Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

28Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Een professionele massage is een echte weldaad voor het lichaam. De systematische behandeling van de spieren verlicht de spanning en verlicht de sporen van de hele dag aan een bureau zitten. Een bezoek aan de masseur is in het dagelijks leven niet altijd mogelijk. Het hebben van je eigen massagekussen kan helpen.

Je kunt je verheugen op het eind van de dag, op je stoel in de huiskamer en een weldadige behandeling van je pijnlijke spieren met je massagekussen. Leg hem gewoon op je bank, fauteuil of stoel, ga er in zitten en het massagekussen helpt je ontspannen.

In deze massage pad test 2022 kom je alles te weten over massage pads, welke pads er zijn en waar je op moet letten als je een massage pad koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Met een massagekussen kun je spanning verlichten of op zijn minst verlichten terwijl je op een stoel zit of in de auto zit.
  • Een massagekussen kan op het eerste gezicht een dure aanschaf lijken. Op de lange duur kun je echter veel tijd en geld besparen omdat je niet naar een masseur hoeft te gaan.
  • Een massagekussen is een heel goede manier om ontspanning en massage binnen je eigen vier muren of in je kantoor te brengen.

Massagekussen: Onze selectie

Massagekussen: koop- en beoordelingscriteria

Het volgende laat je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke massagetafels. De criteria die je kunt gebruiken om de steunen met elkaar te vergelijken zijn:

De afzonderlijke criteria worden in de volgende paragrafen nader toegelicht.

Plaats van gebruik

Met de juiste massagehulp ben je flexibel en kun je je bijna overal ontspannen. In het volgende laten we je zien welke steun het meest geschikt is voor welke plaats.

  • Massagekussens voor op kantoor: Als je veel zit in je werk, is een massagekussen voor dagelijks werk precies goed voor jou en je rug. Het massagekussen kan je helpen de door het zitten veroorzaakte spanning te verlichten. Je kunt je massagekussen gewoon op je bureaustoel leggen.
  • Massagekussens voor in de auto: Je kunt je spieren zelfs in de auto laten masseren, bijvoorbeeld bij lange reizen. Met een passende adapter kun je hier ook heerlijk relaxen. Modellen met zachte vibratie zijn hier bijzonder geschikt. De warmtefunctie van je massagekussen kan ook dienen als stoelverwarming in de winter. Zorg er absoluut voor dat je kussen correct bevestigd of geïnstalleerd is. Je massagekussen moet ook compatibel zijn met je autostoel.
  • Massagekussens voor thuis: Je kunt ook thuis op je bank of leunstoel ontspannen na het werk of in het weekend. Shiatsu stoelbekledingen of combinatiemodellen met massage- en trilfuncties bieden je de beste mogelijkheden om je te ontspannen.

Bij de aanschaf van je massagekussen moet je erop letten dat het een geschikt formaat heeft en een geschikte optie voor de stroomaansluiting.

Soorten

massage
Verschillende massagekussens hebben verschillende massagetechnieken. De meeste massagekussens op de markt zijn shiatsu massagekussens. Shiatsu massage is een soort vingerdrukmassage uit de Aziatische streek.

Naast deze massagetechniek is er ook de vibratiemassage. Het maakt het weefsel los door kleine, intensieve trillingen en stimuleert de bloedsomloop.

Verschillende massagetechnieken kunnen helpen bij verschillende klachten. Ze bieden je ook meer afwisseling.

Een andere soort massage is de tikmassage. Hierbij worden de spieren licht aangetikt om ze los te maken. Je kunt ook kiezen voor een rollende massage. In dit geval worden langzame, rollende bewegingen uitgevoerd door je massagekussen.

Nieuwere massagekussens hebben verschillende soorten massage. De soort massage die het beste voor je is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en lichamelijke klachten.

Massagekussen soorten

De volgende massagekussen categorieën worden onderscheiden

  • Massagekussen met nekmassage
  • Massagekussen zonder nekmassage

Een massagekussen met nekmassage heeft een verlengd hoofdgedeelte met massagekoppen. Deze variant masseert ook de nek en het hele ruggebied. Een massagekussen zonder nekmassage eindigt in de schouderzone.

De hals wordt niet zo goed gemasseerd. Als het belangrijk voor je is dat vooral de halszone gemasseerd wordt, dan moet je ervoor zorgen dat het massagekussen een nekmassage in zijn programma heeft.

Maat

Als je een massagekussen koopt, moet je letten op de maat van het kussen. Het is vooral belangrijk dat de afmetingen van de massagezones overeenstemmen met de afmetingen van je lichaam. Alleen als dit het geval is, kan het massagekussen zijn volledige massage-effect ontwikkelen.
De massage kan alleen

doeltreffend uitgevoerd worden als de grootte van het massagekussen aangepast is aan je lichaamslengte.

Er zijn massagesteunen die in hoogte en breedte verstelbaar zijn. Deze zijn vooral aan te bevelen als het massagekussen door meerdere mensen gebruikt wordt. Veel fabrikanten geven de lichaamslengte aan waarvoor hun massage-oppervlak geschikt is.

Extra functies

Massagesteunen zijn verkrijgbaar met verschillende extra functies en mogelijkheden. Je kunt in slaap vallen op het massagekussen of vergeten het uit te zetten tijdens je massage. De meeste massagekussens hebben een automatische uitschakeling. Nog beter is een model met een timer. Hier kun je de tijd afzonderlijk instellen.

Als aanvulling op de massage zijn er steunen met licht- en warmtetoevoer. De warmte ontspant ook de spieren en bevordert de bloedsomloop. Dit helpt om spanning en verharding nog sneller en doeltreffender te verlichten. De warmtefunctie van je massagekussen is een heel nuttige extra functie, vooral tijdens het koude seizoen.

Materiaal en kwaliteit

Je wilt je massagekussen waarschijnlijk lang gebruiken en vaak gebruiken. Daarom moet je aandacht besteden aan de kwaliteit en het materiaal van je massagekussen. Het materiaal mag niet te snel slijten en moet idealiter ademend zijn.

Massagekussens zijn er in imitatieleer, velours, ademend gaas of neopreen. Sommige modellen hebben afneembare hoezen die in de wasmachine gewassen kunnen worden. Je kunt ook een hoes of handdoek over je massagekussen leggen om het te beschermen en om hygiënische redenen. Het is ook belangrijk dat je massagekussen tijdens de massage niet wegglijdt.

Massagekussen: veel gestelde vragen en antwoorden

De belangrijkste vragen over massagekussens worden hieronder beantwoord. De meest gestelde vragen worden hier samengevat.

Wat is een massagekussen?

Een massagekussen wordt bevestigd aan een stoel, leunstoel of soortgelijk zitmeubel en wordt gebruikt om de rug, schouders en nek te masseren. Een massagekussen lijkt op de vorm van een zitkussen. De zitting is meestal korter dan de rugleuning. In de meeste toestellen is de technologie ingebouwd in het achterdeel.

Massagesteunen zijn alleen geschikt om te zitten.

Massagekussens worden vaak door elkaar of synoniem met massagematten gebruikt. Je mag niet op je massagekussen gaan liggen. Hij is uitsluitend bedoeld voor zittend gebruik.

Een massagemat daarentegen is bedoeld voor massage in liggende houding. Bovendien is de intensiteit van een massagekussen hoger dan die van een massagemat.

Hoe werkt een massagekussen?

Het elektrische massagekussen werkt volgens de principes van massage. Het oefent druk uit op het gewenste deel van het lichaam zonder fysieke lichaamskracht te gebruiken. Door de rek- en drukbewegingen ervaart je lichaam ontspanning en herstel. Daartoe worden in de steunen rollen en stangen gebruikt. Deze worden bestuurd door elektrische impulsen.

Een massagekussen kan helpen bij rug- en nekpijn. Het kan spanning verlichten, pijn verzachten en de bloedcirculatie bevorderen. Verder kan een massagekussen je helpen om stress te verlichten. (Image source: Jesper Aggergaard / unsplash)

Massage rollers worden vaak gebruikt. Ze hebben een ronde en balachtige vorm. De rollen bewegen naar boven, naar beneden of zijwaarts. Massagekussens van hoge kwaliteit imiteren de technieken van een professionele masseur.

Wat zijn de alternatieven voor een massagekussen?

Er is een ruime keuze aan massage-apparaten. De eisen en de bijbehorende apparatuur zijn heel verschillend. Het volgende gedeelte geeft je de alternatieven voor een massagekussen.

  • Massagemat: Een massagemat is een langwerpige steun die je op verschillende oppervlakken kunt leggen. Een ondersteunende functie zoals een stoel kan hier achterwege gelaten worden. In tegenstelling tot massagekussens worden massagematten gebruikt in competities. Het voordeel van massagematten is dat het bovenste deel van de rug gemasseerd kan worden tot aan de voeten. De meeste massagematten zijn echter niet uitgerust met een nekmassage.
  • Nekmassageapparaat: Veel massagematten en sommige massagekussens hebben geen optie voor nekmassage. Om de nek- en schouderspieren te masseren zijn nekmassagers heel nuttig. Een nekmassager wordt als een vestje aangetrokken of heeft de vorm van een kussen.

Elk alternatief voor een massagekussen heeft zijn voor- en nadelen. Hier moet je beslissen welk massage-apparaat je nodig hebt.

Hoeveel kost een massagekussen?

De prijsklasse van massagekussens ligt tussen 50 en 250 euro. Dit hangt af van de eigenschappen van het massagekussen in kwestie. Als een massagekussen verschillende massagetechnieken heeft, is het meestal duur.

Type Prijsklasse
Eenvoudige modellen 60 euro
Modellen van hogere kwaliteit 250 euro

Gemiddeld zijn de massagekussens geprijsd op 150 euro. Er zijn ook massagekussens die al in een fauteuil geïntegreerd zijn. Bijgevolg zijn deze modellen iets duurder.

Hoe vaak moet je je massagekussen gebruiken?

Je kunt je massagekussen zo vaak gebruiken als je wilt. Je moet je massagekussen echter uiterlijk na 15 minuten gebruik een pauze geven. Anders bestaat het gevaar dat het apparaat overbelast raakt en gaat ontsteken.

Het dagelijkse leven kan vaak snel stressvol en uitputtend worden. Een massagekussen biedt je ontspanning tussendoor. Je hoeft niet per se naar een masseur of een sauna te gaan. (Image source: Nico H. / pixabay)

Als je pijn zelfs na regelmatig gebruik van een massagekussen niet weggaat, maar in plaats daarvan erger wordt of nieuwe pijnen ontstaan, moet je een arts raadplegen. Zolang de diagnose nog niet gesteld is, moet je voorlopig stoppen met het gebruik van je massagekussen.

Conclusie

Met een massagekussen kun je momenten van ontspanning in je dagelijks leven inbouwen, overal waar een stroombron in de buurt is. Met het juiste kussen kun je spanning en kleine pijntjes in je rug, schouders en nek verlichten. Bovendien helpt de warmtefunctie je om te ontspannen en je batterijen weer op te laden.

Massagekussens zijn ook een aantrekkelijk en goedkoop alternatief voor een masseur. Ze stellen je in staat te ontspannen en tussendoor een massage te nemen. Natuurlijk is een massagekussen geen vervanging voor een getrainde masseur. Maar als je de juiste gevonden hebt, biedt die je evenveel ontspanning en recreatie.

Beeldbron: Elizaveta Galitckaia / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies