Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

40Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

146Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote stethoscoop test 2022. Hier stellen we alle stethoscopen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste stethoscoop voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarop je moet letten bij het kopen van een stethoscoop.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een stethoscoop is een onderzoeksinstrument dat geluid doorgeeft en dus hoorbaar maakt. Het wordt vooral gebruikt in een medische context, b.v. om naar het hart, de longen of de darmen te luisteren.
 • Stethoscopen kunnen verdeeld worden in klassieke, akoestische stethoscopen en elektronische stethoscopen. Elektronische stethoscopen zijn vrij duur, maar ze kunnen geluid versterken en opnemen en het omzetten in digitale gegevens.
 • De keuze voor een bepaalde stethoscoop hangt af van individuele wensen en toepassingsgebieden. Aankoopcriteria zoals het type stethoscoop, de kwaliteit van het materiaal, het borststuk, het diafragma en het buizensysteem spelen bij deze beslissing een belangrijke rol.

Stethoscoop: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een stethoscoop koopt

Wat is een stethoscoop en hoe zit hij in elkaar?

Een stethoscoop is een onderzoeksinstrument dat geluid doorgeeft en dus hoorbaar maakt.

Een stethoscoop zendt geluid uit, zodat het hoorbaar gemaakt kan worden. (Image source: unsplash.com / Hush Naidoo)

Stethoscopen worden meestal in een medische context gebruikt om naar lichaamsgeluiden te luisteren (auscultatie) en zo conclusies te trekken over organen. Er wordt vooral geluisterd naar organen als het hart, de longen of de darmen.

Het woord stethoscoop komt uit het Grieks. Het is afgeleid van de combinatie van stethos (borst) en skopein (bekijken).

Hoe is een stethoscoop opgebouwd en hoe werkt hij?

Een stethoscoop bestaat uit de volgende onderdelen:

Onderdeel Functie
Borststuk Ook wel stethoscoopkop genoemd. Wordt op het te beluisteren deel van het lichaam gelegd. Kan eenzijdig of tweezijdig (dubbelkops) zijn.
Diafragma/funnel Het diafragma of de trechter zit op het borststuk. Een diafragma wordt vooral gebruikt voor hoge frequenties en een trechter voor lagere frequenties. Voor het luisteren naar kinderen moet dit diafragma of trechter kleiner zijn.
Tube Kan enkel of dubbel lumen zijn. Enkelvoudig lumen betekent dat het een buis is die zich naar beide oren splitst. Twee-lumen betekent dat een apart slangetje tegelijk naar één oor gaat. Het geluid wordt door de buis geleid.
Oorhaak en oorolif De oorhaak leidt het geluid naar het oor. De oortips sluiten ontsnappende geluidsgolven en storend geluid af.

Het diafragma of de trechter vangt de trillingen van het borststuk op. Ze worden overgebracht door de luchtkolom in de buis. De trillingen bereiken het oor via het oortje en de olijven, waar ze ook het trommelvlies aan het trillen brengen. Deze worden dan door de hersenen in klanken omgezet. Op deze manier kunnen door de stethoscoop lichamelijke geluiden gehoord worden.

Wanneer wordt een stethoscoop gebruikt?

Stethoscopen worden in een klinische context vooral gebruikt als diagnostische maatregel. Er kan naar verschillende organen geluisterd worden en belangrijke diagnostische bevindingen kunnen worden genoteerd.

Stethoscopen worden vooral gebruikt voor de volgende onderzoeken:

Lichaamsdeel Geluiden
Borstorganen (hart, longen) Hartgeluiden, harttonen, ademgeluiden, ademgeluiden (bv. ratels).
Buik Darmgeluiden, foetale hartgeluiden bij zwangere vrouwen
Vaat Vaatgeluiden, halsslagader

In het verlengde van het gebruik van stethoscopen in een klinische context, hebben we een video voor je uitgezocht. Dit is een videopodcast van SWR2 over het onderwerp “De stethoscoop – afluisteren van het hart”.

Hoe luister je met een stethoscoop?

Drie voorbeelden van afluisteren met een stethoscoop worden hier beschreven. Maar let op: als je ongewone geluiden hoort of ziekte vermoedt, moet je altijd een arts raadplegen.

Orgaan om te luisteren to Korte instructies
Hart Leg het middenrif op de borst. Luister ongeveer een minuut. Bij ontspannen en normale ademhaling moeten typische Lapp-Dapp geluiden (systolische en diastolische geluiden) hoorbaar zijn.
Long De bovenste en onderste longkwabben (borst en rug) moeten onderzocht worden. Een helder geluid is hier normaal. Een fluitend, zoemend, stridor of ratelend geluid is niet normaal en moet verder onderzocht worden. Als je helemaal niets hoort, betekent dit dat er lucht of vocht rond de longen zit, een verdikte borstkaswand of een overmatig uitgezette long.
Buik Luister naar de onderbuik boven en onder de navel. Normale geluiden klinken als een grommende maag. Alle andere geluiden moeten door een arts verder onderzocht worden.

Voor wie zijn stethoscopen nuttig?

Stethoscopen zijn bijzonder nuttig in een medische context. Dienovereenkomstig voor artsen van allerlei slag, zoals cardiologie of kindergeneeskunde. Maar stethoscopen worden ook in de diergeneeskunde gebruikt.

Daarnaast worden stethoscopen ook vaak gebruikt voor gezondheidsbewaking in de particuliere sector. Voor privégebruik zijn akoestische stethoscopen meer dan voldoende, bijvoorbeeld om oppervlakkig naar het hart of de longen te luisteren. Met een beetje oefening is privé-gebruik ook heel goed mogelijk.
Tenslotte is carnaval ook een veel voorkomende reden om een stethoscoop te kopen.

De aard van de medische toepassing bepaalt het soort stethoscoop en de kwaliteit ervan.

Zo moeten, vooral in de cardiologie, speciale hoogwaardige stethoscopen gebruikt worden. In de omgang met kinderen moet aandacht besteed worden aan kleine borststukken.
Maar stethoscopen worden ook in de industrie gebruikt.

Wat kost een stethoscoop?

De prijs van een stethoscoop hangt af van de kwaliteit, soort en kenmerken van de stethoscoop.

Type Prijs
Eenvoudig instapmodel 7-20€
Hoogwaardige, akoestische stethoscope 30-90€
Elektronische stethoscope 100-800€

Welke alternatieven zijn er voor stethoscopen?

Beeldvormende procedures (röntgenstralen) zijn een beetje een alternatief voor stethoscopen. Ze maken organen of de binnenkant van het menselijk lichaam zichtbaar. Deze procedures zijn echter zeer ingewikkeld en kostenintensief.

Luisteren met een stethoscoop is een belangrijke diagnostische maatregel vanwege het gebruiksgemak en de mogelijkheid om “mee te luisteren”.

Op dit punt kan de Pinard buis genoemd worden als een verondersteld alternatief voor de klassieke stethoscoop. Dit is een houten oortrompet die gewoonlijk alleen in de verloskunde gebruikt wordt.

Stethoskop

Een stethoscoop is gemakkelijk te gebruiken en is geen slecht ding om in de EHBO-doos thuis te hebben. (Afbeelding bron: foodandmore / 123rf.com)

Besluit: Welke soorten stethoscopen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Stethoscopen kunnen ruwweg in twee categorieën verdeeld worden, die dan verder van elkaar onderscheiden kunnen worden op grond van bepaalde kenmerken.

Dienovereenkomstig zijn er

 • Akoestische stethoscopen
 • Elektronische stethoscopen

De keuze voor een type van deze stethoscopen hangt af van iemands eigen behoeften en de gewenste toepassing. Akoestische stethoscopen vertegenwoordigen de klassieke, mechanische variant. Ze worden veel gebruikt omdat ze gemakkelijk te hanteren zijn.

In het volgende zullen we de twee categorieën meer in detail beschrijven. We zullen de voor- en nadelen uitleggen, wat je kan helpen bij je beslissing.

Wat zijn de kenmerken van akoestische stethoscopen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Akoestische stethoscopen zijn de klassieke, mechanische en waarschijnlijk bekendste vorm van stethoscopen.

Ze berusten op een eenvoudig natuurkundig verschijnsel. Een membraan op het borststuk vangt trillingen op, die door een luchtkolom in de buis worden doorgegeven en via het oortje en de olijven in de oren terechtkomen. De olijven sluiten af en zijn bedoeld als bescherming tegen lawaai.

Er vindt een nauwkeurige en heldere filtering van lichaamsgeluiden plaats.

De borststukken van akoestische stethoscopen kunnen zowel van een trechter als van een diafragma voorzien zijn.

Er zijn echter ook tweekoppige borststukken, die een trechterzijde en een diafragmakant hebben. Trechters worden vooral gebruikt voor lagere frequenties. Membraanzijden worden vooral gebruikt voor hogere frequentiebereiken.

De kwaliteit van akoestische stethoscopen is zeer variabel, wat ook tot uiting komt in zeer uiteenlopende prijzen. Wat vooral belangrijk is, is een goed gemaakte kop, een dikwandige buis en zachte olijven van bijvoorbeeld siliconen.

Voordelen
 • Betrouwbaar
 • Relatief goedkoop
 • Kan op elk moment gebruikt worden (heeft geen batterijen o.i.d. nodig)
Nadelen
 • Kwaliteit variabel
 • Geen geregistreerde gegevens voor latere analyse

Wat onderscheidt elektronische stethoscopen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Elektronische stethoscopen werken, zoals de naam al zegt, met elektrische signalen. Hier worden de trillingen ook door membranen opgewekt, maar dan omgezet in elektrische signalen.

Microprocessoren en algoritmen kunnen geluid tot 24 maal versterken en achtergrondruis uitfilteren. Bovendien kunnen geluiden direct in digitale formaten worden omgezet, zodat ze bijvoorbeeld op een smartphone onmiddellijk gevisualiseerd kunnen worden.

De gecomprimeerde gegevens kunnen echter ook rechtstreeks via Bluetooth naar een computer of een koptelefoon gezonden worden.

Maar het is ook belangrijk te vermelden dat deze elektronische stethoscopen verplichte batterijen nodig hebben, zodat ze zonder volkomen onbruikbaar zijn.

Voordelen
 • Digitale gegevens
 • Minder ruis
 • Visualisaties
 • Versterking mogelijk
Nadelen
 • Batterijen nodig
 • Hoge aanschafkosten

Aanschafcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om stethoscopen te vergelijken en te beoordelen

In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om stethoscopen te vergelijken en te beoordelen. Dit geeft je een goed overzicht en helpt je een geschikt product te kiezen.

Allereerst moet vermeld worden dat stethoscopen in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Dit zorgt voor individualiteit in de dagelijkse klinische praktijk en minder kans op verwarring.

Samengevat zijn de belangrijke koopcriteria als volgt

 • Stethoscoop type
 • Materiaalkwaliteit
 • Borststuk
 • Buizensysteem
 • Membraan
 • Extra onderdelen

In het volgende kun je lezen wat er precies achter deze criteria schuilgaat en welke rol ze bij de beslissing moeten spelen.

Stethoscoop type

Dit criterium moet aangepast worden aan het toepassingsgebied. Je kunt kiezen tussen akoestische en elektronische stethoscopen.

Voor privégebruik zijn akoestische stethoscopen prima geschikt. Maar hoogwaardige akoestische stethoscopen zijn meestal meer gangbaar voor medisch gebruik.

Elektronische stethoscopen vereisen batterijen en hebben een zeer hoge prijs. Voor medisch gebruik zijn elektronische stethoscopen echter bijzonder waardevol om geluiden te versterken, over digitale gegevens te beschikken of visualisaties te maken.

Omgevings- en wrijvingsgeluiden worden tot een minimum beperkt en andere mensen, zoals leerlingen of collega’s, kunnen gemakkelijk meeluisteren met elektronische stethoscopen.

Materiaalkwaliteit

De materiaalkwaliteit is een heel belangrijk aankoopcriterium. Vooral op medisch gebied en in de cardiologie moet aandacht besteed worden aan uitstekende kwaliteit.

Idealiter is het borststuk van roestvast staal en kan het gemakkelijk ontsmet worden. Bovendien moeten het diafragma en het borststuk goed op elkaar aansluiten, want dit beïnvloedt de hoorkwaliteit. Borststukken van aluminium zijn meestal van de slechtste kwaliteit.

Chestpiece

Chestpieces kunnen dubbelzijdig of enkelzijdig zijn en moeten in beide gevallen robuust zijn.

Bij dubbelzijdige borststukken heb je de keuze tussen een trechterzijde en een diafragmakant. De diafragmakant wordt vooral gebruikt om hogere frequenties te horen en de trechterzijde om lagere frequenties te horen. In de cardiologie wordt meestal een enkelzijdig borststuk met een diafragma gebruikt. Voor het beluisteren van de longen wordt meestal een trechter gebruikt.

Al bij al komen tweekoppige borststukken vaker voor.

Buizensysteem

Het buizensysteem als aankoopcriterium is vooral een kwestie van smaak.

Er zijn enkel-lumen en dubbel-lumen slangsystemen. Systemen met één lumen splitsen zich en één uiteinde gaat naar elk oor. Meer gebruikelijk zijn afzonderlijke buisjes uit het borststuk, die elk naar één oor leiden – d.w.z. systemen met dubbele buisjes. Deze zijn echter meestal duurder en men veronderstelt een betere akoestiek, hoewel dit niet bewezen is.

Bij beide soorten moet de buis zacht en soepel zijn.

De buis van een stethoscoop moet zacht en soepel zijn (Image source: unsplash.com / Marcelo Leal)

Wat de lengte van de buis betreft, kun je bedenken dat een korte buis minder geluidsverlies betekent. Met de standaardlengte van een stethoscoopslang is er echter geen verschil hoorbaar voor het menselijk oor. De standaardlengte van een stethoscoopslang is 65-70 cm en moet minstens lang genoeg zijn om bij het luisteren niet te hoeven bukken.

Diafragma

Het diafragma vangt de trillingen op en zendt ze dan door. Bij diafragma’s moet je vooral letten op flexibiliteit en betrouwbaarheid, zodat ze niet vervormen.

Er zijn ook afstembare diafragma’s die met de druk geregeld kunnen worden. Lage frequenties hoor je beter met een lagere druk en hoge frequenties met een hogere druk.

Extra onderdelen

Als laatste aankoopcriterium kun je letten op de extra onderdelen die aangeboden worden. Dit kunnen vervangende membranen of extra oordopjes zijn.

Sommige verkopers bieden ook naamplaatjes of gravures aan, waardoor de kans op verwarring minimaal is.

Wetenswaardigheden over de stethoscoop

Wie vond de stethoscoop uit en wanneer?

De stethoscoop werd in 1816 uitgevonden door de Franse arts René T.H. Laenec. Hij werkte toen in een ziekenhuis in Parijs en had een patiënt met een hartziekte.

Vanwege de leeftijd en het geslacht van zijn patiënte wilde hij zijn oor niet op het aangedane lichaamsdeel leggen, zoals in die tijd gebruikelijk was. Om dit te omzeilen maakte hij gebruik van een bekend akoestisch verschijnsel en improviseerde een buis van papier.

Zo kon hij de hartslag van zijn patiënt duidelijk en helder horen, ondanks de afstand. Stethoscopen van hout volgden.

Aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw werd dit verder ontwikkeld door de ontdekking van akoestische membranen.

Wanneer kunnen hartgeluiden van een ongeboren baby met een stethoscoop gehoord worden?

Hartgeluiden van een ongeboren baby kunnen met een stethoscoop gehoord worden vanaf de 26e week van de zwangerschap. Dit luisteren is geheel zonder risico.

Wat moet ik weten over de hygiëne van een stethoscoop?

Regelmatig desinfecteren van de stethoscoop is bijzonder belangrijk. Kiemen op stethoscopen door onvoldoende schoonmaken zijn wijdverbreid en komen vooral voor op het membraan en de slang.

De stethoscoop moet na elk patiëntencontact gereinigd worden met, bijvoorbeeld, een 70% alcoholoplossing. Stethoscopen mogen echter niet helemaal ondergedompeld worden en moeten ook beschermd worden tegen hitte, kou, oplosmiddelen en oliën. Bij het schoonmaken moet je ook de aanwijzingen van de fabrikant volgen.

Met betrekking tot het schoonmaken van je stethoscoop hebben we een interessante video voor je uitgezocht. Hierin ontwikkelt een leerling een mogelijke oplossing voor het kiemprobleem van stethoscopen.

Kunnen slechthorenden stethoscopen gebruiken?

Conventionele, akoestische stethoscopen zijn meestal moeilijk te hanteren voor slechthorenden. De oorolijven zitten gehoorapparaten in de weg of de geluiden die akoestische stethoscopen maken zijn te zacht voor mensen met gehoorproblemen.

Elektronische stethoscopen kunnen echter super gebruikt worden door slechthorenden. Ze kunnen worden aangesloten op AHO/ITE toestellen, cochleaire/middenoor implantaten, koptelefoons en actieve luidsprekers.

Zijn er speciale stethoscopen voor baby’s en kinderen?

Ja, er zijn speciale stethoscopen voor kinderen en baby’s. Deze zijn aangepast aan de anatomische omstandigheden van kinderen en hebben een kleine middenrifzijde.

Er zijn ook speciale babystethoscopen die nog kleiner zijn en dus ook voor baby’s en te vroeg geboren baby’s gebruikt kunnen worden.

Wat is een Rappaport stethoscoop?

Een Rappaport stethoscoop is een speciaal soort akoestische stethoscoop. Deze heeft een korte dubbele slang en een dubbelzijdig borststuk, dat de bevestiging van diafragma en trechter mogelijk maakt. Dit type is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

Zijn er stethoscopen voor machines?

Ja, stethoscopen kunnen ook gebruikt worden om stille geluiden in machines te versterken. Meestal gaat het om het opsporen van geluiden en akoestische onregelmatigheden in ventilatoren, zuigers en pompen.

Zowel akoestische als elektronische stethoscopen worden hier ook gebruikt. Ze worden vooral gebruikt bij onderzoek, ontwikkeling, inspectie en onderhoudswerk.

In de industriële sector worden echter meestal speciale stethoscopen voor machines gebruikt. Deze hebben speciale meetpunten (op plaatsen die niet gemakkelijk bereikbaar zijn) of andere hulpstukken (extra bepaling van de snelheid of optische inspectie).

Beeldbron: unsplash.com / Hush Naidoo

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies