Laatst bijgewerkt: 24-06-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

26Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

De technologie van de huidreiniging is in de loop der jaren geëvolueerd van het eenvoudigweg schrapen van de huid tot een ontspannende bezigheid waarbij de gezondheid en het uiterlijk van de gezichtshuid worden verbeterd. Vroeger was zeep het enige middel voor gezichtsreiniging.

Tegenwoordig zijn deze producten niet alleen verbeterd, maar zijn er ook talloze nieuwe gezichtsreinigers ontwikkeld. In dit artikel willen we je helpen om de beste reiniger voor je gezicht te kiezen. Als je verder leest, vind je alle antwoorden op je vragen over deze producten, evenals de meest populaire gezichtsreinigers van de consumenten.
Belangrijk om te weten

 • Een gezichtsreiniger helpt bij het verbeteren van de hydratatie, het verminderen van je acne en het verwijderen van alle onzuiverheden van je gezicht.
 • Bij het kiezen van een gezichtsreiniger is het belangrijk om te weten welk huidtype je hebt.
 • Op de markt zijn er gezichtsreinigers voor vrouwen en mannen. Omdat de samenstelling van de huid onderling verschillend is, moet je nooit een product gebruiken dat niet voor jou bedoeld is.

Onze selectie: De beste gezichtsreinigers op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste gezichtsreinigers  die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte gezichtsreiniger een stuk eenvoudiger.

De beste gezichtsreiniger voor de normale tot gemengde huid

De Garnier Bio Detox Reinigingsgel met de balancerende werking van citroengras is geschikt voor de normale tot gemengde huid. Het product reinigt en zuivert de huid en zorgt ervoor dat deze gaat stralen. De gel heeft een aangename, 100% natuurlijke, botanische geur. Het product is geschikt voor vegetariërs en veganisten en bevat geen dierlijke ingrediënten of bijproducten. De ingrediënten die voor dit product worden gebruikt, worden duurzaam verbouwd en fairtrade verhandeld.

De beste gezichtsreiniger voor een grondige reiniging

Clinique Liquid Facial Soap Gezichtsreiniger reinigt de huid zachtjes maar grondig. Clinique gelooft in een eenvoudige doeltreffende reiniging op basis van zeep en water. Het product is beschikbaar voor ieder soort huidtype, van de normale, tot de zeer droge en vette huid. Je hebt maar een kleine hoeveelheid van de reiniger nodig voor een optimaal resultaat. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend. Echt een aanrader dus!

De beste clear-up strips voor een goede gezichtsreiniging

De NIVEA zuiverende clear-up strips, speciaal ontwikkeld voor de normale huid, verwijdert onzuiverheden en overtollig talg uit verstopte poriën voor een gezonde teint en verfijnde poriën. De strips zijn verrijkt met fruitzuur en worden geactiveerd door water. Ze hechten zich aan mee-eters en onzuiverheden en reinigen zo de huid diep. De strips hebben een fijne geur en zijn erg handig in gebruik. De instructies zijn ook erg duidelijk.

De beste gezichtsreiniger voor mannen

BarberClub Beard + Face + Hair Wash van L’Óreal Men Expert is verrijkt met cederhout olie voor een grondige reiniging en het verwijderen van baardschilfers. De 3-in-1 wash reiniger is geschikt voor het reinigen van je baard, gezicht en haar. In het geval van een oncomfortabel gevoel, moet je het aantal wasbeurten verminderen. Maakt de huid en je baard een stuk zachter en aangenamer. Hierna nog even een kammetje er doorheen en gaan!

Shopgids: Alles wat je moet weten over gezichtsreinigers

Het is van groot belang dat je voordat je een gezichtsreiniger koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

man after shower applying a facial cleaner

Om het juiste reinigingsmiddel te kiezen, is het belangrijk je huidtype te kennen.
(Bron: Avesun: 45888968/ 123rf.com)

Hoe werkt een gezichtsreiniger op de huid?

We weten allemaal hoe gezichtsreinigers werken, of dat denken we tenminste. Maar reinigingsproducten zijn net zo complex als elk ander chemisch mengsel. Deze gezichtsproducten bevatten detergenten die “oppervlakteactieve stoffen” worden genoemd, die ongewenste stoffen en deeltjes van de buitenste huidlaag verwijderen.

Deze oppervlakte-actieve stoffen, die variëren in sterkte en effectiviteit, trekken olie, make-up, vuil en puin aan, zodat ze gemakkelijk kunnen worden afgespoeld. Sulfaten (veel voorkomende ingrediënten in shampoos, reinigingsmiddelen en vele zepen) zijn zeer effectief. Maar deze chemicaliën kunnen ook de huid ontdoen van haar natuurlijke oliën, waardoor je gezicht strak en droog wordt.

Menno GaastraDermatoloog van de Nederlandse Vereniging van Dermatologie
“De vereniging ziet een duidelijke toename van het aantal mensen met eczeemklachten, ontstaan door reinigingsdoekjes.  Daarnaast duwen de doekjes ook een groot deel van de make-up in de huid, in plaats van het eraf te halen.”

Veel huidverzorgingsbedrijven stappen daarom af van sterke oppervlakteactieve stoffen en kiezen voor zachtere ingrediënten. Sommige gezichtsreinigers bevatten zelfs vochtinbrengers die een twee-in-één aanpak bieden: ze verwijderen onzuiverheden en hydrateren de huid.

Hoe kies ik de juiste gezichtsreiniger?

Voor de keuze van het juiste reinigingsproduct, moet je eerst je huidtype kennen. Als je huid droog is, moet je reinigingsmiddelen met een hoog alcoholgehalte vermijden. Mensen met een vette huid hebben een reiniger nodig met een lagere pH-waarde, terwijl voor de gevoelige huid een basisreiniger zonder geurstoffen en zware additieven de beste keuze is.

Reinigingsmiddelen op basis van crème zijn uitstekend geschikt voor de droge huid, terwijl gel of schuimende reinigingsmiddelen beter geschikt zijn voor vette huidtypes. Als je iemand bent die veel make-up draagt, wil je een reinigingsmiddel voor de totale verwijdering van cosmetica. Als je de neiging hebt om veel te zweten, zoek dan ook naar een product dat zich richt op verstopte poriën.

young woman with lotion washing face at bathroom

Het reinigen van je gezicht moet een integraal onderdeel zijn van je huidverzorgingsroutine.
(Bron: dolgachov: 59260326/ 123rf.com)

De meeste reinigingsproducten die als “mild” op de markt worden gebracht, zijn uitstekend geschikt voor het verwijderen van vuil zonder de huid overmatig uit te drogen of te irriteren. Het kiezen van een reinigingsmiddel met een uitgebalanceerde PH zal helpen om het natuurlijke evenwicht van je huid in stand te houden. En als je je zorgen maakt over allergieën, zoek dan naar natuurlijke reinigingsmiddelen die vrij zijn van synthetische ingrediënten.

Wat zijn de voordelen van een gezichtsreiniger?

Gedurende de hele dag is de huid van je gezicht voortdurend bedekt met bacteriën, verontreinigende stoffen, virussen en oude (dode) huidcellen. Dagelijkse gezichtsreiniging verwijdert deze onzuiverheden om de huid een frisse uitstraling te geven. Zonder een reiniging zou je huid bedekt zijn met een dikke laag vuil die het moeilijk zou maken voor andere producten om goed door te dringen.

Hieronder presenteren we de voordelen van de gezichtsreiniger:

 • Draagt bij aan hydratatie: Regelmatige reiniging van het gezicht (samen met het gebruik van een goede vochtinbrenger) is ook een belangrijke factor om de huid een adequaat niveau van hydratatie te laten behouden. Gedehydrateerde huid ziet en voelt ruw, gerimpeld en verouderd aan. Reiniging helpt de pH-waarde van de huid onder controle te houden, waardoor voldoende water en productretentie mogelijk is.
 • Onderhoud van de huid: De kleine klieren onder de huid produceren een olie die talg wordt genoemd om de huid te beschermen tegen de gevaren van de buitenwereld. Deze klieren gebruiken haarfollikels als paden naar de huid, waardoor de olie de buitenste laag kan bereiken. Dit vormt een barrière die de penetratie van bacteriën of andere schadelijke stoffen verhindert.
 • Acnepreventie: Overmatige ophoping van vuil op het oppervlak kan follikelverstoppingen, talg, zweet en dode huidcellen veroorzaken. Door dit gebrek aan talg kunnen bacteriën doordringen in de follikel, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Het eindresultaat is acne.
 • Doeltreffendheid van anti-agingssbehandelingen: Het gebruik van een gezichtsreiniger helpt producten en anti-verouderingsbehandelingen goed te werken.

girl applying facial cleaner

Mensen met een vette huid hebben een reiniger met een lagere pH-waarde nodig.
(Bron: Bowie15: 74465489/ 123rf.com)

Welke soorte gezichtsreinigers zijn er?

 • Crème: Deze zijn meestal zwaar, romig en bevatten hydraterende ingrediënten zoals plantaardige oliën. Ze reinigen je huid op milde wijze zonder de natuurlijke oliën te verwijderen. Crèmereinigers kunnen ook in de vorm van melk of lotion worden geleverd. Ze zijn ideaal voor de droge en gevoelige huid.
 • Schuim: Deze zijn licht en zijn eerst een crème of gel en veranderen gemengd met water een zacht schuim. Dit type reiniger verwijdert overtollig vet net zo effectief als gelreinigers. Ze zijn ideaal voor de vette of gemengde huid.
 • Gel: Deze zijn transparant en hebben, zoals de naam al aangeeft, een gelachtige consistentie. Over het algemeen ontworpen voor dieptereiniging, zijn ze effectief voor het reinigen van verstopte poriën, het verwijderen van overtollig vet en het doden van acne-veroorzakende bacteriën. Ze hebben antiseptische en exfoliërende eigenschappen. Ze zijn ideaal voor de vette en gemengde huid.
 • Olie: Je huid wassen met olie klinkt misschien vreemd, vooral als je een vette huid hebt, maar de meeste experts zijn het daar niet mee eens. Een reinigingsproduct op oliebasis is een zachte manier om vuil te verwijderen dat de poriën verstopt, inclusief waterdichte make-up. Omdat ze de huid niet uitdrogen, zijn ze ideaal voor de meeste huidtypes.
 • Klei: Bekend om hun absorberende werking, zuiveren deze reinigingsmiddelen je huid door overtollig vet en giftige stoffen uit je poriën te verwijderen. Ze zijn ideaal voor vette en gemengde huiden.
 • Micellaire reinigingsproducten: Micellair water dat afkomstig uit Frankrijk is, bevat micellen (kleine oliemoleculen die in zacht water zweven), die olie, vuil en make-up aantrekken. Het is niet nodig om ze met water af te spoelen. Ze zijn ideaal voor de droge en gevoelige huid.
 • Poeder: Deze milde poederreinigers, vallen in contact met water uiteen in een crèmig mengsel, dat je huid grondig reinigt en zorgt voor een milde peeling. In tegenstelling tot traditionele exfoliën zoals srubs, glijden poedervormige reinigingsmiddelen zachtjes over de huid, zodat je ze elke dag kunt gebruiken. Ideaal voor de vette en gevoelige huid.
 • Bar Cleaners: Na jaren uit de schijnwerpers te hebben gestaan, komen de bars er weer in. Deze nieuwe soort bars bevat in sommige gevallen zeer weinig zeep, andere zelfs helemaal niet. Ze bieden ook meer huidvriendelijke pH-waarden, plus voedingsrijke en zeer hydraterende ingrediënten zoals glycerine en etherische oliën.

Hoeveel keer per dag moet ik mijn gezichtsreiniger gebruiken?

Deskundigen hebben verschillende meningen over hoe vaak je je gezicht moet wassen. Ons advies is om je huid goed te bekijken. Sommige huidtypes kunnen baat hebben bij een ochtend- en avondreinigingsroutine om overtollig vet en glans tegen te gaan.

Maar dezelfde routine kan er bij andere huidtypes voor zorgen dat de huid uitdroogt en strakker wordt. Was in elk geval je gezicht ‘s avonds en ga nooit slapen met je make-up op. Het verwijderen van vuil en onzuiverheden voor het naar bed gaan zal je huid tijdens het slapen laten ademen en zich vernieuwen.

young woman face and hands

Als je iemand bent die veel make-up draagt, heb je een reinigingsproduct nodig dat bedoeld is voor de totale verwijdering van cosmetica.
(Bron: Dolgachov: 51847052/ 123rf.com)

Veel mensen vragen zich af waarom ze ‘s morgens hun huid zouden moeten reinigen als ze het de avond ervoor al gedaan hebben. Het antwoord is heel eenvoudig: ‘s nachts zweten we en onze poriën drijven vet af, waardoor we wakker worden met een glanzende of vuile huid. Daarom moet je de dag beginnen met het verwijderen van overtollige olie, talg en zweet van je huid.

Hoe moet ik de gezichtsreiniger gebruiken?

 1. Verwijder je make-up: sommige mensen geven de voorkeur aan een traditionele make-up remover op basis van olie, terwijl anderen kiezen voor een reinigingsolie, micellair water of reinigingsdoekjes. Dit is vooral belangrijk als je waterdichte make-up draagt.
 2. Was je gezicht: plaats een kleine hoeveelheid van de door jou gekozen reiniger op je handen en meng deze met warm water. Masseer het product in je huid met ronddraaiende bewegingen gedurende minstens 30 seconden.
 3. Zorg ervoor dat je een zo groot mogelijke zone bedekt, met inbegrip van vaak vergeten plekken zoals langs de haarlijn, onder de oren, de voor- en achterkant van de nek, en het decolleté.
 4. Spoel en droog: Spoel het product af met lauwwarm water. Hierna klop je zachtjes (dus niet wrijven) op je huid met een schone, droge handdoek.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Huidtypes

Dit zou een van de eerste aandachtspunten moeten zijn voor een succesvolle aankoop. Ontdek welk huidtype je hebt en onderzoek vervolgens de juiste producten voor je huid. Er zijn producten voor de vette, droge, gemengde en gevoelige huid, voor de huid met acne en er zijn ook gezichtsreinigers die voor alle soorten huidtypes gebruikt kunnen worden.

Texturen

De textuur van de gezichtsreiniger is zeer belangrijk. Als je iemand bent die niet van producten op je gezicht houdt, kan een crème een zeer zware textuur hebben. Om deze reden hebben fabrikanten gezichtsreinigers in gel, micellaire lotions, schuim, crème of als reinigingsmasker ontwikkeld.

Ingrediënten

Nadat je ontdekt hebt welk huidtype je hebt en welke textuur je wilt, is het tijd om de bestanddelen van de gezichtsreiniger te achterhalen. Het is essentieel om te onderzoeken of het product geen chemische additieven bevat die een negatieve invloed hebben op je huid, zoals sulfaten of parabenen. Je zal merken dat er verschillende ingrediënten zijn, zoals aloë vera, citroen, extracten van Neem, abrikozen en andere.

Nina RoosDermatoloog van Vichy
“Hoewel het belangrijk is om je reinigingsroutine aan te passen aan het seizoen is het nog belangrijker een effectieve reiniging voor jouw huidtype te kiezen. Wanneer je gezicht snel last krijgt van puistjes of andere onzuiverheden kan je producten gebruiken die astrigenten bevatten zoals fruitzuur om zo overtollig talg te verwijderen.”

Eigenschappen

Er zijn evenveel huidtypes als er behoeften zijn. Lees de aanwijzingen voor elke gezichtsreiniger om te zien of ze overeenkomen met de behoeften van je huid. Sommige producten zijn ontstekingsremmend, andere antiseptisch of samentrekkend, terwijl andere zich richten op de behandeling van ouderdomsverschijnselen, acne of een vlekkerige huid.

Maar over één ding moeten we duidelijk zijn als we het over de eigenschappen van de gezichtsreiniger hebben. Vertrouw niet op producten die samen meer dan twee of drie functies beloven, zoals het verstevigen van de huid, het hydrateren van de huid en het bestrijden van rimpelvorming. De reden is eenvoudig: het is onwaarschijnlijk dat één enkel product al deze functies kan vervullen.

Additieven

Een ideale gezichtsreiniger mag geen geur- of kleurstoffen bevatten. Juist de toevoeging van deze componenten levert de tegengestelde werking op die met een gezichtsreiniger wordt nagestreefd. Additieven kunnen huiduitslag, irritaties en roodheid veroorzaken, vooral op de gevoelige huid.

Samenvatting

Na het lezen van al deze informatie zijn er geen excuses meer om je gezichtsreiniging te verwaarlozen. Als je weet welk huidtype je hebt, wat de voordelen zijn van een gezichtsreiniger en welke factoren je moet overwegen om een goede keuze te maken, weet je zeker dat je geen fout maakt bij je volgende aankoop. Vergeet niet dat het verzorgen van je huid synoniem is voor schoonheid, maar ook van liefde voor jezelf.

Vond je ons artikel over gezichtsreinigers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte product kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Anna Om: 94282633/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies