Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

55Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Of het nu gaat om kleuren, kleuren of bleken – haarkleuren zonder ammoniak zijn er in alle vormen en kleuren. Ze doen het specifiek zonder dit zwelmiddel. Dit betekent dat de kleur niet meer in de haarkern doordringt. Zo verdwijnt niet alleen de onaangename geur, maar wordt je haar ook minder belast. Het resultaat is nog steeds intens en langdurig.

Met onze grote test van haarkleuren zonder ammoniak 2023 willen we je helpen de perfecte ammoniakvrije haarkleur voor jou te vinden. Of je nu op zoek bent naar intense kleuren, verzorging of natuurlijke ingrediënten, we hebben voor elke wens een passend product uitgezocht. We hebben de voor- en nadelen van de verschillende ammoniakvrije haarverf vergeleken om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Haarkleuren zonder ammoniak doen het bewust zonder de schadelijke zwelstof. Daardoor wordt het haar minder belast. Het resultaat verschilt niet van conventionele haarverven.
  • In principe zijn ammoniakvrije verfstoffen verkrijgbaar als kleuring, intensieve kleuring, normale kleuring en bleking. Er is dus een alternatief zonder ammoniak voor elke gewenste intensiteit en permanentie.
  • In principe zijn haarkleuren zonder ammoniak geschikt voor iedereen. Vooral tijdens de zwangerschap moet erop gelet worden dat de kleur geen ammoniak bevat.

Haarkleuren zonder ammoniak: Onze selectie

Haarkleuren zonder ammoniak: koop- en beoordelingscriteria

Bij het kopen van een haarkleuring zonder ammoniak zijn enkele criteria belangrijk. Verschillende haarkleuren kunnen meer of minder gelijkmatige en intense resultaten geven.

Dit zijn de belangrijkste criteria waarmee je rekening moet houden als je een ammoniakvrije haarverf koopt.

De aspecten van elk criterium worden in de volgende paragrafen toegelicht.

Kleur

De kleur van de verfstof is waarschijnlijk het belangrijkste criterium. Het bepaalt je hele uiterlijk. Maar niet alle haarkleur is hetzelfde. Afhankelijk van de ingrediënten, de inwerktijd en de manier van aanbrengen, kan het resultaat sterk variëren.
Haarverven

zonder ammoniak zijn in de winkel alleen verkrijgbaar in natuurlijke haarkleuren. Gekleurde haarverven zijn een uitzondering.

De markt voor kleurstoffen zonder ammoniak is ook online erg klein. Door het ontbreken van zwelmiddel kunnen de kleuren niet diep genoeg in het haar verankerd worden. Daarom is het moeilijk om een sterke kleurige haarkleur te maken zonder ammoniak.

Behalve de eigenlijke kleur, kun je ook de intensiteit van de kleur zelf bepalen. Er zijn ammoniakvrije haarkleuren die een heel sterk resultaat geven. De intensiteit van de kleur hangt af van hoe lang hij op het haar gelaten wordt. Zo kun je met één kleur verschillende resultaten bereiken. Als je alleen een lichte kleur wilt, kun je een tint gebruiken. Deze zijn minder intens.

Natuurlijke haarkleur

Milieubescherming en natuurlijk geproduceerde producten krijgen tegenwoordig veel aandacht.

Natuurlijke kleurstoffen geven ook een intens en langdurig resultaat.

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan natuurlijke inhoudsstoffen en milieuvriendelijke productie.

Als je veel belang hecht aan deze punten, zul ook jij ammoniakvrije haarverven vinden. Het resultaat varieert maar heel weinig binnen de prijsklassen.

Je hoeft dus niet in te boeten op natuurlijke ingrediënten of milieubescherming als je een ammoniakvrije haarverf koopt.

Ingrediënten

Ook als de haarverf geen ammoniak bevat, kan ze andere chemische stoffen bevatten. Deze verhogen de intensiteit en de duurzaamheid van de kleur. Veel haarverf bevat oxiderende stoffen en andere chemicaliën. Vooral het gebruik van parabenen en sulfaten is zeer omstreden.

Het is vooral belangrijk om mogelijke allergische reacties uit te sluiten.

De overige ingrediënten van zo’n haarverf kunnen mogelijk tot uitslag of andere huidreacties leiden. Het haar kan ook ernstig beschadigd worden.

Het bereik is echter zeer groot. Er is een alternatief voor bijna elk ingrediënt. Er zijn bijvoorbeeld haarkleuren die alleen parabenen en sulfaten bevatten. Je kunt ook veel alternatieven vinden die helemaal geen kunstmatige ingrediënten bevatten.

Grijs haar bedekken

Voor veel mensen is het vooral belangrijk of de haarkleur ook in staat is grijs haar sterk te kleuren. De meeste ammoniakvrije haarverf kan dit ook.

Grijze haren bedekken is belangrijk voor een gelijkmatig resultaat. Als de haarkleur niet geschikt is voor grijs haar, kan het resultaat vlekkerig en minder intens zijn. Haarverf die geen ammoniak bevat en een goede grijsdekking biedt, is verkrijgbaar in alle prijsklassen en kleuren.

Bij sommige haarkleuren moet aandacht besteed worden aan het aanbrengen voor een optimale grijsdekking. Zo moet bijvoorbeeld het aanbrengen van de vlekkenbeschermer achterwege gelaten worden. Lees de bijsluiter voor de best mogelijke grijsdekking.

Zacht aanbrengen

Vooral als je een gevoelige hoofdhuid hebt, zorg ervoor dat je het product voorzichtig gebruikt. De meeste ammoniakvrije haarkleuren zijn veel prettiger in gebruik dan gewone haarkleuren, omdat ze geen ammoniakgeur hebben.

Het ontbreken van ammoniak maakt de toepassing milder voor hoofdhuid en haar.

Ammoniak wordt in haarverf gebruikt als alkaliserend middel om het haar op te zwellen en de haarschubben te openen. Zo kunnen de kleurstof en het oxidatiemiddel gemakkelijker in de binnenkant van het haar doordringen. Door de afwezigheid van ammoniak blijft het haar in de kern gezonder.

Natuurlijke haarkleuren zijn over het algemeen zachter voor je haar. Ze maken het haar minder kwetsbaar voor synthetische producten en werken als een beschermende barrière. Veel ammoniakvrije haarkleuren bevatten ook een conditioner om het haar en de hoofdhuid nog meer te beschermen. Oliën worden vooral gebruikt om te conditioneren.

Haarkleuren zonder ammoniak: Veel gestelde vragen en antwoorden

Haarkleuren en hun ingrediënten zijn een vaak besproken onderwerp. Men hoort vaak over haarkleuren zonder ammoniak. Sommige vragen blijven echter onbeantwoord. Veel gestelde vragen worden hier beantwoord.

Voor wie is haarverf zonder ammoniak geschikt?

Haarverf zonder ammoniak is in principe geschikt voor iedereen. Door de grote keuze kan bijna elke wens vervuld worden. Ze zijn verkrijgbaar in alle denkbare kleuren en intensiteitsniveaus. Er wacht je echter de ruimste keuze aan natuurlijke haarkleuren.

Haarfarbe ohne Ammoniak

Haarkleuren zonder ammoniak zijn verkrijgbaar in alle natuurlijke haarkleuren. Er is dus voor elk wat wils. (Image source: Averie Woodard / unsplash)

Het ontbreken van ammoniak maakt de haarkleur veel verdraaglijker. De doordringende geur verdwijnt en het haar krijgt minder stress. Er is geen zwellingsmiddel meer dat huid en haar gevoeliger maakt.

Haarverf zonder ammoniak kan ook tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Bovendien moet je er zeker van zijn dat de kleurstof geen waterstofperoxide bevat. Deze stof zit meestal in bleekmiddelen en kan schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.

Welke soorten ammoniakvrije haarverf zijner?

Over het algemeen zijn er 4 soorten ammoniakvrije haarverf. De kleuring, de intensieve tint, de normale tint en de bleking.

Type Voordelen Nadelen
Kleuring Zeer intensieve kleuring, Geheel nieuwe haarkleur mogelijk, Zeer permanent, Grijs haar bedekking Fouten zijn moeilijk te corrigeren, Het haar wordt meer belast
Intensieve kleuring Minder intensief, Natuurlijker resultaat mogelijk, Grijs haar bedekking Kan het haar niet lichter maken, Minder permanent, Het haar is meer gestresst
Tint Perfect om te experimenteren en verfrissend te kleuren, Het haar is minder gestresst Kan het haar niet lichter maken, Spoelt snel uit, Minder intens resultaat
Bleken Maakt het haar lichter, Geschikt als voorbereiding op het eigenlijke kleuren, Zeer permanent hx Het haar is meer gestresst, Niet geschikt voor zwangere vrouwen

Kleuring geeft, als het goed gebruikt wordt, een sterk kleurresultaat. Het kleurt het haar gelijkmatig en kan je hele look veranderen. Je vindt kleuringen in elke natuurlijke haarkleur.

Intensieve kleuring ligt qua intensiteit ergens tussen kleuring en gewone kleuring in. Ze zijn min of meer een voorstadium van de kleuring. Intensieve tinten zijn minder permanent dan gewone haarkleuren, maar blijven langer zitten dan een gewone tint.

De derde soort ammoniakvrije haarverf is de gewone tint. Het is de lichtste vorm van kleurbehandeling. Tinten kleuren alleen de buitenste laag van je haar en wassen daarom snel uit. Ze geven je haar een bepaalde ondertoon. Daarom worden tinten vaak gebruikt om haar dat al gekleurd is op te frissen of om de natuurlijke tint van het haar te intensiveren.

Tenslotte is er het bleken. Ze worden gebruikt om de kleurpigmenten uit je haar te verwijderen. Hierdoor lijkt het haar na het aanbrengen blond. Bleken wordt vooral gebruikt vóór de eigenlijke haarkleur om het resultaat te intensiveren en het gelijkmatiger te maken.

Wat kost haarkleuring zonder ammoniak?

Haarverf zonder ammoniak zit meestal in het lage of middenprijssegment. De eerste kleuren zijn al vanaf 6 euro verkrijgbaar in de drogisterij. De duurste haarkleuren zijn tussen de 30 en 35 euro.

Art Prijsklasse
Kleuring circa 8 tot 30 euro
Intensieve kleuring circa 5 tot 35 euro
Kleuring circa 8 tot 35 euro
Bleken circa 10 tot 30 euro
Natuurlijke haarkleuring circa 8 tot 20 euro

Of het nu gaat om kleuring, intensieve kleuring, normale kleuring of bleking – er is nauwelijks verschil in prijs. Voor elke soort ammoniakvrije haarverf zijn er producten voor 5 tot 8 euro, en ook kleuren voor meer dan 30 euro.

Lichte prijsverschillen komen alleen voor tussen normale en natuurlijke haarkleur. De prijsklasse is minder breed. De goedkoopste natuurlijke haarkleuren zijn tussen de 8 en 10 euro. De duurste zijn, in tegenstelling tot de andere kleuren, tussen de 15 en 20 euro.

Haarfarbe ohne Ammoniak

Sommige kapsalons verkopen ook ammoniakvrije haarverf. (Image source: Guilherme Petri / unsplash)Ammoniakvrije haarkleuren met natuurlijke ingrediënten zijn zowel in drogisterijen als in kapsalons verkrijgbaar. Waar je ook zoekt, je vindt altijd een milieuvriendelijk alternatief met goede ingrediënten.

Wat zijn de alternatieven voor ammoniakvrije haarverf?

Haarverf heeft veel verschillende ingrediënten. Er is voor bijna elk een alternatief. De meeste ammoniakvrije haarkleuren bevatten synthetische stoffen om een intenser en gelijkmatiger resultaat te verkrijgen.

Type Omschrijving
Haarverf met ammoniak Deze haarverf gebruikt geen alkaliserende stof ammoniak. Daardoor hebben ze een zeer doordringende geur. Ook wordt het haar meer beschadigd, want de kleur dringt dieper in het haar door.
Haar kleuren met huismiddeltjes Je kunt online vaak tips vinden over hoe je je haar gemakkelijk kunt kleuren of lichter maken met ingrediënten uit je eigen keuken. Deze methoden werken meestal niet en zijn soms niet vriendelijker voor het haar dan haarverf uit de drogisterij.

Naast haarverven die geen ammoniak gebruiken, zijn er natuurlijk ook alternatieven met ammoniak. Deze hebben meestal een doordringende geur. De ammoniak zorgt ervoor dat de schubbenlaag van het haar opengaat, zodat de kleurstof dieper in het haar kan doordringen. Hierdoor zijn haarverven die ammoniak bevatten schadelijker voor het haar en onaangenamer in het gebruik vanwege de doordringende geur.

Bij het kleuren van je haar kun je gekochte haarverf ook helemaal vermijden. Je vindt online veel methodes die beweren dat je je haar kunt verven of lichter maken met ingrediënten uit je eigen keuken. We raden je aan dit niet te doen, want met het zorgaspect wordt vaak geen rekening gehouden. Uiteindelijk zal je haar meer beschadigd zijn.

Alle haarkleuren hebben bepaalde voor- en nadelen. Haarkleuren die geen ammoniak gebruiken om het haar te openen lijken echter minder schadelijk voor het haar en het lichaam te zijn. Het resultaat lijdt niet onder het ontbreken van een ingrediënt.

Hoe lang blijft haarverf zonder ammoniak in het haar zitten?

Hoe lang de kleur in het haar blijft, hangt in principe af van hoe permanent de kleur is. Zeer permanente haarkleuren blijven enkele maanden zitten. Semi-permanent slechts zes tot acht weken.

Een overzicht van hoe lang elke soort ammoniakvrije haarverf blijft zitten vind je hier

  • Kleuren: een paar maanden
  • Intensieve kleuring: 6 tot 8 weken
  • Verven: tot 6 weken
  • Bleken: enkele maanden

Zowel kleuringen als bleekbeurten zijn meestal zeer permanent en blijven daarom tot enkele maanden zitten. Tinten zijn minder permanent en intens, daarom wassen ze sneller uit. Als richtlijn voor de zichtbaarheid in het haar worden meestal 24 wasbeurten genomen. Intensieve kleuring zit qua duurzaamheid tussen kleuring en conventionele kleuring in.

Haarfarbe ohne Ammoniak

Hoe lang een haarverf in het haar blijft zitten, hangt ook af van de toepassing. (Image source: Element5 Digital / unsplash)

Als je de kleur goed en lang genoeg laat inwerken, is hij meestal heel intens en daardoor blijvend. Kleuren die minder intens zijn, vervagen meer bij elke haarwasbeurt.

Conclusie

Haarkleuren zonder ammoniak zijn perfect om het haar intensief te kleuren zonder het te belasten. Door het ontbreken van ammoniak blijft de schubbenlaag van de huid gesloten, waardoor de kleur niet tot de kern van het haar kan doordringen. Het resultaat is niettemin intens en langdurig. Bovendien verdwijnt de doordringende geur van ammoniak tijdens het aanbrengen.

Bij de aanschaf van een ammoniakvrije haarverf kun je kiezen uit een kleuring, intensieve tint, normale tint en bleking. Het belangrijkste verschil tussen de verschillende soorten haarkleur is de intensiteit en de duurzaamheid ervan. Als je bezorgd bent om natuurlijke ingrediënten en bescherming van het milieu, vind je hier ook ammoniakvrije haarverf. Haarkleuren die specifiek ammoniak vermijden krijgen steeds meer aandacht, en niet zonder reden.

Beeldbron: Sofiazhuravets/ 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies