Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Glycerine, glycerol of propanetriol is een suikeralcohol die voorkomt in veel cosmetica en verzorgingsproducten of in voedsel. De reden voor dit veelzijdige gebruik is de vochtinbrengende en vochtvasthoudende werking.

Niettemin wordt glycerine vaak bekritiseerd. De vochtinbrengende werking en de mogelijke schadelijkheid ervan worden besproken. In het volgende zullen we de verschillende discussiepunten en de respectieve wetenschappelijke bevindingen over dit onderwerp illustreren.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Glycerine of glycerol wordt in gebonden vorm gevonden in alle vetten en vette oliën. Het kan dus met verschillende procédés uit verschillende basisvetten verkregen worden.
  • De driewaardige suikeralcohol heeft een wateraantrekkende werking en wordt in cosmetica of voedingsmiddelen gebruikt als bevochtigingsmiddel. De vochtinbrengende werking wordt echter steeds betwijfeld.
  • Voor een doelgericht effect van cosmetische producten met glycerine zijn er een paar parameters waarmee rekening gehouden moet worden. In dit artikel kom je te weten wat dat zijn en welke alternatieven er zijn.

Definitie: Wat is glycerine?

Glycerine of glycerol (Grieks glykerós “zoet”) is de spreektaalnaam voor 1,2 en 3-propanetriol, een driewaardig suikeralcohol. Glycerol is aanwezig in alle natuurlijke vetten, vette oliën of chemisch gebonden als vetzuuresters.

Glycerin
Glycerine of glycerol, propanetriol, suikeralcohol of E 422 – al deze namen staan voor een en dezelfde stof. (Image source: unsplash / Daria Nepriakhina)

Glycerol is een veel gebruikt additief in allerlei producten. Ontdek hieronder waarom de stof zo populair is en waar je hem kunt vinden.

Achtergrond: Wat je moet weten over glycerine

Nu je weet wat glycerine is, zullen we alle belangrijke vragen erover beantwoorden.

Wat zijn de eigenschappen van glycerine?

Glycerine is vloeibaar bij kamertemperatuur, reukloos en kleurloos. Het heeft een licht viskeuze consistentie en is oplosbaar in zowel water als ethanol.

Glycerine heeft een hydraterende en conserverende werking. Het wordt vaak gebruikt voor cosmetica en verzorgingsproducten, enerzijds omdat het het product zelf beschermt tegen uitdrogen, maar anderzijds omdat het de toepassingsplaats (bv. de huid) van vocht voorziet.

Welke soorten glycerine zijn er?

Glycerine kan verkregen worden uit allerlei vetten en oliën. Ook de extractiemethoden, waarbij glycerol meestal alleen als bijproduct of afvalprodukt ontstaat, zijn verschillend.

Art Oorsprong en productie
Plantaardige glycerol Glycerol van plantaardige oorsprong wordt verkregen als bijproduct bij de productie van biodiesel. Glycerol wordt verkregen in een proces dat transesterificatie van een plantaardig vet met methanol heet. Nu biobrandstoffen populairder worden, wordt plantaardige glycerine veel gebruikt.
Dierlijke glycerol Glycerol van dierlijke oorsprong is afkomstig van dierlijk vet. Vroeger werd dierlijk vet vaak gebruikt om zeep te maken, met glycerol als bijproduct.
Synthetische glycerinein Synthetische of conventionele glycerine is gebaseerd op aardolie en wordt vooral voor industriële doeleinden gebruikt.
Biologische glycerinein Glycerine uit gecontroleerde biologische teelt wordt ook verkregen uit plantaardige vetten – meestal uit palmolie – en wordt als bijzonder huidvriendelijk beschouwd. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in natuurlijke cosmetica.

Afhankelijk van waar de glycerine vervolgens voor gebruikt wordt, is ook de kwaliteit van de glycerine doorslaggevend. De verschillende afnemers gebruiken daarom glycerine van verschillende herkomst om die te verwerken tot het respectieve eindproduct.

Waar wordt glycerine gebruikt?

De vochtinbrengende werking van glycerine en de ongecompliceerde verwerking met water of ethanol maken het een veelzijdig bruikbare stof. De suiker alcohol komt daarom op verschillende plaatsen voor.

Cosmetics

Vanwege zijn waterbindende eigenschap wordt glycerine in veel cosmetische producten gebruikt om een hydraterend effect te krijgen.

Was ist Glycerin

Glycerine komt voor in vloeibare shampoos of crèmes, maar wordt ook gebonden in kwarkzeep. (Image source: unsplash / Nefeli Kavvada Vj)

De stof is een vast bestanddeel van veel crèmes, bodylotions of zalven, omdat gezegd wordt dat het de huid gladder en elastischer doet lijken.

Ook het haar zou profiteren van de hydraterende werking, daarom bevatten veel shampoos, conditioners en haarbehandelingen glycerine.

Voedsel

Als voedseladditief draagt glycerine de afkorting E 422. Het wordt gebruikt om voedsel vochtig te houden, om het te conserveren of kan als zoetstof gebruikt worden.

Glycerol zit bijvoorbeeld in gedroogd fruit, vleeswaren, kauwgom of tandpasta.

Tabak en sigaretten

Glycerol, of 1- en 2-propanetriol, wordt in tabaksproducten gebruikt om ze vochtig te houden. De tabaksproducten worden geconserveerd door het gebruik van glycerine en kunnen langer bewaard worden.

Bovendien zorgt het bevochtigingsmiddel ervoor dat de tabak langzamer verbrandt en er een dichte damp of rook ontstaat.

Geneeskunde

In de geneeskunde wordt glycerol gebruikt als geneesmiddel en kan het gebruikt worden bij verschillende klachten, bv. hersenoedeem.

Veel OH groepen zijn verantwoordelijk voor het hygroscopisch effect.

Zetpillen met glycerine werken als laxeermiddel. Ze worden rectaal ingebracht en veroorzaken een osmotisch effect, doordat de hoge deeltjesconcentratie van de glycerine zetpillen water aantrekt. De vloeistof maakt de ontlasting zachter en glibberiger.

Glycerol kan ook gebruikt worden om de lichaamsfuncties in stand te houden als de lichaamstemperatuur verlaagd is, zoals het geval is als sommige insecten een winterslaap houden. Tenslotte is glycerol ook een integraal onderdeel van veel toekomstgerichte studies.

Industrie en landbouw

In de industrie wordt glycerol gebruikt als antivries, plastificeermiddel of smeermiddel. Bovendien wordt glycerol in verschillende biotechnologische processen gebruikt als een chemische stof die positieve effecten heeft op de reactie.

In de landbouw daarentegen wordt de goedkope glycerine gedeeltelijk gebruikt als veevoer voor landbouwhuisdieren zoals varkens, kippen of koeien.

Welk effect heeft glycerine op de huid en het haar?

Het gebruik van glycerine in cosmetische producten zoals shampoos of crèmes wordt herhaaldelijk bekritiseerd. Toch is de glycerine in cosmetische producten onschadelijk voor de gezondheid (4).

De reden voor de discussie is het betwijfelde vochtinbrengende effect. Eén ding is zeker: glycerine heeft de eigenschap water aan te trekken. Glycerine kan vocht uit de lucht aantrekken en zo de huid of het haar van vocht voorzien.

Het leidt zo tot een grotere elasticiteit van de huid bij langdurig gebruik en beschermt tegelijk tegen oppervlakte-actieve stoffen die de huid uitdrogen (6).

Voordelen
  • Geeft en bewaart vocht
  • Dermatologisch getest en huidvriendelijk
  • Maakt de huid zacht en elastisch
Nadelen
  • Kan een uitdrogend effect hebben als het glycerinegehalte te hoog is
  • Niet geschikt voor een vochtig / droog-koud klimaat
  • Exact glycerinegehalte vaak niet traceerbaar

Onder bepaalde omstandigheden kan de glycerine ook leiden tot uitdroging van de huid of het haar. Een oorzaak kan een te hoog glycerinegehalte van het cosmetische product zijn.

Er is echter onenigheid over de hoeveelheid – soms wordt er gesproken over een aandeel van 10 procent, soms wordt gezegd dat het drogende effect pas optreedt vanaf een aandeel van 30 procent glycerine.

Hoe hoger glycerine op de lijst van ingrediënten staat, hoe hoger het percentage.

In een dermatologisch onderzoek met muizen werd vastgesteld dat glycerine een hydraterend effect heeft.

Het effect neemt echter af vanaf een glycerineconcentratie van 10 procent en de hydratatie-eigenschap neemt af met toenemende concentratie (5).

Het droogeffect hangt ook sterk af van het weer. Als de vochtigheid niet hoog genoeg is, kan het vocht aan het lichaam onttrokken worden. Bij zeer droge lucht en koud weer kun je beter geen producten met glycerine gebruiken, maar liever oliën of andere serums.

Is glycerine schadelijk voor het lichaam?

Glycerine in zijn zuivere vorm is niet schadelijk. Glycerine in tabaksproducten kan echter een gevaar voor de gezondheid vormen.

Veilige consumptie van glycerol

Glycerol als additief in levensmiddelen (E 422) of in cosmetische producten wordt veilig geacht (3, 4). Een voedselcommissie van de EU (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) bevestigde de veiligheid en verdraagbaarheid van glycerol in een studie uit 2017 (1).

Gezondheidsrisico – glycerine in tabaksproducten en e-sigaretten

Glycerine in waterpijp- of shisha-tabak, daarentegen, wordt als kritisch beschouwd. Bij inademing kan glycerine leiden tot veranderingen in het celepitheel van het strottenhoofd en tot geïrriteerde neusslijmvliezen en neusbloedingen.

In 2011 adviseerde het Duitse Federale Instituut voor Risicobeoordeling een maximaal glycerolgehalte van 5 procent in tabak of sigaretten, maar veel tabaksproducten bevatten nog steeds een aanzienlijk hoger percentage (2).

Was ist Glycerin

Dampen in plaats van roken – elektrische sigaretten of vaporisers worden gezien als een gezonder alternatief voor sigaretten. Maar ze zijn geenszins bevorderlijk voor de gezondheid. (Image source: unsplash / Mika Baumeister)

Ook e-sigaretten komen onder toenemende kritiek te staan. Behalve nicotine bevatten ze een zogenaamde vloeistof, die bestaat uit glycerine en propyleenglycol.

De stoffen in hun basisvorm zijn onschadelijk, maar bij roken of vaping ontstaan giftige aldehyden zoals formaldehyde en acroleïne (10). Deze stoffen worden als mogelijk kankerverwekkend beschouwd.

Lange tijd werden e-sigaretten als gezonder beschouwd dan gewone sigaretten, maar daar is een eind aan gekomen. Steeds meer studies onderzoeken de precieze effecten van de ingrediënten van elektrische sigaretten, zoals de vloeistof. De geproduceerde giftige stoffen zouden longziekten zoals astma, bronchitis of chronische longontsteking bevorderen (10, 11).

Kan glycerine gedronken worden?

In principe wordt glycerine veilig geacht om in te nemen en kan dus gedronken worden. Maar waarom zou je überhaupt glycerine drinken? over Glycerine wordt onderhandeld als mogelijk supplement voor atleten. Men zegt dat het de vochtretentie in het lichaam ondersteunt en zo de atletische prestaties verbetert.

In feite wordt glycerol al op de markt gebracht door de sportindustrie. Maar studies over de werkzaamheid, dosis en bijwerkingen ervan zijn niet overtuigend (7).

Glycerine moet alleen met mate ingenomen worden! Als er te veel van genomen wordt, zijn bijwerkingen bewezen.

Glycerol in zetpilvorm wordt gebruikt als laxeermiddel en ook bij orale inname kan vloeibare glycerol een opgeblazen gevoel veroorzaken en een laxerende werking hebben. Het innemen van te veel glycerol kan hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid veroorzaken.

Dit komt doordat er door de hoge dosis te veel water uit het lichaam wordt verwijderd. Vooral mensen met maag- en darmproblemen, diabetes, hart- en vaatziekten of nierproblemen wordt sterk afgeraden glycerine te drinken.

Welke alternatieven zijn er voor glycerine?

Behalve glycerine, dat veel in cosmetica gebruikt wordt, zijn er nog andere vochtinbrengende additieven. Je kunt hier zien welke alternatieven er zijn:

  • Aleppo zeep: Deze zeep, die uit Syrië komt, wordt gemaakt door het stijven van zuivere olijf- en laurierolie. Het bevat geen additieven en kan gebruikt worden om het lichaam, de huid en het haar te reinigen en te verzorgen, en is bijzonder zacht (8).
  • Natuurlijke cosmetische producten: Veel fabrikanten van natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten adverteren dat ze geen glycerine gebruiken. Vaak zijn de artikelen van biologische oorsprong en werken ze met zuiver plantaardige oliën in plaats van glycerine.
  • Ureum: Ureum is een vettig ureum dat ervoor zorgt dat de huid niet uitdroogt. De stof dringt in de huid en helpt het vocht op lange termijn vast te houden (9).
  • Aloë vera: De vetplant slaat grote hoeveelheden vocht op in zijn bladeren. Het extract kan puur gebruikt worden of zit vaak in cosmetische producten omdat het (12) hydrateert.
  • Rozenbloesems: Rozenbloesems geven niet alleen een aangename geur, maar de olie, het water of zelfs de was van de rozenbloesems kalmeert de huid en voorziet haar van vocht.
  • Bijenwas: Bijenwas is ook een populair ingrediënt in crèmes en shampoos, omdat het antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, en ook huidverzorgende eigenschappen (13).

Het is aan jou welk verzorgingsproduct je kiest. Iets anders dat je huid en haar kan helpen is ze niet te vaak te wassen met zeep en sterke olieverwijderende producten. De natuurlijke beschermlaag van huid en haar gaat verloren en het oppervlak droogt overmatig uit.

Conclusie

We stellen: Glycerine is niet schadelijk voor de gezondheid en kan in de juiste hoeveelheid gebruikt worden in crèmes of shampoos. Het kan helpen om vocht in de huid en het haar aan te voeren en vast te houden. Toch moet men voorzichtig zijn, vooral met de dosering of het aandeel glycerine in het verzorgingsproduct. Een te hoog aandeel in cosmetische producten bij een lage luchtvochtigheid kan een uitdrogend effect hebben.

Behalve dat het roken van sigaretten en andere tabaksproducten toch al schadelijk is voor de gezondheid, moet ook te veel glycerine vermeden worden. Tenslotte moet glycerine niet achteloos gedronken worden, want er is geen veilig positief effect te verwachten. Bij overmatige consumptie kan het zelfs een laxerende en uitdrogende werking hebben.

Beeldbron: Rassamee / 123rf

Referenties (13)

1. Mortensen A, Aguilar F, Crebelli R, et al. Re-evaluation of glycerol (E 422) as a food additive. EFSA Journal. 2017;15(3):e04720. doi:10.2903/j.efsa.2017.4720
Bron

2. Feuchthaltemittel in Wasserpfeifentabak erhöhen das gesundheitliche Risiko - BfR. Bundesinstitut für Risikobewertung. Published 2011. Accessed September 8, 2020. https://www.bfr.bund.de/de/presseinformation/2011/27/
Bron

3. Becker LC, Bergfeld WF, Belsito DV, et al. Safety Assessment of Glycerin as Used in Cosmetics. Int J Toxicol. 2019;38(3_suppl):6S-22S. doi:10.1177/1091581819883820
Bron

4. Becker LC, Bergfeld WF, Belsito DV, et al. Safety Assessment of Glycerin as Used in Cosmetics. Int J Toxicol. 2019;38(3_suppl):6S-22S. doi:10.1177/1091581819883820
Bron

5. Lee AR, Moon HK. Gravimetric analysis and differential scanning calorimetric studies on glycerin-induced skin hydration. Arch Pharm Res. 2007;30(11):1489-1495. doi:10.1007/BF02977376
Bron

6. Gloor M, Bettinger J, Gehring W. Beeinflussung der Hornschichtqualität durch glycerinhaltige Externagrundlagen [Modification of stratum corneum quality by glycerin-containing external ointments]. Hautarzt. 1998;49(1):6-9. doi:10.1007/s001050050693
Bron

7. Wagner DR. Hyperhydrating with glycerol: implications for athletic performance. J Am Diet Assoc. 1999;99(2):207-212. doi:10.1016/s0002-8223(99)00049-8
Bron

8. Kiechl-Kohlendorfer U, Berger C, Inzinger R. The effect of daily treatment with an olive oil/lanolin emollient on skin integrity in preterm infants: a randomized controlled trial. Pediatr Dermatol. 2008;25(2):174-178. doi:10.1111/j.1525-1470.2008.00627.x
Bron

9. Celleno L. Topical urea in skincare: A review. Dermatol Ther. 2018;31(6):e12690. doi:10.1111/dth.12690
Bron

10. Reidel B, Radicioni G, Clapp PW, et al. E-Cigarette Use Causes a Unique Innate Immune Response in the Lung, Involving Increased Neutrophilic Activation and Altered Mucin Secretion. Am J Respir Crit Care Med. 2018;197(4):492-501. doi:10.1164/rccm.201708-1590OC
Bron

11. Chun LF, Moazed F, Calfee CS, Matthay MA, Gotts JE. Pulmonary toxicity of e-cigarettes. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2017;313(2):L193-L206. doi:10.1152/ajplung.00071.2017
Bron

12. Teplicki E, Ma Q, Castillo DE, et al. The Effects of Aloe vera on Wound Healing in Cell Proliferation, Migration, and Viability. Wounds. 2018;30(9):263-268.
Bron

13. El-Gammal E, Nardo VD, Daaboul F, et al. Apitherapy as a New Approach in Treatment of Palmoplantar Psoriasis. Open Access Maced J Med Sci. 2018;6(6):1059-1061. Published 2018 Jun 10. doi:10.3889/oamjms.2018.135
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Mortensen A, Aguilar F, Crebelli R, et al. Re-evaluation of glycerol (E 422) as a food additive. EFSA Journal. 2017;15(3):e04720. doi:10.2903/j.efsa.2017.4720
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Feuchthaltemittel in Wasserpfeifentabak erhöhen das gesundheitliche Risiko - BfR. Bundesinstitut für Risikobewertung. Published 2011. Accessed September 8, 2020. https://www.bfr.bund.de/de/presseinformation/2011/27/
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Becker LC, Bergfeld WF, Belsito DV, et al. Safety Assessment of Glycerin as Used in Cosmetics. Int J Toxicol. 2019;38(3_suppl):6S-22S. doi:10.1177/1091581819883820
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Becker LC, Bergfeld WF, Belsito DV, et al. Safety Assessment of Glycerin as Used in Cosmetics. Int J Toxicol. 2019;38(3_suppl):6S-22S. doi:10.1177/1091581819883820
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lee AR, Moon HK. Gravimetric analysis and differential scanning calorimetric studies on glycerin-induced skin hydration. Arch Pharm Res. 2007;30(11):1489-1495. doi:10.1007/BF02977376
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gloor M, Bettinger J, Gehring W. Beeinflussung der Hornschichtqualität durch glycerinhaltige Externagrundlagen [Modification of stratum corneum quality by glycerin-containing external ointments]. Hautarzt. 1998;49(1):6-9. doi:10.1007/s001050050693
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wagner DR. Hyperhydrating with glycerol: implications for athletic performance. J Am Diet Assoc. 1999;99(2):207-212. doi:10.1016/s0002-8223(99)00049-8
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kiechl-Kohlendorfer U, Berger C, Inzinger R. The effect of daily treatment with an olive oil/lanolin emollient on skin integrity in preterm infants: a randomized controlled trial. Pediatr Dermatol. 2008;25(2):174-178. doi:10.1111/j.1525-1470.2008.00627.x
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Celleno L. Topical urea in skincare: A review. Dermatol Ther. 2018;31(6):e12690. doi:10.1111/dth.12690
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Reidel B, Radicioni G, Clapp PW, et al. E-Cigarette Use Causes a Unique Innate Immune Response in the Lung, Involving Increased Neutrophilic Activation and Altered Mucin Secretion. Am J Respir Crit Care Med. 2018;197(4):492-501. doi:10.1164/rccm.201708-1590OC
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chun LF, Moazed F, Calfee CS, Matthay MA, Gotts JE. Pulmonary toxicity of e-cigarettes. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2017;313(2):L193-L206. doi:10.1152/ajplung.00071.2017
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Teplicki E, Ma Q, Castillo DE, et al. The Effects of Aloe vera on Wound Healing in Cell Proliferation, Migration, and Viability. Wounds. 2018;30(9):263-268.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
El-Gammal E, Nardo VD, Daaboul F, et al. Apitherapy as a New Approach in Treatment of Palmoplantar Psoriasis. Open Access Maced J Med Sci. 2018;6(6):1059-1061. Published 2018 Jun 10. doi:10.3889/oamjms.2018.135
Ga naar bron
Recensies