Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

33Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote scheerzeep test 2023. Hier stellen we alle scheerzepen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste scheerzeep voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet schenken als je een scheerzeep wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Scheerzeep wordt op een nat gezicht aangebracht als voorbereiding op een natte scheerbeurt. Dit verzacht je baardharen en de resulterende smerende film maakt de scheerbeurt bijzonder zacht.
 • Om scheerzeep op te schuimen heb je ook een scheerkwast nodig. Zo kun je een heel romig en stabiel schuim maken. Je kunt je handen of een scheerkwast gebruiken om het schuim aan te brengen. Dit is geheel een kwestie van smaak.
 • Afhankelijk van je huidtype wordt een andere zeep aangeraden. Je moet vooral letten op de ingrediënten.

Scheerzepp: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een scheerzeep koopt

Wat is een scheerzeep en waar heb ik hem voor nodig?

Scheerzeep is een verzorgingsproduct voor nat scheren.

Het is bijzonder schuimend. De ingrediënten verzorgen je huid en bereiden haar voor op het scheren.

Als scheerzeep opschuimt, geeft hij meestal een romig schuim dat aangenaam is om op je gezicht te smeren.

Verschillende scheerzepen zijn geschikt, afhankelijk van je huidtype. Let bij het kopen op de ingrediënten. (Image source: unsplash.com / Annie Spratt)

Je baardharen kunnen zo verzacht worden en er wordt een smeerlaagje gevormd. Hierdoor kan je scheermes of een traditioneel scheermes bijzonder zacht over je huid glijden en bespaar je zowel snijwonden als huidirritaties.

Bovendien wordt je huid verzorgd door de waardevolle ingrediënten. Dit minimaliseert bijvoorbeeld gevoelens van spanning en droogte, en kan ze zelfs helemaal voorkomen.

Er is een geschikte scheerzeep voor bijna elk huidtype. Sommige zijn ook geschikt voor mensen met een allergie.

Waar is een scheerzeep van gemaakt?

Als je de voorkeur geeft aan een dagelijkse natte scheerbeurt, moet je altijd letten op de ingrediënten van je scheerzeep.

Er worden hoogwaardige oliën gebruikt om je huid te verzorgen

 • Olijfolie is erg geliefd omdat het schuim zeer kleine poriën heeft.
 • Kokosolie geeft een weelderig en tamelijk grootporig schuim.
 • Castor olie is heel voedend en zacht.
 • Pepermuntolie is verfrissend en heeft ook antibacteriële eigenschappen.
 • Amandelolie wordt aanbevolen voor de gevoelige en droge huid.

Bovendien bevatten scheerzepen verschillende vochtinbrengende additieven. Deze omvatten

 • Kamille
 • Aloë Vera
 • Calendula

De meeste zepen bevatten vochtinbrengende stoffen. Deze hydrateren en verzachten je huid, zelfs na het scheren. Dit maakt ze ideaal voor mannen met een droge huid.

Bijna alle zepen bevatten ook stearinezuur. Het is verantwoordelijk voor het zeer romig maken van het schuim. Het helpt ook om een stabiele consistentie te behouden bij nat scheren. Stearinezuur is onschadelijk voor de gezondheid.

Het is moeilijk om een fijnporig schuim te maken van zeep van lage kwaliteit. Hierdoor wordt je baardhaar minder zacht. Dit betekent dat je scheermes je huid vaker zal irriteren.

Als je zeep koopt, geef je de voorkeur aan zepen met plantaardige en natuurlijke ingrediënten. Veel kleur- en geurstoffen hebben de neiging je gezicht te irriteren. Mannen met een gevoelige huid kunnen zulke toevoegingen beter vermijden.

Hier volgt een kort overzicht van de verschillende oliën:

Olie Oorsprong Eigenschappen
Olijfolie Olijfolie wordt al minstens 8000 jaar uit het oostelijk Middellandse-Zeegebied gewonnen. Ook nu nog liggen de belangrijkste en productiefste teeltgebieden in het Middellandse Zeegebied. Olijfolie vormt een beschermende film op de huid en weert bacteriën af. Het is ook heel rijk en maakt de huid zacht en soepel.
Kokosolie Kokosolie wordt gewonnen uit het voedzame weefsel van de kokosnoot. De teelt van kokospalmen strekt zich wereldwijd uit tot in de tropische zones in het kustgebied. Kokosolie heeft een antibacteriële werking, bevat veel aminozuren en vitaminen. Het voedt ook de huid en maakt haar zachter.
Castor olie Castor olie wordt gewonnen uit het zaad van de tropische wonderboom Ricinus Communis. Ongeveer 80% van de castorolie in de wereld komt uit India. Castorolie kan huidonzuiverheden bestrijden en voorkomen. Het geeft de huid ook meer elasticiteit.
Pepermuntolie Pepermuntolie wordt gewonnen uit de pepermuntplant en wordt beschouwd als een essentiële olie. Landen van herkomst zijn Italië, Bulgarije en de VS. Pepermuntolie heeft een licht antibacteriële werking en een schimmelwerking.
Amandelolie Amandelolie wordt gewonnen uit zowel zoete als bittere amandelen. Amandelolie helpt tegen een droge huid en kan zelfs de symptomen van neurodermitis helpen verlichten.

Wat heb ik nodig om me met een scheerzeep te scheren?

Heb je genoeg van scheerschuim uit een blikje? Zou je liever overschakelen op scheerzeep? We vertellen je over enkele verzorgingsproducten die je samen met je zeep nodig hebt om de best mogelijke scheerbeurt te krijgen.

Om je scheerzeep te laten schuimen, heb je een scheerkwast nodig. Je kunt het ook gebruiken om het schuim over je gezicht te verdelen en zelfs je huid te masseren. Scheerkwasten van hoge kwaliteit zijn een hoge initiële uitgave, maar bij goed onderhoud gaan ze jaren mee.

De borstels zijn meestal gemaakt van dierlijk haar, zoals varkenshaar of dassenhaar. Er zijn ook veganistische scheerkwasten, die van synthetische vezels gemaakt zijn. Ze verschillen in kwaliteit nauwelijks van kwasten van dassenhaar en zijn nog steeds goedkoop. Het hangt allemaal af van je voorkeuren.

Verder is het vaak aan te bevelen een potje, kommetje of klein bakje te gebruiken. Zo kan het schuim direct opgevangen worden en heb je iets om je zeep in te bewaren. De meeste zepen komen al in een bewaarpotje.

Hoeveel kost en scheerzeep?

Hoeveel een scheerzeep kost varieert sterk. Zowel de fabrikant als de ingrediënten spelen hier meestal een grote rol. Laat je echter niet afschrikken door de soms hoge prijzen. Scheerzeep is heel zuinig en gaat veel langer mee dan bijvoorbeeld gel of schuim uit een blikje.

Met zo’n ruime keuze aan producten word je verwend met keuze. De voorbereiding voor een natte scheerbeurt is heel belangrijk. Daarom moet je bij het kiezen van een zeep de tijd nemen en verschillende soorten uitproberen.

Prijsklasse Prijsklasse
laaggeprijsd tot 5€
middelhooggeprijsd 5-40€
hogergeprijsd hx 40-80€

Wat zijn de alternatieven voor scheerzeep?

Er is een ruime keuze aan preshave producten. Als je de scheerzeep niet zo lekker vindt, heb je nog een paar alternatieven.

Als je je snel moet scheren, is scheercrème uit blik waarschijnlijk het handigste alternatief. Het is vooral populair bij jongere mannen die zich niet regelmatig scheren of niet te veel tijd willen besteden aan het scheren. Maar scheergel uit een blikje is ook erg populair.

Sommige mensen zijn echter allergisch voor de drijfgassen en ingrediënten die in de gel zitten. Dit kan huidirritatie veroorzaken en je huid extra belasten.

Bovendien zijn zowel scheergel als scheerschuim minder zuinig, zodat je vaker moet kopen. Vergeleken met scheerzeep worden ze na verloop van tijd vrij duur.

Besluit: Welke soorten scheerzeep zijn er en welke is geschikt voor jou?

Scheerzepen verschillen vooral in hun presentatievorm. De volgende vormen komen het meest voor

 • harde zepen
 • zachte zepen

Dit biedt zowel voordelen als nadelen in het gebruik.

In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welke variant je moet kiezen.

We zullen de twee soorten voorstellen met hun respectieve voor- en nadelen. Welke scheerzeep je uiteindelijk verkiest is natuurlijk aan jou.

Wat zijn de kenmerken van een harde zeep en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Je kunt harde zeep kopen in een klein doosje of als een hele staaf. Als je het als hele reep koopt, raden we je ook aan een klein schaaltje of een potje te kopen.

Dit is de perfecte manier om je zeep te bewaren, en je kunt hem direct in de pot opschuimen. Het bespaart je ook een extra container mee te nemen op vakantie.

Je kunt dan je scheerkwast een beetje vochtig maken en met ronddraaiende bewegingen je zeep laten schuimen. Zo ontstaat een schuim dat je daarna op je gezicht kunt aanbrengen.

Je kunt ook een klein beetje zeep afschrapen en dat apart opschuimen in een kommetje of je hand.

Voordelen
 • Zuinig in gebruik
 • Handig om te bewaren
Nadelen
 • Het schuimen duurt langer

Harde scheerzepen worden meestal als hele reep verkocht. (Image source: pexels.com / Tabitha Mort)

Wat zijn de kenmerken van een zachte scheerzeep en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Zachte scheerzeep wordt al verkocht in een potje of blikje. Het is daarom de perfecte reisgezel. In tegenstelling tot harde zeep heeft het al een crème-achtige consistentie.

Wat het schuimen betreft, verschillen ze echter nauwelijks. Ook hier wordt een bevochtigde scheerkwast gebruikt om een schuim in het potje op te kloppen.

Zachte zepen hebben alleen een iets ander schuimgedrag. Schuimen gaat iets sneller. Na slechts korte tijd opkloppen ontstaat een zeer romig schuim dat zeer goed smeerbaar is.

Voordelen
 • Sneller schuimen
Nadelen
 • Moeilijker portioneren

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om scheerzepen te vergelijken en te evalueren

Het vinden van de juiste scheerzeep kan soms een beetje moeilijk zijn. De keuze lijkt eindeloos. Om je te helpen bij je zoektocht, laten we je de aspecten zien die je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele zepen.

Dit zijn de dingen waar je op moet letten als je een scheerzeep koopt

 • Ingrediënten
 • Schuimkwaliteit
 • Zorgvastgoed
 • Geur

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Ingrediënten

Heb je een gevoelige huid? Of wil je er een extra dosis zorg aan geven? Zoek dan naar additieven die hydrateren. Vochtinbrengende zepen zijn ook heel geschikt.

Je moet proberen parabenen te vermijden. Hoewel dit het product duurzamer maakt, kan het bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken.

Als je de voorkeur geeft aan een schuim met grote poriën, kun je beter gaan voor scheerzepen die kokosolie bevatten. Olijfolie, daarentegen, produceert een schuim met kleine poriën.

Pepermuntolie en eucalyptus zijn heel verfrissend en verkoelen je huid. Ze hebben ook antibacteriële eigenschappen.

Als je een gevoelige huid hebt, raden we je aan geurstoffen te vermijden en in plaats daarvan natuurlijke ingrediënten te gebruiken.

Schuimkwaliteit

Het beste voor elke natte scheerbeurt is een romig en stabiel schuim dat zich gemakkelijk en goed verspreidt. Bij sommige zepen kan dit echter nogal plakkerig en stug aanvoelen. Dit maakt het veel moeilijker aan te brengen en te verspreiden. Sommige zepen zijn ook nogal moeilijk te schuimen.

Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen schuim met fijne poriën en schuim met grote poriën. Om uit te vinden welk scheerschuim je het lekkerst vindt, moet je gewoon een paar zepen uitproberen. Zorg ervoor dat het schuim aangenaam aanvoelt op je huid en je ondersteunt tijdens het scheren.

Verzorgende eigenschappen

We raden je aan je scheerzeep af te stemmen op je huidtype. Zo wordt je huid goed verzorgd en zal het je aan niets ontbreken.

Heb je last van een droge huid? Dan moet je ervoor zorgen dat je zeep vochtinbrengende additieven bevat. Deze omvatten aloë vera, calendula en honing.

Dit stimuleert je cellen en maakt je huid ook wat gladder. Na het scheren zal het bijzonder zacht aanvoelen en er is geen gevoel van spanning.

Als je een erg gevoelige huid hebt, kun je het beste wondhelende supplementen gebruiken. Kamille en calendula zijn bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen.

Sommige mensen reageren allergisch op parabenen en minerale oliën, dus het is de moeite waard de ingrediënten eens goed te bekijken.

Geur

Als het om geur gaat, hangt alles af van je voorkeuren. De meeste scheerzepen bevatten een sandelhoutgeur. Het wordt verkregen uit oliën van de plant, maar in sommige gevallen wordt de geur ook chemisch vervaardigd.

Bij goedkope zepen vervliegt de geur betrekkelijk snel. Bij duurdere producten blijf je nog lang na het scheren een aangename geur houden.

Als je niet van de geur van sandelhout houdt, zijn er veel andere alternatieven. Pepermunt en eucalyptusgeuren, bijvoorbeeld, zijn ook erg populair en hebben een verfrissend effect.

Interessante feiten over scheerzeep

Hoe gebruik ik scheerzeep?

Eerst en vooral moet je je scheerzeep goed laten schuimen. Je kunt je bijzonder goed opschuimen met een scheerkwast van hoge kwaliteit.

Producten van dassenhaar bieden de beste kwaliteit. Tegenwoordig kun je echter ook synthetische vezels gebruiken. Deze doen op geen enkele manier onder voor dassenhaar en zijn heel zacht en mild voor je huid. Ze zijn veganistisch en veel goedkoper dan kwasten van dassenhaar. Ze zijn ook heel gemakkelijk te verzorgen.

Om de zeep aan te brengen, moet je je kwast lichtjes bevochtigen. Het beste is om het penseel onder een kraan te houden en het dan een beetje uit te schudden. Vermijd knijpen in de scheerkwast. Dit zal de fijne haartjes alleen maar beschadigen.

Zorg dat het niet te nat is, want dat maakt het schuimen alleen maar moeilijker.

Je kunt nu beginnen met schuimen door cirkelvormige bewegingen te maken. Om het schuim op te vangen, kun je de scheerzeep in een potje doen, zodat er niets verloren gaat.

Om een romig en stabiel schuim te verkrijgen, moeten de bewegingen heel snel worden uitgevoerd. Deze beweging moet echter losjes uit je pols komen.

Laat je niet ontmoedigen als het de eerste paar keer niet goed lukt. Met een beetje oefening wordt het schuimen steeds gemakkelijker.

Hoe breng ik scheerzeep aan?

Sebum of crèmeresten zitten het scheren in de weg, dus we raden je aan je gezicht eerst grondig te reinigen. Als het nodig is, kun je een milde reinigingsgel gebruiken.

Idealiter moet je je voor het scheren gedoucht hebben. Als alternatief kun je een vochtig en warm doekje op je gezicht leggen en het daar een paar minuten laten rusten.

Dit verzacht je baardharen en verwijdt ook je follikels. Zo kunnen de haartjes iets verder uitsteken en later bij het scheren iets verder naar beneden worden afgesneden.

Je kunt dan je gezicht nat maken. Je moet er wel voor zorgen dat de huid niet te nat is, anders hecht het schuim niet goed.

De meeste mensen beginnen met het aanbrengen op de wangen. Doe dit in een zachte cirkelvormige beweging. Soms moet je wat extra schuim uit de pot of van je hand oprapen.

Verdeel dan het schuim over je kin en bovenlip. Vermijd de lippen. Breng tenslotte aan op je hals. Strek je kin een beetje naar boven.

Wees heel voorzichtig met het scheren van je hals. De huid is erg gevoelig. (Image source: unsplash.com / Arthur Humeau)

Oefen bij het aanbrengen van de crème niet te veel druk uit, maar wees voorzichtig. Dit is niet alleen goed voor je huid, het beschermt ook je scheerkwast.

Hoe lang moet ik de scheerzeep laten zitten?

Hoe lang je je zeep moet laten intrekken hangt helemaal af van de fabrikant. In de meeste gevallen zit er een kleine gebruiksaanwijzing bij de zeep, die je vertelt hoe lang je het zeepschuim moet laten staan.

De meeste fabrikanten bevelen een tijd van twee minuten aan. Dit is voldoende tijd om je baardhaar zacht te maken en je huid voor te bereiden op nat scheren.

Als je je elke dag scheert, hoef je de zeep na gebruik niet opnieuw schoon te maken. Het schuimresidu zakt na een paar minuten in elkaar.

Bij je volgende scheerbeurt kun je het weer zoals gewoonlijk opschuimen. Als je echter langere pauzes neemt tussen het scheren door, is het beter om ze te verwijderen.

Beeldbron: unsplash.com / Kristina Balić

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies