Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

30Bestede uren

34Beoordeelde onderzoeken

66Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote föhn test 2023. Hier stellen we alle haardrogers voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste haardroger voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een haardroger wilt kopen.

Inhoud
De belangrijkste feiten in het kort

 • In tegenstelling tot luchtdroging kun je met föhns je haar snel en efficiënt drogen en ook verschillende kapsels stylen.
 • In principe kun je onderscheid maken tussen heel eenvoudige haardrogers, ionische haardrogers en professionele en reishaardrogers. Al deze soorten zijn er in talloze varianten en verschillende uitvoeringen.
 • Reishaardrogers zijn, zoals je aan de titel kunt zien, in de eerste plaats voor op reis, terwijl de andere soorten haardrogers voor dagelijks gebruik zijn.

Haardroger: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een haardroger koopt

Wat zijn de voordelen van een haardroger?

Het grootste voordeel van een föhn is dat hij je haar sneller droogt dan wanneer je het aan de lucht laat drogen. Aan de lucht drogen kan lang duren, vooral voor lang en dik haar.

Verder wordt een haardroger niet meer alleen gebruikt om het haar te drogen, maar ook vaak als stylingshulpmiddel. Hiermee kun je een grote verscheidenheid aan kapsels tevoorschijn toveren.

Voor wie is een haardroger geschikt?

Omdat het aan de lucht drogen van haar lang kan duren, afhankelijk van het soort haar, is een haardroger het meest geschikt als je niet veel tijd hebt of om andere redenen niet wilt wachten tot je haar aan de lucht gedroogd is.

Föhn Fell

Verder is een haardroger geschikt voor wie zijn haar niet alleen wil drogen, maar ook verschillende stijlen wil creëren. (Foto: Element5 Digital / unsplash.com)

Waar wordt een haardroger het vaakst gebruikt?

Een föhn is een van de alledaagse voorwerpen die we het vaakst gebruiken. Zowel in particuliere huishoudens als in kapsalons wordt de haardroger meestal gebruikt om het haar in de kortst mogelijke tijd te drogen of om verschillende kapsels te stylen.

Je kunt je haar in een paar minuten drogen met veel hitte en een hoge blaasstand, maar je beschadigt je haar. Met de volgende tips kun je je haar op een zachte manier drogen.

Tip Beschrijving
Let op je haarstructuur Bij het föhnen is het belangrijk aandacht te besteden aan je haarstructuur. Als je haar sterker en dikker is, kun je meer warmte gebruiken. Speel op veilig en zet de hitte op lauw zodat je je haar niet beschadigt.
Schakel een versnelling terug Een sterke luchtstroom beschadigt vooral lang, golvend haar en kan ook klitten in het haar veroorzaken, waardoor het moeilijker te kammen is.
Gebruik koude stand Wanneer de koude toets wordt ingedrukt, stroomt er koele lucht uit de haardroger. Enerzijds fixeert het het geföhnde kapsel, anderzijds sluit het de schubbenlaag van het haar en geeft het een mooie glans.
Neem je time Het is belangrijk dat je niet met de handdoek in je haar wrijft en er alleen zachtjes in knijpt. Föhn je haar pas nadat het minstens 15 minuten heeft kunnen drogen, want nat haar is vatbaarder voor beschadiging

Hoeveel kost een haardroger?

Haardrogers zijn er in alle prijsklassen – van de goedkoopste die je voor een paar euro kunt krijgen tot de professionele haardroger, die meestal iets meer kost. Als je veel waarde hecht aan kwaliteit en zacht drogen van je haar, zijn zelfs de wat hogere prijzen goed te rechtvaardigen.

Een gewone haardroger is al verkrijgbaar vanaf ongeveer 15 euro. Het zijn toestellen met eenvoudige functies, maar dat betekent niet dat er alleen maar constant slechte resultaten mee bereikt kunnen worden. Haardrogers in deze prijsklasse hebben echter meestal een kortere levensduur dan duurdere apparaten en zijn niet altijd al voorzien van een bijbehorende diffuser.

Voor op reis of eenvoudig gebruik zijn deze apparaten een goedkope manier om je haar te drogen.De prijs van een haardroger met ionische technologie begint bij ongeveer 20 euro en loopt op tot 50 euro. Als je je haar tegen hittebeschadiging wilt beschermen en vervelende statische elektriciteit wilt vermijden, moet je bereid zijn het geld te investeren.

Professionele haardrogers beginnen rond de 50 euro en kunnen tot in het driecijferige bereik gaan. Als je niet alleen je haar wilt drogen, maar ook verschillende stijlen met het apparaat wilt creëren, moet je een bedrag in deze prijsklasse verwachten.

Type Prijs
Haardroger met/zonder diffuser vanaf ca. 15 euro
Ionische haardroger vanaf ca. 20 – 50 euro
Professionele haardroger vanaf ca. 50 euro
Reishaardroger vanaf ca. 10 euro

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een haardroger?

Omdat een haardroger voor veel mensen een alledaags gebruiksvoorwerp is, moet je bij de aanschaf ervan op bepaalde dingen letten. Als je alleen geïnteresseerd bent in het drogen van je haar, kan een eenvoudig en goedkoop toestel in veel gevallen voldoende zijn.

Als je je haar zachtjes wilt drogen en perfect wilt stylen, moet je bij de aanschaf van een haardroger op de volgende dingen letten

 • Voorzien van verschillende temperatuurstanden en blaasinstellingen
 • voldoende wattage
 • geïntegreerde koeltrap
 • eventueel uitgerust met ionische technologie
 • Bescherming tegen oververhitting

In welke uitvoeringen zijn föhns verkrijgbaar?

Voor veel klanten zijn niet alleen de kwaliteit en de kenmerken van een haardroger belangrijk, maar ook de vormgeving. Veel fabrikanten leggen daarom de nadruk op een bijzondere en vernieuwende vormgeving in een grote verscheidenheid van kleuren, vormen en maten.

Dit betekent dat je een haardroger kunt kopen die bij je badkamerinrichting past, bijvoorbeeld, of als blikvanger in felle kleuren als roze of rood.

Welke alternatieven zijn er voor gewone haardrogers?

Het eenvoudigste alternatief is waarschijnlijk om je haar aan de lucht te laten drogen. Als je hier echter niet genoeg tijd voor hebt, kan een zogenaamde hete lucht borstel een goed alternatief zijn voor de gebruikelijke haardroger. In zekere zin combineert hij de functies van een borstel, een krultang en een stijltang en wordt dus beschouwd als een echte alleskunner.

Droogmutsen kunnen ook dienen als een andere mogelijkheid om het haar te drogen. Ze nemen echter vaak meer plaats in dan een gewone haardroger, dus zijn ze niet voor iedereen geschikt.

Besluit: Welke soorten haardrogers zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vier verschillende soorten haardrogers

 • Haardroger met of zonder diffuser
 • Haardroger met ionische technologie
 • Professionele haardroger
 • Reisföhn

Elk van deze soorten heeft bepaalde kenmerken, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben.

Afhankelijk van wat je het belangrijkst vindt bij het drogen van je haar, is een ander type haardroger ideaal voor jou. In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welk type haardroger het beste bij je past en aan je behoeften voldoet.

Daartoe laten we je kennismaken met de hierboven genoemde soorten haardrogers en tonen je de voor- en nadelen van elk.

Hoe werkt een haardroger met of zonder diffuser en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

In principe werkt elke föhn op dezelfde manier. Een blazer, die bestaat uit een motor en een ventilator, leidt lucht over stroomvoerende verwarmingsdraden en blaast de resulterende warme lucht door het vochtige haar. Het haar wordt echter blootgesteld aan intense hitte, die schade kan veroorzaken.

Het bijzondere van een haardroger met een diffuser hulpstuk of luchtdouche is dat hij je haar beschermt tegen intense hitte omdat het door indirecte lucht gedroogd wordt. Dit beschermt je haar tegen beschadiging.

Voordelen
 • zacht drogen door indirecte föhnlucht
 • bescherming tegen haarbeschadiging
 • volume, golven en krullen
Nadelen
 • toepassing
 • statische lading

Een föhn met een diffuseropzetstuk, dat vaak bij veel föhns wordt geleverd, zorgt voor bijzonder zacht drogen van je haar en beschermt het tegen beschadiging door hitte.

Je kunt het ook gebruiken om volume te creëren en, als je golven of krullen hebt, om ze nog mooier vorm te geven.

Als je nog nooit een volumizer gebruikt hebt om je haar te drogen, is het misschien in het begin niet gemakkelijk te gebruiken. Met een beetje oefening zul je echter al gauw een perfect resultaat kunnen bereiken.

Afhankelijk van het model kan je haar ook statisch geladen worden.

Hoe werkt een haardroger met ionische technologie en wat zijn de voordelen en nadelen?

De ionische haardroger zuigt ook lucht aan zoals een gewone haardroger en zet die om in hete föhnlucht.

Het bijzondere is dat de atomen van de aangezogen lucht negatief geladen zijn en dat de geïoniseerde föhnlucht in het haar geblazen wordt.

Voordelen
 • geen statische oplading
 • zacht drogen
 • glans en gladheid
Nadelen
 • prijs

Het haar wordt niet elektrostatisch opgeladen door het ionisatieproces, dat anders vaak veroorzaakt wordt door borstelen en kammen.

Het haar wordt ook voorzichtiger gedroogd dan met een gewone haardroger, omdat de negatief geladen haardrogerlucht de waterdruppels in het haar in kleinere moleculen verdeelt, waardoor het haar sneller droogt. Dit betekent dan weer dat je haar maar korte tijd aan hitte wordt blootgesteld.

Haardrogers die met een ionische functie werken bieden het bijzondere voordeel van niet-statisch haar. Dit betekent dat je haar er niet pluizig uitziet, maar glad en glanzend is.

Als je een goede haardroger met ionische functie wilt kopen, moet je meestal iets meer geld investeren dan voor een gewone haardroger zonder ionische functie.

Wat is er bijzonder aan een professionele haardroger en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Als je veel belang hecht aan goede kwaliteit en zacht drogen bij het drogen van je haar, is een professionele haardroger een heel goed alternatief, niet alleen voor kappers, maar ook voor jou als particuliere klant.

Voordelen
 • Kwaliteit
 • veelzijdige functies
 • langere levensduur
 • zacht drogen
Nadelen
 • Prijs

In tegenstelling tot een gewone haardroger kenmerkt een professionele haardroger zich vooral door zijn veelzijdige functies en betere kwaliteit. De meeste professionele toestellen zijn uitgerust met verschillende warmtestanden, ultramoderne ionische technologie en verschillende opzetstukken voor verschillende stylingmogelijkheden. Ze bieden ook speciale functies zoals een koude stand.

Professionele haardrogers hebben een hogere luchtstroomsnelheid, waardoor het droogproces korter wordt. Dergelijke toestellen worden ook gekenmerkt door een bijzonder hoogwaardige en duurzame motor en een zeer robuuste behuizing.

Door de hogere luchtstroom en de meestal beschikbare ionische functie is je haar sneller droog, wat je tijd bespaart. Als je niet te veel tijd wilt besteden aan het drogen van je haar, is dit alternatief ideaal voor je.

Een nadeel is de prijs, die voor een professionele haardroger meestal hoger is dan voor een gewone haardroger. Maar als je veel belang hecht aan de hierboven genoemde aspecten, moet de investering je op de lange duur de moeite waard zijn.

Wat zijn de kenmerken van een reishaardroger en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een reishaardroger werkt net als elke andere haardroger.

Het bijzondere van zo’n apparaat is dat het door zijn afmetingen en gewicht bijzonder geschikt is voor op reis.

Voordelen
 • klein, handig, ruimtebesparend
 • licht van gewicht
 • vaak opvouwbaar
 • goedkoop
Nadelen
 • minder goede prestaties
 • niet ideaal voor elk haartype

Als je op reis niet zonder haardroger wilt, maar ook geen onbeperkte ruimte in je koffer hebt, is een reisföhn perfect voor jou. De meeste haardrogers zijn heel klein en ruimtebesparend en kunnen vaak worden opgevouwen. Dit betekent dat je je haardroger gemakkelijk in je bagage kunt opbergen.

Een ander positief aspect is dat je voor slechts een paar euro een reishaardroger kunt kopen. Dus als je niet zeker weet of een haardroger ter plaatse verkrijgbaar is en je beslist niet zonder wilt, is een reishaardroger een goede manier om dit probleem te vermijden.

Een nadeel is echter dat reisföhns door hun formaat vaak minder vermogen hebben dan gewone föhns. Zo kan, afhankelijk van het model, het drogen van lang en dik haar langer duren dan gewoonlijk. Hierdoor wordt het haar ook langer aan hitte blootgesteld, wat tot haarbeschadiging kan leiden.

Travel haardrogers zijn, zoals je aan de titel kunt zien, in de eerste plaats bedoeld voor op reis. In de regel kunnen ze je dus niet hetzelfde prestatieniveau bieden als een gewone haardroger.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om föhns te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om verschillende föhn modellen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald model geschikt voor je is of niet.

Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Type haardroger
 • Grootte en gewicht
 • Vakmanschap
 • Vermogen
 • Motor
 • Volume
 • Ventilator- en temperatuurinstellingen
 • Koelniveau
 • Bescherming tegen oververhitting
 • Ionen technologie
 • Lengte van de kabel
 • Schoonmaken
 • Ontwerp
 • Bijlagen

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Haardroger type

We zijn hierboven al uitvoerig ingegaan op de verschillende soorten haardrogers, nl. gewone haardrogers, ionische haardrogers, professionele haardrogers en reishaardrogers. Afhankelijk van de dingen waar je waarde aan hecht, is een ander type haardroger geschikt voor je.

Eerst moet je je afvragen waarvoor je een haardroger wilt gebruiken en dan beslissen welk type haardroger het beste voor je is.

Grootte en gewicht

De meeste haardrogers zijn tamelijk gelijk in grootte. In de regel meten de verschillende modellen ongeveer 25 x 28 x 10 cm. Het gewicht is ook belangrijk bij de keuze van wat je gaat kopen. Een haardroger weegt tussen 500 en 1.000 gram, hoewel de verschillende modellen onderling sterk verschillen.

Een uitzondering vormt de reishaardroger, die gekenmerkt wordt door zijn kleine afmetingen en geringe gewicht. Dit maakt ze perfect als reisbagage.

Bij de keuze van je haardroger moet je duidelijk weten waarvoor je hem wilt gebruiken. Als je je haar niet alleen wilt drogen, maar ook stylen, kun je beter een lichter toestel kiezen.

Hetzelfde geldt als je bijzonder lang en dik haar hebt, want ook hier kan het drogen enkele minuten duren.

In de regel weegt een goede föhn tussen 500 en 700 gram. Je moet oppassen met toestellen die minder wegen dan dit, want dat zijn vaak modellen die met een inferieure motor zijn uitgerust.

Vakmanschap

Ook de afwerking van het toestel speelt een belangrijke rol. De behuizing moet robuust en stevig zijn, zodat ze een toevallige val zonder schade kan doorstaan.

Goede haardrogers zijn daarom gemaakt van een bestendig hard plastic en zijn zo bestand tegen dagelijkse belasting.

Vermogen

Vermogen is voor veel klanten een belangrijk koopcriterium. Het bepaalt de snelheid waarmee de lucht uit het toestel stroomt en dus hoe lang het proces duurt.

Een goede haardroger heeft meestal een vermogen van ongeveer 2000 watt. Dit maakt luchtsnelheden tot 100 km/u mogelijk, wat een snelle droging van het haar tot gevolg heeft.

Föhn Frau

Het vermogen bepaalt hoe sterk de föhn de lucht uitblaast. Als je dik haar hebt en het toch snel wilt drogen, kun je het beste een haardroger met hoog vermogen gebruiken. (Foto: föhnvrouw / unsplash.com)

Maar niet elk haartype heeft een apparaat met het hoogst mogelijke vermogen nodig. Als je fijn, kort haar hebt, kan een föhn met een lager wattage ook volstaan. Als je daarentegen lang of heel dik haar hebt, kan een krachtige haardroger voor jou de moeite waard zijn, want hij verkort de droogtijd aanzienlijk.

Motor

Een haardroger is uitgerust met een gelijkstroom (DC) motor of een wisselstroom (AC) motor. Een kenmerk van een gelijkstroommotor is dat het vermogen slechts beperkt is tot een zeer korte tijd van ongeveer 10 tot 15 minuten, wat voor de meeste klanten niet bevredigend is.

Een professionele haardroger is uitgerust met een krachtige wisselstroommotor. Deze heeft een hoger luchtdebiet per uur, waardoor sneller drogen mogelijk is. Kenmerkend is ook de lange levensduur, die ongeveer vijf tot zes keer langer is dan die van een gelijkstroommotor. Niettemin zijn de meeste haardrogers meestal uitgerust met een conventionele gelijkstroommotor.

Volume

Ook het volume kan voor jou een belangrijk aankoopcriterium zijn, vooral omdat het toestel als dagelijks gebruiksvoorwerp altijd dicht bij je oren is. Goedkope haardrogers of haardrogers met een hoog wattage zijn vaak erg luidruchtig.

Als je een haardroger koopt, kijk dan naar de specificaties van de fabrikant voor het volume, of laat het apparaat je zelfs demonstreren in een speciaalzaak. Apparaten die bij de hoogste blaasstand een volume van 80 decibel niet overschrijden zijn aan te bevelen.

Föhn- en temperatuurinstellingen

Het is bekend dat föhnen bij een te hoge temperatuur schadelijk is en kan leiden tot een beschadigde en gespannen haarstructuur. Daarom zijn de meeste haardrogers uitgerust met verschillende ventilator- en temperatuurstanden.

De intensiteit van de luchtstroom wordt geregeld door de verschillende blaasstanden, en de warmte van de föhnlucht wordt geregeld door de verschillende warmtestanden. Idealiter kun je de verschillende instellingen onafhankelijk van elkaar instellen, zodat je de temperatuur en de luchtsnelheid afzonderlijk kunt instellen.

Een goede haardroger moet minstens twee blaasstanden en twee warmtestanden hebben. Hoe meer standen een haardroger heeft, hoe hoger de prijs meestal is.

Koude stand

Behalve verschillende blaas- en temperatuurstanden moet een haardroger ook een koude stand hebben. Dit wordt geactiveerd door een knop en de uitstromende lucht wordt in deze stand niet meer verwarmd door de verwarmingsdraden.

Föhn Mädchen

Een geïntegreerde koelfase is bijzonder handig om het kapsel in te stellen en afzonderlijke zones af te koelen die te lang of te heet geföhnd werden. (Foto: Christopher Campbell / unsplash.com)

Een koude stand op föhns is ook belangrijk. Zo kun je je haar tussen het gebruik door wat laten afkoelen als je overdrijft met de hitte. Het is ook zachter voor je haar.

Oververhittingsbeveiliging

Haardrogers kunnen erg heet worden. De temperatuur die een haardroger kan bereiken hangt vooral af van zijn capaciteit. Sommige toestellen kunnen bijvoorbeeld temperaturen van meer dan 110 graden produceren. Föhnen bij te hoge temperaturen is echter zeer schadelijk voor de haarstructuur, en daarom moet drogen bij meer dan 70 graden vermeden worden.

Om te voorkomen dat ze überhaupt zulke hoge temperaturen bereiken, zijn haardrogers vaak uitgerust met een oververhittingsbeveiliging. Dit betekent dat het toestel automatisch uitschakelt als het oververhit raakt.

Maar hoogwaardige modellen hebben meestal goede ventilatiefilters, zodat bij normaal gebruik oververhitting meestal helemaal niet optreedt.

Ionen-technologie

Het bijzondere van de ionentechnologie is hierboven al besproken. In principe is het haar positief geladen, wat vaak versterkt wordt door het föhnen of door het haar te kammen of te borstelen. Hierdoor ontstaat een statische lading in het haar.

Met de ionische technologie zijn de atomen van de aangezogen lucht negatief geladen en wordt de geïoniseerde föhnlucht in het haar geblazen. De negatief geladen deeltjes verbinden zich met de positieve ionen op het haaroppervlak, waardoor de haarstructuur gladder wordt en elektrostatische oplading wordt tegengegaan.

Een ander voordeel is dat het haar op deze manier ook voorzichtiger gedroogd wordt, omdat de negatief geladen föhnlucht de waterdruppels in het haar in kleinere moleculen verdeelt, waardoor het haar sneller droogt. Dit betekent weer dat het ook maar korte tijd aan de hitte wordt blootgesteld.

Veel haardrogers hebben nu deze speciale functie. Bij sommige modellen kun je zelfs zelf beslissen of je de ionische functie aan of uit wilt zetten. Dit is echter niet bij elk model mogelijk.

Lengte van het snoer

Afhankelijk van waar je de haardroger wilt gebruiken, kan ook de lengte van het snoer een belangrijk aankoopcriterium zijn.

Gewone haardrogers hebben een snoerlengte van ongeveer 1,50 tot 1,80 meter. In principe is het zo dat hoe langer de kabel is, hoe handiger hij in het gebruik is. Maar voor normaal huishoudelijk gebruik zou de hierboven genoemde lengte volkomen voldoende moeten zijn.

Als je besluit een reishaardroger te kopen, moet je ook op zoek gaan naar een schakelbare stroomvoorziening met instellingen van 110, 220 of 240 volt, zodat je het apparaat overal in het buitenland kunt gebruiken. Als alternatief kun je een adapter kopen.

Schoonmaken

Haardrogers kunnen gemakkelijk verstopt raken en snel oververhit raken als los haar of stof in de kleine gaatjes van het ventilatiefilter terechtkomt en de luchtstroom blokkeert.

Als je een haardroger koopt, let er dan altijd op dat hij een uitneembaar luchtfilter heeft, zodat je hem goed kunt schoonmaken en goed kunt blijven gebruiken. Regelmatig schoonmaken is belangrijk om je haardroger efficiënt te houden en langer te laten werken.

Design

Ook de vormgeving van de haardroger kan belangrijk voor je zijn bij je aankoopbeslissing.

Wat de vorm van het apparaat betreft, is de zogenaamde “pistoolvorm” kenmerkend voor de meeste haardrogers. Verder wordt voor het ontwerp vaak de kleur zwart gebruikt.

Haardrogers zijn nu echter ook in veel andere kleuren verkrijgbaar, zoals roze, rood of blauw, bijvoorbeeld, zodat je zelf kunt kiezen welke kleur het beste bij je past.

Hulpstukken

Een föhnmondstuk of stylingmondstuk concentreert de uitgestoten föhnlucht in één punt en maakt zo gericht drogen mogelijk. Zonder zo’n mondstuk is de luchtstroom tamelijk breed en vooral geschikt voor het grof voordrogen van het haar.

Een diffuser of luchtdouche is een groot, rond opzetstuk met verschillende kleine staafvormige spuitmondjes. Een indirecte luchtstroom zorgt voor bijzonder zacht drogen en je kunt dit opzetstuk ook gebruiken om volume te creëren en golven of krullen nog mooier vorm te geven

De meeste haardrogers worden geleverd met een styling opzetstuk, terwijl een diffuser opzetstuk vaak alleen in de duurdere modellen zit. De fabrikant van de haardroger biedt echter meestal een bijpassend volume hulpstuk voor elk apparaat, zodat je er gewoon een apart kunt kopen als je het nodig hebt.

Wetenswaardigheden over haardrogers

Hoe werkt een diffuser opzetstuk precies?

Met een diffuser opzetstuk wordt het haar indirect met de föhnlucht gedroogd door het opzetstuk met de spuitmondjes door het haar te laten gaan. De spuitmondjes werken als vingers die door het haar gaan.

De precieze toepassing werkt meestal door eerst de volume-aanzet naar de uiteinden van het haar te brengen, alsof je je haar op een plaat legt.

Beweeg dan het opzetstuk en een paar lokken haar naar de hoofdhuid, waarbij je het hoofd iets opzij of naar beneden kantelt. Als de diffuser de hoofdhuid raakt, houd je deze positie even vast. Pas echter op dat je dit niet te lang doet, want de hitte belast je hoofdhuid te veel.

Een diffusor hulpstuk is er in verschillende maten en vormen. Wat alle luchtdouches echter gemeen hebben, is dat ze verondersteld worden volume, golven en, in het beste geval, zelfs krullen aan het haar te geven.

Welke vernieuwingen zijn er op het gebied van “haardrogers”?

Hoewel de ionische technologie al een paar jaar op de markt is, is ze in zekere zin nog steeds een nieuwigheid in de wereld van de haardrogers.

Vergelijkbaar hiermee is de zogenaamde toermalijntechnologie, die in principe gelijkgesteld kan worden met de ionische functie. Toermalijn is een kostbare steen die in een haardroger negatieve ionen afgeeft en zo ook statische oplading van het haar voorkomt en voor een zachter drogen zorgt.

Een andere innovatie zijn haardrogers die voorzien zijn van zowel ionische technologie als keramische elementen. Dit wordt verondersteld het haar volume, glans en betere handelbaarheid te geven.

Zijn er ook haardrogers die op batterijen werken?

Ja, er zijn ook haardrogers op batterijen, hoewel ze eerder zeldzaam zijn.

Op batterijen werkende haardrogers bieden het grote voordeel dat ze veel bewegingsvrijheid bieden omdat ze onafhankelijk zijn van een stroombron. Daarom zijn ze ook goed om te kamperen, bijvoorbeeld.

De meeste haardrogers op batterijen kunnen zowel met de batterij als met de afneembare netspanningsadapter werken. Om de batterij op te laden moet de haardroger met netspanningsadapter in het stopcontact gestoken worden. De oplaadtijd varieert van model tot model. Om het toestel zonder beperkingen te kunnen gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de batterij altijd opgeladen is.

Zijn er haardrogers zonder ventilator?

Elke gewone haardroger heeft een blazer die lucht aanzuigt, die omzet in warme lucht en die door vochtig haar blaast.

Er zijn echter ook apparaten die het haar kunnen drogen zonder ventilator. Dit zijn speciale haarborstels die het vocht uit het haar zuigen met behulp van nopjes van microvezelstof tussen de borstelharen.

Deze borstel droogt het haar echter niet zo goed als een gewone föhn.

Hoe lang gebruiken mensen al haardrogers?

Al in 1890 werd de voorloper van een haardroger gebruikt door de Fransman Alexander Godefroy in zijn kapsalon.

Tenslotte produceerde de Duitse firma AEG rond 1900 de eerste elektrische haardroger. In 1908 bracht de firma Sanitas de eerste haardroger uit onder de modelnaam “Foen”, die ook vandaag synoniem is met dit toestel.

In de jaren 1950 waren de eerste haardrogers van kunststof en ze verbeterden in de volgende decennia in omvang en gewicht. De ingenieur Jean Mantelet introduceerde uiteindelijk de pistoolvorm die typisch is voor de haardroger.

Beeldbron: Pexels.com / Gratisography

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies