wijn serveren
Gepubliceerd: 02-12-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

25Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Rode wijn is een alcoholisch drankje dat al honderden jaren door verschillende culturen wordt gebruikt. Het wordt gemaakt van rode druiven. Met de juiste bereiding krijg je die heerlijke donkere rode kleur, die wordt gewonnen uit de schil van de vrucht. Afhankelijk van de rijpingstijd op vat en vervolgens op fles krijg je een jonge, crianza-, reserva- of gran reserva wijn.

Om van wijn te genieten, is het niet nodig om een ​​expert te zijn of een cursus oenologie te volgen. Hoewel het klopt dat hoe meer je over iets leert, hoe meer je ervan geniet. Als je echter onvoldoende tijd hebt om alle belangrijke feiten over wijn te leren, laten we je in deze shopgids zien welke informatie echt belangrijk is om te kennen. Als je de beste rode wijn op de markt wilt vinden, lees dan snel verder!




Belangrijk om te weten

  • Er zijn veel verschillende soorten rode wijnen waar je uit kunt kiezen. Een wijnsoort kan variëren, afhankelijk van de druivensoort, het klimaat waarin deze werd verbouwd, de temperatuur, vochtigheid, het directe zonlicht en de omgevingsgeuren. Al deze factoren kan de smaak en kwaliteit van de rode wijn veranderen.
  • Wijn en eten: Weten hoe je ze moet combineren, is een kunst die je leert door te oefenen. Het belangrijkste is dat de smaken elkaar versterken en niet tegenwerken. Om een ​​wijn te proeven, volstaat het om je zintuigen aan te scherpen, de kenmerken ervan vast te leggen en ze te proberen te beschrijven. Hoe meer je oefent, hoe meer verschillende smaken je van elkaar zult gaan onderscheiden.
  • Bij het kiezen van een wijn is de duurste wijn niet altijd automatisch de beste. Wat de beste wijn is voor een bepaalde gelegenheid, hangt sterk af van je smaak en de situatie waarin je de wijn gaat drinken. In deze shopgids laten we je zien met welke factoren je nog meer rekening moet houden voordat je een rode wijn kiest.

De beste rode wijnen op de markt: onze favorieten

Tegenwoordig kun je op het internet veel gidsen of ander advies over oenologie vinden om de beste wijn te kiezen. De moeilijkheid is dat veel van deze beschrijvingen enigszins ingewikkeld zijn en bepaalde voorkennis vereisen om ze te begrijpen. Om deze reden hebben we deze complete en duidelijke shopgids samengesteld met de beste rode wijnen op de markt:

De rode wijn met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De Casillero del Diablo Merlot van bodega Concha y Toro is al jarenlang onze favoriet. Het is een stevige wijn die goed aansluit bij een mooi stukje rood vlees van de barbecue. De wijn heeft een intense rode toon, die lekker lang in de mond blijft hangen.

Het is een uitstekende wijn die bij al je gasten in de smaak zal vallen. De wijn heeft een volle pruim-, zoete donkere kersen- en zwarte bessensmaak met een vleugje vanille op de achtergrond.

De meest verrassende Malbec rode wijn

We zijn helemaal gek van Malbec rode wijn. Als je regelmatig rode wijn drinkt, ben je vast bekend met de heerlijke Malbec wijnen uit landen zoals Argentinië en Frankrijk. Maar toen we deze rode wijn van Barefoot uit California probeerden, waren we positief verrast.

Je proeft fruit en donkere chocola. Er is geen overdaad aan hout of restsuiker. De Double Gold-sticker van de 2016 Jerry D. Mead’s New World International Wine Competition U.S.A. zegt bovendien genoeg. Interessant wijntje voor alle Malbec-liefhebbers die wel eens wat anders willen!

De lekkerste biologische rode wijn

De Fattoria di Montemaggio ligt in Radda in Chianti, in het hart van de Chianti Classico-regio. Het landgoed, dat lid is van de Chianti Classico Association, strekt zich uit over een oppervlakte van 70 hectare met wijngaarden, olijfboomgaarden en bossen.

De wijn is BIO-gecertificeerd en bevat alleen druiven die zijn geteeld volgens de BIO-methode. De druiven worden alleen met de hand geplukt, om de hoge kwaliteit te behouden. Het is een zeer elegante, typische Chianti wijn, met een beetje een bittere maar frisse en harmonieuze toon.

Het beste rode wijn proefpakket uit Portugal

Ben je op zoek naar een goed cadeau voor een echte wijnliefhebber? Of vind je het gewoon zelf leuk om verschillende soorten rode wijn te proeven? Dan is dit proefpakket uit Portugal iets voor jou. Naast Port wordt er volop droge wijn in Portugal geproduceerd en zijn er zo’n 200 inheemse druivensoorten aangeplant.

Het proefpakket bevat 6 droge Portugese rode wijnen met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding. De samenstelling kan in de tijd variëren, afhankelijk van de beschikbaarheid van de individuele wijnen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over rode wijn

Rode wijn is de beste metgezel tijdens een goed gesprek, een heerlijke maaltijd of een goed feestje. Het is de alcoholische drank met wereldwijd de langste traditie uit de geschiedenis. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over rode wijn, zodat je de drank beter begrijpt en over alle nodige informatie beschikt om een ​​goede aankoop te doen.

paar drinken van wijn

Rode wijn is een alcoholisch drankje dat al honderden jaren door verschillende culturen wordt gebruikt. Het wordt gemaakt van rode druiven.
(Bron: Racorn: 21162391/ 123rf.com)

Welke rode wijnsoorten zijn er?

Je kunt een onderscheid maken tussen verschillende rode wijnsoorten, op basis van de druivensoort. Iedere druivensoort biedt verschillende eigenschappen en smaken. Hieronder vind je een tabel met de bekendste soorten, waarin we onderscheid maken tussen intensiteit, smaak en de gerechten waar de wijn heerlijk mee combineert:

Druif Intensiteit Smaak Past mooi bij&#8230
Cabernet sauvignon Krachtig Met een vleugje ceder, munt en zwarte kersen. Vetrijk vlees en sterke sauzen.
Pinot noir Zacht De smaak van aardbeien, kaneel en roze viooltjes. Wit vlees, zachte kazen, rijst, pasta en groenten.
Malbec Zacht Met een vleugje chocolade, noten, pruimen en vanille. Wit vlees, zachte kazen, rijst, pasta en groenten.
Merlot Medium Met een zoete toets van pruimen en honing. Licht rood vlees.
Sangiovese Krachtig Bittere kersensmaak. Mediterrane gerechten.
Cabernet Zacht Kruidenachtige smaak. Pasta zoals lasagne, gevogelte, gegrild vlees, een grote verscheidenheid aan kazen.
Syrah of shiraz Krachtig Rokerige accenten en een bloemige smaak. Gebraden en gegrild vlees, wild, stoofpot en chocolade.
Tempranillo Zacht Kersachtige smaak. Gebraden vlees, vooral lamsvlees. Ook riviervis, stoofschotels, worstjes en zachte kazen.

Natuurlijk heb je naast rode wijn ook nog keuze voor witte wijn, mousserende wijn, champagne, bier van de biertap of sterke drank. Afhankelijk van het evenement en je gasten, zal het een beter bij de situatie passen dan het ander. Geniet, maar drink altijd met mate!

Welke voordelen biedt rode wijn?

Van bier is bekend dat het caloriearm is. Wijn komt daar echter niet erg ver achteraan, aangezien een glas wijn ook niet meer dan 90 calorieën bevat. Wijn wordt door sommige mensen na een maaltijd geconsumeerd voor een verbeterde spijsvertering, maar biedt nog veel meer voordelen. Zoals elke alcoholische drank, heeft het echter zijn voor- en nadelen.

Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste voordelen van rode wijn. Als we het hebben over de voordelen van wijn, is het handig om duidelijk te maken dat we het altijd hebben over een gematigde consumptie:

  1. Zorgt voor een verbeterde spijsvertering en een lage calorie-inname.
  2. Heeft antioxiderende eigenschappen.
  3. De flavonoïden in wijn zijn ideaal voor het beschermen en genezen van verbranding door de zon.
  4. De in wijn aanwezige resveratrol gaat vermoeidheid tegen.
  5. Verhoogt de afgifte van endorfine.
  6. Helpt het gehemelte te reinigen.

Zoals je ziet biedt rode wijn dus de nodige voordelen. We kunnen hierbij echter niet vaak genoeg herhalen: Geniet, maar drink met mate!

kaas en rode wijn

Wijn en eten: Weten hoe je ze moet combineren, is een kunst die je leert door te oefenen.
(Bron: Valentyn: 36371779/ 123rf.com)

Welke elementen beïnvloeden de kwaliteit van rode wijn?

Druiven en wijn zijn levende elementen die worden beïnvloed door externe factoren zoals regen en de zon. Er zijn verschillende elementen die de kwaliteit van een rode wijn kunnen beïnvloeden. In de lijst hieronder ontdek je wat de belangrijkste aspecten zijn die invloed hebben op de smaak van de fles wijn zoals jij die in de supermarkt of bij de slijterij koopt:

  1. Grond: Een warme bodem geeft meer body aan de wijn en verhoogt het alcoholpercentage.
  2. Temperatuur: Hoe kouder het gebied waar de wijn wordt geproduceerd, hoe zuurder en frisser deze zal zijn.
  3. Druivensoort: De druif bepaalt grotendeels het karakter van de wijn.
  4. Productieproces: Het is essentieel om te weten hoe de gisting, de temperatuur, de druivensoort en de rijptijd precies op de juiste manier met elkaar worden gecombineerd. Het zijn de kennis en ervaring van de wijnboer die doorslaggevend zijn op dit gebied.
  5. Rijping: In eikenhouten vaten krijgt de wijn de nodige tannines en een heerlijk houtachtig aroma. Hout heeft kleine poriën waardoor de wijn zuurstof kan opnemen en veroudert. Alleen wijnen met een goede structuur en concentratie zijn echter bestand tegen lange rijptijden, anders kan de wijn na verloop van tijd verslechteren.

Samenvatting

Het kiezen van een goede rode wijn is een uitdaging die van veel verschillende factoren afhangt. Kenmerken zoals de grond, temperatuur en rijping hebben invloed op de smaak, aroma en kwaliteit van de wijn. We mogen echter niet vergeten dat het een heel persoonlijk drankje is en dat de keuze voor de beste wijn uiteindelijk afhangt van degene die het drinkt.

Als je het artikel leuk vond, laat dan hieronder een reactie achter of deel het op social media!

(Bron van de header afbeelding: Rostislavsedlacek: 45249167/ 123rf.com)

Referenties (3)

1. Resveratrol. Biblioteca Nacional de Medicina de los EE. UU. Internet.
Bron

2. Regulación de Venta, Consumo y Publicidad de Bebidas Alcohólicas. Legislación Estatal. Ministerio de Sanidad. Internet.
Bron

3. Informe 'Panorama actual y perspectivas del sector vitivinícola 2017' de EAE Business School. Internet.
Bron

Waarom kun je ons vertrouwen?

Informatief artikel
Resveratrol. Biblioteca Nacional de Medicina de los EE. UU. Internet.
Ga naar bron
Informatief artikel
Regulación de Venta, Consumo y Publicidad de Bebidas Alcohólicas. Legislación Estatal. Ministerio de Sanidad. Internet.
Ga naar bron
Informatief artikel
Informe 'Panorama actual y perspectivas del sector vitivinícola 2017' de EAE Business School. Internet.
Ga naar bron
Recensies