Rugbrace
Laatst bijgewerkt: 07-01-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Als je regelmatig last hebt van rugklachten of hernia’s, kunnen rugbraces (ook wel rugbanden genoemd) een uitstekende oplossing zijn. Artsen raden ze meestal aan voor incidenteel gebruik en alleen in die gevallen waarin je acute rugpijn in de onderrug hebt. De brace biedt niet alleen ondersteuning, maar ook comfort en verlichting bij pijn.

Om je te helpen bij de aanschaf van de rugbrace die het beste bij je behoeften past, hebben we deze shopgids samengesteld, waarmee je de verschillende criteria kunt beoordelen. Zowel je conditie, de aard van je rugpijn, als het gebruikscomfort zijn doorslaggevend bij je beslissing. Al is ons belangrijkste advies dat je ze het beste zelf kunt uitproberen.
Belangrijk om te weten

 • Het is niet aan te raden om een rugbrace voor een lange periode te gebruiken om de pijn te verzachten. Het langdurig gebruik ervan kan ertoe leiden dat de lendenspieren hun werk geleidelijk aan niet meer doen, met als gevolg een verlies aan spiertonus. Bovendien kan de gordel, omdat het voortdurend in contact is met de huid, ook schaaf- en circulatieproblemen veroorzaken.
 • Een rugbrace geeft functionele ondersteuning, zodat je minder pijn en beperking ervaart en zoveel mogelijk de dagelijkse bezigheden kunt blijven doen. Sommige rugbanden hebben ook een masserende werking en houden zo de spieren soepel. Omdat rugbraces anatomisch gevormd en van hoogwaardig materiaal zijn, blijven ze goed op hun plaats zitten en zijn ze comfortabel om te dragen.
 • Voordat je een rugbrace koopt, moet je rekening houden met een aantal factoren zoals het ontwerp, de grootte, de materialen waar ze van gemaakt zijn, hoe je ze kunt schoonmaken en het comfort ervan. In deze gids vertellen we je in detail alles wat je moet weten over rugbraces voor de onderrug. Lees het zorgvuldig door zodat je een goede rugbrace kan kiezen, die voldoet aan je behoeften.

Onze selectie: De beste rugbraces op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste rugbraces voor de onderrug die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte rugband een stuk eenvoudiger.

De rugbrace met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Met de rugbrace voor rug en schouders van JKP heb je minder tot geen last meer van rugpijn. De rug corrector zorgt ervoor dat je in de juiste houding blijft lopen. Wil je af van rugpijn of vastzittende schouders? De postuur corrector zorgt voor een houdingcorrectie en brengt je rug in een natuurlijke positie.

Het grote voordeel van dit model is dat je hem bijna niet ziet zitten onder je kleding. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend.

De beste rugbrace om te trainen met gewichten

De professionele rugbrace van MGS Sport is ideaal bij het sporten en helpt je bij het bestrijden van rugpijn. Met een kin-omhoog-en borst-uit postuur zorgt deze postuur verbeteraar dat je rugspieren relaxen en onder minimale stress staan.

De brace is geschikt voor gebruik bij het trainen met gewrichten. Controleer voor je aankoop of je de goede maat voor je hebt. Als je twijfelt, raden we je aan altijd een maatje groter te nemen.

De beste one-size rugbrace

Deze rugband van Mueller is o.a. geschikt bij overbelasting van de onderrug, lage rugklachten, spit, verrekkingen en verstuikingen. Het is een verstelbare, lichte en comfortabele brace met 8 flexibele veren voor ondersteuning van de onderrug.

De flexibele baleinen aan de rugzijde en de elastische sluitband zorgen voor de juiste ondersteuning in de rug. De hoge rugzijde en lage buikzijde zorgen voor extra steun en comfort. Deze rugband kan de hele dag gedragen worden.

De rugbrace die het minst onder je kleding opvalt

Met de postuur corrector van PuraVida breng je je schouders en rug terug in hun natuurlijke positie en verbeter je klachten die samenhangen met een verkeerde houding. Dit product is gemaakt van hoge kwaliteit, extra zacht en ademend neopreen waardoor het comfortabel gedragen kan worden onder kleding.

Niemand zal doorhebben dat je een brace omhebt. De rugbrace is geschikt voor ieder lichaam, dankzij de handige klittenbandriemen pas je de maat eenvoudig volgens jouw lichaam aan.

Shopgids: Alles wat je moet weten over rugbraces

Het is van groot belang dat je voordat je een rugbrace koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Rugbrace

Artsen raden het gebruik van onderrugbraces aan bij acute lage rugpijn.
(Bron: Comzeal: 77400172/ 123rf.com)

Wat is een rugbrace en waar wordt het voor gebruikt?

Een rugbrace is een gordel die een beetje op een korset lijkt en die gemaakt is van elastische materialen. De gordel spant het rugpand aan en brengt een zekere compressie aan die zorgt voor ontlasting van de lendenen. Artsen raden aan om ze te gebruiken bij acute pijn in de onderrug.

Ze helpen de inspanning die de spieren moeten leveren om het gewicht van het lichaam te ondersteunen en te verlichten. Ook zorgen ze ervoor dat de wervelkolom altijd zijn natuurlijke positie behoudt. Door het gebruik van een onderrugbrace wordt voorkomen dat de aangedane spieren overbelast raken, wat op een constante manier grote verlichting veroorzaakt.

Welke soorten rugbraces zijn er?

De meeste rugbraces worden gebruikt om eventuele verkeerde houdingen te corrigeren die een chronisch laag rugprobleem kunnen veroorzaken. Afhankelijk van het gebruik en het ontwerp van de rugbrace zijn er verschillende types. Hieronder geven we aan waaruit elk type bestaat en wat de kenmerken van elk type zijn:

 • Rugbrace met balleinen: Deze hebben een stel staven in het achterste gedeelte. Dit systeem zorgt ervoor dat de gordel een grotere druk en versterking uitoefent in de lendenstreek. Je kunt kiezen tussen harde of zachte staven. Ze duwen de ruggengraat naar boven als je ze er symmetrisch op plaatst.
 • Rugbrace zonder balleinen: Ze zijn gemaakt van een veel zachter en lichter materiaal, hoewel ze minder verlichting bieden dan de vorige. Ze worden het meest gebruikt omdat ze comfortabeler zijn. Omdat ze dunner zijn, zijn ze gemakkelijk te verbergen onder de kleding, in tegenstelling tot die met balleinen, die veel volumineuzer zijn.
 • Opblaasbare rugbraces: Deze braces comprimeren de rug dankzij hun kleine luchtkamers die tegen de zijkant en de lendenstreek aanliggen. Het laat een grote bewegingsvrijheid toe omdat het minder comprimeert dan de vorige. De opgeblazen delen zorgen voor een zachte massage van de rug. Ze worden ook gebruikt als thermische braces, omdat ze kou tegenhouden door het materiaal waar ze van gemaakt zijn.
 • Magnetische braces: Deze gordels hebben 16 kleine magneten aan de achterkant van de gordel die als ze in direct contact met de rug komen, de pijn kunnen verlichten. Ze zijn gemaakt van nylon of neopreen, een materiaal dat de circulatie van de bloedbaan verhoogt.
 • Rugbrace met bretels: Dankzij de steun van de bretels werkt het ook op de borst en voorkomt het dat de schouders een verkeerde houding aannemen. Het is ideaal voor iedereen die voor zijn werk vele uren moet zitten om zijn of haar rug niet te overbelasten. Ze zijn gemakkelijk te dragen en zeer praktisch.
 • Zwangerschapsgordel: Het komt steeds vaker voor dat aanstaande moeders hun toevlucht nemen tot deze banden om de typische ongemakken van de zwangerschap te verlichten, zoals pijn aan de nek, schouders en pijn in de onderrug. Het gebruik ervan wordt aanbevolen vanaf de 25e week van de zwangerschap. Ze verlichten het gewicht van de baby en corrigeren de houding van de rug en de wervelkolom.

Rugbrace

Eén van de voordelen van het dragen van rugbraces is dat ze scoliose klachten bij zowel jongeren als volwassenen verminderen.
(Bron: Yauheni Hastsiukhin: 92331103/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van het dragen van een rugbrace?

Het dragen van een rugbrace heeft meerdere voordelen. Het geeft niet alleen veel steun aan de rug, maar helpt ook de wervelkolom in de juiste positie te houden. Hier vertellen we je wat de voordelen zijn van het dragen van een rugbrace. Als je niet zeker weet of je er één wilt kopen, zal je na het lezen ervan vast geen twijfels meer hebben!

 • Voorkomt arbeidsletsel: Rugbraces worden bijvoorbeeld gebruikt door ziekenhuispersoneel (dat bedlegerige mensen moet optillen) of magazijnmedewerkers die voortdurend gewicht dragen, zoals dozen, zakken en bagage.
 • Helpt acute rugpijn te verlichten: Rugbraces verminderen de pijn bij scoliose, zowel bij jongeren als bij volwassenen.
 • Verbetert ruggenwervel problemen: Helpt bij de behandeling van aandoeningen van de wervelkolom, zoals artritis of hernia’s.
 • Houdt de rugzone warm: Dit is belangrijk om letsel door koude spieren te voorkomen.
 • Het geeft je een veilig gevoel tijdens het bewegen: Het vermindert de angst voor plotselinge houdingsveranderingen door het gebied te ondersteunen.
 • Voorkomt contracturen: Voorkomt dat de rugpijn spiercontractie veroorzaakt en daarmee een groter ongemak.

Hoeveel kost een rugbrace?

De prijs van een rugbrace hangt af van verschillende factoren zoals het model van je voorkeur, de kwaliteit, de afmetingen, het merk en de kenmerken. Op de markt zijn er vrij goedkope ruggordels die minder dan 30 euro kunnen kosten. Er zijn uiteraard ook professionelere en duurdere modellen op de markt, maar onze selectie bevat braces die onder deze prijs blijven.

Om te weten wat de omtrek van je taille is moet je deze als volgt meten: Leg een meetlint rond je taille, meet het gedeelte tussen de onderste rib en de bovenkant van het bekken. Als je de gegevens eenmaal hebt, vergelijk ze dan met de onderstaande tabel om te weten te komen welke maat het beste voor je is.

Welke maat rugbrace moet ik kiezen?

Het kiezen van de juiste maat van een rugbrace kan veel problemen voorkomen. Als je een maat kiest die te ruim is, sluit deze niet goed op je lichaam aan. Hierdoor zal de rugbrace zijn functie niet vervullen. En als je aan de andere kant kiest voor een model dat te krap is, voel je je niet comfortabel en kan het zelfs je bloedsomloop afsluiten. Daarom helpen we je bij het vinden van de juiste maat:

 • Als je taille tussen de 65 en 85 cm is, moet je maat S kiezen.
 • Als je taille tussen 85 en 115 cm is, is je maat M.
 • Als je taille tussen 114 en 140 cm is, kies dan voor maat L.

Wat zijn de beste merken rugbraces?

Het kiezen van een goedkope rugbrace is geen eenvoudige opgave, aangezien je altijd bekende en betrouwbare merken moet kiezen die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden. Daarom raden we je aan om de volgende merken in gedachten te houden. We zullen je vertellen wat de kenmerken van elk merk zijn:

 • Mueller: De innovatieve producten van Mueller Sports Medicine zijn te gebruiken op het gebied van blessurepreventie, blessurebehandeling en revalidatie en worden veelal gebruikt door atleten, sportinstructeurs en in praktijken, zoals een fysiotherapiepraktijk.
 • Freetoo: Dit is een merk met ervaren professionals dat gericht is op gezondheid en persoonlijke verzorging: één van de beste in de productie van lumbale banden. Het heeft een breed scala aan kniebeschermers, polsbanden, lumbale banden en nog veel meer tegen zeer concurrerende prijzen.
 • CleverYellow: Ook één van de topmerken, specialist in het ontwerpen van orthopedische en revalidatieproducten. Dit merk, dat verkocht wordt op Amazon, is een zeer goed alternatief als je erover denkt om een rugbrace aan te schaffen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een rugbrace om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de rugbrace die je nodig hebt:

Ontwerp

Als we het over het meer esthetische gedeelte gaan hebben, dan is het belangrijk dat het ontwerp van de gordel die je kiest discreet genoeg is zodat de rugband onder je kleding niet opvalt. Bovendien moet het materiaal ademend zijn, zodat het je geen ongemak bezorgt als je het de hele dag draagt. Als het een gordel is die je bij het sporten gaat gebruiken, dan is het een voordeel als het ontwerp en de kleuren aantrekkelijk zijn.

back belt

De opblaasbare braces comprimeren de rug dankzij hun kleine luchtkamers die zich in de zij- en lumbaalzone bevinden.
(Bron: Chutima Chaochaiya: 26898384/ 123rf.com)

Maat

Deze factor is van groot belang, omdat het artikel zijn therapeutische functie alleen kan vervullen als het perfect is aangepast aan je lichaam. De maat is een fundamentele factor voor dit proces, aangezien de afmetingen van een rugbrace niet dezelfde zijn voor iemand met een fors gestalte als voor een slanker persoon.

Comfort

Het is belangrijk dat je je comfortabel voelt met de rugbrace die je koopt. Het is goed om te controleren of het materiaal van de band goed ademt en of het rekbaar is, zodat je je vrij kunt bewegen. Bovendien is het ideaal dat de ruggordel geen naden heeft, zodat er geen schaafwonden ontstaan in de buikstreek. Het moet ook flexibel zijn zodat het je bewegingen niet beperkt.

Wijze van reiniging

Het is belangrijk om een rugbrace goed schoon te kunnen maken, want net zoals bij de kleding die je dagelijks draagt, staat de gordel volledig in contact met je huid. Braces worden aangetast door het zweten, dus moeten ze heel gemakkelijk te wassen zijn. Veel modellen kunnen niet in de wasmachine worden gewassen: houd deze beperking in gedachten bij de aankoop ervan.

Materiaal

Het is essentieel om een rugbrace te kiezen die je helpt bij het corrigeren van je lichaamshouding en die je dagelijkse activiteiten en mobiliteit vergemakkelijkt. Dit is mogelijk dankzij het gebruik van hoogwaardige materialen. Deze materialen moeten ontworpen zijn met componenten die zacht en ademend zijn en flexibiliteit en elasticiteit bieden.

Samenvatting

Heb je pijn in de onderrug? Een blessure waarvan je wilt herstellen zonder pijn? Wil je je houding corrigeren? Of wil je je rug beschermen bij het gewichtsheffen op de sportschool? Wat je ook nodig hebt, een rugbrace kan je helpen om pijn te elimineren, te herstellen van blessures en deze te voorkomen. Het is zeker de moeite waard om één van deze producten uit te proberen. Je rug zal je er dankbaar voor zijn!

Rugbraces hebben tal van toepassingen, zoals de behandeling van lumbago, behandeling van lumbale kwalen, scoliose bij adolescenten en kinderen, hulp bij het sporten en bescherming van de rug bij bepaalde werkzaamheden. Het gebruik van een rugbrace kan een belangrijk verschil maken.

Vond je ons artikel over rugbraces interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de beste rugbrace kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Chutima Chaochaiya: 96428754/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies