Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

27Onderzochte producten

30Bestede uren

27Beoordeelde onderzoeken

101Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote scheermesjes test 2023. Hier stellen we alle scheermesjes die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste scheermes voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een razor wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Bij het scheren met een recht scheermes kun je in het begin wat sneetjes verwachten. Maar met een beetje oefening krijg je het al gauw onder de knie en kun je uitkijken naar een heel glad en nauw resultaat.
 • Scheermessen verschillen in hun vormgeving en het gebruikte materiaal. Er is ook een onderscheid tussen het klassieke scheermes en een scheermes met verwisselbare mesjes.
 • De aanschafkosten zijn erg hoog. Bij goed onderhoud gaat een scheermes echter verscheidene jaren en zelfs generaties mee. Dit maakt het scheermes bijzonder duurzaam.

Razor: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een razor koopt

Wat is een razor?

Het scheermes wordt gebruikt voor een natte scheerbeurt. Het scherpe scheermes bestaat uit een handvat en een lang stalen lemmet. Voor het handvat kunnen verschillende materialen gebruikt worden. In de meeste gevallen is het hoorn, plastic of zelfs hout.

Rasiermesser mit -pinsel

Een scheermes geeft een heel goede geleiding op de huid. Dit maakt het scheren bijzonder zacht en aangenaam. (Image source: pixabay.com / Couleur)

Het scheermesje is gemaakt van hol geslepen koolstofstaal. Hij kan in het handvat gevouwen worden om hem gemakkelijker te vervoeren en op te bergen.

In de 19e eeuw werd het scheermes grotendeels alleen door professionele barbiers gebruikt voor het scheren. Maar daarna vond het zijn weg naar het privégebruik en geniet het van een toename in het aantal gebruikers.

Het is ook goed voor je portemonnee, want je hoeft niet steeds nieuwe scheermesjes te kopen. Het mesje van een scheermes gaat meestal jaren mee.

Wat heb ik nodig om me met een scheermes te scheren?

Als je je nat scheert met een recht scheermes, heb je veel meer scheergerei nodig dan met een gewoon scheermes. Met alleen een scheermes kom je niet ver.

Je hebt voor elke scheerbeurt een leren riempje nodig, want de braam op je mes moet rechtgezet worden. Het polijst ook het lemmet. Om te voorkomen dat je je scheermesje beschadigt, moet je een beetje oefenen met de leren band.

Nu je scheermes klaar is, is je gezicht aan de beurt. Om je huid voor te bereiden op het scheren, kun je het beste scheerzeep, -crème of -gel gebruiken. Schuim en gel kun je gemakkelijk met de hand uit een spuitbus op je gezicht aanbrengen.

Als je echter besluit zeep of crème te gebruiken, moet je een scheerkwast kopen. Om het penseel beter te bewaren en te drogen is een penseelhouder ook een goed idee. Het is ook de moeite waard een potje te kopen om de zeep mee op te schuimen.

Nat scheren belast je huid nogal, dus een aftershave is zeer aan te bevelen. Je kunt kiezen tussen een aftershave op alcoholbasis of een zachte balsem.

Hoeveel kost een scheermes?

Hoeveel een scheermes kost varieert sterk. Zowel de fabrikant als het gebruikte materiaal spelen een grote rol. Laat je echter niet ontmoedigen door de soms hoge prijzen. Als je je scheermes goed verzorgt, gaat het een leven lang mee.

Prijsklasse Prijsklasse
laaggeprijsd 20-60€
middelhooggeprijsd 60-150€
hogergeprijsd hx 150€ en meer

Vooral ervaren gebruikers zijn bereid wat dieper in de buidel te tasten en aanzienlijk meer uit te geven dan een beginner. Bovendien zijn vorm, esthetiek en design belangrijke aankoopcriteria.

Hoger geprijsde producten komen met een buitengewoon design. Zeldzaam hout wordt gebruikt voor de handvaten en zeer hoogwaardig koolstofstaal voor de messen.

Ook tegenwoordig worden zeer hoogwaardige scheermessen nog uitvoerig met de hand gemaakt. Honderden stappen zijn nodig voor de productie.

Welke alternatieven zijn er voor een recht scheermes?

Een recht scheermes is toch niet geschikt voor je? Maak je geen zorgen, er zijn nog een paar andere mogelijkheden.

Het systeemscheermes is waarschijnlijk het eerste alternatief dat in je opkomt. De meskop bestaat meestal uit meerdere mesjes, waardoor ongewenst haar veiliger verwijderd kan worden dan met een scheermes.

De meskop moet echter na een paar keer gebruik vervangen worden. Hoewel het scheermes zelf voor weinig geld te koop is, zijn de meervoudige mesjes niet bepaald goedkoop.

Een andere mogelijkheid om te ontharen is een scheermes. Vergeleken met multimesjes zijn scheermesjes veel scherper en leveren daarom een zeer grondig en glad resultaat.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen open en gesloten kammen. De gesloten kam is geschikt voor beginners, terwijl de open kam meer geschikt is voor ervaren scheerders.

De aanschafkosten zijn beduidend hoger dan voor een systeemscheermes. De scheermesjes zijn echter veel goedkoper. Het scheermes scoort dus boven alles in onderhoudskosten.

Besluit: Welke soorten scheermesjes zijn er en welke is de juiste voor jou?

Scheermessen verschillen vooral in hun mesjes. De volgende vormen komen het meest voor

 • Scheermes met verwisselbaar blad
 • Scheermes met één blad

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. We willen je helpen het scheermes te vinden dat het beste bij je past.

Wat zijn de kenmerken van een scheermes met verwisselbaar mes en wat zijn de voor- en nadelen?

Het scheermes met verwisselbaar blad – scheermes en recht scheermes in één. De hantering is precies hetzelfde als bij een klassiek scheermes, maar het mes hoeft niet geslepen of gekleed te worden.

In plaats daarvan kun je een bot mesje gewoon vervangen, zoals je met een recht scheermes zou doen. Daardoor is het mes met verwisselbaar lemmet bijzonder gemakkelijk te onderhouden en veilig.

Voordelen
 • Voordelig in aanschaf
 • Veilig in gebruik
Nadelen
 • Mesjes moeten apart gekocht worden
 • Niet alle mesjes zijn compatibel

Een ander voordeel is waarschijnlijk de kostprijs. Hoewel je steeds meer scheermesjes moet kopen, zijn ze veel goedkoper in aanschaf. Daarom is het scheermes met verwisselbare mesjes bijzonder geschikt voor beginners. Ze kunnen oefenen in het juiste gebruik ervan zonder een fortuin te hoeven uitgeven.

Het juiste scheermesje vinden kan echter wat moeilijk zijn. De sluitingen van de mesjes verschillen naargelang de fabrikant, net zoals scheermesjes verschillende maten en uitsparingen kunnen hebben, afhankelijk van de fabrikant. Daarom zijn niet alle messen compatibel met elk mes.

Wat onderscheidt een scheermes met één blad en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het klassieke scheermes is niet alleen overtuigend door zijn uiterlijk, maar ook door zijn zeer lange levensduur. Bij goed onderhoud kan een recht scheermes zelfs door verschillende generaties doorgegeven worden.

De initiële kosten van een scheermes van hoge kwaliteit zijn echter zeer hoog. Er zijn echter geen extra kosten. In tegenstelling tot een systeemscheermes of een recht scheermes, hoef je niet meer mesjes te kopen.

Voordelen
 • Zeer glad scheren
 • Lange levensduur
 • Geen gebruikskosten
Nadelen
 • Hoog risico op verwondingen
 • Tijdrovend
 • Hoge initiële kosten

Tijd speelt vaak een grote rol bij een recht scheermes. Het mesje van je scheermes heeft veel onderhoud nodig. Hij moet zowel geslepen als gepolijst worden.

Koopcriteria: Deze factoren kunnen je helpen scheermesjes te vergelijken en te evalueren

Het zoeken naar het juiste scheermesje kan soms wat moeilijk zijn. De keuze lijkt eindeloos. Om je te helpen bij je zoektocht, laten we je de aspecten zien die je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele verschillende scheermesjes.

Dit zijn de dingen waar je op moet letten als je een scheermes koopt

 • Materiaal van het blad
 • Vorm van het blad
 • Handvat

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is een razor op basis van de criteria te kopen of niet.

Bladmateriaal

Twee soorten staal kunnen gebruikt worden om het blad te maken. Koolstofstaal en chroomstaal.

Koolstofstaal is bijzonder gemakkelijk te harden, wat het mogelijk maakt een bijzonder scherp scheermes te maken.

Rasiermesser mit -pinsel und -seife

Voor een comfortabele scheerbeurt met een recht scheermes heb je een paar gebruiksvoorwerpen nodig. Het meest populair is de combinatie van scheerzeep en -kwast. (Image source: 123rf.com / 42257169)

Maar door het lage chroomgehalte is dit product erg gevoelig voor roest. Daarom is een goede verzorging heel belangrijk, want daarmee kan roestaantasting worden tegengegaan.

Chroomstaal, daarentegen, heeft een bijzonder hoog chroomgehalte en is daardoor bijzonder roestbestendig. De scherpte van het scheermes verschilt nauwelijks van die van koolstofstaal, maar het slijpen van het mes is iets tijdrovender.

We raden beginners aan een scheermes van koolstofstaal te kiezen.

Hoewel het iets meer zorg vraagt, is het minder tijdrovend om te herslijpen en meer beginnersvriendelijk.

Bladvorm

Bladen worden onderscheiden door de manier waarop ze geslepen zijn.

Halfholle geslepen bladen zijn stijver dan extra-holle of vol-holle. Bladen met een extra holle slijping hebben de neiging een flexibele rand te hebben en kunnen zich daardoor beter aanpassen aan contouren. Wat prijs betreft zijn de bladen met een full-hollow en extra-hollow slijpsel iets hoger.

Als je een beetje rondkijkt, zul je merken dat je, wat mesbreedte betreft, meestal scheermesjes vindt met een 5/8” of 4/8” mesje. Deze mesjes zijn universele maten die geschikt zijn voor elke gezichtsvorm.

Als je een beginner bent, moet je eerst nagaan welk mesje het beste is voor het gebied tussen neus en lippen.

Handgreep

De juiste handgreep is heel belangrijk om goed te kunnen hanteren. De grootte van het handvat moet in verhouding staan tot je hand en de ergonomische greep moet goed in je hand passen.

Of je nu hout, metaal of zelfs been verkiest is een kwestie van smaak. Net als de kleur of het patroon.

Je moet echter vooral op het materiaal letten. Het moet zo slipvast mogelijk zijn. Als je uitglijdt, kan dit snel tot snijwonden leiden.

Wetenswaardigheden over scheermesjes

Hoe scheer ik me met een scheermes?

Het eerste wat je moet doen is je gezicht voorbereiden op het scheren. Je kunt een warme douche nemen of een paar minuten een warme doek op je gezicht leggen.

Nu je poriën open zijn, laat je je scheerzeep schuimen en breng je het aan met een scheerkwast. Laat het ongeveer 2 minuten zitten. (Als alternatief kun je ook scheerschuim gebruiken)

Als beginner moet je beginnen met alleen de gladde delen van je gezicht te scheren. Vermijd de hals tot je meer oefening hebt gehad.

Nu kun je je scheermes in een hoek van 30° ten opzichte van je huid houden. Om deze hoek te bereiken plaats je je mes recht op de huid en til je het dan iets op. Oefen geen druk uit tijdens het scheren, anders kun je je snijden.

Als dit gebeurt, zijn er een paar stappen die je moet volgen:

Stappen Uitvoering
Stap 1 Eerst moet je je wond schoonmaken, bij voorkeur met water
Stap 2 Vervolgens moet je, afhankelijk van de grootte van de wond, gedurende langere tijd een steriel kompres op de wond drukken. Voor heel kleine sneetjes volstaan ook knipsels van zakdoekjes. Katoenwol, bijvoorbeeld, is hier niet geschikt.
Step 2 Als het bloeden niet stopt en er geen kompres in de buurt is, is een kleurloos staafje voor de lippen geschikt om de bloedstroom te stoppen.
Stap 3 Een andere manier om je wond af te dichten is met een zogenaamde styptische pen
Stap 4 Nadat het bloeden gestopt is, is het meestal voldoende om de wond daarna aan de lucht te laten drogen.

Voor een bijzonder gladde scheerbeurt raden we drie gangen aan. Scheer in de eerste pas in de groeirichting. Dan kun je weer een beetje schuim aanbrengen en zijdelings naar de groeirichting scheren.

Scheer in de laatste pas tegen de haargroeirichting in. Wees echter vooral voorzichtig, want de meeste verwondingen ontstaan tijdens deze pas. Als je geen bijzonder sterke baard hebt, kun je deze stap ook achterwege laten.

Na het scheren maak je je scheermes schoon. Houd het onder water om haar- en zeepresten te verwijderen. Veeg het daarna droog om roest te voorkomen.

Was je gezicht met koud water om je poriën te sluiten. Breng tenslotte een aftershave of aftershave lotion aan. Zo voorkom je scheerbrand en doe je iets goeds voor je huid.

Je scheerkwast moet na het scheren ook schoongemaakt worden. Zo gaat het lang mee. Spoel het daarvoor met warm water af met een stromende kraan. Een waterbad is echter ook mogelijk.

Om de scheerkwast te drogen, moet je hem eerst uitkloppen. Je kunt het als een werpbeweging uitschudden om de eerste waterresten kwijt te raken. Daarna raden we aan hem ondersteboven in een scheerkwasthouder te bewaren.

Hoe slijp ik een scheermes?

Om je scheermes goed te slijpen, heb je slijpstenen nodig. Japanse slijpstenen met verschillende korrels zijn het beste.

De korrels 1000, 3000 en 5000 zijn om het lemmet te slijpen. Een 8000 grit wordt gebruikt om aan het eind te polijsten.

Begin met de 1000 steen. Voor je begint, moet je de stenen minstens 30 minuten in water laten weken. Daarna kun je de bewaterde stenen met het grove grit erop leggen.

De ondergrond moet heel stabiel en antislip zijn. Geschikt is bijvoorbeeld een stenen houder of een stabiele tafel. Sommige wetstenen worden geleverd met een steenhouder.

Leg nu je mes plat op de steen en beweeg het over de steen tegen de rand. Oefen niet te veel druk uit. Laat het blad liever over de steen glijden. Als je het einde van de steen bereikt, draai je het mes over de achterkant van het lemmet en duw het dan terug.

Hoe vaak je je scheermes eigenlijk moet slijpen, hangt af van hoe vaak je je scheert en hoeveel baardgroei je hebt.

In de meeste gevallen is dat om de 3-6 maanden nodig.

Hoe slijp ik mijn scheermes?

Voor een veilige en gladde scheerbeurt is het heel belangrijk je scheermes van leer te voorzien. Na het slijpen verschijnt er een fijne braam die in verschillende richtingen gerafeld lijkt te zijn.

Als je nu het leer van je scheermes verwijdert, kan de braam weer bezinken en is het scheermes klaar voor de scheerbeurt. Want of je het gevoel hebt dat een scheermes scherp of dof is, hangt voor een groot deel af van hoe de braam uitgelijnd is.

Het eerste wat je voor een scheermes nodig hebt is een leren band. Je moet het stevig vastmaken, bijvoorbeeld met een haakje aan de muur. Omdat je heel hard aan de riem zult trekken, is het vooral belangrijk dat hij goed vastzit.

Nu kun je de riem vastmaken en de achterkant van het blad op het leer plaatsen. Draai nu het mesje tegen de klok in tot de rand van het mesje de leren band raakt. Als de rand en de achterkant van het mesje elkaar raken, kun je het mesje van de band trekken. Oefen geen druk uit en werk altijd van het lichaam af.

Je kunt dit proces naar behoefte herhalen.

Beeldbron: 123rf.com / 53533153

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies