Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

25Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Heb je ooit gehoord dat vitamine B3 rimpels en acne kan minimaliseren? Maar je weet niet helemaal zeker of het wel waar is? Dan ben je bij onze vitamine B3 test aan het juiste adres. We willen je belangrijke achtergrondkennis geven en je in detail informeren over de werking, bijwerkingen en dosering.

We zijn blij dat je je weg gevonden hebt naar onze grote vitamine B test 2022. We geven je alle informatie die je nodig hebt over vitamine B en beantwoorden de belangrijkste vragen. We willen je gedetailleerd advies geven en je helpen bij je aankoopbeslissing.
Belangrijk om te weten

 • Vitamine B3 komt in verschillende productvarianten voor: Crème, serum, tablet, capsule of poeder. Afhankelijk van waar je het voor wilt gebruiken, is een andere productvariant geschikt.
 • Een tekort aan vitamine B3 leidt tot maag-darm ontstekingen, diarree, braken, verlies van eetlust, neurologische veranderingen, huidveranderingen.
 • Het kan ook leiden tot de ziekte pellagra. In Duitsland is er echter maar een klein percentage mensen met een vitamine B3 tekort.
 • Vitamine B3 is heel goed voor de huid en is daarom een populair additief voor cosmetica.
 • Het kan ook sommige ziekten voorkomen en meer energie geven. Helemaal ongevaarlijk is het echter niet, want het kan leiden tot onaangename bijwerkingen en doorspoelingsverschijnselen, vooral in het geval van een overdosis.

Koop- en beoordelingscriteria voor vitamine B3

Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Bij het kopen van vitamine B3 kun je naar verschillende aspecten kijken, zoals:

Doseringsvorm

Afhankelijk van waarvoor je vitamine B3 wilt gebruiken, is een andere doseringsvorm geschikter. Als je vooral het uiterlijk van je huid wilt verbeteren, raden we een crème of serum aan om de aangetaste plekken direct te behandelen. Zo kun je de crème of het serum op bepaalde plekken of op de hele huid aanbrengen en het effect sneller zien.

Vitamine B3 is verkrijgbaar als: Crème, serum, tablet, poeder en capsules.

Als je echter een algemeen effect wilt bereiken en onafhankelijk wilt zijn van crèmes en serums, zijn tabletten of poeders meer geschikt voor je. Je bent onafhankelijk van tijd en plaats en kunt ze nemen wanneer je wilt.

Dosering

De dosering van vitamine B3 verschilt van product tot product. Crèmes en serums, bijvoorbeeld, moeten zeer geconcentreerd zijn om te kunnen werken.

Een overdosis kan bij voedingssupplementen heel snel gebeuren

Let er bij het kopen op dat het aandeel vitamine B3 voldoende hoog is.

Over het algemeen hoef je geen grote hoeveelheden vitamine B3 in te nemen, omdat het alleen bedoeld is als aanvulling op je gewone voeding. De referentiehoeveelheid die door het respectieve product gedekt wordt, staat ook op elke verpakking vermeld.

Het consumentenadviescentrum waarschuwt ook voor overdosering van geïsoleerde voedingssupplementen, want dat kan heel snel gebeuren en schadelijk zijn voor de gezondheid. Het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling beveelt een maximale dagelijkse dosis aan van 160 mg/zwangere vrouwen 16 mg. (15)

Verpakkingsgrootte

Je kunt vitamine B3 kopen in verpakkingen van verschillende grootte. Dit geeft je de kans om het eerst uit te proberen voor je een value pack koopt. Vooral de crème en serum varianten zijn verkrijgbaar in kleine proefmonsters. Misschien reageer je sterker dan verwacht en verdraag je de flush symptomen niet zo goed. Je kunt het poeder in grote hoeveelheden kopen en bewaren.

Er zijn ook verschillen in houdbaarheid.

De crème- en zalfvarianten gaan 3-6 maanden mee, terwijl tabletten 2-3 jaar meegaan. Poedervarianten gaan ongeveer een jaar mee.

Let echter op de door de fabrikant opgegeven houdbaarheidsdatum. Dit is van cruciaal belang.

Ingrediënten

Veel voedingssupplementen komen niet als zuivere vitamine B3, maar met extra toevoegingen die o.a. schadelijk kunnen zijn. Let op:

 • Bestellingen uit het buitenland: soms komen er producten uit het buitenland met ingrediënten die in Duitsland niet zijn toegestaan, of die als geneesmiddel zijn geclassificeerd en dus door de douane tegengehouden kunnen worden
 • Interacties: sommige producten kunnen zo op elkaar inwerken dat bij menging het eigenlijke effect teniet wordt gedaan. Dit kan ook gebeuren als je verschillende voedingssupplementen combineert (6)
 • Additieven: Vermijd vitamine B supplementen met additieven die allergieën veroorzaken, schadelijk zijn voor je lichaam of zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.
 • Deze omvatten in het bijzonder: Kleurstoffen, conserveringsmiddelen of verdikkingsmiddelen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je vitamine B3 koopt

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van vrouwenmantel en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie voor je samengevat in de volgende rubrieken.

Wat is vitamine B3 en hoe werkt het?

Vitamine B3, ook bekend als niacine, is een in water oplosbare vitamine en bestaat als nicotinamide en nicolinezuur. Cellulaire niacine kan op 2 verschillende manieren verkregen worden.

Niacine kan in het lichaam gemaakt worden uit de precursor tryptofaan, die verkregen wordt uit voedingsmiddelen die rijk zijn aan dit aminozuur. Als alternatief kan niacine direct uit voedsel worden ingenomen. (9)

Het lichaam heeft deze enzymen uit vitamine B3 nodig voor belangrijke stofwisselingscycli. Bovendien kan vitamine B3 veel verschillende positieve effecten hebben, die we je graag in detail willen uitleggen.

Skin

Vitamine B3 is zeer geschikt om het uiterlijk van de huid te verbeteren, want het vermindert schade aan de huid en voorkomt vlekken en rimpels. Een hoge concentratie kan onzuiverheden verwijderen en rode plekken vervagen. Poriën kunnen geminimaliseerd worden en puistjes voorkomen. (10) Dit komt onder andere door deze factoren:

 • Niacinamide helpt onevenwichtigheden normaliseren: Nicotinamide co-enzymen raken uitgeput bij het ouder worden.
 • Niacinamide kan de nieuwe collageensynthese stimuleren.
 • Verouderde fibroblasten scheiden minder collageen af dan jonge cellen.
 • Niacinamide reguleert de biosynthese van keratinocyten.
 • Niacinamide beschermt tegen door UV veroorzaakte moleculaire en immunologische schade
 • Niacinamide vermindert hyperpigmentatie
 • Regeling van talgklieren en acne door niacinamide (11)

Algemene gezondheid

Vitamine B3 kan ook beschermende effecten hebben bij neuropathologie (beroerte, neurodegeneratieve aandoeningen en hersenbeschadiging). Een toename van nieuwe gegevens wijst erop dat het verbeteren van het NAD metabolisme en het afzwakken van de NAD uitputting gunstige effecten heeft. (13)

Vitamin B3-1

Als je niet zeker weet of een crème of serum iets voor je is: leer trekt sneller in, maar moet niet alleen gebruikt worden, maar in combinatie met een huidverzorgingsregime
(Image source: photosforyou/ Pixabay)

Recente studies hebben aangetoond dat het ook huidkanker effectief kan voorkomen, wat te maken kan hebben met zijn vermogen om zowel de cellulaire DNA reparatiemechanismen te versterken als weerstand te bieden aan ultraviolet-geïnduceerde immunosuppressie. (12)

Vitamine B3 bevordert ook het ontgiftingsproces, de ijsblankheid, de bloedlipiden- en bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte. (14)

Wanneer en voor wie is het nuttig om vitamine B3 in te nemen?

Het innemen van vitamine B3 is zinvol als er een vitamine B3 tekort in het lichaam is. In Duitsland is een tekort aan vitamine B3 zeldzaam. Meestal alleen als gevolg van ziekten zoals zwaar alcoholgebruik, chronische diarree, anorexia, levercirrose en de ziekte van Hartnup.

Omdat vitamine B3 hoofdzakelijk via de dunne darm wordt opgenomen, kunnen eventuele aandoeningen van het darmkanaal de opname beïnvloeden. Armere streken hebben meer kans op een tekort aan vitamine B3; de reden hiervoor is de onevenwichtige voeding. (3) (4)

Een tekort aan vitamine B3 kan leiden tot de ziekte pellagra, die in ernstige gevallen zelfs dodelijk kan zijn. Symptomen zijn: (4)

 • Maagdarmontsteking, diarree, braken, verlies van eetlust
 • Neurologische veranderingen:
 • Angst, slechte concentratie, vermoeidheid, depressie
 • Huidverkleuring: op aan de zon blootgestelde gebieden zoals handen, ellebogen, voeten
 • Huidveranderingen
 • Roos of dermatitis

Merk echter op dat het feit dat je een van deze symptomen hebt, niet betekent dat je een vitamine B3 tekort hebt. Bovendien krijgen de meeste mensen genoeg vitamine B3 uit hun voeding om in hun dagelijkse behoefte te voorzien zonder supplementen te nemen.

Welke soorten vitamine B3 zijner?

Vitamine B3 als voedingssupplement is er in drie verschillende productsoorten met verschillende voor- en nadelen:

Creme oder Serum

Crème of serum

Vitamine B3 kan een positief effect hebben op huidoneffenheden en rimpels. Door een crème of serum te gebruiken, kunnen de aangetaste plekken direct behandeld worden en het effect is duidelijk merkbaar. Vitamine B3 heeft een ontstekingsremmend effect en verbetert het uiterlijk van de huid door de huidbarrière te versterken, de poriën te verfijnen en talg te minimaliseren. (8)

Het voordeel van de crème variant is dat je gemakkelijk vitamine B3 in je huidverzorging kunt inenten door een crème te gebruiken die niacinamide bevat. Je verandert dus gewoon je bestaande huidverzorgingsroutine zonder je routine te veranderen.

Je kunt ook producten gebruiken die niacinamide bevatten in shampoo en dergelijke om je vitamine B3 inname te verhogen.

Wel is een hoge concentratie niacinamide in de producten nodig om het positieve effect echt tot ontplooiing te laten komen. (7)

Voordelen
 • Verbetering van het huidbeeld
 • Direct aanbrengen op probleemgebied
 • Verkrijgbaar als additief
Nadelen
 • Hoge concentratie nodig voor effect
Tablet

Tablet of capsule

Het grote voordeel van tabletten en capsules is dat ze gemakkelijk in te nemen zijn als je geen problemen hebt met slikken. Je kunt de tabletten overal mee naartoe nemen en ze gewoon innemen als het nodig is. Je kunt ook verschillende capsules en tabletten met verschillende werkzame stoffen combineren en ze tegelijk doorslikken, want capsules en tabletten zijn smaakloos.

Als je echter moeite hebt met slikken, zijn de andere varianten meer geschikt voor je. Bovendien moet je er rekening mee houden dat de werking van de capsules vertraagd is, omdat de huls eerst moet oplossen.

Voordelen
 • Gemakkelijk in te nemen
 • Kan gecombineerd worden met andere werkzame stoffen
 • Neutrale smaak
Nadelen
 • Vertraagd effect
 • Niet voor consumenten met slikproblemen
Pulver

Poeder

Het grote voordeel van de poedervariant is de dosering, zodat je zelf kunt bepalen hoeveel je wanneer wilt innemen. Je kunt ook zelf de soort kiezen, of in yoghurt of als drankje, er is een ruime keuze.

Bovendien zijn de meeste poeders ook gearomatiseerd en kunnen ze aangenamer zijn om te consumeren dan alleen een capsule. Dit beperkt echter de mogelijkheid om het met andere voedingssupplementen te mengen.

Vergeleken met de andere mogelijkheden is poeder het goedkoopst, maar dit varieert van fabrikant tot fabrikant.

Voordelen
 • [Dosering
 • Smaak
 • Kosten
Nadelen
 • Taste

Hoe doseer je vitamine B3?

Afhankelijk van hoe je vitamine B3 inneemt, zul je een andere dosering moeten volgen. Je kunt vitamine B3 alleen uit je voedsel halen of je kunt ook pure vitamine B3 innemen.

Type Dosering
Voeding 11-17 mg niacine equivalenten worden aanbevolen. Dit is de inname van nicatine via de voeding, die vervolgens door het lichaam zelf wordt omgezet.(3)
Voedingssupplementen De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 160mg nicotinamide of 4mg nicotinezuur.(5)

Te veel nicotinezuur (meer dan 30 mg per dag) kan nadelige gezondheidseffecten hebben.

Welke alternatieven zijn er voor vitamine B3?

Vitamine B3 hoeft niet alleen via speciale preparaten ingenomen te worden. Nicotinezuur komt voor in veel voedingsmiddelen, zoals vlees, vis en orgaanvlees. Maar ook niet-dierlijke producten zoals paddestoelen, noten, koffie of brood zijn leveranciers van vitamine B3. Het lichaam kan dierlijke producten echter beter opnemen en verwerken. (3)

Vitamin B3-2

De nicatine in vlees en andere voedingsmiddelen is relatief stabiel tegen verhitting, koken en langdurig bewaren
(Image source: vika-imperia550 / Pixabay)

Bovendien is het menselijk lichaam ook in staat om zelf vitamine B3 aan te maken. Via het aminozuur tryptofaan, dat door het lichaam wordt omgezet in nicotinezuur.

Wat zijn de bijwerkingen van vitamine B3?

Vitamine B3 kan tot veel verschillende bijwerkingen leiden. Een die in verreweg de meeste gevallen voorkomt, maar betrekkelijk onschadelijk is, is de zogenaamde “flush”. Na inname van vitamine B3 wordt de huid rood, begint te jeuken en wordt warm zonder te zweten.

Dit proces begint vaak in de bovenste delen van het lichaam en kan zich uitbreiden tot de tenen. Dit kan tot 3 uur duren. Sommige consumenten die zich niet bewust zijn van deze reactie bij inname van vitamine B3, kunnen door de schok en de angst reageren met duizeligheid of zelfs flauwvallen. Na verloop van tijd vermindert deze reactie naarmate het lichaam er aan gewend raakt. (1)

Misselijkheid is ook een veel voorkomende bijwerking. Dit hangt echter af van de dosering en de tolerantie. Oudere consumenten en mensen die afhankelijk zijn van vitamine B3 hebben minder kans om misselijkheid te ervaren.

Bijzonder gevoelige personen melden zeer ernstige misselijkheid en verlies van eetlust, wat tot braken leidt. (1)

Bovendien kan vitamine B3 ook een negatief effect op de lever hebben en leiden tot diarree, geelzucht, brandend maagzuur of indigestie. (2)

Beeldbron: Wanitcharoentham/ 123rf

Referenties (15)

1. Studien Ergebnisse zu den Vor-und Nachteilen von Vitamin B3.
Bron

2. Das BfR wurde 2002 als Anstalt des Öffentlichen Rechts im Geschäftsbereich des BMEL gegründet und bewertet das Risiko von Vitamin B3 in dieser Stellungnahme.
Bron

3. Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V. veröffentlich verschiedene Fragen und Antworten zu Vitamin B3.
Bron

4. Die Autoren Sasa Redzic und Vikas Gupta klären über Vitamin B3 Mangel auf.
Bron

5. Die Verbraucherzentralen sind auf Landesebene organisierte Vereine, die sich aufgrund eines staatlichen Auftrags dem Verbraucherschutz widmen und Beratungsleistungen erbringen.
Bron

6. Die Verbraucherzentrale klärt in dieser Veröffentlichung über Nahrungsergänzungsmittel auf.
Bron

7. Hautpflegewissen-Lexikon mit wichtigen Informationen über Zusatzstoffen.
Bron

8. Lexikoneintrag von Prof. Dr.med. Peter Altmeyer.
Bron

9. Fokus: Vitamin B3 und sirtuin Funktion von John M. Denu
Bron

10. Pualaschoice klärt über die Vorteile von Vitamin B3 in der Haut auf.
Bron

11. Die Forscher Paul J. Matt, John E. Oblong und Donald L. Bissett klären ausführlich über Forschungsergebnisse zu den Effekten von Vitamin B3 auf der Haut auf
Bron

12. Safia Nazarali und Paul Kuzel klären über den Zusammenhang von Krebs und Vitamin B3 auf.
Bron

13. Veröffentlichte Studienergebnisse von Anthony A. Sauve Department of Pharmacology, Weill Medical College of Cornell University, New York.
Bron

14. Ernährungsexperte klärt über die Vorteile von Vitamin B3 auf.
Bron

15. Empfehlungen von der Zentrale für Verbraucherschutz.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Negative and Positive Side Effects of Vitamin B3
Studien Ergebnisse zu den Vor-und Nachteilen von Vitamin B3.
Ga naar bron
Stellungnahme vom Bundesinstitut für Risikobewertung
Das BfR wurde 2002 als Anstalt des Öffentlichen Rechts im Geschäftsbereich des BMEL gegründet und bewertet das Risiko von Vitamin B3 in dieser Stellungnahme.
Ga naar bron
Publikation von Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.
Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V. veröffentlich verschiedene Fragen und Antworten zu Vitamin B3.
Ga naar bron
Studienergebnisse
Die Autoren Sasa Redzic und Vikas Gupta klären über Vitamin B3 Mangel auf.
Ga naar bron
Empfehlungen der Verbraucherzentrale
Die Verbraucherzentralen sind auf Landesebene organisierte Vereine, die sich aufgrund eines staatlichen Auftrags dem Verbraucherschutz widmen und Beratungsleistungen erbringen.
Ga naar bron
Aufklärung Verbraucherzentrale
Die Verbraucherzentrale klärt in dieser Veröffentlichung über Nahrungsergänzungsmittel auf.
Ga naar bron
Lexikon Eintrag
Hautpflegewissen-Lexikon mit wichtigen Informationen über Zusatzstoffen.
Ga naar bron
Lekikon Eintrag
Lexikoneintrag von Prof. Dr.med. Peter Altmeyer.
Ga naar bron
Trend in Biochemical science
Fokus: Vitamin B3 und sirtuin Funktion von John M. Denu
Ga naar bron
Aufklärung von Hautexpertin
Pualaschoice klärt über die Vorteile von Vitamin B3 in der Haut auf.
Ga naar bron
A Review of the Range of Effects of Niacinamide in Human Skin
Die Forscher Paul J. Matt, John E. Oblong und Donald L. Bissett klären ausführlich über Forschungsergebnisse zu den Effekten von Vitamin B3 auf der Haut auf
Ga naar bron
Vitamin B Derivative (Nicotinamide) Appears to Reduce Skin Cancer Risk
Safia Nazarali und Paul Kuzel klären über den Zusammenhang von Krebs und Vitamin B3 auf.
Ga naar bron
NAD and Vitamin B3: From Metabolism to Therapies
Veröffentlichte Studienergebnisse von Anthony A. Sauve Department of Pharmacology, Weill Medical College of Cornell University, New York.
Ga naar bron
Vitamin B3 Mangel und Wirkung von Niacin
Ernährungsexperte klärt über die Vorteile von Vitamin B3 auf.
Ga naar bron
Die Dosis macht das Gift
Empfehlungen von der Zentrale für Verbraucherschutz.
Ga naar bron
Recensies