olie voor de huid
Laatst bijgewerkt: 03-12-2020

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

20Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

In veel cosmetische producten worden tegenwoordig verschillen soorten zuren gebruikt, zoals alfahydroxyzuren (AHA), bèta-hydroxyzuren (BHA) en polyhydroxyzuren (PHA). Kijk maar eens naar de ingrediënten van de producten die je voor je dagelijkse schoonheidsroutine gebruikt. Zeker weten dat je sommige van deze middelen al gebruikt zonder het te weten.

AHA’s worden al enkele jaren in de dermatologie gebruikt, voor verschillende therapeutische doeleinden. De meest voorkomende reden is echter om de veroudering van de huid tegen te gaan (1). AHA’s zorgen ervoor dat de huid sneller vernieuwt door oude huidcellen los te maken, met als resultaat een egale, frisse en gezonder ogende huid. In deze shopgids laten we je zien wat AHA’s precies zijn, waar je ze voor kunt gebruiken en wat de beste producten zijn.
Belangrijk om te weten

 • Bij lage concentraties hebben AHA’s voornamelijk vochtinbrengende effecten, terwijl ze bij hogere concentraties een afschilfering van de huid kunnen veroorzaken.
 • Mensen met een gevoelige huid moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van AHA’s. Val jij in deze groep? Begin dan met minimale concentraties of met zuren met een groter molecuul.
 • Bij aankoop van een AHA-product raden we aan om rekening te houden met de samenstelling en pH-waarde van het product en de grootte van het gebruikte molecuul.

De beste producten met AHA’s: onze favorieten

AHA’s zijn effectiever dan de meeste scrubs en bieden op die manier veel voordelen voor je huid. Er zijn echter veel verschillende producten met AHA’s op de markt, waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een selectie met de beste AHA-producten:

De beste AHA-gel voor een stralende huid

Deze AHA-gel van Paula’s Choice heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een product dat aan alle wensen voldoet. De gel verwijdert dode huidcellen en hydrateert de huid, waardoor deze er mooier en jonger uitziet.

De fles bevat 15 ml en is daarmee het perfecte formaat om een AHA-gel uit te proberen of voor op reis. De gel verzacht fijne lijntjes en rimpels en egaliseert het huidoppervlak. Je huid voelt direct na gebruik soepeler aan.

Het beste serum voor ervaren AHA-fans

The Ordinary is een populair merk dat veel kwaliteitsproducten aanbiedt voor skincare. Dat geldt ook voor deze peeling solution met 30% AHA (glycolzuur/melkzuur/wijnsteenzuur/citroenzuur) en 2% BHA (salicylzuur). Het serum helpt bij een helderder en gelijkmatiger uiterlijk en het verminderen van fijne lijntjes.

De formule bevat een zeer hoge concentratie vrije zuren. Het product is daarom vooral geschikt voor ervaren gebruikers van zure peeling, die geen gevoelige huid hebben.

Het beste product met AHA-fruitzuren

Deze gezichtspeeling van Revuele met AHA-fruitzuren verwijdert zachtjes de dode huidcellen met milde, natuurlijke exfoliërende ingrediënten. De peeling gel hydrateert en kalmeert de huid. De gebruikte AHA-zuren zijn afkomstig van citroen- en appelextracten.

Dit product is geschikt voor de droge en gevoelige huid. De gel is bovendien gemakkelijk aan te brengen. Na het gebruik voelt je huid zacht, gereinigd en schoon aan.

De beste tonic met AHA

Deze Skinmanager van Alcina is een echt multitalent. De tonic biedt een efficiënte formule met fruitzuren en een pH van 4.0, die de huid egaler en soepeler en de poriën fijnermaken. De fabrikant raadt aan om direct zonlicht na gebruik te vermijden en het gebruik direct te stoppen bij ongewone roodheid en huidirritatie.

Het product verwijdert dode huidcellen, zodat make-up zich beter verspreidt. Je gebruikt de tonic eenvoudig door een beetje op een wattenstaafje te doen en hiermee over je gezicht te wrijven.

Shopgids: Alles wat je moet weten over producten met AHA’s

AHA’s zorgen ervoor dat de huid sneller vernieuwt door oude huidcellen los te maken. Toch is het belangrijk dat je de producten op de juiste manier gebruikt. Alfa-hydroxyzuren kunnen bijwerkingen veroorzaken, bijvoorbeeld als ze worden gemengd met producten waarmee ze eigenlijk niet te combineren zijn. Om ervoor te zorgen dat je geen fouten maakt, vertellen we je hieronder alles wat je moet weten over AHA.

meisje olie toe te passen

AHA’s stimuleren de aanmaak van collageen en verstevigen de huid. (Bron: Citalliance: 146273228/ 123rf.com)

Wat zijn AHA’s precies?

Als je jong bent, worden je huidcellen voortdurend vernieuwd, waardoor de huid er stralend en mooi uitziet. Maar zodra je ouder wordt, vertraagt ​​deze cyclus, waardoor dode cellen zich ophopen in de buitenste laag van de huid. Wat je dan krijgt? Een doffe huid. Maar gelukkig zijn de AHA’s er om ons te helpen! Ze zorgen ervoor dat de huid sneller vernieuwt door oude huidcellen los te maken, met als resultaat een egale, frisse en gezonder ogende huid.

Alfahydroxyzuren, ook bekend als AHA’s, zijn het meest representatief binnen de groep van in water oplosbare hydroxyzuren (3). Het zijn exfolianten die tegelijkertijd de dikte van de diepste huidlaag vergroot door de aanmaak van collageen te stimuleren. Het resultaat is een meer stralende en elastische huid, een egalere toon en minder fijne lijntjes.

Wat zijn de voordelen van AHA’s?

AHA’s zijn dus wateroplosbare fruitzuren. Ze worden gemaakt van bepaalde soorten fruit, planten en andere voedingsmiddelen zoals melk. Bij het juiste gebruik bieden ze veel voordelen voor de verzorging van je huid. Hieronder vind je de belangrijkste:

 • Werken als exfolianten en verwijderen dode cellen die zich ophopen in de buitenste huidlaag.
 • Stimuleren de vorming van collageen, wat voor elasticiteit en helderheid in het gezicht zorgt.
 • Verminderen de verschijning van vlekken en rimpels, evenals een beschadigde huid door de zon.
 • Verminderen de grootte van puistjes en voorkomen de vorming van nieuwe mee-eters (4).
 • Versterken de effecten van andere cosmetische producten door dode huidcellen te verwijderen die de poriën verstoppen.
 • Hebben een hydraterend effect, omdat ze het verlies van vocht uit de buitenste huidlaag voorkomen.

Zoals je ziet bieden producten met AHA’s dus tal van voordelen voor de huid van je gezicht. En jij, heb jij het  al eens uitgeprobeerd? Vergeet bij het gebruik niet onze tips in gedachten te houden, zoals het combineren van een AHA-product met een zonnebrandcrème:

Lucía FigueroaApotheker
“AHA’s zijn niet fotosensibiliserend. Het is raadzaam om bescherming tegen de zon te gebruiken als je ze gebruikt, aangezien hun exfoliërende effect de huid gevoelig kan maken.”

Welke soorten AHA’s zijn er?

Cosmetische producten kunnen verschillende soorten alfahydroxyzuren bevatten. Iedere soort AHA heeft specifieke effecten. Welke het meest geschikt is voor jouw gezicht? Je ontdekt het in de tabel hieronder:

AHA Oorsprong Kenmerken
Glycolzuur Van suikerriet of biet, hoewel vaak een synthetische variant wordt gebruikt die stabieler is. Het molecuul is erg klein, waardoor het beter en sneller doordring dan de rest.

Het stimuleert de aanmaak van collageen, wat de huid verstevigt en rimpels vermindert.

Het kan irritatie veroorzaken. De gevoelige huid verdraagt ​​het hierdoor misschien minder goed.

Melkzuur Afkomstig van melk, hoewel het ook door het lichaam kan worden aangemaakt. Dringt iets minder en langzamer door dan glycolzuur, waardoor het is geschikter is voor de gevoelige huid.

Het irriteert niet.

Exfolieert en verwijdert dode cellen.

Verhoogt het vochtgehalte van de huid.

Appelzuur Wordt aangetroffen in bepaalde soorten fruit, zoals appel, hoewel er ook een synthetische versie is. Het molecuul is groter dan dat van glycolzuur of melkzuur.

Hydrateert niet.

Helpt melasma te verminderen, een pigmentstoornis waarbij grillige donkerbruine vlekken ontstaan in het gezicht. Het is een antioxidant met een exfoliërende werking.

Wijnsteenzuur Komt van nature voor in druiven. Heeft de functie om het pH-bereik te behouden dat de andere AHA’s nodig hebben om te functioneren.

Heeft bijna geen exfoliërende functie.

Citroenzuur Komt voor in citrusvruchten, zoals citroen of sinaasappel. Wordt in kleine concentraties gebruikt vanwege het sterke antioxiderende effect.

Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat het een exfoliërend effect heeft.

Amandelzuur Wordt verkregen uit bittere amandelen. Het molecuul is het grootste van alle AHA’s.

Het dringt erg langzaam door waardoor het zeer geschikt is voor de gevoelige huid.

Het wordt niet aanbevolen voor een vette huid, omdat het de vorming van talg kan bevorderen.

Het antibacteriële effect kan nuttig zijn bij de behandeling van acne.

Voor wie zijn AHA’s interessant?

Om deze vraag te beantwoorden, kijken we opnieuw naar de goede eigenschappen van AHA’s. Het gebruik ervan wordt vooral aanbevolen voor mensen met een droge huid of een huid met zonneschade. Dit omdat AHA’s de huidoppervlakte exfoliëren en de vochtbalans van de huid verbeteren. Maar er zijn nog veel meer mensen die van het gebruik van AHA’s kunnen profiteren, zoals bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

 • Ruwe of droge huid, aangetast door ichthyosis, actinische of seborrheische keratose.
 • Vlekken die verband houden met ouderdoms- of zonneschade (5).
 • Gebrek aan elasticiteit of het verlies van een gladde huid.
 • Een doffe en een droge huid.
 • Fijne lijntjes, aangezien AHA’s de huid helpen vocht vast te houden.
 • Vergrote poriën.
 • Acne.

Als je twijfelt of je een exfoliant moet kopen, neem dan contact op met een huidexpert voor een persoonlijk huidverzorgingsadvies. Zo vind je de beste oplossing voor jouw huid.

serum voor de huid

Eén van de voordelen van AHA’s is dat ze de grootte van puistjes verminderen en de vorming van nieuwe mee-eters voorkomen. (Bron: Veklich: 146621969/ 123rf.com)

Samenvatting

De vernieuwingscapaciteit van de huid is enorm. Helaas gaat deze magie echter verloren met het verstrijken van de tijd. Er verschijnen dan vlekjes en fijne lijntjes en de huid wordt minder soepel. Maar, weet je wat het goede nieuws is? Dat proces kan flink worden vertraagd met behulp van AHA’s. In deze shopgids laten we je zien hoe dat werkt én wat hier de beste producten voor zijn.

En jij, ben je al in de wereld van de exfolianten beland? Laat het ons weten in de comments hieronder en aarzel niet om dit artikel te delen als je het interessant vond.

(Bron van de header afbeelding: Lovushkina: 147863307/ 123rf.com)

Referenties (8)

1. Elizabeth Briden (2004): «Hidroxiácidos. Ayer, hoy y mañana: agentes terapéuticos en Dermatología», en Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana, vol. 32, núm. 6.
Bron

2. Doaa S. Sayed y Amira A. Abdel-Motaleb (2012): «Salicylic acid versus lectic acid peeling in mild and moderate acne vulgaris», en AAMJ, vol. 10, núm. 3.
Bron

3. Betty Sandoval (2001): «Aplicaciones de los hidroxiácidos en dermatología cosmética», en Folia Dermatología Peruana, vol. 12, núm. 1.
Bron

4. Daniel Asz-Sigall, Isabel C. Sánchez-Yarzgaray y Pilar Simón Díaz (2019): «Terapia dermocosmética del acné y tratamiento de cicatrices», en Dermatol Rev Mex, vol. 63, supl. 1.
Bron

5. Mª Ángeles Bosch Fontcuberta y Fco. José Sales Comas: «Efectos terapéuticos del peeling químico», en Universitat de Barcelona.
Bron

6. Jorge Luis Vera Toledo, Len Ya López Rojas y Zulhay Torres Yépez (1995): «Los alfa hidroxiácidos: sus usos terapéuticos en dermatología», en Dermatología Venezolana, vol. 33, págs. 145-148.
Bron

7. Barbara A. Green, Ruey J. Yu y Eugene J. Van Scott (2009): «Clinical and cosmeceutical uses of hydroxyacids», en Clinics in Dermatology, vol. 27, núm. 5.
Bron

8. Ana Morales (2018): «Palabra de dermatólogo: si tu crema de noche contiene este activo, tendrás la piel más luminosa», en Vogue.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Elizabeth Briden (2004): «Hidroxiácidos. Ayer, hoy y mañana: agentes terapéuticos en Dermatología», en Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana, vol. 32, núm. 6.
Ga naar bron
Informatief artikel
Doaa S. Sayed y Amira A. Abdel-Motaleb (2012): «Salicylic acid versus lectic acid peeling in mild and moderate acne vulgaris», en AAMJ, vol. 10, núm. 3.
Ga naar bron
Informatief artikel
Betty Sandoval (2001): «Aplicaciones de los hidroxiácidos en dermatología cosmética», en Folia Dermatología Peruana, vol. 12, núm. 1.
Ga naar bron
Informatief artikel
Daniel Asz-Sigall, Isabel C. Sánchez-Yarzgaray y Pilar Simón Díaz (2019): «Terapia dermocosmética del acné y tratamiento de cicatrices», en Dermatol Rev Mex, vol. 63, supl. 1.
Ga naar bron
Informatief artikel
Mª Ángeles Bosch Fontcuberta y Fco. José Sales Comas: «Efectos terapéuticos del peeling químico», en Universitat de Barcelona.
Ga naar bron
Informatief artikel
Jorge Luis Vera Toledo, Len Ya López Rojas y Zulhay Torres Yépez (1995): «Los alfa hidroxiácidos: sus usos terapéuticos en dermatología», en Dermatología Venezolana, vol. 33, págs. 145-148.
Ga naar bron
Informatief artikel
Barbara A. Green, Ruey J. Yu y Eugene J. Van Scott (2009): «Clinical and cosmeceutical uses of hydroxyacids», en Clinics in Dermatology, vol. 27, núm. 5.
Ga naar bron
Informatief artikel
Ana Morales (2018): «Palabra de dermatólogo: si tu crema de noche contiene este activo, tendrás la piel más luminosa», en Vogue.
Ga naar bron
Recensies