Stilleven met lavendelkaars, zeep, zout en gedroogde lavendel
Laatst bijgewerkt: 03-02-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

19Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Voor zover we weten, bestaat lavendel al minstens 6000 jaar. In het oude Egypte werden windsels voor mummies gedrenkt in een teerachtige substantie die lavendelolie bevatte. Het heeft antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen, en de onweerstaanbare geur is ontspannend en therapeutisch.

Lavendelolie is meestal de eerste olie die wordt gekocht door degenen die zich voor het eerst begeven in de wereld van de etherische oliën. Als jij een van die mensen bent, kan dit artikel je helpen. Niet alle lavendelolies zijn even effectief, daarom is het goed om er wat meer over te weten.
Belangrijk om te weten

 • Lavendelolie is het product van de distillatie of maceratie van verschillende soorten van de bloem Lavandula angustifolia. De beste kwaliteit oliën zijn die welke met stoom zijn gedistilleerd. Dit kleurloze, gelige of groengele product is een van de meest gebruikte in de moderne aromatherapie.
 • Een van de belangrijkste voordelen van deze olie is dat het een multifunctioneel product is. Lavendelolie wordt gebruikt voor therapeutische doeleinden, omdat het aroma in staat is om het zenuwstelsel te stimuleren. Het is ook doeltreffend bij het verminderen van ontstekingen van wonden en het verlichten van de gevolgen van brandwonden of huiduitslag. Bovendien wordt het in talloze cosmetische producten gebruikt, zoals haarolie.
 • Om lavendelolie te kopen die aan al je eisen voldoet, raden we je aan te kijken naar vijf belangrijke aankoopcriteria. We laten je de meest voorkomende soorten lavendel zien en de meest gebruikte soorten in oliën. Het is ook belangrijk de kenmerken van de verpakking en het merk te analyseren, de zuiverheid van het product te beoordelen en wat de zogenaamde certificaten betekenen.

Onze selectie: De beste lavendelolies op de markt

Wanneer je op zoek bent naar een essentiële olie, is het belangrijk om er één te vinden die natuurlijk, veilig en doeltreffend is. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete producten die op de markt verkrijgbaar zijn. Ieder product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
AffiliateLink
21,99 EUR
AffiliateLink
8,95 EUR
AffiliateLink
14,99 EUR
AffiliateLink
11,90 EUR
AffiliateLink
7,95 EUR
AffiliateLink
19,99 EUR

Shopgids: Alles wat je moet weten over lavendelolie

Het is een goed idee dat je voordat je lavendelolie koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

hand lavendelolie toe te passen

Lavendelolie wordt beschouwd als de koning van de essentiële oliën dankzij de vele weldadige effecten.
(Bron: Belinda Nash: 1508918/ Pixabay.com)

Waarvoor wordt lavendelolie het meest gebruikt?

Hoewel sommige voordelen van lavendelolie al bekend zijn sinds de oudheid, zijn de toepassingen ervan recentelijk uitgebreid. Dit zijn de meest voorkomende toepassingen van dit product:

Gebruik Voordelen: Helpt bij:
Cosmetisch De antimicrobiële eigenschappen zijn effectief voor acne. De vochtinbrengende eigenschappen worden gebruikt om haar en lippen te voeden.
Geneeskrachtig Draagt bij tot de genezing en regeneratie van weefsels. Helpt symptomen en verwondingen veroorzaakt door aambeien te verbeteren.
Aromatherapie Het staat bekend om zijn grote rustgevende werking. De ontspannende eigenschappen helpen angst en depressie te bestrijden.

Hoe wordt essentiële lavendelolie geproduceerd?

Het mechanisme dat het meest wordt gebruikt om dit soort olie te vervaardigen, staat bekend als stoomdistillatie. Het bestaat uit het volgende proces:

 • Lavendel wordt over het algemeen geoogst in juli, augustus en september.
 • De planten worden ondergedompeld in bakken met water en het mengsel wordt aan de kook gebracht om stoom te produceren waaruit de olie wordt geëxtraheerd.
 • De extractie van de olie gebeurt door middel van een koeler waarin het mengsel wordt ingedampt.
 • Omdat de lavendelolie niet mengt met water, blijft het op het water drijven. Nadat water en olie gesplitst zijn, is de lavendelolie ‘geoogst’.

lavendelolie in een glazen fles op een achtergrond van verse bloemen

Biologische etherische oliën zijn over het algemeen duurder dan niet-biologische etherische oliën.
(Bron: Sergii Koval: 30363839/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen een essentiële lavendelolie en een niet essentiële lavendelolie?

Je hebt waarschijnlijk al vaak gehoord over de voordelen van essentiële oliën. Als je je nog niet bij deze trend hebt aangesloten, vraagt je je natuurlijk af wat het verschil is met plantaardige oliën. Wij hebben de belangrijkste verschillen hieronder samengevat:

Lavendelolie Etherische lavendelolie
Productie Het wordt verkregen door een proces van maceratie, waarbij de bloemen in plantaardige olie worden gebracht om de eigenschappen van de plant te verkrijgen. Vervolgens wordt het gefilterd. Het wordt vervaardigd door stoomdistillatie (zie de vorige vraag voor meer informatie).
Aroma Het heeft een discreet, of niet erg geconcentreerd aroma. Het aroma is zeer aanwezig en wordt gebruikt voor therapeutische doeleinden.
Gebruik Kan gebruikt worden in de keuken, afhankelijk van de indicaties van het product. Het wordt niet aanbevolen om bij het koken te gebruiken, omdat het giftig kan zijn als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen.

Wat zijn de voordelen van biologische lavendelolie?

Wanneer je op zoek gaat naar de beste lavendelolie voor jouw specifieke geval, zul je merken dat sommige producten “biologisch” genoemd worden. Er zijn andere variaties, zoals “organisch” of “ecologisch”, maar ze hebben meestal dezelfde betekenis.
Deze benamingen geven aan dat bij de teelt van lavendel geen chemische meststoffen zijn gebruikt.

In het algemeen zijn biologische essentiële oliën duurder dan niet-biologische essentiële oliën. Dit wil niet zeggen dat een niet-biologische etherische olie geen goed product is. Het is echter een extra voordeel dat bijdraagt tot het milieu en de natuurlijkheid van de olie. Wat voor jou het juiste product is, hangt uiteindelijk af van je behoeften en prioriteiten.

Is het gebruik van dit soort olie aanbevolen tijdens de zwangerschap?

Vanwege de hoge concentratie is er een lijst van essentiële oliën die gecontra-indiceerd zijn bij zowel zwangerschap als borstvoeding. In het geval van lavendelolie hangt alles af van de samenstelling van het product. Het is raadzaam je dosering en toepassingsmethoden te overleggen met je huisarts.

Indien je arts het gebruik ervan toestaat, zijn twee druppels op de slapen meestal zeer doeltreffend tegen hoofdpijn. Bovendien wordt aanbevolen om twee druppels op het hoofdkussen en één op de pols aan te brengen om slapeloosheid te bestrijden.

Mooie jonge vrouw in witte jurk poseren in een lavendelveld met een kleine rieten mand

Lavendelolie is het resultaat van de distillatie van verschillende soorten lavendel, een plantengeslacht dat typisch is voor het mediterrane landschap.
(Bron: ОлександрСавченко: 44674556/ 123rf.com)

Wat is de beste manier om lavendelolie te bewaren?

Essentiële lavendeloliën die 100% natuurlijk zijn worden niet ranzig zoals plantaardige oliën. Ze hebben antioxiderende eigenschappen en sommige zijn tot vijf jaar houdbaar. Wij raden je echter aan deze suggesties op te volgen voor een betere houdbaarheid van het product:

 • Het is raadzaam ze te bewaren in donkere flesjes om ze te beschermen tegen ultraviolette stralen.
 • Ze moeten op een koele plaats worden bewaard, bij voorkeur bij een temperatuur van minder dan 25 graden Celsius.
 • Om moleculair verlies te voorkomen, is het beter het contact met de lucht tot een minimum te beperken en de flesjes gesloten te houden wanneer ze niet worden gebruikt.
 • Controleer de houdbaarheidsdatum die op de verpakking van het product staat.

Heeft lavendelolie bijwerkingen?

De aanbevolen dosis essentiële lavendelolie voor gezonde volwassenen bedraagt tussen 2 en 4 druppels, twee- of driemaal per dag. Hoewel het over het algemeen een zeer veilig product is, is het altijd aan te raden de aanwijzingen op de fles te volgen. Als de aanbevolen hoeveelheid aanzienlijk wordt overschreden, kan dit de volgende symptomen veroorzaken:

 • Hoofdpijn
 • Contactdermatitis
 • Maagdarmproblemen, misselijkheid of braken
 • Verhoogde hartslag

Indien je een van deze kwalen hebt, raden we je aan te stoppen met het gebruik van de olie en een specialist te raadplegen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van lavendelolie om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de lavendelolie die je nodig hebt:

Soorten

Voor het geval je het nog niet wist: er zijn 60 verschillende soorten lavendel, maar ze worden niet allemaal gebruikt voor het maken van olie. De beste essentiële oliën zijn afkomstig van Lavandula Angustifolia. Deze bloem is ook bekend als Engelse Lavendel en heeft een zachte, zoete geur en is daardoor ideaal voor aromatherapie.

Een andere soort die veel wordt gebruikt voor de vervaardiging van olie is lavandin, of Lavandula Hybrida. Lavandinolie is meestal goedkoper omdat er minder grondstoffen nodig zijn om het te maken. Het heeft een sterkere, kamferachtige geur en is meer geschikt voor cosmetische doeleinden, in crèmes, shampoos of zepen.

Prachtige lavendelbloemen verlicht door zonlicht

Er zijn 60 verschillende soorten lavendel, maar ze worden niet allemaal gebruikt voor het maken van olie.
(Bron: Lola1960: 48519351/ 123rf.com)

Zuiverheid

De zuiverheid van essentiële oliën hangt rechtstreeks samen met hun doeltreffendheid. Een lavendelolie die niet zuiver is, kan gedistilleerd zijn in teelten van slechte kwaliteit, of schadelijke additieven bevatten. Over het algemeen staat het duidelijk op de fles als producten 100% zuiver zijn. Er zijn echter extra aanwijzingen om er zeker van te zijn dat dit het geval is.

Een van de kenmerken waar je op moet letten is dat de fles naast de gewone naam van de olie ook de Latijnse naam bevat. Als dat niet het geval is, kan het een misleidend product zijn met toegevoegde parfums. De zuiverheid van de olie is ook van invloed op de prijs, aangezien voor de productie van één pond lavendelolie meer dan 150 pond bloemen nodig is.

Certificaten

Essentiële oliën met het etiket “therapeutische kwaliteit” doen al enkele jaren heel wat stof opwaaien. Sommige multilevel-verkopers voegen deze aanduiding aan hun producten toe om de goede kwaliteit en zuiverheid ervan te benadrukken. Het is echter belangrijk te weten dat er geen certificaat bestaat dat verwijst naar therapeutische kwaliteit.

Laat deze indicator daarom niet de beslissende factor zijn bij je aankoop. Al is het wel zo dat het feit dat dit wordt vermeld, niet betekent dat het product slecht is. Het is eerder een onderdeel van een marketingstrategie. Andere officiële en geloofwaardige benamingen zijn die waarin wordt aangegeven dat lavendelolie biologisch is of dat zij niet op dieren is getest.

Merk

Wanneer je op zoek bent naar een essentiële olie, is het belangrijk om er één te vinden die natuurlijk, veilig en doeltreffend is. Een van de factoren die vertrouwen wekken, is de reputatie van het merk dat het ondersteunt. Dit betekent niet dat je je tot één merk hoeft te beperken, want er zijn merken die zich specialiseren in lavendelolie, en andere die bekend staan om hun kokosolie.

Het is een goed idee om te onderzoeken waar het merk vandaan komt, hoe lang het al op de markt is en hoe milieuvriendelijk het is. Als er wetenschappelijke studies zijn over hun producten met positieve resultaten, is dat ook een teken dat het een serieus merk is. Neem de tijd om beoordelingen te lezen van gebruikers die hun oliën hebben geprobeerd.

Verpakking

De verpakking van lavendelolie is belangrijker dan je zou denken. Het kan het beste in een donkere glazen fles verpakt zijn. Het donker beschermt de oliën tegen contact met warmte en ultraviolette stralen, waardoor hun eigenschappen bewaard blijven. Hoewel een plastic verpakking het product kan beschermen, is het niet de meest milieuvriendelijke optie.

Bovendien is het belangrijk dat de fles een deksel heeft dat de olie in gesloten toestand volledig van de lucht afgesloten houdt. Een optie die een toegevoegde waarde heeft, is wanneer een druppelaar in de fles is verwerkt. Lavendelolie is sterk geconcentreerd en moet goed gedoseerd worden, wat gemakkelijker gaat met de druppelaar.

Lavendelolie en parfum in een glazen fles

Lavendelolie is sterk geconcentreerd en moet goed gedoseerd worden, wat gemakkelijker gaat met de druppelaar.
(Bron: Cseh Ioan: 33117710/ 123rf.com)

Samenvatting

Je bent niet langer een beginner in de wereld van essentiële oliën! Je weet nu waar ze het over hebben als ze het over de voordelen van lavendelolie hebben. Je weet hoe het wordt gemaakt, waar het vandaan komt en welke kenmerken de beste lavendelolie moet hebben. Je kent ook enkele van de favoriete producten die er op de markt te koop zijn.

Het beste van alles is dat wanneer je je lavendelolie koopt, je weet hoe je het moet gebruiken en er het meeste uit kunt halen. Cosmetische en therapeutische producten zijn serieuze zaken, daarom is het zo belangrijk om een weloverwogen aankoop te doen.

Vond je onze shopgids over lavendelolie interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Cseh Ioan: 33273657/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies