Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

28Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

Er bestaat bijna niets wat zo veel voldoening geeft als een gezonde en zachte huid. Hierbij is het gebruik van exfolianten een belangrijk hulpmiddel geworden. Exfoliatie is één van de oudste cosmetische behandelingen, zelfs Cleopatra nam al baden met gefermenteerde melk om haar huid te verwennen.

Gelukkig zijn de exfolianten in de loop der tijd verbeterd en hebben we vandaag de dag de meest efficiënte exfoliërende technieken om perfecte resultaten te bereiken. Het hoofddoel van exfolianten is het elimineren van de dode cellen die zich ophopen in de oppervlakkige laag van de huid zodat deze wordt geregenereerd.
Belangrijk om te weten

  • Exfolianten zijn cosmetische producten die ontworpen zijn om onzuiverheden van het gezicht en lichaam te reinigen en te verwijderen. Na verloop van tijd hopen dode cellen zich op in de oppervlakkige lagen van de huid, zodat we kunnen merken dat deze niet volledig zacht en fris is. Op dat moment heb je een exfoliatie nodig.
  • De huid vernieuwt haar cellen in een natuurlijke cyclus van 28 dagen, maar in de loop der jaren wordt dit proces minder effectief en langzamer. De exfoliatietechniek, ook wel peeling genoemd, bevordert dit proces en helpt de huid te regenereren en maakt je huid zachter en schoner.
  • Voor een spectaculair resultaat zonder de huid te beschadigen, moet je rekening houden met factoren zoals huidtype, samenstelling en kwaliteit van de exfoliant of het formaat, zodat je altijd de peeling kiest die het beste bij je past. Wacht niet langer en kies voor een gezonde, gladde en jonger uitziende huid, door een product met exfolianten te gebruiken!

Onze selectie: De beste exfolianten op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste exfolianten die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte exfolianten een stuk eenvoudiger.

De beste exfoliant voor de gemengde huid

Deze scrub van Garnier is geschikt voor jou als je last hebt van een vette huid die gevoelig is voor puistjes en je op zoek bent naar een scrub, welke je helpt ze te verminderen en voorkomen. Dankzij een combinatie van actieve ingrediënten en de scrub eigenschappen helpt de formule zichtbaar tegen puistjes en onzuiverheden.

De natuurlijke exfoliërende formule verrijkt met bosbes extract helpt om efficiënt poriën te ontstoppen, overtollig talg te verwijderen en imperfecties te verminderen. Salicylzuur, een effectief antibacterieel bestanddeel, gaat zichtbaar hardnekkig puistjes tegen. Hypoallergeen met dermatologisch geteste producten. Geschikt voor alle huidtypen, zelfs de gevoelige huid.

De beste exfoliant voor mannen

NIVEA MEN Protect & Care Deep Cleaning Face Scrub reinigt je huid intensief door de poriën te reinigen en onzuiverheden en overtollig talg te verwijderen. De formule met Aloë Vera en Pro-Vitamine B5 bevat extra fijne scrubdeeltjes die de natuurlijke balans van de huid beschermt en je huid zuivert en gladder maakt. Het reinigt je poriën grondig en verwijdert onzuiverheden en overtollig talg, verzacht de huid door het verwijderen van dode huidcellen en het beschermt de natuurlijke balans van de huid.

De beste bodyscrub

De Peace and Glow body scrub verzacht en verkwikt waardoor de droge huid weer gaat stralen.
Deze body scrub is verrijkt met biologische muru muru butter uit het Amazonegebied heeft de frisse geur van handgeplukte Bulgaarse rozenblaadjes. De hydraterende body scrub is gemaakt zonder sulfaten en is gebaseerd op plantaardige ingrediënten. De producten zijn verkrijgbaar in 6 verschillende, heerlijk ruikende lijnen met ingrediënten van natuurlijke oorsprong zoals biologische kokosolie, muru muru-boter, rozenolie, ylang ylang, sheabutter en lavendel.

De beste zuiverende exfoliant

Een 100% natuurlijk exfoliant van drie soorten fijne suikerkristallen voor een grondige, zijdezachte exfoliatie. Sugar Scrubs is verrijkt met kiwizaden en verzorgt het huidoppervlak, verheldert de huid en beschermt tegen dofheid. Dit product is drie keer per week te gebruiken op zowel het gezicht als de lippen. Een fijne laag aanbrengen op een schone huid, met lauw water inmasseren en afspoelen.

De resultaten zijn als volgt: Na het eerste gebruik: de huid is schoon, fris, verzorgd en gezuiverd. Na 1 week: poriën en mee-eters zijn minder zichtbaar, de huid is gematteerd. Bij geregeld gebruik: de huid voelt als herboren en ziet er gezond uit met een zijdezacht gevoel. Dit product is ook verkrijgbaar in twee andere soorten: met druivenpittenolie en cacaoboter.

Shopgids: Alles wat je moet weten over exfolianten

Het is van groot belang dat je voordat je een product met exfolianten koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

De toepassing van exfolianten kan variëren afhankelijk van het type en de lichaamszone waarop we ze gebruiken.
(Bron: Puhhha: 78817433/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van het gebruik van exfolianten?

De dode cellen die zich ophopen in de oppervlakkige lagen van onze huid kunnen ervoor zorgen dat deze er droger uitziet en niet op natuurlijke wijze ademt. Daarom heeft het gebruik van exfolianten op regelmatige basis vele voordelen, ze geven je een mooiere, gezondere en meer verzorgde huid.

Eén van de belangrijkste voordelen van exfolianten zijn de eliminatie van dode huidcellen, de verbetering van de resultaten van andere verzorgingsproducten – omdat ze de absorptie ervan bevorderen – of de toename van elastine en collageen in de huid, die veroudering voorkomen. Bovendien verminderen ze vlekken en zorgen ze voor een gelijke pH-waarde.

Jetske UlteeOnderzoeksarts in de cosmetische dermatologie
“Door het opstapelen van de dode cellen wordt de huid dof en grauw en neemt de kans op het ontstaan van onzuiverheden en schilfers toe. Regelmatig exfoliëren zorgt voor  een gladder huidoppervlak en daarmee een frisse stralende look.”

Welke soorten exfolianten zijn er?

De exfolianten zijn ingedeeld op basis van hun samenstelling en hun manier van gebruik, en we kunnen twee hoofdtypen onderscheiden. Aan de ene kant, fysieke of mechanische exfolianten, waarvan de manier van exfoliëren uit scrubben bestaat. Chemische exfolianten daarentegen, geformuleerd uit zuren of enzymen worden gebruikt zonder te scrubben.

Binnen elk van de twee grote groepen zijn er exfolianten in verschillende formaten. Het type exfoliant dat we kiezen zal afhangen van het type huid dat we hebben. Daarnaast is er nog een derde, minder bekende groep van enzymatische exfolianten. Deze maken deel uit van de chemische exfolianten en worden voornamelijk gebruikt in maskers.

Eigenschappen fysieke of mechanische exfolianten Chemische exfolianten
Funtie Het verwijderen van dode cellen door wrijving van korrels op de huid. Het verwijderen van dode cellen zonder wrijving op de huid.
Formaat Spons, puimsteen, of masker of crème. Tonic, crème, reinigingsmiddel, serum of masker.
Samenstelling Natuurlijk met korrels zout of suiker, bamboe, plantaardige vezels of havervlokken. Synthetisch met nylon of polyethyleen. Hydroxyzuren: glycolzuur (van suikerriet), citroenzuur, melkzuur, wijnsteenzuur en appelzuur.
Aanbevolen huidtype Vette huid. Gevoelige huid.

Worden exfolianten alleen voor het gezicht gebruikt?

Er zijn veel mensen die denken dat exfoliatiebehandelingen alleen voor het gezicht zijn, maar dit is niet het geval. Vandaag de dag kunnen we een veelheid aan verschillende en specifieke exfolianten vinden voor elk gebied van het lichaam. Deze variëteit verbetert de resultaten, omdat we in elke zone het meest geschikte product gebruiken.

Naast gezichts- en algemene lichaamsscrubs zijn er scrubs voor armen, benen, voeten, lippen en hoofdhuid. Het belang van het gebruik van een exfoliant voor elke lichaamszone ligt in het feit dat elk product een formule heeft met een verschillende werking, aangepast aan de gevoeligheid van de huid.

Exfolianten

Exfoliërende behandelingen zijn goed voor de huid, maar kunnen agressief zijn als ze niet met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt.
(Bron: Serezniy: 25735897/ 123rf.com)

Hoe moet ik een exfoliant aanbrengen?

De toepassing van exfolianten kan variëren afhankelijk van het type en de zone waarop we ze gebruiken. Daarom is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan de aanwijzingen op de verpakking om ervoor te zorgen dat het correct wordt gebruikt. Er zijn echter enkele fundamentele stappen die alle exfolianten gemeen hebben.

  • Alvorens de exfoliant te gebruiken, moet je je huid voorbereiden. Het is raadzaam om het gebied dat je gaat exfoliëren te reinigen met zeep en water om oppervlakkige onzuiverheden te verwijderen.
  • Het is belangrijk dat je de exfoliant op de vochtige huid aanbrengt, omdat vocht een beschermende barrière vormt zodat de huid minder beschadigt wordt.
  • De exfoliant moet in kleine hoeveelheden worden aangebracht. Spreid het in cirkelvormige bewegingen uit met je handen of met behulp van een spons of een speciaal borsteltje.
  • Spoel de exfoliator af met veel koud water om de poriën na het exfoliëren te sluiten voor het beste resultaat.
  • Breng vochtinbrengende crème aan op de geëxfolieerde zone om deze na de behandeling te hydrateren en te voorkomen dat deze verzwakt.

Hoe vaak kan ik exfolianten gebruiken?

De frequentie waarmee een exfoliant moet worden gebruikt, hangt fundamenteel af van het huidtype dat we hebben. De peeling kan, ondanks de grote voordelen, een enigszins schurende behandeling voor de huid zijn, dus het is niet goed om er misbruik van te maken als je je de huid niet te veel wilt aantasten.

Voor de normale of droge huid wordt aanbevolen om de peeling eenmaal per week te gebruiken. Als je een vette huid hebt, kan het aantal tot twee keer per week worden verhoogd, niet meer. Voor de gevoelige huid is het echter niet aan te raden om meer dan één keer per maand een scrubbehandeling uit te voeren, omdat dit averechts kan werken.

Het belangrijkste aankoopcriterium bij de aankoop van een cosmetisch product is het huidtype.
(Bron: Elizaveta Galitckaia: 95317703/ 123rf.com)

Wat is een peeling, scrub of gommage?

Deze drie woorden, die soms zo vreemd klinken, komen steeds terug als we het over exfolianten hebben. Alle drie de termen hebben betrekking op exfoliatietechnieken, maar met kleine verschillen. We gebruiken het woord peeling om te verwijzen naar chemische exfoliatiebehandelingen die in schoonheidscentra worden uitgevoerd.

Scrub (“wrijven” in het Engels) is de naam die wordt gegeven aan lichaamsexfolianten, waarvan de korrels groter zijn. Tot slot, gommages zijn exfolianten die zwevende microdeeltjes bevatten en mechanische en een chemische peeling combineren. We vinden ze meestal in masker- of gelformaat.

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen bij het gebruik van exfolianten?

Exfoliërende behandelingen zijn goed voor de huid, maar kunnen agressief zijn als ze niet met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt. Het is zeer belangrijk om altijd een geschikte exfoliant te gebruiken voor je huidtype. Om dit te doen, is het aan te raden om de exfoliant op een klein deel van de huid te testen om er zeker van te zijn dat het geen reactie veroorzaakt.

Daarnaast is het belangrijk om elk product te gebruiken op het specifieke gebied waarvoor het is ontworpen. Als je bijvoorbeeld een bodyscrub op het gezicht gebruikt, kan je je huid beschadigen.

Ten slotte wordt aanbevolen om de exfoliant niet op wonden, littekens of eczeem aan te brengen om irritatie te voorkomen.

Wat zijn de meest voorkomende fouten bij het gebruik van exfolianten?

Soms is het gebruik van exfoliërende producten op de juiste wijze niet eenvoudig. Toch is dit essentieel om de beste resultaten te bereiken. Eén van de meest voorkomende fouten die gemaakt worden is dat we het gebied waarop het wordt aangebracht niet vooraf nat maken. Het lijkt een kleinigheidje, maar het is essentieel om de huid niet te beschadigen.

Een andere veelgemaakte fout bij het gebruik van exfolianten is het ontbreken van hydratatie. Het aanbrengen van een vochtinbrengende crème na het exfoliëren is essentieel om de huid na de behandeling te beschermen en te voorkomen dat deze uitdroogt. Het heeft geen zin om te exfoliëren als we daarna de huid niet hydrateren om deze weer te verstevigen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een exfoliant om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product met exfolianten te vinden dat het beste voor je huidtype is, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de exfoliant die je nodig hebt:

Huidtype

Het belangrijkste aspect bij de aankoop van een cosmetisch product is het huidtype. In het geval van exfolianten is dit criterium nog belangrijker, omdat het een agressieve behandeling van de huid kan zijn als we deze niet correct gebruiken. Als je je huid kent, kies je goed.

Let goed op de aanwijzingen op de verpakking van de exfoliant en zorg ervoor dat deze geschikt is voor je huidtype. Zoals hierboven vermeld, zijn chemische exfolianten ideaal voor de gevoelige huid, terwijl een mechanisch type het beste werkt bij een vette huid.

De exfoliatietechniek, ook wel peeling genoemd, helpt om de huid te regenereren en de huid zachter en schoner te maken.
(Bron: Barbalini: 65815564/ 123rf.com)

Lichaamszone

Eén van de meest gestelde vragen met betrekking tot het gebruik van exfolianten is of we ze alleen op het gezicht kunnen gebruiken of dat ze geschikt zijn voor de rest van het lichaam. We hebben ontdekt dat er exfolianten voor het gezicht, het lichaam, de voeten en zelfs voor de lippen bestaan. Daarom is dit een ander fundamenteel aankoopcriterium.

We moeten erop letten dat we op elk deel van het lichaam de juiste exfoliant gebruiken om mogelijke reacties te voorkomen en de huid niet meer te beschadigen dan nodig is. Als je alle gebruiksaanwijzingen van de specialisten volgt, zal je vast geen enkel probleem hebben en het gewenste resultaat krijgen.

Samenstelling

Eén van de dingen die ons het meest bezighoudt als we huidproducten kopen is de samenstelling ervan. Vaak hebben exfolianten ingrediënten met vreemde namen die we niet goed kennen en waar we van een beetje van afschrikken. Chemische exfolianten bevatten meestal AHA (alfahydroxyzuren).

Deze chemische stof is oplosbaar in water, zodat het niet diep in de poriën van de huid doordringt. Ze zijn daarom ideaal voor de droge huid. Een ander veel voorkomend ingrediënt is BHA (bètahydroxyzuren), die antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen hebben en ideaal zijn voor de gevoelige huid.

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met de samenstelling van de peeling die we gaan gebruiken. En hoe meer natuurlijke ingrediënten we erin vinden, hoe beter. Speciaal voor de exfolianten voor het gezicht, omdat deze huid gevoeliger is. Normaal gesproken gebruiken bodyscrubs krachtigere formules.

Formaat

De grote verscheidenheid aan exfolianten die we op de Nederlandse markt kunnen vinden, biedt ons een enorm aanbod aan mogelijkheden. Ook qua formaat. We hebben gezien dat er exfolianten in crème, gel, maskers, sponzen, puimsteen, tonics, etc. zijn. Met zoveel soorten is het moeilijk om te kiezen.

Om erachter te komen welk formaat voor jou het beste is, moet je op twee aspecten letten: comfort en smaak. Een exfoliërende behandeling is een moment van ontspanning en je zult er altijd meer van genieten als het product comfortabel is om te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat je de exfoliant prettig vindt, zowel qua textuur, geur en resultaat.

Kwaliteit

Zoals bij alle producten die we op onze huid gebruiken, moet er rekening worden gehouden met de kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit van de exfoliant, hoe lager het risico op huidbeschadiging of reacties. We moeten altijd kwaliteitsproducten zoeken die de huid beschermen.

We weten dat het herkennen van de kwaliteit van een cosmetisch product vaak niet eenvoudig is. Het eenvoudigste is om je te laten leiden door de adviezen van de specialisten op dit gebied. Het is ook aan te raden om gebruik te maken van merkproducten die je al eerder hebt gebruikt, omdat het een garantie kan zijn dat ze je huid niet beschadigen.

Samenvatting

Het exfoliëren van onze huid om dode cellen van de oppervlaktelagen te verwijderen is essentieel als we een zachte en gezond uitziende huid willen hebben. Regelmatig gebruik van exfolianten brengt vele voordelen met zich mee, zoals het vertragen van veroudering, het verwijderen van onzuiverheden en het reguleren van de pH.

Voor elk huidtype en lichaamszone dat je wilt exfoliëren, zijn er speciaal ontwikkelde exfolianten. Er zijn veel producten om uit te kiezen, dus het is van essentieel belang om op de hoogte te zijn van de kenmerken van elk product, zodat je de juiste kan kiezen. Het verzorgen van je huid is nog nooit zo eenvoudig geweest.

Vond je ons artikel over exfolianten interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte product met exfolianten kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: langstrup : 79060445/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies