meisje met zonnebrandcrème
Laatst bijgewerkt: 09-12-2020

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

15Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

De huid van je baby is extra gevoelig voor de schadelijke gevolgen van uv-straling. Aangezien de huid van je baby snel groeit heeft deze bovendien minder tijd om de door zonlicht beschadigde huidcellen te herstellen. Beschadigde huidcellen die niet meer herstellen vergroten de risico’s op huidkanker op latere leeftijd.

Ook als je baby niet in de directe zon komt, is het belangrijk om je baby in te smeren met zonnebrandcrème. Zelfs in de schaduw komen de uv-stralen op de huid. Er zijn speciale zonnebrandcrèmes te koop voor baby’s. Hiermee wordt het huidje van je baby niet alleen beschermd tegen verbranding, maar voorkom je ook een droge huid.
Belangrijk om te weten

 • Baby hebben meer bescherming tegen de zon nodig omdat hun huid nog niet volledig ontwikkeld is.
 • Zonnecrème voor baby’s onder de 6 maanden wordt niet aangeraden. Ze moeten blootstelling aan de zon helemaal vermijden.
 • Het wordt aanbevolen dat het product een zonbeschermingsfactor van 50+ heeft.

Onze selectie: De beste zonnebrandcrèmes voor baby’s

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste zonnebrandproducten die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

De beste anti-zand zonnebrandspray voor baby’s

Garnier Ambre Solaire Kids Anti-Zand Zonnebrandspray met SPF 50+ is hypoallergeen, waterafstotend en heeft een fotostabiele bescherming tegen UVA en UVB-stralen. Het product is speciaal ontworpen voor de gevoelige huid van baby’s en kinderen.

Het bijzondere aan dit product is dat het een anti-zand functie heeft. Dankzij de lichte textuur trek de crème snel in, plakt hij niet en op deze manier weert het het zand af.

De zonnebrandspray voor kinderen met de beste prijs-kwaliteit verhouding

NIVEA SUN Kids Sensitive Protect & Play Zonnespray SPF 50 is ideaal voor de gevoelige huid van je baby, kind of voor jezelf. Het product is niet geparfumeerd, en beschermt tegen zonnebrand en andere huidschade veroorzaakt door de zon.

De handig doseerbare lotion in sprayvorm is waterbestendig en is getest door een kinderarts. De inhoud bedraagt 200 ml. Een traditioneel kwaliteitsproduct voor een redelijke prijs.

Het beste beschermende strandsetje voor baby’s

Dit zonnebeschermingsetje van Zwitsal bevat een zonnecrème SPF50+ en een aftersun en is leuk om cadeau te doen. De twee producten worden aangeboden in een handig etui.

De zonnecrème geeft waterafstotende bescherming en de aftersun Na ‘t Zonnetje met aloë vera kalmeert, verkoelt direct en verzorgt de huid van je baby na een dagje in de zon. Bovendien zijn beide producten mild, hypoallergeen en pH-huidneutraal.

De beste natuurlijke zonnebrandcrème voor baby’s

De natuurlijke zonnebrand voor baby en kind van het Nederlandse merk Naïf beschermt de babyhuid tegen UVA en UVB-straling met SPF30. Het product bevat geen parabenen en bevat natuurlijke minerale zonnefilters.

Het product bevat geen nano-deeltjes, is vegan, hypoallergeen en dermatologisch getest. Het kan voor pasgeboren baby’s gebruikt worden. Het wordt aangeboden in een duurzame tube van suikerriet.

Shopgids: Alles wat je moet weten over zonnebrand voor baby’s

Het is een goed idee dat je voordat je een zonnebrandproduct voor je baby koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Jonge moeder en schattige babyjongen genieten van zomervakantie in een tropisch resort, ouder zonnebrandcrème toe te passen met lotion spray voor veilige bruining en huidverzorging

Zelfs als je baby niet in de directe zon komt, is het verstandig om je baby in te smeren met zonnebrand. (Bron: Famveldman: 37566667/ 123rf.com)

Waarom is het belangrijk om zonnebrand voor baby’s te gebruiken?

Net als elk ander orgaan in het lichaam is de huid van baby’s en jonge kinderen niet volledig ontwikkeld. Dit kun je merken aan de volgende kenmerken:

 • De huid is gevoeliger dan die van volwassenen.
 • De regeneratie van de huid werkt nog niet goed.
 • De huid van baby’s is vijf keer dunner dan die van een volwassene.
 • Het lichaam van een baby produceert niet genoeg melanine om zich te beschermen tegen brandwonden.
Doctor Lee Jong-wookDirecteur-generaal van de WHO
“Naarmate de ozonlaag verder wordt aangetast en de zonnegewoonten toenemen, wordt het risico op gezondheidscomplicaties als gevolg van overmatige blootstelling aan uv-straling een groot probleem voor de volksgezondheid.”

Waar moet ik op letten bij een zonnebrandcrème voor baby’s?

Omdat het een product is dat op gevoelige huidjes wordt gebruikt, moet je altijd de kleine lettertjes op het etiket lezen. Let op de volgende aspecten:

 • Voordat je baby in de zon komt: Vergeet niet om de zonnebrandcrème 20 tot 30 minuten van tevoren aan te brengen.
 • Vervaldatum: Verzeker je je ervan dat het product nog steeds effectief is. Bovendien kan verlopen zonnebrandcrème de huid van kinderen beschadigen.
 • Niet alleen op het strand: Je kinderen moeten altijd zonnebrandcrème gebruiken, waar je ook naartoe gaat.
 • Alle lichaamsdelen: Veel mensen vergeten sommige plekken die ook worden blootgesteld aan de zon. Zorg ervoor dat je kind zonnebrandcrème op zijn of haar oren, nek, knieën, enkels, bovenkant van de voeten en hoofd heeft.
 • Gebruik genoeg crème: Wees niet zuinig met het product. Het is altijd beter om te veel dan te weinig aan te brengen zodat je kind niet verbrandt.
 • Wees voorzichtig met baby’s onder de 6 maanden!: Baby’s mogen geen zonnebrandcrème gebruiken. KWF Kankerbestrijding adviseert baby’s tot en met 1 jaar helemaal uit de directe zon te houden.
 • De lippen hebben ook bescherming nodig: Er zijn lipsticks met zonnebescherming tegen de zon. Zoek er één die SPF 30 of hoger heeft.

Jonge moeder zonnebrandcrème toe te passen op haar kind

Kinderen hebben meer bescherming tegen de zon nodig omdat hun huid nog niet volledig ontwikkeld is. (Bron: Dmitry Travnikov: 39665952/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen zonnebrandcrème voor kinderen en volwassenen?

Op deze tabel kun je zien waarom zonnebrandcrème voor volwassenen en die voor kinderen niet dezelfde producten zijn.

Samenstelling Zonnebeschermingsfactor Consistentie Insmeren
Zonnebrand voor baby’s Vochtinbrengende stoffen.

Zonder alcohol of met een zeer laag percentage.

Vanaf 30 (biedt 96,6% bescherming).

biedt 98% bescherming.

Vetter. Elk uur of na het zwemmen opnieuw aanbrengen.
Zonnebrand voor volwassenen Geparfumeerd.

Met conserveringsmiddelen.

Vanaf 15 (biedt 93% bescherming). Minder vet. Elke 2 uur opnieuw aanbrengen.

Welke filters moet zonnebrandcrème voor baby’s hebben?

Hierbij moeten we uitleggen dat er twee soorten filters zijn: chemische en fysische. Omdat de samenstelling van de eerste (o.a. octisalaat, avobenzone, oxybenzone, octocrilene) irritaties kunnen veroorzaken, is het voor de kleinste kinderen het meest raadzaam om de zogenaamde fysieke te gebruiken.

Fysieke filters bestaan uit natuurlijke mineralen zoals titaniumoxide, zink en ijzer. Juist omdat hun ingrediënten geen enkele allergische reactie veroorzaken, zijn ze ideaal voor baby’s tot een jaar oud. Als je niet weet hoe je ze kunt herkennen, probeer dan hun textuur en je zult zien dat het nogal dicht is, waardoor er een witte laag op de huid achterblijft.

Hoe kan ik mijn baby zo goed mogelijk tegen de zon beschermen?

Natuurlijk is zonnebrandcrème voor kinderen een must voor een dagje buitenshuis. Maar natuurlijk zijn deze producten nooit 100% effectief. Dus om je baby of kind zo goed mogelijk te beschermen, kun je de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

 • Vermijdt het middaguur: De zonkracht is tussen 12.00 en 15.00 uur het sterkst, houd je baby dan dus zeker uit de zon. Dit advies is niet willekeurig; gedurende die tijd zijn de UVA- en UVB-stralen feller. Met andere woorden, de intensiteit neemt aanzienlijk toe.
 • Ook de schaduw heeft zijn risico’s: Hoewel het het beste is om onder een parasol of een boom te zitten, is het belangrijk om te weten dat deze elementen je kind niet volledig zullen beschermen.
 • Kleding is essentieel: Doe je baby een zonnehoed op, een zonnebril met 99% of 100% bescherming tegen de zon en losse kleertjes die het grootste deel van zijn of haar lichaam bedekt. Er zijn zelfs kleren gemaakt in Australië en Nieuw-Zeeland die je beschermen tegen UV-stralen.
 • Vergeet de voetjes niet: het is heel belangrijk om de wreef en de hakken te bedekken.

Kind met zonnebrandcrème in de vorm van een glimlach op zijn rug, gaat naar t

De zonkracht is tussen 12.00 en 15.00 uur het sterkst, houd je baby dan dus zeker uit de zon. (Bron: Tatyana Tomsickova: 123549641/ 123rf.com)

Kan mijn kind met zonnebrandcrème langer in de zon blijven?

Het is onjuist te denken dat als je een zonnebrandcrème gebruikt, je langer in de zon kunt blijven. Dit is zowel voor kinderen als voor volwassenen het geval. En denk ook niet dat als je kind het niet warm heeft, de zon ook wel niet zo sterk zal zijn. Ultraviolette straling bereikt de niet-oppervlakkige lagen van de huid, zelfs als je het niet voelt.

Zonnebrandolie op het strand

Omdat het een product is dat op gevoelige huidjes wordt gebruikt, moet je altijd de kleine lettertjes op het etiket lezen. (Bron: Igor Daniel: 59794265/ 123rf.com)

Samenvatting

Als ouders moet je vermijden dat je kind wordt blootgesteld aan de mogelijke gevolgen van UV-straling. Met een zonnebrandcrème voor baby’s en kinderen voorkom je niet alleen mogelijke verbranding op korte termijn, maar bescherm je je kind ook tegen huidveroudering, verlies van elasticiteit, droogte en mogelijke pigmentvlekken op het lichaam.

Bedenk bovendien dat het gebruik van zonnebrandcrème voor baby’s je kinderen beschermt tegen huidkanker of staar. De WHO heeft verklaard dat tussen de 12 en 15 miljoen mensen lijden aan blindheid als gevolg van deze ziekte. En er wordt geschat dat 20% kan zijn verergerd door blootstelling aan de zon. Bescherm je kinderen dus altijd zo goed mogelijk tegen de zon!

Vond je onze shopgids over zonnebrandproducten voor baby’s interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Yarruta: 38974150/ 123rf.com)

Referenties (7)

1. Protección solar para niños [Internet]. Nivea.es. [Consultado 21 Oct 2019].
Bron

2. Gibson L. El mejor protector solar: aprende acerca de las opciones de protectores solares [Internet]. Mayo Clinic. 14 Sep 2019 [consultado 20 Oct 2019].
Bron

3. ¿Qué medidas sencillas pueden tomarse para protegerse del sol? [Internet]. Who.int. 28 May 2015 [consultado 20 Oct 2019].
Bron

4. García C. Diferencias entre la crema solar de niños y de adultos [Internet]. CuidatePlus. 6 Ago 2017 [consultado 20 Oct 2019].
Bron

5. ronan K. Cómo escoger y usar un protector solar (para Padres) - KidsHealth [Internet]. Kidshealth.org. Oct 2017 [consultado 20 Oct 2019].
Bron

6. Martínez García E. Protección solar en la infancia [Internet]. MAPFRE. 3 Nov 2016 [consultado 20 Oct 2019].
Bron

7. Organización Mundial de la Salud. ÍNDICE UV SOLAR MUNDIAL [Internet]. Apps.who.int. 2003 [consultado 21 Oct 2019].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Protección solar para niños [Internet]. Nivea.es. [Consultado 21 Oct 2019].
Ga naar bron
Informatief artikel
Gibson L. El mejor protector solar: aprende acerca de las opciones de protectores solares [Internet]. Mayo Clinic. 14 Sep 2019 [consultado 20 Oct 2019].
Ga naar bron
Informatief artikel
¿Qué medidas sencillas pueden tomarse para protegerse del sol? [Internet]. Who.int. 28 May 2015 [consultado 20 Oct 2019].
Ga naar bron
Informatief artikel
García C. Diferencias entre la crema solar de niños y de adultos [Internet]. CuidatePlus. 6 Ago 2017 [consultado 20 Oct 2019].
Ga naar bron
Informatief artikel
ronan K. Cómo escoger y usar un protector solar (para Padres) - KidsHealth [Internet]. Kidshealth.org. Oct 2017 [consultado 20 Oct 2019].
Ga naar bron
Informatief artikel
Martínez García E. Protección solar en la infancia [Internet]. MAPFRE. 3 Nov 2016 [consultado 20 Oct 2019].
Ga naar bron
OMS Officiële gids
Organización Mundial de la Salud. ÍNDICE UV SOLAR MUNDIAL [Internet]. Apps.who.int. 2003 [consultado 21 Oct 2019].
Ga naar bron
Recensies