medicijnbal met 2 en 3 pond
Laatst bijgewerkt: 18-02-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

23Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Ben je op zoek naar een medicijnbal? Je bent op het juiste adres! De medicijnbal is een fysieke trainingstool die in bijna elke sportschool aanwezig is. De bal wordt al decennia lang gebruikt voor het verbeteren van de fysieke conditie. Bovendien is de populariteit van de medicijnbal de afgelopen jaren flink gegroeid dankzij nieuwe trainingstechnieken.

Het gebruik van een medicijnbal is zeer gevarieerd. Je kunt de bal gebruiken als aanvulling op tal van spiertrainingsroutines. Populaire activiteiten zoals crossfit nemen de medicijnbal op als onderdeel van hun programma. Om die reden gaan we wat dieper in op de voordelen, laten we je zien waar een ​​medicijnbal goed voor is en welke verschillende soorten er zijn.
Belangrijk om te weten

 • De medicijnbal is een fysiek trainingsmiddel. Het is een bolvormige bal met een variabele grootte en gewicht. Het bijzondere van de medicijnbal is met name het gewicht, dat helpt om krachttrainingen te doen en spieren te versterken.
 • De medicijnbal is meestal gevuld met zand, al zijn er ook modellen die zijn gevuld met water of ander materiaal. De buitenkant van een medicijnbal kan worden gemaakt van bijvoorbeeld latex, rubber, leer of spons.
 • Als je een medicijnbal koopt, is het belangrijkste dat je goed op het gewicht van de bal let. De oefeningen en spiertrainingen die je met de bal wilt doen bepalen grotendeels welk gewicht je nodig hebt. In deze shopgids laten we je zien op welke factoren je nog meer moet letten bij de aankoop van een medicijnbal.

De beste medicijnballen op de markt: onze aanbevelingen

Het is interessant om veel over medicijnballen te weten te komen. Maar soms doet wat praktisch advies ook geen pijn! Met de onderstaande lijst met aanbevelingen vind je in één oogopslag de beste medicijnballen op de markt. Door intensief op zoek te gaan en verschillende medicijnballen met elkaar te vergelijken, zijn we tot deze selectie met interessante opties gekomen. Lees snel verder!
AffiliateLink
42,40 EUR
AffiliateLink
27,95 EUR
AffiliateLink
77,90 EUR
AffiliateLink
47,49 EUR
AffiliateLink
27,95 EUR
AffiliateLink
18,99 EUR

Shopgids: Alles wat je moet weten over medicijnballen

Het is tijd om wat meer te weten te komen over de medicijnbal. In de alinea’s hieronder vertellen we je alles dat je moet weten om met dit product vertrouwd mee te raken. Zo krijg je nuttige basiskennis voor wanneer je een specifiek model moet kiezen. Je zult zien hoe interessant het is om de belangrijkste technieken van de medicijnbal en het belang ervan bij fysieke trainingen te ontdekken!

man met een medicijnbal

De medicijnbal is een fysiek trainingsmiddel. Het is een bolvormige bal van variabele grootte en gewicht. (Bron: Olson: 35632937/ 123rf.com)

Wat is een medicijnbal?

Een medicijnbal is een bal met een bolvormige of ronde vorm, waarvan het gewicht het belangrijkste kenmerk is. De zwaarte van de bal komt niet overeen met het materiaal waarvan deze is gemaakt en is ook niet afhankelijk van de afmetingen van de bal. Het gewicht van een medicijnbal wordt verkregen door deze kunstmatig te vullen met dichte materialen, zoals zand of water.

Medicijnballen worden vooral veel gebruikt voor fysieke activiteiten, zowel in verschillende sporten als voor revalidatie. Ze behoren tot het rijtje van trainingstools, -machines en gewichten die worden gebruikt voor fysieke trainingen. Daarnaast is de medicijnbal de hoofdrolspeler van enkele niet-professionele sportdisciplines, zoals het hooggooien van medicijnballen.

Wat is de oorsprong van de medicijnbal?

Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong van de medicijnbal. De meeste theorieën wijzen echter op een eerste gebruik van therapeutische aard.
De medicijnbal werd waarschijnlijk oorspronkelijk gebruikt voor fysiotherapie en revalidatiesessies.

Medicijnballen werden veel gebruikt voor wat bekend staat als ‘passieve gymnastiek’, oftewel, activiteiten waarmee je de spieren met weinig beweging kunt versterken en revalideren. Dit minimaliseert de kans op letsel en is ideaal voor bijvoorbeeld ouderen. Het gebruik van de medicijnbal verspreidde zichzelf echter al snel naar scholen en sportscholen.

Wist je al dat de oorsprong van de medicijnbal teruggaat tot het midden van de 20e eeuw? Medicijnballen werden ook in die tijd al gebruikt voor de revalidatie van patiënten met blessures.

Waarom een medicijnbal gebruiken?

Lichamelijke activiteit is populairder dan ooit. Sportscholen en fitnesscentra duiken op in elke buurt en werken met lange wachttijden voor nieuwe leden. Door de groeiende populariteit werden ook traditionele oefeningen opnieuw bekeken. Zo kreeg ook de medicijnbal een nieuw gebruik. Tegenwoordig is de aanwezigheid van de bal een must in elk sportcentrum.

De medicijnbal wordt zowel gebruikt voor spierversteviging als voor kracht- en duurtraining. Zo kom je medicijnballen vaak tegen bij bijvoorbeeld crossfit-trainingen, een sport waarbij je het lichaam tot het uiterste drijft. Je kunt de medicijnbal optillen, gooien, verplaatsen of als weerstand bij oefeningen gebruiken. Door de vele toepassingen is het een zeer veelzijdige tool.

Voor wie is een medicijnbal interessant?

Voor iedereen! In tegenstelling tot veel andere tools die je tegenkomt in sportscholen, zijn er geen belangrijke contra-indicaties voor het gebruik van een medicijnbal. Zo wordt het gebruik van halters tot een bepaalde leeftijd afgeraden. De medicijnbal kan echter zelfs door kinderen worden gebruikt.
Dit komt door de fysieke kenmerken en het variabele gewicht van de medicijnbal.

In sommige gevallen worden medicijnballen zelfs gebruikt bij revalidatietherapieën om kracht te geven aan de spieren van kinderen. De medicijnbal is ook geschikt voor ouderen. Het vergemakkelijkt de mobiliteit en helpt spieren en gewrichten veilig te trainen en losser te maken. Daarom is de medicijnbal, als je hem goed gebruikt, geschikt voor elke leeftijd en ieder doel.

een groep vrouwen die traint met medicijnballen

Medicijnballen worden meestal gevuld met zand, al zijn er ook modellen die worden gevuld met water. (Bron: Ammentorp: 68552765/ 123rf.com)

Welke oefeningen kun je doen met een medicijnbal?

Eerder in deze shopgids las je al dat de medicijnbal opvalt door zijn veelzijdigheid. Maar hoe vertaalt zich dat in een daadwerkelijke training? In de onderstaande tabel vind je een opsomming van de praktische toepassingen van de medicijnbal. Dit zijn ze echter lang nog niet allemaal. Toch krijg je zo alvast een idee van de meest voorkomende oefeningen met medicijnballen in sportscholen en sporttrainingscentra:

Oefening Welke spierengroep train je De ideale bal
Bal draaien Romp. Geleidelijke gewichtstoename.
Bal push-ups Armen en romp. Gemiddelde maat.
Ball squats Benen. Afhankelijk van de gebruiker.
Shoulder press Benen en armen. Afhankelijk van de gebruiker.
De bal gooien Buikspieren en andere spiergroepen. Variabel gewicht afhankelijk van de kracht van de gebruiker.
Bal van de enkel naar de lucht brengen Obliques (de buitenste schuine buikspieren) en andere spiergroepen. Afhankelijk van de kracht van de gebruiker.

Er zijn nog veel meer oefeningen te bedenken die je met een medicijnbal kunt doen. Vraag om tips bij een sportschool of een fysiotherapeut voor meer inspiratie.

Welke verschillende soorten medicijnballen zijn er?

Je kunt medicijnballen op basis van twee belangrijke factoren van elkaar onderscheiden: hun grootte en hun gewicht. Qua maat zijn er ballen met zeer verschillende diameters te vinden, zonder dat dit direct invloed heeft op het gewicht van de bal. Met andere woorden, een bal die kleiner, kan toch zwaarder zijn. Dit heeft te maken met de vulling. Er zijn veel verschillende gewichten waar je uit kunt kiezen.

Naast maat en gewicht zijn er echter nog meer onderscheidende criteria voor medicijnballen.

Eén daarvan is het materiaal van de buitenkant van de medicijnbal. De buitenste laag kan gemaakt worden van bijvoorbeeld latex, rubber of leer. Welk materiaal het beste bij je past, hangt af van de hoeveelheid grip waar je naar op zoek bent. Ook het type vulling zoals zand, water of zelfs staal, bepaalt het gebruik van de medicijnbal.

Pedro Emilio AlcarazOnderzoeker aan de Katholieke Universiteit van Murcia, Spanje
“Een goed gebruik van de medicijnbal is er een die de productie van mechanisch vermogen maximaliseert, gebruikmakend van de optimale belasting, om de grootste ontwikkelingen in sportprestaties te bewerkstelligen.”

Wat zijn de voor- en nadelen van een medicijnbal?

In deze shopgids heb je kunnen ontdekken wat de belangrijkste toepassingen en voordelen van de medicijnbal op fysiek en sportief gebied zijn. In vergelijking met andere elementen die aanwezig zijn in sportscholen bieden medicijnballen een grote veelzijdigheid. Toch hebben de ballen ook een paar beperkingen, zoals je in de volgende tabel ziet. Daarin vind je een handig overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van medicijnballen:

Voordelen
 • Veelzijdig gebruik
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Grote verscheidenheid aan maten en gewichten waar je uit kunt kiezen
 • Geschikt voor fysieke activiteiten, revalidatie en fysiotherapie
 • Over het algemeen zeer goed te betalen
Nadelen
 • Moeilijk te vervoeren
 • Neemt enige ruimte in beslag
 • Soms heb je meerdere ballen met verschillende gewichten en maten nodig

Samenvatting

Weet jij al alles over medicijnballen? In deze shopgids hebben we het gehad over wat een medicijnbal precies is, waar je hem voor kunt gebruiken en hoe je dat doet. We hebben het ook gehad over de oorsprong van de bal als hulpmiddel voor medische revalidatie en de omzetting ervan in een praktische tool voor fysieke trainingen. Tegenwoordig is de medicijnbal een veelzijdig hulpmiddel dat in elke sportschool aanwezig is.

Ook vind je in deze shopgids een lijst met de beste medicijnballen die je op de markt kunt vinden. De selectie is bedoeld als leidraad voor kopers die op zoek zijn naar een medicijnbal die het beste bij hen past. Door onze tips en tricks uit deze shopgids te volgen weet je zeker dat je geen spijt van je aankoop krijgt.

Vond je onze shopgids over medicijnballen interessant? Deel hem dan met je vrienden en familie op social media of laat hieronder je reactie achter om ons te laten weten wat je ervan vond.

(Bron van de header afbeelding: Frameangel: 34472729/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies