Laatst bijgewerkt: 14-10-2021

De winter staat voor de deur en iedereen wordt naar buiten getrokken. Welke dame bevriest graag, vooral aan haar handen?

Handen moeten altijd goed geïsoleerd zijn. Wanten voor vrouwen zijn hiervoor bijzonder geschikt, omdat ze de hele hand omsluiten en de vingers elkaar warm houden. Verschillende materialen maken het moeilijk om te kiezen.

Afhankelijk van het gebruik – of het nu is voor een wandeling in het winterwonderland, of voor sportieve activiteiten zoals skiën, hardlopen, rodelen of schaatsen – heb je de juiste dameswanten nodig. We geven je graag de volgende tips voor het juiste draagcomfort. 
[kb_guide]

Beste Wanten dames: Onze selectie

Koopcriteria: Waarop letten bij het kopen van dameswanten

IJsvingers zijn geen feel-good factor en bederven het buitenplezier. De perceptie van kou verschilt van vrouw tot vrouw. Let op de volgende criteria

 • Materiaal
 • Fit
 • Waterdicht
 • Isolatie

Wanten voor vrouwen zijn over het algemeen warmer dan vingerhandschoenen. Afhankelijk van het beoogde gebruik, moet bij de keuze op de volgende criteria gelet worden.

Materiaal

De volgende materialen worden hoofdzakelijk gebruikt voor dameswanten

 • Leer: zacht en stevig, ze bieden een goede grip. Maar als ze ongevoerd zijn isoleren ze niet en verwarmen ze niet. Ze zijn geschikt als werkhandschoenen of bij een nette outfit, afhankelijk van het ontwerp.
 • Fleece: zacht, licht materiaal dat heel snel droogt. Het materiaal is echter winddoorlatend en alleen geschikt voor gematigde temperaturen.
 • Wol: warm, licht maar winddoorlatend en ze drogen zwaarder. Tegelijk kunnen wollen wanten heel gemakkelijk opgeborgen worden.
 • Dons: Zeer warme wanten met een laag gewicht, speciaal geschikt voor extreme temperaturen en lange verblijven in de buitenlucht.
 • Softshell: zacht, zeer windafstotend materiaal, dat soms zelfs winddicht is. Ze zijn bijzonder geschikt voor buitensporten in de winter

Het materiaal is van cruciaal belang voor de soort buitenactiviteit om de handen optimaal warm te houden.

Pasvorm

Let er bij het kopen van wanten op dat ze niet te strak en niet te los zitten. Er moet wat lucht bij de vingertoppen zijn, zodat de vingers warm gehouden worden en niet tegen het materiaal stoten.

Waterdicht

Er zijn twee versies van dameswanten – de gevoerde en de ongevoerde versie. Beide beschermen de vingers tegen regen en nattigheid, maar de ongevoerde dameswanten zijn niet warm.

Isolatie

De meeste wanten voor vrouwen zijn geïsoleerd met een synthetische vezel of Primaloft. Een grotere hoeveelheid geeft een betere isolatie, en de dikte van de handschoenen moet aangepast zijn aan de temperatuur om zweten te voorkomen. Daardoor worden de handschoenen aan de binnenkant nat en begin je te bevriezen. [/kb_guide]

Dameswanten: de belangrijkste vragen beantwoord

Om je te helpen het juiste model voor je te vinden, hebben we de belangrijkste vragen voor je beantwoord.

Welke soorten dameswanten zijn er?

De soorten dameswanten worden in de volgende twee onderverdeeld.

 • Klassieke want: de vingers kunnen elkaar warm houden, maar de bewegingsvrijheid is beperkter.
 • Wanten met neerklapbare vingers: de hele hand wordt omsloten door de handschoen en de vingers kunnen elkaar hier ook warm houden. Als de vingers maar korte tijd gebruikt moeten worden, kan het vingergedeelte naar beneden geklapt worden.

Hoe weet ik welke dameswanten geschikt zijn voor mij?

Dameswanten zijn de betere optie voor langere perioden buiten en in extreme kou. De verschillende toepassingen worden hier meer in detail bekeken

 • Gebruik voor skiën: voor alpineskiën heb je warme, gevoerde handschoenen nodig die winddicht en waterafstotend of waterafstotend zijn. Voor langlaufen, daarentegen, moet de stok geleid worden, maar de handschoenen mogen niet te dun zijn. Warme softshell handschoenen zijn hiervoor het beste
 • Skitoeren: je handen zijn tijdens de zweterige beklimming in dynamische beweging en moeten bedekt zijn met dunne, winddichte en waterdichte handschoenen. Voor de afdaling moet je je omkleden met gevoerde handschoenen.
 • Rodelen en lange wandelingen: isolatie is hier het sleutelwoord en je kunt beter gaan voor gewatteerde handschoenen, zoals dons.
 • Winter dagelijks leven en lichaamsbeweging: Wollen of leren handschoenen (eventueel gevoerd) zijn hiervoor ideaal.

Het is belangrijk een evenwicht te vinden tussen isoleren en niet zweten, zodat de handen optimaal warm gehouden worden.

Wat is de beste manier om dameswanten te verzorgen?

Je kunt alle stoffen behalve leer reinigen met het bijbehorende aanbevolen wasprogramma. Leer moet verzorgd worden met een geschikt leerverzorgingsproduct en er zijn geschikte wasmiddelen voor functionele materialen.

Styling tips voor dameswanten: Hoe creëer je de perfecte winterlook

Wanten voor dames van dons, fleece en functionele materialen zijn het mooist te stylen met sportieve outfits. Voor een modieus effect stem je de kleur van je wanten af op de kleur van je winterjas en sneeuwbroek.

Leren handschoenen staan chic bij elegante of zakelijke outfits en onderstrepen de edele toets. Wool handschoenen, daarentegen, geven je een stijlvol en behaaglijk gevoel als je gaat schaatsen of een winterwandeling maakt, en zijn gewoon een it piece.

[kb_conclusion]

Conclusie

Samenvattend kun je beter dameswanten kiezen als je waarde hecht aan isolatie, want de vingers blijven lang en lekker warm en worden niet stijf. Ze zijn geschikt voor alle wintersporten en zien er ook goed uit als je ze coördineert met je outfit.

Je kunt voorwerpen niet precies vasthouden met de wanten voor vrouwen, maar de functionaliteit weegt hier zwaarder dan dat. [/kb_conclusion] Artikel afbeelding (Image source: Olstyn Poland / unsplash.com)

Recensies