Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

29Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

66Verzamelde opmerkingen

Elektrische tandenborstels zijn bijzonder grondig in het verwijderen van tandplak en vuil. Vergeleken met handtandenborstels zijn ze ook veel beter in staat om in de ruimten tussen de tanden te komen. Dit helpt tandbederf te voorkomen. Ze verzorgen ook zorgvuldig gevoelige tanden zonder dat zwaar schrobben nodig is. Omdat je je tandenborstel al het poetswerk kunt laten doen.

Of ze nu voor volwassenen of kinderen zijn, elektrische roterende of sonische tandenborstels zijn geschikt voor iedereen die op lange termijn gezonde tanden wil hebben. Met onze gids voor elektrische tandenborstels willen we je helpen de juiste elektrische tandenborstel voor jou te vinden. Of je een elektrische roterende of sonische tandenborstel kiest, hangt af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Daarom hebben we de voordelen en nadelen van beide modellen op een rijtje gezet, zodat je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk is.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met een elektrische tandenborstel kun je aanzienlijk meer tandplak, aanslag en verkleuringen verwijderen dan met een handtandenborstel. Dit helpt je om tandbederf te voorkomen en een betere mondhygiëne te bereiken.
 • In principe wordt onderscheid gemaakt tussen elektrische roterende en sonische tandenborstels, waarbij de laatste bijzonder geschikt zijn voor mensen met zeer gevoelige tanden.
 • Afhankelijk van de mogelijkheden en extra functies kunnen de prijzen van tandenborstels sterk variëren. Maar zelfs de goedkopere modellen leveren goede tot zeer goede resultaten. Er is dus voor elk budget wat wils.

Elektrische tandenborstels: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria

voor elektrische tandenborstels Om je te helpen je weg te vinden in het ruime aanbod elektrische tandenborstels, hebben we hieronder een paar criteria opgesomd waarmee je rekening kunt houden voor je een aankoopbeslissing neemt. Zo ben je er zeker van dat je het juiste tandverzorgingsproduct voor je vindt. Je kunt de volgende 6 punten gebruiken om elektrische tandenborstels met elkaar te vergelijken en zo de juiste prijs-prestatie verhouding voor je te vinden:

In de volgende alinea’s leggen we uit wat bij deze criteria belangrijk is en waar je op moet letten.

Schoonmaakprestaties

Bij het tandenpoetsen is het bijzonder belangrijk dat de mondholte zo schoon mogelijk is. Niet alleen oppervlakkige tandplak en verkleuringen moeten verwijderd worden, maar ook de interdentale ruimten en moeilijk bereikbare plaatsen hebben speciale zorg nodig.

Elektrische tandenborstels kunnen juist op deze gebieden goede poetsprestaties leveren. Met hun roterende of vibrerende borstelkoppen kunnen ze op plaatsen komen die gewone handtandenborstels vaak niet kunnen bereiken. Er zijn nauwelijks verschillen tussen de elektrische tandenborstels; ze bereiken allemaal goede tot zeer goede poetsresultaten. Boven een bepaalde prijscategorie is er nauwelijks verschil tussen de verschillende modellen.

Zelfs goedkope versies van het populaire tandenpoetshulpmiddel kunnen tegen een stootje wat hun poetsprestaties betreft.

Dus als je niet zo veel wilt investeren, hoef je je nog steeds geen zorgen te maken over minder schone tanden. Het gaat erom dat je de elektrische tandenborstel op de juiste manier gebruikt om alle vuil te verwijderen.

Drukregeling

Sommige elektrische tandenborstels bieden de extra functie van een drukregeling. Dit komt omdat het vaak gebeurt dat we met de borstels te hard op de tanden of het tandvlees drukken. Dit kan leiden tot bloedend tandvlees of andere schade.

Te veel druk kan schadelijk zijn. Gebruik de drukregelaar om jezelf tegen verwondingen te beschermen.

De poetsdrukregeling is bedoeld om zachter poetsen mogelijk te maken. Als je te veel druk uitoefent, waarschuwt de elektrische tandenborstel je met een pieptoon, een flits of vertraagt hij. Zo kun je je poetstechniek aanpassen en bescherm je je tanden en tandvlees tegen te veel stress.

Deze functie kan heel nuttig zijn, vooral voor kinderen. Maar ook volwassenen met gevoelige tanden kunnen er baat bij hebben. Als je een tandenborstel zonder drukregeling kiest, controleer dan regelmatig de opzetborstels. Als de borstelharen na een paar keer gebruiken al in alle richtingen overeind staan, druk je te hard.

Levensduur van de batterij

Als de batterij al na een paar keer gebruiken leeg is, is dat niet alleen vervelend, maar ook de prijs niet waard. Daarom kan het heel nuttig zijn om bij de aanschaf van een elektrische tandenborstel op de levensduur van de batterij te letten. Bijna elke e-tandenborstel biedt een iets andere levensduur van de batterij.

De meeste variëren echter van 45 minuten tot 2 uur. Dus met twee poetsbeurten van 2 minuten per dag kan het tandenpoetshulpmiddel minstens een week gebruikt worden zonder te hoeven worden opgeladen. Zo kun je op vakantie gaan zonder oplaadstation voor je elektrische tandenborstel.

En als je meer batterij-duur nodig hebt, zijn er ook tandenborstels die op batterijen werken. Deze zijn ongeveer 6 uur gebruiksklaar als ze voorzien zijn van twee gewone batterijen. Dit is handig omdat je ze flexibeler kunt gebruiken, maar het levert ook veel meer afval op.

Reinigingsprogramma’s

Om de tanden en het tandvlees optimaal te verzorgen, bieden elektrische tandenborstels vaak verschillende reinigingsprogramma’s. Deze zijn bijzonder geschikt voor gevoelige of sterk vervuilde tanden, bijvoorbeeld. Afhankelijk van de tandenborstel, fabrikant en prijs, zijn er één tot vijf poetsstanden. Deze extra programma’s zijn er bijvoorbeeld voor het masseren van het tandvlees, voor bijzonder zachte reiniging van de tanden of voor dieptereiniging en polijsten van de tanden.

Goedkopere versies van het schoonmaakgereedschap hebben meestal maar één programma. Dit is echter gemakkelijk voldoende om de tanden grondig te reinigen.

Als je beslist wat je gaat kopen, moet je bedenken wat nuttig en noodzakelijk voor je is. Hoe meer je investeert, hoe meer snufjes je elektrische tandenborstel heeft.

Integratie van een timer

Een timer is nu in bijna elke elektrische tandenborstel geïntegreerd. Het toont je de optimale poetstijd en laat je weten wanneer die op is. De meeste apparaten bevelen een poetstijd van 2 tot 3 minuten aan. Er zijn ook elektrische tandenborstels die om de 30 seconden de poetstijd aangeven.

Dit vertelt je hoe lang je elk kwadrant van je kaak geborsteld hebt. Dan kun je naar het volgende kwadrant gaan. Een timer is dus beslist aan te bevelen, want hij regelt je tandenpoetstijd en stelt je in staat grondig te poetsen. De ingebouwde timer kan ook heel nuttig zijn voor kinderen, want die zijn vaak niet goed in het schatten van de tijd.

Uitrusting

Bij de basisuitrusting van je nieuwe tandenborstel hoort altijd minstens een oplaadstation met snoer en een gebruiksaanwijzing. Sommige elektrische tandenborstels worden ook geleverd met vervangende borstels, beschermkapjes of een reisetui. Andere functies kunnen ook nuttig voor je zijn. Zo verschillen tandenborstels vaak in gewicht en in het aantal oscillaties of omwentelingen.

Meer rotaties of oscillaties betekent niet noodzakelijk een betere reiniging.

Lichtere tandenborstels zijn gemakkelijker te hanteren en ook meer geschikt voor kinderen.

En omdat je met een gewone handtandenborstel maar ongeveer 300 bewegingen per minuut kunt maken, hebben elektrische tandenborstels een grote voorsprong. Roterende exemplaren werken bijvoorbeeld met 8800 omwentelingen en sonische tandenborstels met tot 62.000 trillingen. Sommige elektrische tandenborstels kunnen zelfs aan een app gekoppeld worden. Je kunt het gebruiken om je poetsgedrag te documenteren en te optimaliseren. Deze functie is vooral leuk voor technologieliefhebbers en kinderen.

Besluit: Welke soorten elektrische tandenborstels zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een elektrische tandenborstel wilt kopen, kun je kiezen uit de volgende twee soorten.

Type Voordelen Nadelen
Elektrische roterende tandenborstel Goede poetsprestaties, vereist geen extra bewegingen bij het poetsen, meestal goedkoper dan sonische tandenborstels Moet iets harder ingedrukt worden, kan soms lawaaierig zijn, tandenpoetstechniek moet aangeleerd worden
Elektrische sonische tandenborstel Goede poetsprestaties, nauwelijks druk op de tanden nodig, goed voor gevoelige tanden, zeer stil, sommige kunnen zelfs gecombineerd worden met een app Vereist extra zijwaartse bewegingen bij het poetsen, aanschafkosten meestal hoger dan voor roterende tandenborstels

Om meer te weten te komen over de verschillende soorten elektrische tandenborstels, kun je in de volgende alinea’s meer gedetailleerde informatie vinden. We laten je zien waar je op moet letten om het juiste tandenpoetshulpmiddel voor je te vinden.

Elektrische tandenborstel

Elektrische tandenborstel

In tegenstelling tot een gewone handtandenborstel, scoort de elektrische tandenborstel aanzienlijk. Het verwijdert meer tandplak en reinigt grondiger en voorzichtiger. Het is ook geschikt voor praktisch iedereen, jong en oud. Als we met de hand borstelen, kunnen we vaak niet op moeilijke plaatsen komen.

Elektrisch poetsen, daarentegen, maakt het mogelijk deze gebieden veel beter te bereiken en reinigt ook de interdentale ruimten intensiever. Zo bereik je een aanzienlijk betere mondhygiëne en een mooiere glimlach.

Voordelen
 • Reinigt grondig
 • Vereist geen poetsbewegingen
 • Goedkoop
Nadelen
 • Tandenpoetstechniek moet geleerd worden
 • Kan lawaaierig zijn
 • Moet iets harder ingedrukt worden

De meeste elektrische tandenborstels hebben een ronde borstelkop. Deze is vrij klein en bereikt daardoor de achterste kiezen beter dan grotere borstels.

Niettemin moet de poetstechniek geleerd worden. Met een elektrische tandenborstel hoef je niet de normale schrobbewegingen te maken die we kennen van handmatig poetsen. Als je tandvlees in goede conditie is en je de vereiste poetstechniek kunt toepassen, is een elektrische tandenborstel precies goed voor je. Als je niet zeker bent over de conditie van je gebit, kun je je tandarts om raad vragen.

Tenslotte zijn elektrische tandenborstels vaak veel goedkoper in aanschaf dan sonische tandenborstels. Dus als je waarde hecht aan goede schoonmaakprestaties en zonder extra snufjes kunt, zit je met een goedkoper model zeker aan de veilige kant.

Elektrische sonische tandenborstel

Elektrische sonische tandenborstel

De elektrische sonische tandenborstel wordt gekenmerkt door een speciale poetstechniek. Terwijl gewone elektrische tandenborstels ronddraaien, poetst de sonische tandenborstel met zijdelingse borstelvibraties. Dit maakt een zeer grondige en zachte reiniging van de mondholte mogelijk. Zonder stevig te drukken kun je met de sonische tandenborstel veel betere resultaten bereiken dan met een manuele tandenborstel. In feite kun je bij het tandenpoetsen het beste stoppen met al je gebruikelijke schrobbewegingen.

Dit komt omdat alleen de bewegende borstelharen de tanden grondig reinigen.

Nadelen
Voordelen
 • Zachte reiniging
 • Grondige reiniging van de interdentale ruimten
 • Nauwelijks druk nodig
 • Borstelkoppen zijn soms erg groot
 • Weinig reinigende werking bij zeer zware plakafzettingen
 • Duur

De sonische technologie is gebaseerd op een hoge frequentie van ongeveer 30.000 trillingen per minuut. Deze zetten de borstelharen in snelle zijwaartse trillingen die je tandoppervlakken en -kanten grondig en vooral zacht reinigen Interdentale ruimten worden door de elektrische sonische tandenborstel heel voorzichtig gereinigd. Omdat de resulterende bewegingen de stroomsnelheid van het tandpasta-salivamengsel verhogen.

Dit wordt dan door de interdentale ruimten gespoeld en reinigt zelfs nissen waar we anders niet bij zouden kunnen komen. Met de langwerpige borstelkop, die meer lijkt op een handtandenborstel, bereik je een hoog poetsrendement. De sonische tandenborstel is bijzonder geschikt voor mensen met gevoelige tanden of blootliggende tandhalzen. Ze zijn echter vaak duurder dan gewone elektrische tandenborstels.

Gids: Veel gestelde vragen over elektrische tandenborstels uitvoerig beantwoord

In de volgende paragrafen beantwoorden we de belangrijkste vragen over elektrische tandenborstels. We geven je ook enkele nuttige tips over hoe te kiezen, hoe te gebruiken en nog wat andere punten. Na het lezen van deze gids zou je alles moeten weten wat je moet weten over elektrische tandenborstels.

Voor wie is een elektrische tandenborstel bedoeld?

Een elektrische tandenborstel, of hij nu roterend of sonisch is, is geschikt voor iedereen. De voordelen ervan overtuigen steeds meer mensen, en daarom is het een populair poetsgereedschap geworden. Omdat tandenpoetsen een dagelijkse routine is, kan het zijn dat de poetsprestaties na verloop van tijd afnemen.

Vooral met de handtandenborstel kunnen we vaak niet op moeilijke plaatsen komen, wat natuurlijk leidt tot een verslechtering van de mondhygiëne. Met elektrisch poetsen kunnen we echter onze mondhygiëne verbeteren. Voor mensen die erg gevoelige tanden of blootliggende tandhalzen hebben, kan poetsen erg ongemakkelijk zijn.

In dit geval is een sonische tandenborstel bijzonder geschikt, omdat hij bijzonder zacht reinigt en zonder veel druk gebruikt kan worden. Het is daarom ook een goed alternatief voor mensen met een zwakkere motoriek. Het is ook vrij licht en vereist geen sterke schrobbewegingen. Ook mensen met een vaste beugel kunnen zonder aarzelen een elektrische tandenborstel gebruiken.

Met vaste beugels is schoonmaken meer een soort obstakel schoonmaken. Voedselresten hopen zich op tussen de beugels en zijn moeilijk te verwijderen. Een elektrische tandenborstel kan helpen. Hij reinigt veel beter dan handtandenborstels. (Image source: Andrea Piacquadio / pexels)

Als je gezond tandvlees hebt en geen problemen met te veel druk bij het poetsen, kun je net zo goed kiezen voor een roterende elektrische tandenborstel. Zijn poetsprestatie is niet slechter dan die van de sonische tandenborstel en hij reinigt ook effectief interdentale ruimten en moeilijk bereikbare plaatsen.

Uiteindelijk moet je altijd op basis van je gebitstoestand en poetsgewoonten beslissen welk poetshulpmiddel je kiest. Elektrische tandenborstels zijn beslist geschikt voor iedereen, van jong tot oud.

Wanneer kunnen kinderen een elektrische tandenborstel gaan gebruiken?

Op veel plaatsen wordt aanbevolen dat een elektrische tandenborstel vanaf drie jaar gebruikt kan worden. Dit is nog niet nodig voor de eerste tandjes van kinderen. Een gewone handtandenborstel volstaat daar. Een cariësvrij gebit bij kinderen kan zeker bereikt worden met een handtandenborstel.

Wel moeten ze de juiste poetstechniek kennen en gewetensvol hun tanden poetsen. Als kinderen dit verwaarlozen of bepaalde plekken niet grondig genoeg schoonmaken, kan een elektrische tandenborstel helpen. Jongere kinderen worden motorisch vaak overbelast met handmatig poetsen, daarom kan een elektrische borstel ook hier nuttig zijn. Het biedt ook andere voordelen voor kinderen

 • Het doet het meeste werk voor je
 • Timer en trillingen maken het poetsen gemakkelijker
 • Speciale functies zorgen voor een speelse kennismaking met tandenpoetsen

Maar het belangrijkste is dat kinderen plezier beleven aan het tandenpoetsen. Omdat kinderen graag doen wat leuk is. Daarom zijn de meeste elektrische tandenborstels voor kinderen heel kleurrijk of kunnen ze individueel versierd worden en sommige spelen zelfs muziek.

Is een elektrische tandenborstel ook geschikt voor gevoelige tanden?

Het antwoord op deze vraag is duidelijk ja. Elektrische tandenborstels zijn ontworpen om tanden en tandvlees voorzichtig te reinigen. Afhankelijk van hoe gevoelig de mond is, kun je een roterende elektrische tandenborstel of een sonische tandenborstel gebruiken. Beide soorten tandenborstels reinigen zonder veel druk, dus de vaak overdreven schrobbewegingen van een handtandenborstel zijn niet nodig.

De draaiende versie is dus geschikt voor gevoelige tanden, maar als er te hard op gedrukt wordt, kan het tandvlees beschadigd worden.

Sonische tandenborstels zijn bijzonder zacht voor tanden en tandvlees. Daarom zijn ze goed voor gevoelige tanden.

Je kunt dit tegengaan door een tandenborstel te gebruiken die een drukregeling heeft. Of je kunt een sonische tandenborstel kiezen die met bijna geen druk poetst. De oscillerende borstelharen zijn bijzonder zacht voor het tandvlees.

Het is een goede keuze bij blootliggende tandhalzen, parodontitis of andere beschadigingen van de mondholte. Je kunt ook je tandarts om advies vragen voordat je een beslissing neemt. Hij is op de hoogte van je gebitstoestand en kan je tips geven als je onzeker bent.

Helpt een elektrische tandenborstel tegen tandplak, tandsteen, parodontitis en verkleuringen?

Een elektrische tandenborstel reinigt veel effectiever en grondiger dan een manuele tandenborstel. Met de juiste poetstechniek kun je zelfs veel voorkomende gebitsproblemen verhelpen en schade voorkomen.

 • Tandplak: Elektrische tandenborstels verwijderen tot 100 procent meer tandplak dan gewone handtandenborstels omdat ze door de vele bewegingen en de kleine borstelharen beter op moeilijke plaatsen kunnen komen. Dit betekent dat ze niet alleen gewone tandplak verwijderen, maar ook afzettingen in de ruimten tussen de tanden.
 • Tandsteen: Zorgvuldig tandplak verwijderen voorkomt de vorming van tandsteen. Als het echter al aanwezig is, moet het door de tandarts verwijderd worden. Het is zo hardnekkig dat zelfs een elektrische tandenborstel het niet kan verwijderen. Maar als je regelmatig en grondig poetst met een elektrische tandenborstel, hoef je je geen zorgen meer te maken over tandsteen.
 • Parodontitis: Een elektrische tandenborstel kan diepgewortelde ontstekingen, zoals parodontitis, niet verwijderen. Het kan de infectie echter sneller doen genezen en voorkomen dat ze terugkomt. Om dit te doen moet je het routinematig en voorzichtig gebruiken met de juiste poetstechniek. Als er minder plaque is, is de kans op verdere parodontitis kleiner.
 • Verkleuring: Bij regelmatig gebruik van het poetshulpmiddel kunnen zelfs verkleurde tanden weer witter worden. Sommige elektrische tandenborstels hebben vaak speciale reinigingsprogramma’s om verkleurde plekken lichter te maken. Er zijn ook bepaalde tandpasta’s die verkleuringen helpen tegengaan.

Kan ik een elektrische tandenborstel met z’n tweeën of met het hele gezin gebruiken?

In principe kunnen de opzetborstels van elektrische tandenborstels verwisseld worden. Zo kunnen meerdere mensen het handstuk met hun respectievelijke hulpstuk gebruiken. Op deze manier kan één enkele e-tandenborstel gemakkelijk door meerdere gezinsleden gebruikt worden.

Met verschillend gekleurde opzetstukken zijn de borstels ook visueel van elkaar te onderscheiden. Er moet echter grote zorg besteed worden aan de reinheid. Het handstuk moet regelmatig grondig gereinigd worden.

Zo zien de tandenborstelbekers van sommige gezinnen er vaak uit. Met een elektrisch alternatief kun je je de vele handtandenborstels in de badkamer besparen. (Beeldbron: Henrik Lagercrantz / unsplash)

Als je liever meerdere handstukken hebt, zodat twee mensen tegelijk hun tanden kunnen poetsen, is een gezinsset de moeite waard. Veel fabrikanten bieden twee handstukken en verschillende opzetstukken aan, en ook een dubbel oplaadstation. Vaak kunnen een gewone tandenborstel en een kindertandenborstel gecombineerd worden met bijpassende opzetstukken.

Hoeveel kost een elektrische tandenborstel?

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende versies en modellen van elektrische tandenborstels. De prijzen variëren sterk, afhankelijk van de fabrikant en de mogelijkheden. Je kunt een tandenborstel kopen voor minder dan 20 euro, maar je kunt er ook tot 200 euro voor neertellen. Voor een langdurige mondhygiëne lijken ons deze prijzen redelijk. Roterende tandenborstels beginnen rond de 20 euro. Deze goedkope tandenborstels zijn vaak ouder, maar niet noodzakelijk slechter dan nieuwere versies.

Sonic tandenborstels beginnen ook rond de 20 euro. Hier is de keuze echter zeer beperkt en wordt groter naarmate de aanschafkosten toenemen.

Type Prijsklasse
Roterende elektrische tandenborstel ca. 20-200 euro
Elektrische sonische tandenborstel ca. 25-200 euro

Afhankelijk van de eisen waaraan je tandenborstel moet voldoen en hoeveel extra functies hij moet dienen, is de prijsklasse erg variabel. Merkproducten zijn altijd iets duurder. Accessoires en speciale functies spelen ook een rol in de prijs. Hoe meer functies en snufjes, hoe duurder de elektrische tandenborstel. De goedkopere modellen vind je vaak als speciale aanbiedingen in discounters of als huismerken in drogisterijen. Ze zijn vaak niet slechter dan merkproducten.

Wat zijn de alternatieven voor een elektrische tandenborstel?

Tandenborstels en hun functies kunnen veel verschillende vormen aannemen. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen en voldoet aan bepaalde eisen beter of slechter dan andere. Het volgende gedeelte geeft je een kort overzicht van de alternatieven voor een elektrische tandenborstel.

Type Omschrijving
Handtandenborstel Een handtandenborstel is geschikt voor iedereen die een goede poetstechniek gebruikt en zorgvuldig alle delen van de mond reinigt. Bij gevoelige tanden moet het poetsen voorzichtig gebeuren om niet te veel druk uit te oefenen en schade te veroorzaken. Bij regelmatig en grondig poetsen verwijdert het de meeste tandplak.
Ultrasone tandenborstel De ultrasone tandenborstel werkt met behulp van een chip die 96 miljoen geluidspulsen per minuut genereert. De trillingen worden via de borstelharen en een speciale ultrasone tandpasta op de tanden overgebracht, die ze reinigen. Er is geen mechanische reiniging en dus ook geen onaangename wrijving op tanden en tandvlees.
360 graden tandenborstel De 360 graden tandenborstel is een volautomatische tandenborstel die het hele gebit in een siliconen mal omsluit en ze met ultrasone golven reinigt. Hiervoor moet een speciale tandpasta gebruikt worden. Tests wezen echter alleen maar slechte poetsprestaties uit.

De drie voorgestelde tandenborstels verschillen in hun gebruik, poetsvermogen en functionaliteit. Elk heeft bepaalde voordelen en nadelen. Toch lijken elektrische roterende of sonische tandenborstels op veel criteria hoger te scoren dan de andere tandenborstels. Geen wonder dus, dat bijna 50 procent van de Duitsers hun tanden elektrisch poetsen.

Hoe poets ik goed met een elektrische tandenborstel?

Met een elektrische tandenborstel poets je je tanden een beetje anders dan met een handtandenborstel. Het kan zijn dat je niet bij moeilijke plekken kunt komen. Met elektrisch poetsen daarentegen kun je tandplak volledig verwijderen. Poets je tanden tweemaal per dag gedurende minstens 2 minuten. Hier is onze stap-voor-stap gids voor het poetsen met een roterende elektrische tandenborstel

 1. Stap: Houd de elektrische tandenborstel in een hoek van 45 graden tegen je tanden. Begin bij de tandvleesrand en zet de borstel aan.
 2. Poets nu elke tand afzonderlijk gedurende een paar seconden. Om dit te doen, druk je de borstelharen lichtjes in.
 3. Gebruik de AIO methode: borstel eerst de buitenste oppervlakken, dan de binnenste en dan de vlakken.
 4. Wervel zachtjes om de ruimten tussen de tanden schoon te maken
 5. Voor een goede adem maak je je tong en het dak van je mond van achter naar voren schoon.

Met een sonische tandenborstel moet je een andere poetstechniek gebruiken om er het meeste profijt van te hebben

 1. Stap 1: Zet de tandenborstel zo op de tand of kies, dat hij een deel van het tandvlees bedekt. Omdat hun borstelkoppen meestal iets groter zijn, raken ze meerdere tanden tegelijk aan.
 2. Zet het poetsgereedschap aan en probeer zo weinig mogelijk druk uit te oefenen op de tanden.
 3. Besteed een paar seconden aan elke tand om de sonische tandenborstel de gelegenheid te geven de plak los te maken.
 4. Ga dan met het penseel van rood naar wit om de plak weg te vegen.
 5. Je kunt hier ook de AIO methode gebruiken.

Sla als algemene regel geen enkel gebied van de mond over en geef ze allemaal ongeveer evenveel aandacht. Je moet ook regelmatig je tong poetsen. En als je dagelijks flost, verhoog je je mondhygiëne en de verwijdering van tandplak aanzienlijk en voorkom je tandbederf.

Hoe lang duurt het om een elektrische tandenborstel op te laden?

Als je een elektrische tandenborstel gekocht hebt, moet hij volledig opgeladen zijn voor je hem voor het eerst gebruikt. Daartoe moet hij ongeveer 20 uur zonder onderbreking op de voeding aangesloten zijn. Zo kan hij zijn volle kracht ontwikkelen. Als de batterij van de elektrische tandenborstel leeg is, duurt het vaak tot 24 uur om hem volledig op te laden.

Maar een halfvolle batterij is natuurlijk voldoende om te poetsen, dus je hoeft niet te wachten tot hij opgeladen is. Dus als je hem ‘s nachts oplaadt, kun je ‘s morgens zeker weer je tanden poetsen. Elektrische tandenborstels moeten ongeveer een keer per week opgeladen worden als ze niet permanent in het oplaadstation staan. Daardoor verbruiken ze onnodig elektriciteit, ook al leveren ze ook zonder voortdurend opladen hun volledige prestaties.

Mensen in het huishouden Gemiddelde oplaadintervallen
1 1 keer per week
2 2 keer per week
3 3 keer per week

Omdat elke elektrische tandenborstel anders is, kun je de precieze oplaadtijden en -intervallen ook in de gebruiksaanwijzing nalezen.

Hoe maak ik een elektrische tandenborstel schoon?

Om bacteriën en vuil van de elektrische tandenborstel te verwijderen, kun je het handstuk en de borstelkop apart schoonmaken. Omdat de borstelkop ongeveer 3 maanden meegaat, moet hij na deze tijd weggegooid worden, ook al maak je hem best schoon.

Zorg er altijd voor dat je tandenborstel niet te veel rafelt. Of je nu een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel gebruikt, hoe meer versleten hij eruit ziet, hoe minder effectief hij is in het reinigen van je tanden. Gooi het dus op tijd weg. (Image source: PDPics / pixabay)

Eerst en vooral spoel je de borstelkop na elk gebruik grondig af onder stromend water. Dit verwijdert grove tandpastaresten en bacteriën. Je kunt je elektrische tandenborstel ook regelmatig schoonmaken met een beugel- of kunstgebitreiniger. Een paar minuten in de oplossing doodt de meeste bacteriën.

Het handstuk moet ook verzorgd worden. Om het plastic schoon te maken heb je alleen een doekje met een beetje afwasmiddel nodig. Veeg gewoon goed af en gebruik, indien nodig, een beetje azijn met warm water voor kalkvlekken. Zorg er bij het schoonmaken altijd voor dat je de elektrische tandenborstel goed uitspoelt. Azijn en afwasmiddel lossen snel op, maar mogen niet in de mond gestopt worden.

Beeldbron: Yastremska/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies