalen. De anti-acne eigenschappen van de retinol voorkomt en vermindert verstoppingen en ontstekingen zoals mee-eters en puistjes. Het product is geschikt voor alle huidtypen, met uitzondering van de extreem gevoelige huid. Gebruik dit product daarom niet als je huid overgevoelig is, of als je last hebt van eczeem. Het serum trekt snel in en laat geen sporen achter.

Het beste retinol serum voor een jonge huid

Het Retinol Rejuvenating serum van Dermarolling is een serum met een verjongende werking. Het vermindert rimpels en fijne lijntjes, egaliseert de huidtoon en -textuur, helpt het vocht op peil te houden en verbetert de helderheid en elasticiteit van de huid. Breng na het reinigen 3 tot 4 druppels van het serum aan op je gezicht en hals. We vinden dit zo’n fijn product omdat het doet wat het belooft. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend.

Shopgids: Alles wat je moet weten over retinol

Retinol, een afgeleide van vitamine A, wordt sinds 1984 in cosmetica gebruikt. Dit molecuul is in staat om het DNA in cellen te stimuleren en de stofwisseling van deze cellen te versnellen. Als het constant wordt gebruikt, kan retinol de aanmaak van nieuwe cellen stimuleren en te zorgen voor een verdikking van de opperhuid.

El retinol es un derivado de la vitamina A.

Een retinol serum verbetert de huid van mannen en vrouwen.
(Bron: Mandrikova: 51170131/ 123rf.com)

Wat is retinol precies?

Retinol is een afgeleide van vitamine A en hoort bij de zogenaamde retinoïden, zoals tretinoïne en isotretinoïne. Deze twee laatstgenoemde producten worden veelal in de dermatologie gebruikt en zijn erg effectief, maar veroorzaken ook vaak roodheid en ontsteking. Retinol is als alternatief ontwikkeld. Het is zachter voor je huid, maar minstens zo effectief.

Vanaf je dertigste vermindert de productie van collageen en de aanmaak van nieuwe cellen. Vitamine A is in staat om cellen binnen te dringen en de stofwisseling ervan te stimuleren, waardoor de cellen zich als jongere cellen gaan gedragen.

Een retinol serum toevoegen aan je huidverzorgingsroutine helpt om de tekenen van veroudering te verminderen. Je huid zal er gezond, gehydrateerd en verjongd uitzien. Als je het product op een consequente manier gebruikt, kun je al na drie maanden een verbetering opmerken!

Wat is het verschil tussen retinol en andere vitamine A afgeleiden?

Voor veel mensen is retinol het enige antirimpelmiddel dat werkt. Er bestaan echter nog andere afgeleiden van vitamine A, die ook in staat zijn om de huid te verbeteren.

Als je weet wat de verschillen tussen de serums zijn, kun je veel beter een keus maken voor een serum dat geschikt is voor jouw huid.

 • Palmitaat met retinol: Dit is een zwakke retinoïde en voordeliger dan de andere afgeleiden van vitamine A. Doordat het palmolie bevat, is de werking voornamelijk hydraterend. Het effect op rimpels, vlekken en acne is wat beperkt, maar het heeft daarentegen weinig bijwerkingen. Dit is het aanbevolen serum voor de gevoelige huid.
 • Retinol: Dit product heeft een gemiddelde werkingskracht. Het wordt als zodanig veilig beschouwd dat het algemeen verkocht kan worden. De prijs hangt vooral af van hoe bekend het merk is. Veel voorkomende bijwerkingen zijn roodheid en vervelling. Het gebruik veroorzaakt hele kleine veranderingen in de structuur van de huid die een huidverbetering zichtbaar maakt.
 • Tretinoïne: Dit product bevat onder andere een zuur waardoor het zeer geschikt is voor de behandeling van acne. Bovendien heeft het een goede antiverouderingswerking. Voor dit product heb je een doktersvoorschrift nodig door de bijwerkingen die het kan hebben, namelijk roodheid, irritatie en ontsteking van de huid.
 • Isotretinoïne: Net zoals tretinoïne, wordt dit molecuul gebruikt voor zwaardere vormen van acne. De bijwerkingen kunnen vrij heftig zijn en daarom is een doktersvoorschrift nodig en moet een dokter het gebruik in de gaten houden.
 • Tazaroteen: Dit is de sterkste vorm van alle retinoïden. Het wordt vooral gebruikt voor de behandeling van Psoriasis en de prijs is aan de hoge kant.

Wie zou retinol goed kunnen gebruiken?

Over het algemeen kun je retinol toevoegen aan je dagelijkse gezichtsverzorging wanneer je ouder bent dan dertig jaar. Vanaf dat moment vermindert namelijk de synthese van collageen en aanmaak van nieuwe cellen. Een serum met retinol kan je huid voor langere tijd jong houden en is nuttig voor de volgende zaken:

 • Rimpels en lijntjes
 • Vlekken
 • Littekens als gevolg van acne
 • Acne en mee-eters
 • Onregelmatige huid

Wie zou retinol niet moeten gebruiken?

Personen onder de 25 jaar zouden geen retinol moeten gebruiken. Als je zulke jonge huid stimuleert, kun je verschillende problemen krijgen, zoals acne of vette huid. Ook personen met een gevoelige huid moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van retinol. Als jouw huid gevoelig is, begin dan met een serum met een lage concentratie retinol, heb je na een tijd nog geen bijwerkingen, dan kun je de geleidelijk de hoeveelheid retinol verhogen.

Vanaf je dertigste kun je het gebruik van retinol aan je gezichtsverzorging routine toevoegen.

Op welke manier kun je baat hebben bij een retinol serum?

Dankzij het feit dat retinol de aanmaak van nieuwe cellen stimuleert, wordt er een nieuwe opperlaag van de huid gemaakt. Daarom heeft je huid minder vlekken, rimpels, acnelittekens of mee-eters.

De veroudering van je huid zorgt ervoor dat je huid minder dik wordt. Retinol gaat dit tegen, verjongt je huid en geeft je huid elasticiteit en hydratatie.

Los productos de cosmética tienen un precio variable, que corresponde generalmente al prestigio de la marca.

Probeer te vermijden dat het retinol serum met lucht in contact komt.
(Bron: Kappatou: 67315405/ 123rf.com)

Hoe breng je retinol aan?

Retinol kun je het beste ‘s nachts aanbrengen op een schone en droge huid. Aangezien licht de werking van retinol vermindert, is het niet handig om het product overdag te gebruiken. Retinol dringt een vochtige huid beter binnen, wat huidirritatie kan veroorzaken.

Breng een kleine hoeveelheid retinol aan op je gezicht, hals en decolleté. Als je serum in gel- of crèmevorm hebt, dan is een hoeveelheid ter grootte van een erwt genoeg. Indien je een olievorm gebruikt, gebruik dan niet meer dan vier druppels. Als je een grotere hoeveelheid gebruikt, riskeer je irritatie, schilfering of roodheid.

Moet ik zonnebrandbescherming gebruiken met retinol?

Ja, zeker weten! Wanneer je retinol gebruikt, moet je een zonnebrand met minstens factor 30 gebruiken. Blootstelling aan de zon is sowieso één van de belangrijkste oorzaken van veroudering.

Men weet niet precies hoe het komt dat retinol de huid gevoeliger maakt voor zonlicht. Sommigen denken dat het retinolmolecuul dat effect heeft, anderen denken dat de nieuwe cellen zonlicht slechter kunnen verdragen. Hoe dan ook, door het gebruik van retinol is je opperhuid gevoeliger voor zonlicht.

Dr. Adam FriedmanAmerikaanse dermatoloog
“Het is niet nodig om zonlicht te vermijden. Het volstaat om dagelijks een beschermingsmiddel te gebruiken, zoals een zonnebrandcrème, op de met retinol behandelde gebieden.”

Wat voor nadelige effecten kan het gebruik van retinol hebben?

Wanneer je net begint met het gebruik van retinol kan het irritatie, roodheid en vervelling van je huid veroorzaken. Meestal neemt dit na verloop van tijd af. Bij pijn, open wondjes of zwellingen is het aan te raden om een arts te raadplegen.

We raden je aan om te beginnen met een serum met een lage dosering retinol, één nacht per week gedurende een maand. Verhoog langzaam de frequentie om je huid te laten wennen. Als je een gevoelige huid hebt, kun je 10 minuten voordat je het serum aanbrengt een hydraterende crème gebruiken.

Hieronder kun je in een tabel zien wat de oplossingen zijn voor de meest voorkomende bijwerkingen van retinol.

Bijwerking Oplossing
Rode huid Zonnebrandbescherming. Hydratatie van de huid voordat je retinol aanbrengt
Huidirritatie Zonnebrandbescherming. Hydratatie van de huid voordat je retinol aanbrengt. Gebruik retinol minder vaak
Vervelling Zonnebrandbescherming. Gebruik huidreinigers en crème voor de gevoelige huid. Extra hydratatie
Droge huid Zonnebrandbescherming. Hydratatie
Pijn, allergische reacties, erge irritatie of irritatie die niet overgaat Stop met het gebruik van retinol en raadpleeg een dokter

Kan ik retinol tijdens mijn zwangerschap gebruiken?

Afgeleiden van vitamine A zijn in vet oplosbaar. Dit wil zeggen dat ze in staat zijn om de cellen binnen te dringen en zich op te hopen in het organisme. Alhoewel je retinol alleen maar op je huidoppervlakte aanbrengt, kan het molecuul jouw lichaam binnendringen en effect hebben of de foetus.

Het wordt afgeraden om retinol te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Als alternatief kun je een serum met vitamine C gebruiken.

Waar moet je op letten bij je aankoop

Hieronder zetten we een aantal belangrijke factoren op een rijtje waar je rekening mee moet houden op het moment dat je een retinol serum gaat uitkiezen.

 • Gewenste effect
 • Huidtype
 • Formule
 • Verpakking
 • Kwaliteit-prijs verhouding

Gewenste effect

Welk probleem wil je behandelen? Je hebt een lage concentratie retinol nodig om je huid al te kunnen verbeteren. Als je vlekken en rimpels wilt aanpakken, is een krachtiger serum nodig. Helaas zijn fabrikanten niet verplicht om de precieze hoeveelheid retinol in hun serums te vermelden.

Sommigen zeggen hoge concentraties te bevatten, maar gebruiken maar een lage hoeveelheid van het molecuul verdunt in oliën en hydratanten. Kies voor een kwalitatief hoogstaand merk die formules gebruikt waarin het voornaamste ingrediënt retinol is. Lees daarvoor altijd de samenstelling van een serum.

Huidtype

Als je huid erg gevoelig of allergisch is, kies dan een product met een lage concentratie retinol. Je kunt een kleine test doen op een zone die minder zichtbaar is (bijvoorbeeld achter je oor) om de reactie van je huid op het product uit te proberen.

Bij bijna alle huidtypes heeft retinol effect. Als je huid vettig of gemengd is, kies dan voor een serum met een lichte samenstelling. Als je huid droog is, kun je kiezen voor een serum met olie. Voor alle huidtypes is het nodig om een zonnebrandbescherming te gebruiken als je retinol gebruikt.

Existen sérums libres de parabenos y siliconas, así como productos respetuosos con la naturaleza y el medio ambiente.

Een verpakking met een pompje vermindert de blootstelling van het serum aan de lucht.
(Bron: Starikov: 37935466/ 123rf.com)

Formule

Er bestaan retinol serums die vrij zijn van parabenen en siliconen, net als serums die milieuvriendelijk zijn. Er zijn ook steeds meer merken op de markt die hun producten niet op dieren testen. Die merken kun je herkennen aan een logo op de verpakking.

Verpakking

De werking van retinol neemt af zodra retinol in contact komt met licht en lucht. Kies daarom voor donkere verpakkingen en bewaar je serum op een donkere plek.

Kies indien mogelijk voor een verpakking met een pompje. Daarmee verminder je de tijd dat het serum bloot wordt gesteld aan de lucht en gebruik je alleen de hoeveelheid die je nodig hebt.

Kwaliteit-prijs verhouding

Over het algemeen hebben producten met retinol een goede kwaliteit-prijs verhouding. Als je het consequent gebruikt, kun je al een verbetering van de huid opmerken met een kleine hoeveelheid. Als je geld wilt besparen, kies dan een serum met weinig extra ingrediënten.

Samenvatting

Retinol is in staat om de stofwisseling van de huidcellen te versnellen. Op deze manier krijg je een jongere huid, zonder vlekken en rimpels. Mogelijke bijwerkingen van retinol zijn roodheid of vervelling, maar gelukkig verdwijnen deze normaal gesproken snel.

We hopen dat je met deze gids de voor jou meest geschikte retinol serum zult uitkiezen. Lees de etiketten van de producten altijd goed en laat je niet door de percentages en hoeveelheden retinol verwarren. Vergeet ook niet dat je geduld moet hebben, maar dan heb je in een paar maanden een jonge en mooie huid!

Als je dit een nuttige gids over retinol vond, laat dan een commentaar achter of deel deze gids.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Mandrikova: 51170131/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies