Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

45Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

101Verzamelde opmerkingen

Een tekort aan vitamine D is wijdverbreid in Duitsland. Bijna iedereen krijgt in zijn dagelijks leven te weinig vitamine D binnen, ook al is het een van de belangrijkste vitamines. Of je bent hier al van op de hoogte of je kwam uit nieuwsgierigheid naar deze pagina. In elk geval is het tijd om iets te veranderen!

In onze grote vitamine D3 test 2022 kom je alles te weten over vitamine D. We leggen uit hoe je het het meest effectief kunt innemen. We leggen uit hoe je vitamine D het meest effectief kunt innemen. Het maakt niet uit of je het krijgt van supplementen, de zon, op natuurlijke wijze of uit voedsel. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij de inname van vitamine D en welke risico’s het met zich meebrengt.
Belangrijk om te weten

 • Vitamine D wordt op natuurlijke wijze via de huid gesynthetiseerd. Het is de belangrijkste regulator van calcium, dat je botten versterkt en je immuunsysteem helpt verbeteren.
 • Het is gemakkelijker om je dagelijkse dosis uit vitamine D supplementen te halen.
 • In de zomermaanden is het aan te bevelen op je voeding te letten en het zonlicht binnen te krijgen dat je nodig hebt.
 • Vitamine D wordt gebruikt bij oudere mensen of bij mensen met osteoporose.
 • Het kan helpen de botten te versterken. Als je geen tekort aan vitamine D hebt, kan suppletie leiden tot een overdosis, die hypercalciëmie tot gevolg kan hebben.

Criteria voor het kopen en evalueren van vitamine D3

Bij het kopen van vitamine D3 moet je op verschillende aspecten letten. We vragen je de hele rubriek te lezen. Je moet precies weten welk supplement voor jou geschikt is. Anders kun je je gezondheid schaden.

Je moet op de volgende criteria letten:

Met een uitgebreide analyse en de juiste keuze voor jou, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets nutteloos gunt. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Doseringsvorm

Je kunt vitamine D3 in verschillende vormen kopen. Er zijn drie hoofdcategorieën:

 • Druppels
 • Capsules
 • Tabletten

Je kunt meer lezen over de afzonderlijke doseringsvormen in de gids hieronder.

Afhankelijk van je voorkeuren voor het innemen van je supplementen, moet je hier onderscheid maken. Sommige mensen vinden het moeilijk om tabletten in te nemen, daarom kun je druppels nemen.

Vitamine D3 is ook verkrijgbaar als spray of softgel tabletten. Sprays hebben het voordeel dat je ze op je eten kunt spuiten en ze niet apart hoeft te nemen.

Verschillen tussen de toedieningsvormen zijn merkbaar in de kosten. Tabletten zijn meestal goedkoper dan capsules, die weer goedkoper zijn dan druppels.

Dosering en concentratie

Alle hier gegeven cijfers moeten met voorzichtigheid behandeld worden, want men is het nog niet eens kunnen worden over een uniforme dosering!

Om te beginnen moet gezegd worden dat de dosering van vitamines gemeten wordt in i.U.. Deze “internationale eenheid” geeft aan hoeveel vitamine D3 er in de verpakking zit die je koopt.

Als je geen bewezen tekort aan vitamine D hebt, kun je beter producten met een lage concentratie kopen. Daar kun je de hoeveelheid die je moet consumeren beter afstemmen. Hoe je je vitamine D behoefte kunt berekenen, vind je verderop in dit artikel.

Omdat veel producten tot 20.000 i.U. geconcentreerd zijn, kun je in het ergste geval een overdosis vitamine D3 oplopen. Dit eindigt meestal in nierstenen of hypercalcaemie. De aanbevolen dosis voor volwassenen is 800 tot 2000 I.U. per dag. Dit kan echter per persoon en leeftijd verschillen.

40 i.U. komt overeen met één microgram (µg) vitamine D3. Het is een voordeel om de omrekening te kennen, want niet alle producten gebruiken dezelfde eenheden. Je mag nooit meer dan 4000 i.U. of 100µg per dag consumeren.

Verpakkingsgrootte

Supplementen zoals vitamine D3 kunnen op den duur erg duur worden. Het is daarom de moeite waard bijzondere aandacht te besteden aan de inhoud van de verpakking. Het is niet alleen belangrijk de prijzen te vergelijken met het respectieve aantal grammen, maar ook met de concentratie van het substraat.

Zo is het mogelijk dat hoger geconcentreerde druppels minder wegen, maar uiteindelijk geven ze je langer vitamines dan lager geconcentreerde tabletten voor dezelfde prijs en grotere inhoud van de verpakking.

Samengevat zijn schijnbaar identieke producten niet hetzelfde. Bereken steeds de kosten per dosis, zodat je het meeste voor je geld krijgt.

Hetzelfde kan omgekeerd gelden. Je zit aan de veilige kant als je voor elk product de kosten per dosis berekent. Zo moet het product dat je koopt optimaal aan je eisen voldoen.

Vulstoffen en andere toevoegingen

Vitamine D supplementen kunnen uitgerekt zijn. Dit kan gluten zijn, lactose of gelatine. Dit laatste is onvermijdelijk in gel tabletten, maar zou in geen enkel ander product mogen voorkomen.

Het kan kritiek zijn als je allergisch bent voor deze dingen. Zo nodig kun je altijd contact opnemen met de fabrikant en vragen of er additieven in zitten.

Lees anders de pakketbeschrijving grondig. Behalve deze slechte vulmiddelen zijn er ook andere die echt nuttig zijn. Deze vormen complexen. Bijvoorbeeld, vitamine D wordt gecombineerd met vitamine K2 of calcium. (2)

actief ingrediënt resultaten
vitamine K2 vitamine K2 kan bijdragen tot een betere verwerking van vitamine D3. Beide bestanddelen samen zijn gunstig voor je botten en cardiovasculaire gezondheid. (1)
Calcium Calcium speelt een omstreden rol in het onderzoek. Het wordt verondersteld onze botten te helpen beschermen, maar dit is al een paar keer ontkracht. In combinatie met vitamine D3 bleken de patiënten echter een betere botstructuur te hebben.

Vooral de combinatie met K2 heeft een bijzonder voordeel. De consumptie van vitamine D kan leiden tot een tekort aan vitamine K2 en omgekeerd. Daarom is het beter als je vitamine D met K2 inneemt. (1)

Het feit dat de inname van vitamine D tot op zekere hoogte door vitamine K2 kan worden tegengegaan, betekent niet dat je meer vitamine D3 moet consumeren. Een goede evenwichtige voeding en dagelijkse consumptie van zonlicht kunnen beide supplementen vervangen.

Vegetarisch / Veganistisch

We hebben dit onderwerp in de vorige sectie al aangesneden. We wilden echter een externe subrubriek over dit onderwerp toevoegen.

Omdat veganisme steeds bekender wordt en er veel vegetariërs in de wereld zijn, moeten we hierover ook voorlichting geven in vitamine D. Niet elk supplement is vegetarisch of zelfs veganistisch.

In beide gevallen zou je dus gelcapsules van gelatine moeten vermijden en kritisch naar de toevoegingen kijken. Sommige supplementen bevatten lactose, dat ongeschikt voor je is.

In voor- en tegenspoed zul je dieper in de buidel moeten tasten, want vooral veganistische producten kun je alleen met veel moeite uit bepaalde korstmossen of paddenstoelen verkrijgen. Je vindt hier een grotere keuze aan vegetarische supplementen.

Je moet beslissen of je je levensstijl met zulke supplementen wilt voortzetten. Als je dieper kunt graven, koop dan veganistische supplementen. Als alternatief kun je vegetarische nemen, die op geen enkele manier onderdoen voor hun veganistische concurrenten.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je vitamine D3 koopt

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van vitamine D3 en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat is vitamine D3 en hoe werkt het?

Vitamine D is ook bekend als cholecalciferol en is van cruciaal belang als het gaat om onze lichamelijke gezondheid. Behalve dat het een van de belangrijkste vitamines voor onze bloedsomloop is, draagt het ook bij tot de calcium- en mineraalstofwisseling.

Vitamine D heeft bij de juiste inname veel voordelen en kan helpen bij sommige ziekten, volgens de Harvard School of Public Health. Voorbeelden hiervan zouden zijn:

 • Verbetering van de botstofwisseling
 • Multiple sclerose
 • Effect op hypothyreoïdie
 • Depressie
 • Hart- en vaatziekten
 • Psoriasis / haaruitval
 • Osteoporose
 • Verhoging van het testosterongehalte
 • Diabetes milletus
 • Kanker / tumorziekten

We willen er nogmaals op wijzen dat dit onderwerp uiterst omstreden is. Het supplement heeft misschien geen enkel effect op je en brengt geen verbetering in de genoemde ziekten. Als je last hebt van de respectieve klachten, moet je dringend advies vragen aan een arts.

Natuurlijk heeft vitamine D3 zijn voordelen en ook bepaalde tekorten. Daarom hebben we de eerste vier items op de lijst voor je onder de loep genomen.

Effect op het botmetabolisme

Van vitamine D3 wordt gezegd dat het een positief effect heeft op het botmetabolisme. Dat is tenminste in verschillende studies bewezen. In combinatie met calcium kunnen de resultaten zelfs verbeterd worden. (3)

In principe zijn er twee voordelen naar voren gekomen van het innemen van vitamine D in verband met de botstructuur.

 1. Botverlies kan voorkomen worden met behulp van vitamine D en calcium. Dit zou gunstig zijn voor vrouwen met osteoporose na de menopauze. Ze lopen vooral risico op botbreuken. Behandeling zou hier een optie zijn. (3, 21, 22)
 1. Vallen kan verminderd worden . Een betere toevoer van vitaminen naar de spieren vergemakkelijkt hun coördinatievermogen. Dit maakt het vooral voor oudere mensen gemakkelijker om te lopen.(12)

Zoals je ziet is het zeker mogelijk dat vitamine D tot een verandering in je botstructuur kan leiden. Als alternatief voor calcium blijken ook vitamine D en K2 complexen nuttig te zijn.

Er zijn betere resultaten verkregen met het complex dan met calcium. Het is aan te bevelen vitamine D3 te combineren met vitamine K2 om een tekort aan de andere vitamine te voorkomen. (13)

Als je de keuze hebt tussen de twee genoemde complexen, raden we een combinatie met K2 aan. Volgens de gekoppelde studies worden betere resultaten bereikt.

Effect op multiple sclerose (MS)

Multiple sclerose kan veel mensen treffen en veroorzaakt ontsteking van de myelinescheden van het centrale zenuwstelsel (CZS). De behandeling van MS is even moeilijk geweest als de ontdekking van de oorzaak van de ziekte. (4, 14)

Met bewezen proeven kan beweerd worden dat vitamine D3 MS zou kunnen helpen behandelen en voorkomen. Wat het precieze effect van vitamine D is bij patiënten met MS is nog onduidelijk.

Mensen in de buurt van de evenaar worden minder vaak door MS getroffen dan mensen uit de poolstreken. Zo kan een direct verband worden geconcludeerd tussen de consumptie van zonlicht en het risico om MS te ontwikkelen.

Aangenomen wordt dat bij MS de myelinescheden door het immuunsysteem worden aangevallen. MS wordt uitgelokt door hun verwonding. Hier moet het effect van vitamine D zich ontvouwen. (4, 23)

Werking bij hypothyreoïdie

De schildklier is vooral verantwoordelijk voor de stofwisselingsfuncties en tal van andere activiteiten in ons lichaam. Als de schildklier ziek is, kunnen zich twee toestanden voordoen.

Deze soorten zijn hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie. Voor een van de problemen kan een behandeling met vitamine D helpen.

 • Bij hypothyreoïdie is de stofwisseling sterk verminderd omdat de door de schildklier afgescheiden hormonen verminderd zijn. Dit kan onder andere leiden tot een gebrek aan vitamines, botverlies en gewichtstoename.
 • Hyperthyreoïdie is precies het tegenovergestelde. Hier versnelt de circulatie extreem. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, hartkloppingen of spierkrampen.

Een verhoogd tekort aan vitamines bij hypothyreoïdie kan verholpen worden door vitamine D3 aan te vullen. Behalve de eerder genoemde behandeling van botverlies, is aangetoond dat het de stofwisseling stimuleert en tot gewichtsverlies leidt. (5, 15)

Bij wijze van spreken dient vitamine D3 in dit geval alleen om de bloedsomloop op gang te brengen. In het geval van hypothyreoïdie stimuleert het je lichaam om meer energie te gebruiken en kan het je helpen gewicht te verliezen. (5, 15)

Effect op depressie

Vitamine D3 alleen kan depressie niet behandelen. In ieder geval geen algemene geestesziekte. Toch kan het ons humeur tijdens de wintermaanden een oppepper geven.

Vitamin D3

Voldoende vitamine D binnenkrijgen zorgt ervoor dat je lichaam zich beter voelt. Niet alleen kan het helpen bij verschillende ziekten, maar het kan ook je stemming verbeteren. (Image source: Artem Belaikin / pexels)

Omdat we daar aan heel weinig zonlicht blootgesteld worden, kan ons lichaam net zo weinig vitamine D3 aanmaken. Dit is waar het supplement kan helpen. Zo ben je in staat je tekort te compenseren en je lichaam van de nodige vitamines te voorzien. (6)

Van vitamine D is ook aangetoond dat het helpt bij algemene depressie. Tenminste in combinatie met antidepressiva. Alle personen die aan depressie leden hadden lagere vitamine D bloedspiegels. (6)

Door de behandeling met vitamine D3 en de antidepressiva waren er grote verbeteringen in het humeur van de proefpersonen. Vitamine D alleen vertoonde geen effect. (16, 17)

Als je inderdaad aan depressie lijdt, moet je dringend naar een dokter gaan. Bij incidentele lusteloosheid en zwakte kan vitamine D suppletie voldoende zijn.

Zoals je uit de lijst hierboven kunt zien, wordt vitamine D gebruikt bij de behandeling van kanker en zou het ook helpen na een beroerte.

Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat het risico om darmkanker te krijgen aanzienlijk lager kan zijn. (18) Er zijn anders ook studies die het tegendeel bewijzen. (25)

Hetzelfde geldt voor het onderwerp beroertes, dat ook zeer omstreden besproken wordt. De inname van vitamine D3 helpt hier niet als preventieve maatregel tegen beroertes, maar een laag vitamine D peil is vaak een gevolg van beroertes. (7, 26)

Wat is het verschil tussen vitamine D3 en D2

Er zijn verschillende vormen van vitamine D. De bekendste daarvan moet D3 zijn. De bekendste daarvan moeten D3 en D2 zijn. Deze twee zijn de belangrijkste vormen van vitamine D in ons lichaam. Ze worden ergocalciferol (D2) en colecalciferol (D3) genoemd.

Omdat beide vitamines soortgelijke processen in het menselijk lichaam activeren, werd er lange tijd geen verschil tussen de twee gevonden. Alleen de oorsprong is anders. Vitamine D2 wordt door planten aangemaakt en vitamine D3 door dieren.

Maar later werd ingezien dat de potentie van de substraten verschillend was. Vitamine D3 was efficiënter en vertoonde een groter effect. (19, 20)

vitamine D2 vitamine D3
oorsprong schimmels gekweekt onder UV-licht of voedingsmiddelen verrijkt met vitamines zoals brood. synthese door het lichaam bij blootstelling aan zonlicht of via dierlijk voedsel zoals lever of vis.
Verkrijgbaar als veganistisch supplement Ja, vitamine D2 is volledig veganistisch Er zijn al korstmossen die vitamine D3 kunnen produceren. Deze productie verloopt echter traag en is zeer kostbaar.
Doeltreffendheid Matige verhoging van de vitamine D-spiegel Twee keer zo doeltreffend in het verhogen van de vitamine D-spiegel.
Giftig In geval van overdosering. In geval van overdosering.

Zoals je ziet hebben vitamine D3 en D2 een vergelijkbare functie en helpen ze je vitamine D evenwicht te verhogen. Het grootste verschil tussen de twee substraten is hun werkzaamheid. Wetenschappelijk gezien is vitamine D3 de betere keus.

Wie heeft vitamine D3 nodig?

Mensen met een chronisch vitamine D3 tekort zijn het slechtst af. Wat je er aan kunt doen wordt in het volgende hoofdstuk nader uitgelegd.

Om te weten of je vitamine D nodig hebt, heb je van je arts je huidige vitamine D gehalte nodig. Afhankelijk van het niveau kun je een rekenmachine op het internet gebruiken. Het is belangrijk op de eenheden te letten. Ze worden ofwel in nmol/l ofwel in ng/ml gegeven.

Hier heb je een tabel met geschikte vitamine D3 waarden voor je lichaam. Je vindt de tabel ook hier.

Vitamine D gehalte waarden in ng/ml (nanogrammen per milliliter) waarden in nmol/l (nanomollen per liter)
Tekort onder 20 onder 50
Tekort 20 tot 35 50 tot 80
Optimaal 35 tot 90 80 tot 225
Overaanbod 90 tot 150 225 tot 374
Giftige overdosis meer dan 150 meer dan 374

Nu moet je weten of je meer vitamine D nodig hebt of niet. Je hebt misschien niet de gegevens die je nodig hebt. Als je een bepaalde levensstijl of leeftijd hebt, is het toch aan te raden vitamine D in te nemen. Er zijn enkele groepen die een bijzonder risico lopen op een tekort aan vitamine D:

 • Oudere mensen boven de 60: Met het ouder worden vermindert het vermogen van de huid om vitamine D3 aan te maken.
 • Mensen met een donkere huid: De grote hoeveelheid melanine in de huid maakt het moeilijker om vitamine D3 aan te maken.
 • Veganisten en vegetariërs: Door de lage efficiëntie van plantaardig vitamine D2 lijden veel veganisten aan een vitamine D tekort.
 • Mensen met zonneallergie: Mensen die allergisch zijn voor de zon moeten vitamine D3 binnenkrijgen. Het kan niet normaal door het lichaam gesynthetiseerd worden.
 • Nachtploeg of kantoorpersoneel: Deze mensen hebben vaak een tekort aan vitamine D omdat ze zelden aan de zon blootgesteld worden. Behalve deze zijn er beslist nog meer groepen die een tekort aan vitamine D3 kunnen hebben. Niettemin moet dit volstaan als een kort overzicht. Als je tot een van deze groepen behoort, is het aan te bevelen het supplement te consumeren.

Heb ik een vitamine D3 tekort?

Er zijn verschillende symptomen van een vitamine D3 tekort. Als je een van deze symptomen ervaart, moet je een arts raadplegen en het probleem met hem of haar bespreken. De hier genoemde symptomen kunnen ook bij andere ziekten voorkomen en houden geen verband met een tekort aan vitamine D. Tekenen van een tekort aan vitamine D zijn onder andere verzachting van de botten. Je kunt hierover meer te weten komen in de Dresden Kliniek. In vaktermen komt osteomalacie voor met de volgende aspecten:

 • Stoornis in de calcium- en fosfaatstofwisseling
 • Pijn in de botten
 • Afname van de botdichtheid

Daardoor kun je je botten vaker breken. Andere symptomen kunnen zijn:

 • Stemmingswisselingen het hele jaar door
 • Depressie
 • Slecht genezende botbreuken

Zo zouden deficiëntiesymptomen zich moeten vertonen. Volgens studies van het Robert Koch Instituut hebben ongeveer 40% van de Duitsers een tekort aan vitamine D. Het kan beslist geen kwaad om matige hoeveelheden van de vitamine in te nemen. In feite is in de wintermaanden consumptie voor iedereen aan te bevelen, omdat dan niet genoeg zonlicht kan worden geconsumeerd.

Beeldbron: Ivanova / 123rf

Referenties (28)

1. Vitamin D und Vitamin K haben den Vorteil, dass sei dein Herzkreislaufsystem verbessern als auch deine Knochenstruktur verstärken. Die Supplementierung von Vitmain D und Calcium ohne Vitamin K kann zu einer Weichteilverhärtung führen.
Bron

2. Die Kombination von Vitamin D mit Calcium zeigt eine Minderung an Knochenbrüchen und Frakturen. Der alleinige Nutzen von Vitamin D zur Verstärkung von Knochenstrukturen wurde bisher nicht nachgewiesen.
Bron

3. Personen mit geringen Darmwandschädigungen zeigten positve Resultate auf den Konsum von Vitamin D. Sie erfuhren eine erhöhte allgemiene Knochendichte und Knochenmineraldichte.
Bron

4. Presonen mit MS zeigten stehts geringe Level an Vitamin D. Dadurch lässt sich schließen, dass geringe Vitamin D Level zu MS führen können. Eine Behandlung mit hohen Mengen an Vitamin D könnte zur Minderung der Symptome führen. Allerdings sind Langzeitfolgen unbekannt.
Bron

5. Der Stoffwechsel bei übergewichtigen Personen wurde durch den Konsum von Vitamin D angeregt. Die Nebenschildrüsenhormone (PTH) werden vermindert ausgeschüttet, wie es bei normalgewichtigen Menschen der Fall ist.
Bron

6. Psychische Krankheiten wie Depressionen können mit einem Mangel an Vitamin D in Verbindung gebracht werden. Vitamin D ist eine kostenfeffiziente Art Depressionen zu mindern und zu einem allgemein gesünderen Lebensstil beizutragen.
Bron

7. Niedrige Vitamin D Level sind das Resultat von Schlaganfällen und können auch deren Ursache sein. Durch den Konsum von Vitamin D kann das Risiko einen Schalganfall zu erleiden reduziert werden.
Bron

8. Vitamin in Kapselform gebunden in Öl kann am längsten im Organisum bestehen und am effektivsten aufgenommen werden. Die Verfügbarkeit dessen kann bis zu sieben Tage anhalten. Auch Vitamin D in Tropfenform, versetzt mit Öl, kann sehr gut gespeichert werden. Dieses hält sich nur nicht so lange im Körper.
Bron

9. Im direkten Vergleich schnitten Tabletten am schlechtesten ab, wenn es um Bioverfügbarkeit geht. Tropfen hatten die höchste Bioverfügbarkeit, gefolgt von Kapseln, die nicht mit Öl versetzt wurden. Wenn Kapseln mit Öl versetzt wurden, zeigten sie die höchste und längste Effektivität.
Bron

10. Hypercalcämie tritt bei zu hohem Konsum von Calcium oder Vitamin D auf. Es kommt zu einer Deformation des 25-hydroxyvitamin D Rezeptors, dass zur Bindung von Vitamin D zuständig ist. Sie kann behandelt werden, in dem man die einnahem von Vitamin D oder Calcium reduziert.
Bron

11. Künstliche UV Strahlungstellt keinen geegneten Weg dar, um Vitamin D aufzunehmen. Vorteile des Knochenaufbaus sind umumstritten, weshalb man natürliche Sonnenbäder nehmen sollte.
Bron

12. Eine erhöhte Einnahme von Vitamin D führte dazu, dass ältere Menschen bessere Koordinationsfähigkeiten nachweisen und seltener stürzen. Das Risiko einer Verletzung sank um 72%.
Bron

13. Vitamin K erhöht die Knochendichte und mindert das Risiko neuer Knochenfrakturen bei Osteoprose-Patienten.
Bron

14. Vitamin D zeigte eine prohibitive, schützende Wirkung gegenüber dem Risiko der Entwicklung einer MS. Untersucht wurden nahezu 100.000 Frauen.
Bron

15. Eine Minderung von Krankheiten des Herz-Kreislauf-Systems konnte durch den Konsum von Vitamin D nachgewiesen werden. Eine genaue Aussage bzgl. des Gewichtsverlustes kann man nicht geben, da das Gewicht bei den Probanden sowohl nach unten as auch oben korrigierte.
Bron

16. Flouxetin und Vitamin D wurden in Kombination verabreicht. Flouxetin ist ein dabei ein Antidepressiva. Die Kombination beider Präparate wirkte deutlich besser als das Antidepressiva alleine.
Bron

17. Vitamin D kann bei Personen mit MDD (major depressive disorder) helfen. Unter anderem reduzierte die Supplemetierung des Vitamins den oxidativen Stress im Körper und die symptome einer Depression.
Bron

18. Bisher wurde nachgewiesen, dass geringe Mengen Vitamin D nicht bei Darmkrebs helfen. Höhere Mengen zwischen 1.000 und 2.000 i.E. könnten sich aber als nützlich heraustellen.
Bron

19. Hier wurde ein Vergleich zwischen Ergocalciferol (Vitamin D2) und Cholecalciferol (Vitamin D3) angestellt. Vitamin D3 erwies sich in seiner Wirkung nahezu doppelt so potent wie Vitamin D2.
Bron

20. Vitamin D3 ist deutlich effektiver als Vitamin D2, wenn es um die Erhöhung der 25(OH)D Konzentration im Blut geht. 25(OH)D ist das Serum was die durch die Supplementierung von Vitamin D im Körper ausgeschüttet wird. Jedoch müssen noch weitere Untersuchungen durchgeführt werden, um Unterschiede zwischen Geschlecht, Alter, Einnahme u.ä. nachzuweisen.
Bron

21. Eine Minderung von Knochenbrüchen an der Hüfte kam durch eine erhöhte Menge an vitamin D zustande. Eine hohe Dosis an Vitamin D kann Knochenbrüche bei über 65 jährigen um 20% reduzieren.
Bron

22. Gesunde Knochen werden durch die Einnahme von Vitamin D gefördert, da Calcium besser vom Knochen aufgenommen werden kann, wenn du Vitamin D konsumierst.
Bron

23. Außreichend Vitamin D kann MS verhindern oder die Symptome derer verbessern. Einen Kontext gibt es darin, da Menschen die mehr Vitamin D konsumieren seltener, schwacher oder gar nicht an MS erkranken.
Bron

24. Hypercalcämie kann nur durch Bluttest zum Vorschein kommen. Andernfalls kannst du nich darauf aufmerksam werden. Es kommt durch hohe Potassium-Level zustande und kann durch Nierenprobleme ausgelöst werden.
Bron

25. Die Nützlichkeit von Vitamin D zur Behandlung von Krebspatienten ist umstritten. Der Konsum von Vitamin D kann zu einer Minderung der Steblichkeitsrate bei allen Krebspatienten führen, was jedoch durch den geringen Stichprobenumfang angefochten werden kann. Ansonsten wurden keine Effekte von Vitamin D vermerkt.
Bron

26. Ein niedriger Vitamin D Gehalt im Blut stellte in dieser Studie einen unabhängigen Risikofaktor gegenüber der Gefahr einen Schalganfall zu erleiden dar. Um genaue Zusammenhänge zu erkennen muss weiter geforscht werden.
Bron

27. Die obere Grenze für stillende und schwangere Frauen sowie Erwachsene liegt bei 100µg pro Tag. Kinder im Alter von ein bis zehn Jahren sollten 50µg und Jugendliche von elf bis 17 Jahren 100µg einnehmen. Bei Babys bis zu einem JAr liegt die Obergrenze bei 25µg.
Bron

28. In dem Katalog sind für viele Lebensmittel die Verteilung verschiedener Vitamine und Mineralien zu finden. Unter anderem auch der Antiel von Vitamin D in Produkten.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Narrativer Übersichtsbericht
Vitamin D und Vitamin K haben den Vorteil, dass sei dein Herzkreislaufsystem verbessern als auch deine Knochenstruktur verstärken. Die Supplementierung von Vitmain D und Calcium ohne Vitamin K kann zu einer Weichteilverhärtung führen.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Die Kombination von Vitamin D mit Calcium zeigt eine Minderung an Knochenbrüchen und Frakturen. Der alleinige Nutzen von Vitamin D zur Verstärkung von Knochenstrukturen wurde bisher nicht nachgewiesen.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Personen mit geringen Darmwandschädigungen zeigten positve Resultate auf den Konsum von Vitamin D. Sie erfuhren eine erhöhte allgemiene Knochendichte und Knochenmineraldichte.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Presonen mit MS zeigten stehts geringe Level an Vitamin D. Dadurch lässt sich schließen, dass geringe Vitamin D Level zu MS führen können. Eine Behandlung mit hohen Mengen an Vitamin D könnte zur Minderung der Symptome führen. Allerdings sind Langzeitfolgen unbekannt.
Ga naar bron
Systematische Beurteilung und Meta-Analyse von randomisierten kontrollierten klinischen Tests
Der Stoffwechsel bei übergewichtigen Personen wurde durch den Konsum von Vitamin D angeregt. Die Nebenschildrüsenhormone (PTH) werden vermindert ausgeschüttet, wie es bei normalgewichtigen Menschen der Fall ist.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Psychische Krankheiten wie Depressionen können mit einem Mangel an Vitamin D in Verbindung gebracht werden. Vitamin D ist eine kostenfeffiziente Art Depressionen zu mindern und zu einem allgemein gesünderen Lebensstil beizutragen.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Niedrige Vitamin D Level sind das Resultat von Schlaganfällen und können auch deren Ursache sein. Durch den Konsum von Vitamin D kann das Risiko einen Schalganfall zu erleiden reduziert werden.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Vitamin in Kapselform gebunden in Öl kann am längsten im Organisum bestehen und am effektivsten aufgenommen werden. Die Verfügbarkeit dessen kann bis zu sieben Tage anhalten. Auch Vitamin D in Tropfenform, versetzt mit Öl, kann sehr gut gespeichert werden. Dieses hält sich nur nicht so lange im Körper.
Ga naar bron
Studie basierend auf klinischen Untersuchungen
Im direkten Vergleich schnitten Tabletten am schlechtesten ab, wenn es um Bioverfügbarkeit geht. Tropfen hatten die höchste Bioverfügbarkeit, gefolgt von Kapseln, die nicht mit Öl versetzt wurden. Wenn Kapseln mit Öl versetzt wurden, zeigten sie die höchste und längste Effektivität.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Hypercalcämie tritt bei zu hohem Konsum von Calcium oder Vitamin D auf. Es kommt zu einer Deformation des 25-hydroxyvitamin D Rezeptors, dass zur Bindung von Vitamin D zuständig ist. Sie kann behandelt werden, in dem man die einnahem von Vitamin D oder Calcium reduziert.
Ga naar bron
Dermatologisches Review
Künstliche UV Strahlungstellt keinen geegneten Weg dar, um Vitamin D aufzunehmen. Vorteile des Knochenaufbaus sind umumstritten, weshalb man natürliche Sonnenbäder nehmen sollte.
Ga naar bron
Randomisierte, Dosis-steigernde Studie
Eine erhöhte Einnahme von Vitamin D führte dazu, dass ältere Menschen bessere Koordinationsfähigkeiten nachweisen und seltener stürzen. Das Risiko einer Verletzung sank um 72%.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Vitamin K erhöht die Knochendichte und mindert das Risiko neuer Knochenfrakturen bei Osteoprose-Patienten.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Vitamin D zeigte eine prohibitive, schützende Wirkung gegenüber dem Risiko der Entwicklung einer MS. Untersucht wurden nahezu 100.000 Frauen.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Eine Minderung von Krankheiten des Herz-Kreislauf-Systems konnte durch den Konsum von Vitamin D nachgewiesen werden. Eine genaue Aussage bzgl. des Gewichtsverlustes kann man nicht geben, da das Gewicht bei den Probanden sowohl nach unten as auch oben korrigierte.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Flouxetin und Vitamin D wurden in Kombination verabreicht. Flouxetin ist ein dabei ein Antidepressiva. Die Kombination beider Präparate wirkte deutlich besser als das Antidepressiva alleine.
Ga naar bron
Randomisierter, kontrollierter klinischer Versuch
Vitamin D kann bei Personen mit MDD (major depressive disorder) helfen. Unter anderem reduzierte die Supplemetierung des Vitamins den oxidativen Stress im Körper und die symptome einer Depression.
Ga naar bron
Quantitative Meta Analyse
Bisher wurde nachgewiesen, dass geringe Mengen Vitamin D nicht bei Darmkrebs helfen. Höhere Mengen zwischen 1.000 und 2.000 i.E. könnten sich aber als nützlich heraustellen.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Hier wurde ein Vergleich zwischen Ergocalciferol (Vitamin D2) und Cholecalciferol (Vitamin D3) angestellt. Vitamin D3 erwies sich in seiner Wirkung nahezu doppelt so potent wie Vitamin D2.
Ga naar bron
Systematische Review und Meta Analyse
Vitamin D3 ist deutlich effektiver als Vitamin D2, wenn es um die Erhöhung der 25(OH)D Konzentration im Blut geht. 25(OH)D ist das Serum was die durch die Supplementierung von Vitamin D im Körper ausgeschüttet wird. Jedoch müssen noch weitere Untersuchungen durchgeführt werden, um Unterschiede zwischen Geschlecht, Alter, Einnahme u.ä. nachzuweisen.
Ga naar bron
Meta Analyse von randomisierten, kontrollierten Versuchen
Eine Minderung von Knochenbrüchen an der Hüfte kam durch eine erhöhte Menge an vitamin D zustande. Eine hohe Dosis an Vitamin D kann Knochenbrüche bei über 65 jährigen um 20% reduzieren.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Übersicht
Gesunde Knochen werden durch die Einnahme von Vitamin D gefördert, da Calcium besser vom Knochen aufgenommen werden kann, wenn du Vitamin D konsumierst.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Übersicht
Außreichend Vitamin D kann MS verhindern oder die Symptome derer verbessern. Einen Kontext gibt es darin, da Menschen die mehr Vitamin D konsumieren seltener, schwacher oder gar nicht an MS erkranken.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Übersicht
Hypercalcämie kann nur durch Bluttest zum Vorschein kommen. Andernfalls kannst du nich darauf aufmerksam werden. Es kommt durch hohe Potassium-Level zustande und kann durch Nierenprobleme ausgelöst werden.
Ga naar bron
Systematische Review
Die Nützlichkeit von Vitamin D zur Behandlung von Krebspatienten ist umstritten. Der Konsum von Vitamin D kann zu einer Minderung der Steblichkeitsrate bei allen Krebspatienten führen, was jedoch durch den geringen Stichprobenumfang angefochten werden kann. Ansonsten wurden keine Effekte von Vitamin D vermerkt.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ein niedriger Vitamin D Gehalt im Blut stellte in dieser Studie einen unabhängigen Risikofaktor gegenüber der Gefahr einen Schalganfall zu erleiden dar. Um genaue Zusammenhänge zu erkennen muss weiter geforscht werden.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Meinung
Die obere Grenze für stillende und schwangere Frauen sowie Erwachsene liegt bei 100µg pro Tag. Kinder im Alter von ein bis zehn Jahren sollten 50µg und Jugendliche von elf bis 17 Jahren 100µg einnehmen. Bei Babys bis zu einem JAr liegt die Obergrenze bei 25µg.
Ga naar bron
Food Composition and Nutrition Tables
In dem Katalog sind für viele Lebensmittel die Verteilung verschiedener Vitamine und Mineralien zu finden. Unter anderem auch der Antiel von Vitamin D in Produkten.
Ga naar bron
Recensies