Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

28Onderzochte producten

44Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

157Verzamelde opmerkingen

Een trilplaat is een heel bijzonder stuk sportuitrusting. De trilplaat kan op vele manieren gebruikt worden en is niet alleen geschikt voor krachtoefeningen, maar ook om je spieren te ontspannen. Maar hoe vind je de perfecte trilplaat voor jou?

In onze trilplaat test 2023 presenteren we de beste modellen uit elke categorie. We geven je ook belangrijke tips en trucs voor het gebruik van trilplaten. Of het nu trilplaten met of zonder kolom zijn, met verticaal, 3-dimensionaal of schommelend systeem, je vindt hier het beste sportmateriaal op de markt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een trilplaat is een soort sporttoestel waarbij de betreffende persoon op de plaat gaat staan. Het wordt gekenmerkt door een groot aantal extreem kleine trillingen, met andere woorden, de plaat trilt.
 • Hierdoor worden de spieren blootgesteld aan bepaalde prikkels, zodat stabiliteit van de afzonderlijke spiergroepen vereist is. Dit maakt het mogelijk om talrijke krachtoefeningen met hogere intensiteit uit te voeren.
 • Bovendien kunnen trilplaten op verschillende manieren gebruikt worden. Ze kunnen zowel gebruikt worden voor krachtoefeningen als voor het losmaken van de spieren of zelfs voor ontspanning.

Trilplaat: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een trilplaat koopt

Trilplaten zijn de laatste jaren een echte hit geworden in het sportsegment. Ze beloven een hogere intensiteit van de afzonderlijke oefeningen en kunnen ook bijna overal gebruikt worden.

In het volgende artikel vind je alle belangrijke informatie over het onderwerp trilplaten, zodat je er een zo goed mogelijk beeld van krijgt.

Voor je een keuze maakt voor een trilplaat, ga je na welke criteria voor jou belangrijk zijn. (Beeldbron: 123rf.com / kzenon)

Wat is een trilplaat?

Een trilplaat is een plaat waarop een mens beweegt. De plaat is onderhevig aan constante trillingen, die meestal voorkomen in een frequentiegebied van vijf tot 60 Hz.

De bedoeling is om rekreflexen in de spieren op te wekken en tegelijk spiercontractie te veroorzaken.

Waar worden trilplaten gebruikt?

Trilplaten worden voor vele doeleinden gebruikt. In wedstrijdsport en fitness worden ze vooral gebruikt om de betreffende oefening uitdagender te maken.

Daarnaast worden trilplaten ook aanbevolen door medici, bijvoorbeeld bij revalidatie.

Bijvoorbeeld, patiënten met osteoporose (botverlies) en senioren met spierzwakte worden aangeraden deze platen te gebruiken. Hetzelfde geldt echter voor mensen met chronische lichamelijke klachten zoals rugklachten.

Trilplaten zijn ook erg populair in de schoonheidssector. De oefeningen op de plaat zijn bedoeld om de spieren te versterken en tegelijk het uithoudingsvermogen te verbeteren. Het resultaat zou een efficiënte vetverbranding zijn en stevigere benen en armen.

Verder zeggen sommige deskundigen dat een juist gebruik van de trilplaat op oudere leeftijd de spieren fit kan houden, en tegelijk spierafbraak kan voorkomen.

Wat zijn de voordelen van trilplaten?

Trilplaten hebben een aantal voordelen. Er zijn tot nu toe talrijke studies gepubliceerd die op zeer uiteenlopende gebieden zijn uitgevoerd.

Niettemin moet gezegd worden dat sommige studies elkaar tegenspreken. Dit komt o.a. doordat in veel studies het aantal proefpersonen betrekkelijk klein is.

De constante trillingen van de plaat maken de training veel doeltreffender, zodat de moeilijkheidsgraad wordt verhoogd zonder het gewicht te verhogen.

Een studie van de ETH Zürich in 2011 toonde aan dat bij grote extra gewichten, die de orde van grootte van iemands eigen lichaamsgewicht zijn, het uithoudingsvermogen aanzienlijk toenam. Dit nam binnen vijf weken met 40 % toe.

Osteoporose is een voorbeeld van een ziekte die bestreden kan worden met behulp van een trilplaat.

De constante trillingen van de plaat kunnen gerichte bewegings- en belastingsimpulsen vrijmaken die zowel de botvorming kunnen stimuleren als versterken.

Rugproblemen zijn een wijdverbreid probleem in onze samenleving, dat niet alleen oude mensen treft. Sommige artsen bevelen daarom het gebruik van een trilplaat aan.

Om het probleem effectief tegen te gaan, moeten de romp- en diepe spieren versterkt worden. Bij juist gebruik kunnen de diepe spieren versterkt worden, terwijl de spierdelen in de wervelkolom die cruciaal zijn voor de rug gestabiliseerd worden.

Bovendien kan de plaat ook gebruikt worden voor ontspanning. De voortdurende trillingen geven impulsen aan het lichaam, wat vooral in het begin een ontspannend effect kan hebben.

Wat zijn de nadelen van trilplaten?

Trilplaten kunnen gezondheids- en lichamelijke problemen veroorzaken, vooral bij verkeerd gebruik. Enerzijds speelt de duur of de frequentie van het gebruik een rol, en anderzijds de frequentie.

Terwijl bijvoorbeeld een apparaat met zachte trillingen osteoporose kan tegengaan, kunnen andere trillingspatronen juist deze ziekte versterken.

Bovendien zijn de deskundigen het over één punt eens; de betreffende persoon moet voldoende lichaamsspanning hebben, en ook een gezond bewegingsgevoel.

Een fitte musculatuur is in staat de bijbehorende impulsen op te vangen. Anders kunnen deze trillingen een negatief effect hebben op de gewrichten en de hoofdstreek.

In extreme gevallen kan het netvlies loslaten of kunnen nierstenen beginnen te migreren.

Bovendien zijn er bepaalde groepen mensen die beslist geen gebruik moeten maken van trilplaten. Tot deze kwalen en ziekten behoren de volgende

 • Galstenen en nierstenen
 • Acute ziekten / ontstekingsprocessen
 • Trombose en risico op trombose
 • (Onbehandelde) hoge bloeddruk
 • Artrose

Gebruik wordt ook sterk afgeraden bij zwangerschap.

Besluit: Welke soorten trilplaten zijn er en welke is de juiste voor jou

In principe kun je onderscheid maken tussen vijf verschillende soorten / types trilplaten

 • Met kolom
 • Zonder kolom
 • Verticaal systeem
 • 3-dimensionaal systeem
 • Schommelsysteem

Wat zijn trilplaten met een kolom en wat zijn de voor- en nadelen?

Trilplaten met een kolom doen sterk denken aan een crosstrainer en worden gekenmerkt door een relatief hoge stabiliteit en een krachtige motor. Ze zijn ook groter en wegen meer.

Bovendien kan aan de kolom een handvat bevestigd worden. Deze modellen zijn aanzienlijk duurder omdat ze uitgebreider gebouwd zijn.

Voordelen
 • Grote stabiliteit
 • Krachtigere motor
 • Maakt het mogelijk je vast te houden aan een gripvast oppervlak
Nadelen
 • Aanzienlijk duurder
 • Neemt meer ruimte in
 • Door omvang en gewicht is herpositioneren lastig

Wat zijn trilplaten zonder kolom en wat zijn de voor- en nadelen?

Trilplaten zonder kolom zijn veel kleiner van afmeting en daardoor veel lichter van gewicht. Ze zijn bijzonder geschikt voor kleinere kamers en kunnen zonder problemen verplaatst worden.

Bovendien zijn ze goedkoper, maar verliezen ze aan stabiliteit en motorvermogen.

Voordelen
 • Mobieler
 • Ook geschikt voor kleine ruimtes
 • Kosteneffectief
Nadelen
 • Minder stabiliteit en motorvermogen
 • Geen handgrepen beschikbaar

Wat zijn trilplaten met een verticaal systeem en wat zijn de voor- en nadelen?

Trilplaten met een verticaal systeem hebben maar één doelrichting, die verwijst naar een verticale richting.

Met andere woorden; hij beweegt maar in twee richtingen, omhoog en omlaag. Dit werkt alleen de spiergroepen langs de dwarsas van het lichaam.

Voordelen
 • Beïnvloedt de spiergroepen langs de dwarsas van het lichaam
Nadelen
 • De richting van de trillingen is eendimensionaal, zodat sommige spiergroepen niet gebruikt worden

Wat zijn trilplaten met een 3-dimensionaal systeem en wat zijn de voor- en nadelen?

Trilplaten met een 3-dimensionaal systeem hebben zowel een verticale als een horizontale oriëntatie. Dit betekent dat de volgende bewegingsrichtingen mogelijk zijn: voor, achter, links, rechts, boven, onder.

Dit betekent dat zo veel mogelijk spiergroepen getraind kunnen worden. Het systeem wordt ook wel het “triaxiale systeem” genoemd.

Voordelen
 • Zoveel mogelijk spiergroepen worden gebruikt
Nadelen
 • De plaat blijft stijf

Wat zijn trilplaten met een schommelsysteem en wat zijn de voor- en nadelen?

Het schommelsysteem op trilplaten wordt ook wel een oscillerend of zijdelings alternerend systeem genoemd. De plaat blijft niet langer stijf, zodat de gebruiker hem als schommelend ervaart.

Omdat dit systeem het nauwst aansluit bij de bewegingen van het individu, geven veel deskundigen de voorkeur aan dit systeem.

Voordelen
 • Zoveel mogelijk spiergroepen worden gebruikt
 • de plaat past zich aan de bewegingen van de gebruiker aan
Nadelen
 • Geen bekend

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om trilplaten te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om trilplaten te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde trilplaat geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Maat
 • Stabiliteit
 • Technologie
 • Extra functies
 • Beoogd gebruik

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om trilplaten te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde trilplaat geschikt voor je is of niet.

Grootte

De grootte is een factor die niet onderschat moet worden, vooral in kleinere kamers. Vooral bij oefeningen op de plaat is voldoende vrije ruimte nodig.

Te weinig ruimte kan een negatief effect hebben op de waarneming, zodat de oefeningen niet optimaal uitgevoerd kunnen worden.

Daarom is het raadzaam jezelf de ruimte te gunnen waarin je je zowel vrij voelt om te bewegen als comfortabel. Apparatuur zonder standaard neemt in de regel minder plaats in, zodat ze bijzonder geschikt is voor kleine ruimten en kleinere huurflats.

In grotere ruimten daarentegen kan ook een trilplaat met een standaard gebruikt worden.
Stabiliteit

Een van de belangrijkste criteria bij de aanschaf van een trilplaat moet altijd de stabilisatie zijn. Hoe meer gewicht het toestel aankan, hoe duurzamer het zal zijn bij regelmatig gebruik.

Bovendien zorgt de grotere stabiliteit ervoor dat de trilling behouden blijft, zelfs wanneer er een relatief zwaar gewicht van, bijvoorbeeld, 90 kg op wordt gezet.

Het is niet ongewoon dat producten van inferieure kwaliteit bewegingsverlies vertonen wanneer een zwaar gewicht op de plank wordt aangebracht.

Daarom kunnen er, afhankelijk van het beoogde gebruik, verliezen optreden. Als bijvoorbeeld squats op de machine worden uitgevoerd, kunnen verminderde of zelfs verzwakte trillingen het trainingseffect verminderen.

In het geval van osteoporose, daarentegen, kunnen zulke verliezen het genezend effect negatief beïnvloeden.

Samengevat, hoe stabieler of gewichtbestendiger de uitrusting, hoe groter de kans dat ze voor het beoogde doel gebruikt zal worden.

Technologie

Wat de technologie betreft, moet van meet af aan duidelijk gemaakt worden of het gaat om een trilplaat met een verticaal systeem of eerder om een 3-dimensionaal systeem.

Er is ook het schommelsysteem, dat de laatste jaren bijzonder populair is geworden.

Het verticale systeem wordt over het algemeen als verouderd beschouwd, omdat de overgrote meerderheid van de producten op de markt nieuwere technologie gebruikt.

Bovendien worden bij deze techniek alleen bepaalde spiergroepen gebruikt. Een trilplaat met een verticaal systeem is niet langer aan te bevelen voor vrijwel geen enkel doel.

Het 3-dimensionale systeem, daarentegen, heeft aanzienlijk meer doelrichtingen van de afzonderlijke trillingen, zodat het effectiever is.

Het schommelsysteem, daarentegen, is nog verfijnder dan het driedimensionale systeem, zodat het met grotere doeltreffendheid geassocieerd wordt. Bovendien vinden de meeste mensen het comfortabeler.
Extra opties

Sommige producten bieden de mogelijkheid om tussen verschillende intensiteitsniveaus te schakelen. Dit heeft verschillende voordelen. Ten eerste kun je de intensiteit aanpassen aan je eigen fitness niveau.

Voor de niet-atletici is het raadzaam met een lage intensiteit te beginnen, zodat de spieren niet overbelast worden en de gewrichten niet overbelast worden.

Mensen die de neiging hebben snel hoofdpijn te krijgen, hebben ook baat bij een lage intensiteit.

Voor de gezonde atletische mens daarentegen kan een hogere intensiteit tot een beter trainingseffect leiden.

In alle gevallen is deze optie een goede manier om de juiste intensiteit te vinden.

Bij sommige modellen worden ook enkele trainingsaccessoires geleverd, zoals trainingsbanden. Deze kun je zowel zonder als met het apparaat gebruiken om je lichaam te versterken.

Voor muziekfans is er ook de mogelijkheid om muziek te streamen via Bluetooth. Deze worden dan afgespeeld via ingebouwde luidsprekers. Afhankelijk van het ontwerp hebben sommige trilplaten ook displays die dienen om de geïntegreerde functies te bedienen.

Doel

Er zijn verschillende producten verkrijgbaar, afhankelijk van het doel. Voor welzijn of ontspanning is een trilplaat zonder standaard prima geschikt. Bovendien moet het de juiste instelmogelijkheden bieden om ervoor te zorgen dat de vibratie geschikt is voor de gebruiker.

Voor atleten daarentegen moet je wel twee keer nadenken of een standaard nodig is of niet. Er is geen algemeen antwoord op deze vraag, want het hangt af van de oefening in kwestie.

In het algemeen kan echter gezegd worden dat een standaard nuttig kan zijn voor stabilisatie. Voor zuivere krachtoefeningen, zoals squats of push-ups, kan het echter veilig achterwege gelaten worden.

Vooral oudere mensen, maar ook onatletische of in het geval van revalidatie, hebben meestal een ongetraind lichaam. In zulke gevallen is een toestel met een standaard aan te bevelen als grill-optie.

Wetenswaardigheden over trilplaten

Trilplaten zijn geschikt voor veel doelgroepen en maken ook talrijke oefeningen mogelijk. Hoewel ze aanvankelijk alleen in de VS populair waren, hebben de laatste jaren steeds meer producten hun weg naar Duitsland gevonden.

Intussen lijkt de markt bijna te willen exploderen door de grote verscheidenheid aan producten.

In het volgende vind je meer informatie die je kennis over trilplaten zal verruimen.

Welke oefeningen kun je met een trilplaat doen?

Er zijn veel oefeningen die je kunt doen in combinatie met een trilplaat. De populairste staan hieronder:

Exercise Beschrijving
Squat Bij de squat begin je vanuit een wijde stand (iets meer dan schouderbreedte). Laat dan het lichaam gecontroleerd zakken, zodat de benen in een hoek van 90 graden staan. Het is belangrijk dat de rug tijdens de hele oefening geen holle rug vormt. De spiergroepen die getraind worden zijn onder andere de billen, onderbenen, dijen, heupen en onderrug.
Push-up De push-up wordt op dezelfde manier uitgevoerd als normaal op de trilplaat. De handen worden op schouderbreedte van elkaar op de plaat direct onder de borst geplaatst. Laat dan het lichaam vanaf de ellebogen zakken tot de neus minstens drie centimeter van het oppervlak is. Zorg ervoor dat de buik steeds naar binnen getrokken wordt.
Sit-up Sit-ups zijn een uitstekende oefening om de buikspieren te versterken. Het versterkt ook de nek. De billen moeten op het trillende oppervlak liggen. Buig je benen zo dat er een hoek van 90 graden is tussen je kuiten en onderbenen. Concentreer je op de buikspieren, zodat je ze actief gebruikt om je naar je knieën te “trekken”.
Elleboogsteun De elleboogsteun is een beproefde oefening voor het hele lichaam, die bijzonder geschikt is voor beginners. Hierbij steunen de ellebogen en onderarmen op de plaat terwijl de benen gestrekt zijn en de voeten de vloer raken. Zorg ervoor dat ook bij deze oefening de buik naar binnen is geplooid. Anders gaat veel van de effectiviteit van deze oefening verloren.

Waar moet op gelet worden bij het gebruik van trilplaten?

Vooral in het begin is het aan te bevelen vrij korte trainingsfasen van maximaal tien minuten te doen. De reden is dat het lichaam eerst aan de belasting moet wennen.

Atletische mensen hebben hier een duidelijk voordeel. Niettemin moet je de training vrij langzaam innemen om ongewenste bijwerkingen te voorkomen.

Hetzelfde geldt voor ontspanning. Voortdurend schudden door de trilplaat betekent ook een groot aantal impulsen die het hoofdgebied bereiken.

Hoofdpijn en andere bijwerkingen kunnen optreden als de intensiteit te hoog is of als de plaat te lang gebruikt wordt.

Regelmatig drinken is ook aan te bevelen, vooral tijdens sportoefeningen.

Het is ook belangrijk dat de knieën nooit helemaal gestrekt zijn als de voeten tegelijk plat zijn. Bovendien mogen hoofd, buik en borst nooit in direct contact komen met de trilplaat.

Tenslotte moet benadrukt worden dat bepaalde groepen mensen, zoals zwangere vrouwen of epileptici, nooit trilplaten mogen gebruiken.

Het risico van aanzienlijke bijwerkingen bestaat en moet niet onderschat worden.

Foto bron: 123rf.com / Goran Bogicevic

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies