Wijnrek
Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

20Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Elke wijnliefhebber weet dat sommige wijnen beter worden als ze langer gerijpt worden. Daarvoor is het wel nodig om de flessen op een geschikte plaats te bewaren, zoals een wijnrek of een wijnkoelkast. Hoewel de twee termen – wijnrek en wijnkoelkast – soms met elkaar verward worden, zijn ze niet hetzelfde, zoals we later zullen zien.

Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan wijnrekken op de markt: sommige kunnen opgehangen worden, anderen zijn stapelbaar, ze kunnen van hout, metaal of andere materialen zijn. Het is niet zo gemakkelijk om de meest geschikte te kiezen voor je wijncollectie. Daarom gaan we je hierbij in dit artikel helpen.
Belangrijk om te weten

 • Wijnliefhebbers weten hoe belangrijk het is om de wijn op de juiste manier te bewaren. Wijnrekken zijn de meest betaalbare oplossing om wijn op te slaan zonder dat de eigenschappen (geur, smaak of kleur) veranderen. Er zijn oneindig veel soorten, van rustieke types tot designmodellen voor een moderne inrichting.
 • De meeste wijnrekken zijn ontworpen om de flessen horizontaal te plaatsen. Er zijn echter ook verticale exemplaren voor de opslag van mousserende wijnen en likeuren.
 • Het is belangrijk om te weten waar je het wijnrek gaat neerzetten of hoeveel flessen je wilt opslaan. Ook het materiaal, de weerstand en de stabiliteit ervan zijn aspecten die je in aanmerking moet nemen.

Onze selectie: De beste wijnrekken op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste wijnrekken die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

Eerdere Aanbevelingen

Het beste stapelbare wijnrek voor 12 flessen


AffiliateLinkDit wijnrek van Ceruzo is een mooi en handig stapelbaar flessenrek dat je makkelijk kunt aanpassen door er meerdere van op of naast elkaar te zetten. Het is een driedelig rek, elke verdieping biedt plaats voor vier flessen, dus in totaal kun je er twaalf flessen in zetten.

Het wijnrek is vervaardigd van verchroomd staal en heeft een modere uitstraling. De afmetingen van dit rek zijn 40 x 15 x 38 cm.

Het beste wijnrek voor aan de wand voor 50 flessen


AffiliateLinkDit flessenrek van Metaltex, dat aan de muur vastgezet moet worden, kan 50 flessen bewaren. Het wijnrek heeft een zwarte coating en is roest- en UV-bestendig. Het rek bestaat uit 2 rekken en 4 kunststof verbindingsstukken.

De afmeting van het rek is 50 x 26 x 108 cm. Je kunt ze op elkaar of naast elkaar plaatsen. Het materiaal voor de wandmontage en koppelstukken om te stapelen worden meegeleverd.

Het beste decoratieve wijnrek


AffiliateLinkDit wijnmeubel van vida XL is gemaakt van gepoedercoat smeedijzer en staat vast heel mooi in je (eet)kamer. Het wijnrek heeft plaats voor 9 flessen en is ook als tafel te gebruiken. Aan de haakjes onder de tafel kun je je wijnglazen ophangen.

De totale afmetingen van het wijnmeubel zijn 46 x 28,5 x 77,5 cm. Het wijnrek is eenvoudig te monteren.

Shopgids: Alles wat je moet weten over wijnrekken

Een paar jaar geleden zag je ze alleen nog maar in bars en restaurants, maar tegenwoordig is het heel gewoon om een wijnrek in huis te hebben. Ze helpen niet alleen de wijn in perfecte conditie te houden, sommige modellen kunnen ook heel decoratief zijn. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Veel wijnliefhebbers weten hoe belangrijk het is om de wijn op de juiste manier te bewaren.
(Bron: Polc: 46624014/ 123rf.com)

Waarom is het goed om wijn in een wijnrek te bewaren?

Door de wijn op de juiste wijze te bewaren, verliest hij zijn organoleptische eigenschappen, d.w.z. zijn smaak, geur en kleur niet. Het is niet voldoende om te kijken naar de oorsprong, het oogstjaar of het soort druif waarmee het is geproduceerd; het is ook noodzakelijk om te weten hoe je de wijn correct moet bewaren totdat het wordt geconsumeerd.

Hoe gebruik je een wijnrek op de juiste manier?

Het gebruik van een wijnrek -van welke aard dan ook- om je meest kostbare wijnen op te slaan, garandeert niet automatisch dat ze op de juiste manier bewaard worden. Volg daarom deze eenvoudige aanbevelingen op.

 • Houd de flessen horizontaal. Zorg ervoor dat de flessen altijd horizontaal liggen om de kurk vochtig te houden. Zo droogt deze niet uit, verliest het geen waterdichtheid en dringt er geen zuurstof door, de grote vijand van de wijn. Mousserende wijnen worden daarentegen verticaal opgeslagen, omdat voortdurend contact met de kurk de kwaliteit van het koolzuurgas kan beïnvloeden.
 • Let op de etiketten. Plaats de flessen zo dat de etiketten naar boven wijzen. Op die manier hoef je de flessen niet steeds om te draaien om ze te identificeren. Houd er rekening mee dat te veel beweging, op de lange termijn, de eigenschappen van de wijn kan beïnvloeden.
 • Stabiele temperatuur. Het ideale temperatuurbereik om de wijn te bewaren ligt tussen 15º en 20º. Je moet ook voorkomen dat de wijn wordt blootgesteld aan plotselinge temperatuurschommelingen; houd hier rekening mee bij de keuze van de plaats van je wijnrek.
 • Vocht. De ruimte waar je je wijnrek plaatst moet een luchtvochtigheid van ongeveer 80% hebben. Als het percentage vochtigheid te hoog is, kan er zich schimmel vormen op de kurk, wat de smaak van de wijn bederft. De lage luchtvochtigheid kan ook de wijn bederven, omdat er lucht in de fles kan komen als de kurk uitdroogt.
 • Plaats het wijnrek niet in de keuken. De keuken is geen goede opslagplaats voor je kostbaarste wijnen. In een keuken zijn er meestal geluiden, trillingen, geuren en plotselinge temperatuursveranderingen die de wijn negatief kunnen beïnvloeden.
 • Vermijd direct licht. Een andere grote vijand van de wijn is het licht. Plaats je wijnrek indien mogelijk op een donkere plaats, weg van direct licht, zowel natuurlijk als kunstlicht. Het licht bevordert de oxidatie van de wijn, zodat hij zijn eigenschappen kan verliezen.
 • Controleer de opslagduur. Niet alle wijnen verbeteren met de jaren. Elk type wijn heeft een maximale opslagtijd voordat het zijn eigenschappen begint te verliezen.

Francis BaconEngels filosoof, politicus en schrijver
“Oud hout om te verbranden, oude wijn om te drinken, oude vrienden die je kunt vertrouwen, en oude auteurs om te lezen.”

De meeste wijnrekken zijn ontworpen om de flessen horizontaal neer te leggen.
(Bron: Rivera: ak6wgqxyhfw/ Unsplash.com)

Welke soorten wijnrekken zijn er?

Tegenwoordig kun je wijnrekken vinden in de meest uiteenlopende stijlen, vormen en materialen. De meeste zijn ontworpen om de flessen horizontaal op te slaan, hoewel er modellen zijn waar je ze ook rechtop kunt plaatsen. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste soorten wijnrekken, evenals enkele van hun voor- en nadelen.

 • Verticaal flessenrek. Dit is de meest voorkomende en is meestal gemaakt van hout. Het bestaat uit een legbord met inkepingen waar de flessen horizontaal worden geplaatst. Er is een uitgebreide keuze aan vormen, maten en stijlen, dus het zal niet moeilijk zijn om er een te vinden die past bij je decoratie.
 • Stapelbare wijnrekken. Dit zijn modules die aan elkaar kunnen worden gekoppeld om de opslagcapaciteit te vergroten. Ze zijn zeer veelzijdig, kunnen overal worden geplaatst en zijn meestal niet al te duur.
 • Wandgemonteerde wijnrekken. Dit zijn zeer decoratieve flessenrekken, maar ze hebben meestal het nadeel dat ze niet veel capaciteit bieden. Bovendien is het gewicht dat ze kunnen dragen beperkt. Ze zijn de ideale keuze voor huizen met een moderne inrichting.
 • Sculpturale wijnrekken. Ze zijn het meest esthetisch en decoratief, maar ze hebben meestal het nadeel dat je er niet veel flessen in kunt bewaren en dat ze niet erg stabiel zijn.
 • Wijnkoelkasten. Dit zijn koelkasten waar de wijn wordt opgeslagen bij een gecontroleerde temperatuur en vochtigheidsgraad. Ze zijn uiteraard duurder dan de meeste wijnrekken.

Hoe lang kan je wijn in een wijnrek bewaren?

Zoals we je al eerder vertelden, verbeteren niet alle wijnen met de jaren. Het jarenlang opslaan in een wijnrek garandeert dus niet dat de wijn in goede conditie is als je de fles ontkurkt. Dus, hoe lang kun je wijn bewaren zonder dat het bederft? Hieronder geven we een aantal voorbeelden:

Type wijn Maximale opslagtijd
Sherrywijn Een jaar na de oogst.
Rioja Crianza Tussen twee en vijftien jaar.
Cabernet Sauvignon Tussen vijf en vijftien jaar.
Bordeaux Sauternes Tussen tien en vijftig jaar.
Chianti uit Toscana Tussen vijf en tien jaar.
Port Tussen tien en vijfentwintig jaar.

Om te weten hoe je een geschikt wijnrek moet kiezen, moet je weten waar je het gaat plaatsen of hoeveel flessen je wilt bewaren.
(Bron: Florent B.: 2664150/ Pexels.com)

Samenvatting

Wijnrekken zijn niet meer alleen te vinden in wijnbars en restaurants. Het komt steeds vaker voor dat wijnliefhebbers ruimte in hun huis maken voor een goede opslag van hun wijncollectie. Wijnrekken zorgen ervoor dat de eigenschappen van de wijn, zoals kleur, smaak en geur, behouden blijven. Bovendien zijn ze heel decoratief.

Om het juiste wijnrek te kiezen, moet je weten waar je het gaat neerzetten, en hoeveel flessen je erin wilt bewaren. Ook moet je de maximale opslagtijd van elk soort wijn kennen zodat alle eigenschappen van je wijncollectie optimaal behouden worden.

Vond je onze shopgids over wijnrekken interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Volkov: 45703404/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies