Ook Noorse springruiters beleven jaar na jaar een grote opleving in Midden-Europa. Hoewel ze altijd al aanwezig waren bij de Scandinaviërs, zie je de mooie gebreide patronen ook in steden en op skipistes. Dit is niet verwonderlijk, want het onderwerp duurzaamheid is momenteel groot geschreven en natuurlijk textiel van wol is volop in de mode. Bovendien neemt het kwaliteitsbewustzijn bij modebewuste winkelaars toe en is er nauwelijks een ander modeartikel dat tijdlozer en van een hogere kwaliteit is dan een originele Noorse trui.
Een Noorse trui voor vrouwen houdt je niet alleen heerlijk warm, het typische patroon roept ook jeugdherinneringen op aan onstuimige arrensleetochten in de sneeuw en warme chocolademelk bij het knapperende haardvuur.
Inhoud
Beste Noorse Trui Dames: Onze selectie
Koopcriteria: Waarop letten bij het kopen van Noorse truien voor dames
Omdat er zo veel verschillende Noorse truien voor dames zijn, is het niet verwonderlijk als je het moeilijk vindt om één model te kiezen. Om de perfecte Noorse trui voor je te vinden, zijn er enkele koopcriteria die je als leidraad kunt gebruiken. Op basis van deze kenmerken kun je uitzoeken welke damesbroek het beste bij je eisen past
- Materiaal
- Patronen & Kleuren
- Cut
- Wasbaarheid
In het volgende deel kom je te weten waar de afzonderlijke aspecten in wezen van afhangen.
Materiaal
Er zijn veel verschillende materialen waarin Noorse truien voor vrouwen verkrijgbaar zijn. Wol is echter het overheersende materiaal. Wol heeft de bijzondere eigenschap dat het zowel tegen hitte als kou beschermt en is daarom erg populair. Deze unieke eigenschap is te danken aan de natuurlijk gekroesde vezels, die kleine luchtzakjes in het garen creëren.
Een gebreide wollen trui bevat ongeveer 80% lucht. Er wordt een luchtlaag rond het lichaam gevormd, die isoleert en de natuurlijke lichaamstemperatuur handhaaft. Omdat wol zoveel lucht bevat, trekt het vocht aan en voelt het warm en comfortabel aan, zelfs als het nat is. Wolvezels zijn zeer elastisch, daarom behouden truien hun vorm. Wol wordt al generaties lang gebruikt voor gebreide truien en er is tot op de dag van vandaag veel gebeurd in de ontwikkeling ervan.
Als de Noorse trui van scheerwol te kriebelig voor je is, vind je tegenwoordig ook modellen van zachtere wolmengsels. Fijne kasjmierwol wordt gemengd met superfijne merinoswol tot een gemakkelijk te onderhouden materiaal dat onovertroffen behaaglijk is.
Patronen & Kleuren
De traditie van het Noorse breipatroon gaat minstens terug tot het midden van de 19e eeuw. In vroeger tijden breiden vissersvrouwen verschillende patronen om hun mannen op volle zee te beschermen. Een overheersend symbool is de selburose, een achtbladige roos. Het wordt vaak gebruikt in de uitgewerkte Noordse patronen. Terwijl opvallende, grote patronen vroeger meer voorkwamen, zijn het tegenwoordig vooral eenvoudiger motieven en patronen die geschikt zijn voor dagelijks gebruik, die toch accenten zetten. Meestal worden slechts drie verschillende kleuren gebruikt om een samenhangend totaalbeeld te scheppen. Er wordt een tamelijk dun garen gebruikt om de delicate patronen het best tot hun recht te laten komen.
Een basiskleur overheerst, van waaruit het patroon wordt afgezet met een of meer kleuren. de oorspronkelijke patronen waren meestal tweekleurig zwart en wit, maar al gauw werd rood als derde kleur toegevoegd. Tegenwoordig worden Noorse truien in veel verschillende kleuren gemaakt, maar zelden met meer dan drie verschillende kleuren in één trui. Patronen met rendieren en andere figuratieve voorstellingen zijn modern en niet in de traditie van de Noorse “Lusekofte”.
Maar terwijl vroeger vooral de traditionele Selburose en de Mariusgenser in de nationale kleuren blauw, wit en rood werden gedragen, wordt de Noorse trui tegenwoordig ook steeds opnieuw uitgevonden door jonge, Noorse ontwerpers.
Snit
De klassieke Noorse trui heeft een ronde hals, lange mouwen, geribde boorden en reikt tot op de heupen. In de damesmode zijn Noorse truien meestal wat dichter bij het figuur gesneden en minder boxy. Er zijn echter nog meer verschijningsvormen:
- Noorse trui met col of opstaande kraag: Om de hals behaaglijk en warm te houden, hebben sommige modellen coltruien of opstaande kragen, die met een trekkoordje versteld kunnen worden als de snit ruimer is. Deze modellen zijn vaak langer gesneden, hebben zijsplitten en steekzakken die aan een hoodie doen denken. Skinny jeans of een A-lijn rok en laarzen plus een heuplange gewatteerde jas zijn ideale begeleiders.
- Noorse trui met rits: Modellen met een hoge kraag en een korte rits zien er bijzonder sportief uit. Ze houden de hals bijzonder warm. Maar als het binnenshuis wat warmer is, kan de trui zo nodig open, zodat de look casual blijft. Recht gesneden jeans, grove laarzen en een donsjack passen er perfect bij.
- Lange trui: De vrouwelijke versie is de lange trui, die nonchalant over de billen en heupen reikt en relatief wijd uitgesneden is. Een mooi alternatief voor de gebreide jurk als de Noorse trui ook de dijen bedekt. Combineer het met leggings, bijvoorbeeld in leerlook, bontlaarzen of laarzen en een lange wollen jas.
Wasbaarheid
Als je je Noorse damestrui wilt wassen, let dan op het volgende. Conventionele kleurwasmiddelen kunnen de vezels vernietigen, dus gebruik een mild wasmiddel en kies het wolwasprogramma op je wasmachine. Je kunt het luchtdroogproces verkorten door een korte centrifugeercyclus te gebruiken.
Een alternatief is een handwas bij matige temperatuur, waarbij uitgebreid wringen taboe is. Trek de springer met voorzichtige bewegingen door het water en wrijf niet! Ook moet opgemerkt worden dat wollen truien niet geweekt mogen worden. Onbehandelde wol, angora, mohair, alpaca moet met de hand gewassen worden.
Hang je wollen truien niet te drogen, maar leg ze op een handdoek die je eerder over het kledingpaard hebt uitgespreid. Vermijd direct zonlicht als je dit doet.
Noorse truien voor vrouwen: De belangrijkste vragen beantwoord
Met zo’n grote keuze aan Noorse truien voor vrouwen, kan het heel moeilijk zijn een keuze te maken voor een model. Om je zo goed mogelijk te helpen, hebben we de belangrijkste vragen over Noorse truien voor vrouwen verzameld en beantwoord.
Waar komt de Noorse trui eigenlijk vandaan?
De oorsprong van het Noors ligt in het hoge noorden, maar niet in Noorwegen zoals velen veronderstellen. De oorsprong ligt eerder in IJsland, de Shetland Eilanden en de Faeröer Eilanden, waar de veeldradige en veelkleurige truien voor het eerst gebreid werden. Het bijzondere aan de Noorse trui is dat hij uit één stuk gebreid is. Zo ontstaat het ronde juk bij de schouders en bovenrug en borstpartij. Sinds het begin van de 20e eeuw worden klassieke Noorse truien, ook wel IJslandse truien genoemd, zonder naden gebreid van dikke, grove wol. Het is gemaakt van de wol van het IJslandse schaap, dat een zachte, fijne, sterk isolerende binnenvacht en een waterafstotende en robuuste buitenvacht oplevert.
In welke stijlen zijn Noorse truien voor vrouwen verkrijgbaar?
Noorse truien voor dames hebben een lange traditie. Ze bestaan al sinds de 19e eeuw. Terwijl er toen maar één variant was, zijn er tegenwoordig meer stijlen waaruit je kunt kiezen. De volgende stijlen zijn vandaag verkrijgbaar
- Traditioneel: Het patroon is meestal tweekleurig zwart en wit, rood is ook mogelijk en wordt nog steeds als een traditionele Noorse trui beschouwd.
- Trendy: Noorse truien worden nu in veel verschillende kleuren gemaakt, maar zelden met meer dan drie verschillende kleuren in één trui.
- Volledig gedessineerd: In een volledig gedessineerde Noorse trui strekt het patroon zich uit over de hele trui.
- Gedeeltelijk gedessineerd: De gedeeltelijk gedessineerde Noorse trui heeft meestal mooie versieringen bij de halslijn en is effen en monochroom op de rest van het oppervlak. Het patroon lijkt op een grote halsketting of stola die om de halsstreek gaat.
Hoe kan ik zien of mijn Noorse trui voor dames goed past?
Als het gaat om de pasvorm van een wollen trui of een Noorse trui voor vrouwen, moet je uitproberen welke stijl je het mooist vindt. Er zijn verschillende stijlen die variëren in de mate waarin ze het figuur accentueren. De maattabellen in de online winkels zijn een richtsnoer, want er kunnen verschillen optreden van model tot model, en ook verschillen door stomen of mangelen tijdens de productie. Men mag ook niet vergeten dat wol een natuurproduct is en er dus niet altijd hetzelfde uitziet.
Hoe verzorg ik mijn Noorse damestrui goed?
Om ervoor te zorgen dat je lang plezier hebt van je Noorse damestrui, moet je hem niet te vaak wassen. Let allereerst op de verzorgingsvoorschriften die op het wasetiket staan. Bovendien speelt ook de materiaalsamenstelling een belangrijke rol: gevoelige materialen zoals scheerwol, merinowol of kasjmier vereisen speciale zorg. In principe moet een speciaal vloeibaar wolwasmiddel gebruikt worden en moet het delicate wasprogramma ingesteld worden.
Was je Noorse damestrui niet bij temperaturen boven 30 graden Celsius. Draai het niet te veel om het lang mooi te houden. Niet kneden of wrijven bij het handen wassen. Je moet de Noorse trui open laten drogen en hem nooit ophangen!
Stylingtips voor dames Noorse truien: Zo krijg je de perfecte Noorse look
De Noorse trui voor dames combineert waardige charme en modieus gevoel voor stijl. De grove structuur van het gebreide kledingstuk past in een koele winteroutfit, maar kan ook elegant gestyled worden. Een Noorse trui met kraag kun je bijvoorbeeld combineren met skinny jeans, leren broek of een A-lijn rok.
Lange truien met een Noors patroon dienen als een gezellig alternatief voor een (gebreide) jurk en zijn in een handomdraai te combineren met een maillot of legging en laarzen. Modellen met ritsen zien er stoer en sportief uit als ze open gedragen worden. Samen met chique laarzen en een donsjack vormen ze een klassieke winteroutfit. Voor een trendy seventies look combineer je trendy flared jeans. Combineer ze met platform enkellaarsjes, een casual stropdasjas en een trendy zadeltas.
De Noorse trui voor dames scoort met moderne snits en hippe combinatiemogelijkheden met een fris imago en romantische motieven. Of het nu op de kerstmarkt is of in de hut tijdens een skivakantie: met je traditionele wollen trui in een nieuw jasje ben je klaar voor elk rustiek samenzijn. Met een rok en pumps kun je ook een geweldige kerstoutfit stylen!
Natuurlijk zijn deze styling tips alleen maar ter inspiratie voor je volgende outfit. Welke Noorse damestrui je wilt combineren en hoe, kun je natuurlijk zelf bepalen naar je persoonlijke smaak.
Conclusie
De Noorse trui voor vrouwen is een van de populairste kledingstukken in de winter. Hij houdt je heerlijk warm, is er in prachtige kleuren en is een absolute blikvanger. Het is nu zelfs doorgedrongen tot de catwalks van de wereld en variaties van het klassieke ontwerp zijn ideaal voor een trendy verschijning. Het kan prachtig gecombineerd worden en raakt nooit uit de mode. Bovendien zijn veel modellen traditioneel gemaakt en bieden ze maximaal comfort tegen de kou.
Met een Noorse trui kun je allerlei soorten looks creëren. Het hangt allemaal af van de juiste combinatie en styling. Je vindt hiervoor geschikte suggesties in dit artikel.
Artikel afbeelding: unsplash.com / Nick Karvounis