Various makeup products on dark background with copyspace
Laatst bijgewerkt: 24-06-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

23Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Of het nu in de mode is of als levensovertuiging, het veganisme is in ons dagelijks leven doorgedrongen en het lijkt erop dat het er blijft. Het is niet alleen meer een kwestie van voeding, deze nieuwe trend is ook te zien in de cosmetische producten die we dagelijks gebruiken, zoals make-up. Maar wat is vegan make-up precies?

Vegan make-up kenmerkt zich door het respect voor dieren en de natuur. In de productie van deze soort cosmetica worden dierlijke ingrediënten vervangen door ingrediënten op basis van plantaardige en minerale oorsprong. Bovendien worden deze producten niet op dieren getest en worden de vegan waarden gevolgd tijdens het productieproces.
Belangrijk om te weten

 • In 2013 heeft de Europese Unie een voorstel aangenomen om dierproeven in de productie van cosmeticaproducten uit te bannen. Toch zijn er nog steeds duizenden dieren die dierproeven moeten ondergaan.
 • Vegan make-up pleit voor producten die dit voorstel volgen en die gemaakt worden met ingrediënten die heilzaam zijn voor je huid.
 • Dankzij de formules op basis van natuurlijke ingrediënten is vegan make-up ideaal voor alle huidtypes, in het bijzonder de meest gevoelige.
 • Tijdens de productie van vegan make-up gebruiken ze geen ingrediënten zoals extracten van schaaldieren of vissen, dierlijke glycerine, oliën afkomstig van dieren bijvoorbeeld van walvissen of schildpadden en gelatine van varkens.

Onze selectie: De beste vegan make-up producten op de markt

Vanwege de groeiende vraag naar dit soort producten zijn er steeds meer merken die een lijn met deze kenmerken opnemen. Dus, welke moet je kiezen? Hieronder presenteren we je een selectie van de 5 beste vegan make-up producten op de markt zodat je gemakkelijk een goed geïnformeerde keuze kunt maken.

Korento Perfecting Mineral Base

Gemineraliseerde basismake-up voor elke dag. Een fijne volledig natuurlijke formule met licht reflecterende minerale pigmenten creëren een natuurlijke glans voor je huid. De mineralen mengen zich in je huid terwijl je je huidskleur, roodheid en onvolkomenheden wegwerkt.

Je krijgt een fluweelachtige huid. Prefecting Mineral Base geeft je een natuurlijke dekking. Met deze poederbasis kan een lichte tot meer volledige dekking gecreëerd kan worden, door meerdere lagen aan te brengen. 100% Veganistisch en Dierproefvrij

BoHo Green Make-Up Mascara

Mascara is een échte must-have in je make-up tas, het is dé manier om je ogen direct groter te doen lijken. Zeker met gevoelige ogen raden we deze Boho mascara aan, hij bestaat namelijk voor 99% uit natuurlijke ingredienten, die de tere huid rondom je ogen respecteren.

Zo is er onder andere carnaubawas aan de zeer milde formule toegevoegd. Deze mascara geeft je wimpers een échte volume-boost, wij zijn er dol op! De mascara is dierproefvrij, Cosmobio en voor mensen die Vegan producten gebruiken.

UOGA UOGA Biologische Lipstick

Je hoeft je nooit meer zorgen te maken over het feit dat je je lipstick zo nu en dan eens per ongeluk opeet, want de lipsticks van Uoga Uoga zijn 100% natuurlijk! De lipstick heeft een zalige, romige textuur dankzij de bijenwas en verzorgende oliën van frambozen, macademia en argannoten die er aan toegevoegd zijn.

Hierdoor geeft de lipstick niet alleen een intense kleur af, maar worden de lippen tegelijkertijd ook verzorgd en beschermd. Elke afzonderlijke kleur bevat bovendien extracten van verschillende bessen, die allemaal rijk zijn aan vitamines en fruitzuren.

INGLOT – Freedom System HD Sculpting Powder

Door je gezicht te contouren en highlighten creëer je een optisch bedrog, waardoor je op een heel natuurlijke manier de allermooiste kenmerken van je gezicht naar voren haalt. De HD Sculpting Powders zijn hooggepigmenteerd en smelten prachtig samen met de huid om een natuurlijke look te behouden.

De HD Sculpting powders zijn speciaal ontwikkeld voor het shapen en highlighten van het gezicht. Gebruik de donkere tinten om schaduwaccenten aan te brengen in het gezicht. Gebruik de lichte tinten voor de delen van het gezicht die je extra wilt benadrukken/ highlighten.

Gaya Vegan Mascara

Verleng je wimpers met deze puur plantaardige mascara in zwart of blauw en geef ze meer volume. Deze vegan mascara is zeer goed dekkend, voor lange, sexy wimpers die je in één vloeiende beweging aanbrengt. De mascara is erg eenvoudig aan te brengen en te verwijderen en beschermt en verzorgt je wimpers.

Het uniek gevormde borsteltje van siliconen zorgt voor extra lengte en het beste resultaat voor perfect gekrulde wimpers. Je wimpers plakken niet aan elkaar en de mascara klontert niet. Bovendien is deze mascara geschikt voor dragers van contactlenzen en gevoelige ogen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vegan make-up producten

Zonder twijfel is zelfkennis het beste hulpmiddel om onze cosmetische en vegan make-up producten te kiezen. Daarom gaan we hier verder met het beantwoorden van al de vragen over vegan make-up die bij je kunnen opkomen op het moment van aankoop.

Een paar voordelen voor onze huid die we kunnen zien bij het gebruik van vegan make-up is een betere hydratatie en een stralende huid.
(Bron: Silviarita: 3141766/ pixabay.com)

Wat is vegan make-up precies?

Vegan make-up is een type make-up die de waarden van het veganisme volgt. Het is met respect voor het milieu en dieren gemaakt. Daarom worden er in het productieproces geen ingrediënten van dierlijke oorsprong gebruikt en maken ze ook geen gebruik van dierproeven bij het testen van de producten.

Het is belangrijk om vegan make-up niet te verwarren met biologische producten of producten met het label Cruelty Free. Biologische producten hebben meestal geen dierlijke ingrediënten, maar soms wel afgeleiden, zoals bijenwas. Producten met het Cruelty Free label zijn niet getest op dieren, maar kunnen wel producten van dierlijke oorsprong bevatten. Vegan make-up voldoet daarentegen aan beide criteria.

Waarom raden ze aan om vegan make-up te gebruiken?

Met het gebruik van vegan make-up dragen we bij aan een wereld met respect voor het milieu en het leven van dieren die anders dierproeven moeten ondergaan tijdens het testen van bepaalde cosmetische producten. Bovendien is het gebruik van natuurlijke ingrediënten bij de productie van dit type make-up goed voor onze huid.

Enkele voordelen die we kunnen zien bij onze huid bij het gebruik van vegan make-up producten zijn een betere hydratatie en een stralende huid, aangezien de meeste producten antioxidanten bevatten. Tevens staat dit type make-up bekend om zijn voorzichtigheid met de gevoelige huid door zijn hypoallergene kenmerken.

Jenna RosensteinDirecteur Beauty van BAZAAR.com
“Vegan oogpotloden hebben net zoveel pigment als de niet-vegan potloden, de lippenstiften zijn net zo langzittend en de oogschaduw is net zo glanzend zonder dat daar een dierlijk ingrediënt voor gebruikt hoeft te worden.”

Bovendien zijn de resultaten die je bereikt met vegan make-up werkelijk goed, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. We verzorgen onze huid met formules en texturen die hiervoor speciaal zijn ontwikkeld én we dragen tegelijkertijd een perfecte make-up met een professionele uitstraling. Een geweldige twee in één oplossing!

Wat zijn de mythes en waarheden over vegan make-up?

Zoals op elk gebied en vooral in de cosmetica bestaan er veel mythes. Hierboven hebben we het gehad over het belang van kennis over make-up op het moment van aankoop en daarom hebben we hier een samenstelling gemaakt van de belangrijkste mythes en waarheden over vegan make-up.

Mythes Waarheden
Vegan make-up is 100% natuurlijk en biologisch. Vegan make-up kan synthetische ingrediënten gebruiken, waardoor het niet vanzelfsprekend natuurlijk is.
Vegan make-up is duurder dan traditionele make-up. Bijna alle merken hebben een vegan make-up lijn voor alle budgetten.
Vegan make-up is minder consistent en je kunt er geen mooie resultaten mee behalen. Vegan make-up is net zo als de traditionele make-up speciaal gemaakt om de beste resultaten mee te behalen.

Al met al is het belangrijkste punt waar we rekening mee moeten houden het verschil tussen natuurlijk, vegan, biologisch en andere termen die verwarrend kunnen zijn. Bovendien hebben we vastgesteld dat vegan make-up net zo effectief is als traditionele make-up, dat het makkelijk te verkrijgen is en betaalbaar voor iedereen.

Is vegan make-up hetzelfde als natuurlijke of biologische make-up?

Je vraagt je af of alle vegan make-up producten natuurlijk zijn? En biologisch? Het lijkt duidelijk dat vegan make-up iets is dat geen enkel ingrediënt van dierlijke oorsprong of dat met dierproeven is getest, gebruikt. Maar met de toename van dit soort cosmetische producten verschijnen er ook nieuwe termen.

Natuurlijke cosmetica verschilt van vegan make-up doordat bij de samenstelling chemische ingrediënten worden vermeden en de voorkeur wordt gegeven aan natuurlijke ingrediënten, zoals oliën van zaden of planten. Deze producten kunnen dus ingrediënten bevatten van dierlijke oorsprong, zoals bijenwas. Natuurlijk worden ze wel met respect voor het milieu geproduceerd.

Person producing beauty care products

In de productie van vegan make-up worden geen ingrediënten zoals extracten van zeeschelpen en vissen of dierlijke glycerine gebruikt.
(Bron: Katarzyna Białasiewicz: 101345185/ 123rf.com)

Op hun beurt gebruiken de biologische cosmetische of make-up producten, ook bekend als ecologisch, alleen die producten die op een ecologische manier zijn geproduceerd, dat wil zeggen zonder bestrijdingsmiddelen. Voor het testen van deze producten worden er ook geen dieren gebruikt.

Welke ingrediënten worden uit traditionele make-up gehaald voor vegan make-up?

Zoals je weet, heeft vegan make-up talrijke ingrediënten van de bestanddelenlijst verwijderd die niet passen bij de filosofie van het veganisme. Hieronder presenteren we je een lijst met de belangrijkste ingrediënten die je in traditionele make-up aantreft, maar die je nooit zult zien in vegan make-up:

 • Ei
 • Dierlijke glycerine
 • Bijenwas
 • Melk: van koeien, geiten, paard of ezel
 • Honing
 • Vetten van varkens of koeien
 • Gelatine gemaakt van varkens
 • Karmijn, gemaakt met fijngemalen insecten
 • Oliën op basis van dieren zoals schildpadden of walvissen
 • Propolis: een substantie dat door bijen wordt geproduceerd
 • Extracten van schaaldieren of vissen

In de vegan make-up worden deze ingrediënten vervangen door andere, maar die dezelfde resultaten te verkrijgen. Het rood van lipstick wordt bijvoorbeeld gemaakt op basis van bietensap of de wortel van henna. Bovendien worden er in make-up accessoires, zoals make-up borstels, geen dierharen gebruikt, maar plantaardige of synthetische vezels.

Waar kan ik vegan make-up kopen?

Het antwoord is simpel: praktisch overal waar je ook traditionele make-up kunt krijgen. Ook kun je het online bestellen, wat een handige manier is om de producten direct bij je thuis te laten bezorgen. We hebben eerder al gesproken over de verandering in het collectieve denken.  Welnu, het lijkt erop dat het algemene geweten steeds sterker wordt en de meerderheid van de merken in beweging wordt gezet om hun klanten tevreden te houden.

Vandaag de dag kun je een verscheidenheid aan producten tegenkomen die aan de vegan criteria voldoen, aangepast aan alle smaken en behoeftes en die bovendien erg betaalbaar zijn. In principe kan het zijn dat er tussen jouw make-up al vegan producten zitten zonder dat je het door had.

blonde woman laying next to slices of orange, lemon and kiwi

Bij gebruik van vegan make-up dragen we bij aan een wereld met respect voor het milieu en het dierenwelzijn.
(Bron: Brasoveanu George Bogdan: 55023680/ 123rf.com)

Hoe kun je vegan make-up herkennen?

Het herkennen van vegan make-up is heel eenvoudig: zoek altijd het label (het keurmerk). Daarvoor kijken we op elk product altijd naar het Vegan Keurmerk van de Nederlandse Vereniging van Veganisme. Houd in gedachten dat de namen van planten in Latijn zijn geschreven.

We kunnen verschillende labels op vegan make-up tegenkomen.

Let goed op als je enkel vegan make-up producten wilt gebruiken, veel labels vermelden namelijk alleen dat de producten niet op dieren zijn getest.

Kan ik de labels van vegan make-up vertrouwen?

Het kost ons altijd even tijd om labels te vertrouwen wanneer er nieuwe trends in cosmetische producten ontstaan. Dat is heel normaal, aangezien er vaak namen in de samenstelling van producten voorkomen die we niet eens kennen. Gelukkig hoef je je hier bij vegan make-up geen zorgen over te maken, omdat de technologie ons leven gemakkelijker maakt.

Tegenwoordig bestaat er namelijk een app die je beste bondgenoot is om te zien of producten werkelijk vegan zijn. De app “Is it Vegan” biedt je alle informatie over ingrediënten met dierlijke oorsprong dat een product kan hebben. Je hoeft alleen maar de barcode van het product te scannen. Een kind kan de was doen!

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je hebt besloten om over te stappen op vegan make-up is het belangrijk dat je je laat leiden door een aantal factoren, zodat je bij de aankoop de goede keuze maakt. We laten je hieronder de vijf relevantste criteria zien voor dit soort producten. Als je deze criteria volgt, kom je bij je aankoop zeker weten bij vegan make-up uit!

 • Samenstelling
 • Kwaliteit
 • Vertrouwen
 • Huidtype
 • Duurzaamheid

Samenstelling

We hebben gedurende dit hele artikel gesproken over de ingrediënten. En als de ingrediënten normaal gesproken al belangrijk zijn in de traditionele cosmetica producten, zijn ze bij vegan make-up nog belangrijker. Onthoud dat we producten zoeken die geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten.

Dit is niet alleen belangrijk om onze ethische overtuigingen van het veganisme te kunnen volgen. We hebben je namelijk ook al gewezen op de verzorging van onze huid, hoe natuurlijker de ingrediënten zijn, hoe beter. Vergeet niet dat dit producten zijn die je dagelijks gebruikt. Check daarom altijd de samenstelling van je vegan make-up.

Kwaliteit

Aangezien we dagelijks make-up gebruiken, is de kwaliteit ervan één van de belangrijkste criteria. Het gezicht is één van de meest gevoelige zones van onze huid en daarom moeten we die vertroetelen. Met het aanbrengen van make-up lijdt de huid altijd een beetje, om die reden zoeken we kwaliteitsproducten om deze impact zo minimaal mogelijk te houden.

Om zeker te zijn van de kwaliteit van je huidverzorgingsproduct, moet het dermatologisch zijn getest. Op deze manier verminder je het risico van allergische reacties van de huid. Je kunt zoeken naar de opinie van specialisten op dit gebied of vertrouwen op een bepaald merk. Je kunt natuurlijk ook afgaan op de samenstelling.

Vertrouwen

Een van de belangrijkste overwegingen om vegan make-up te kopen is de veganistische overtuiging. We hebben vastgesteld dat het vaak voorkomt dat de gebruikers van deze producten bezorgd zijn of ze wel op de labels af kunnen gaan. Daarom is één van de aankoopcriteria het vertrouwen dat men heeft in een merk.

Op het gebied van cosmetica gaat het vaak zo dat we ons favoriete merk kopen en daar trouw aan blijven. Is dat zo in jouw geval, dan is het belangrijk om eerst op onderzoek uit te gaan. Verzeker jezelf dat het merk dat jij gebruikt voldoet aan de noodzakelijke criteria en ga ervoor!

We raden je aan om een app te gebruiken die je helpt bij het maken van een keuze, zoals die we je eerder hebben laten zien “Is it Vegan”.

Huidtype

Wanneer we praten over make-up moet je huid tussen de belangrijkste aankoopcriteria zitten. Hoe je make-up uitpakt hangt namelijk erg af van het type huid dat je hebt. Niet alleen of een product je huid schaadt of je een allergische reactie geeft, maar ook hoe het resultaat is op niveau van esthetiek.

De hechting van een foundation is bijvoorbeeld niet hetzelfde op een droge huid als op een vettere huid. Door de samenstelling is de vegan make-up vooral aan te raden voor de gevoelige huid. Aangezien er al speciale producten bestaan voor de vettere, droge, normale en gemengde huidtypes kun je gelukkig rekening houden met je eigen huidtype.

Duurzaamheid

Het laatste aankoopcriterium, alhoewel niet minder belangrijk, is duurzaamheid. Het veganisme is een levensovertuiging die, naast zich bekommeren om het dierenwelzijn, dat ook doet om het milieu. Om die reden is dat een andere factor die meespeelt bij je aankoop. Nu je de verschillende labels kent, wordt dit gemakkelijker.

Bovenop de noodzakelijke labels op je vegan make-up producten zijn er nog andere factoren van belang. Een van de belangrijkste met betrekking tot het milieu is het materiaal waarin het product wordt verpakt. De merken die deze overtuigingen volgen, proberen over het algemeen geen overtollig plastic in hun verpakkingen te gebruiken.

Samenvatting

Vegan make-up is make-up die geen ingrediënten van dierlijke oorsprong in zijn samenstelling heeft. Bovendien is het tegen praktijken waarbij dieren worden gebruikt, zoals het testen van producten op dieren. Dat komt omdat het de overtuigingen van het veganisme volgt, een stroming die steeds sterker wordt. Met dit soort producten zorg je voor je huid, maar ook voor het milieu.

Heb je je besluit al genomen? Wil je overstappen op vegan make-up? Geen enkel probleem! Dit type producten komt steeds vaker voor en is bereikbaar voor iedereen. En je weet dat je moet zoeken naar de labels “Vegan” en “Cruelty Free” op de verpakkingen van jouw make-up. Sluit je aan bij de vegan beweging en zorg voor de planeet terwijl je je tegelijkertijd mooi maakt!

Als je onze gids over vegan mak-up interessant vond, deel het dan met je vrienden op je social media of laat een commentaar achter en vertel ons welke make-up jij gebruikt!

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Ferli: 16245014/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies