Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Wie heeft het niet meegemaakt? Je snijdt je tijdens het scheren en je huid is helemaal rood en jeukt onaangenaam. Of je wilt je baard trimmen en hem in vorm brengen. Als je het zat bent om nieuwe mesjes te kopen voor je natte scheermes, dan is een elektrisch scheerapparaat precies wat je nodig hebt.

Met een elektrisch scheerapparaat hoef je niet meer mesjes te kopen en voorkom je verwondingen bij het scheren. Onze elektrisch scheerapparaat test 2023 helpt je het juiste scheerapparaat voor je te vinden. Heb je een folie- of roterend scheermes nodig? Of voor gebruik onder de oksels? Of wil je je baard contouren en trimmen? We hebben de belangrijkste informatie over elektrische scheerapparaten voor je samengevat.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Gebruik van elektrische scheerapparaten: Elektrische scheerapparaten kunnen in verschillende opzetstukken worden veranderd. Dit betekent dat je vaak een scheerapparaat en trimmer in één hebt en verschillende delen van het lichaam tegelijk kunt bewerken.
 • Varianten van elektrische scheerapparaten: In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen folie- en roterende scheerapparaten, waarbij beide varianten in verschillende maten en prijsklassen verkrijgbaar zijn.
 • Verschil met nat scheren: Vergeleken met nat scheren is er bij elektrisch scheren minder kans op verwondingen, omdat het mesje niet direct op de huid rust. Omdat je niet regelmatig nieuwe mesjes hoeft te kopen, zijn elektrische scheerapparaten op de lange duur goedkoper dan natte scheerapparaten.

Elektrische scheerapparaat: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor elektrische scheerapparaten

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om elektrische scheerapparaten te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald elektrisch scheerapparaat geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Toepassingsgebied

In principe zijn er verschillende toepassingsgebieden voor scheerapparaten. Afhankelijk van het haar dat verwijderd of getrimd moet worden, zijn verschillende apparaten geschikt. Sommige scheerapparaten zijn alleen geschikt voor het gezicht, terwijl andere ontworpen zijn om onder de douche lichaamshaar te verwijderen.

Daarom is het belangrijk te weten waar ik een elektrisch scheerapparaat voor nodig heb. Sommige toestellen bieden flexibiliteit door afneembare en verwisselbare hulpstukken. Dit betekent dat sommige scheerapparaten ook tot trimmers kunnen worden omgebouwd.

Elektrische scheerapparaten zijn er in allerlei verschillende maten en vormen, wat invloed heeft op de manier waarop het apparaat tijdens het scheren hanteert. Kleine en lichte apparaten, bijvoorbeeld, zijn meestal beter om een baard precies te stylen, terwijl grotere scheerapparaten meer oppervlak tegelijk kunnen aanpakken.

Onder elk haartje zit een stukje huid, dus is het belangrijk dat elektrische scheerapparaten zo zacht mogelijk zijn voor de huid. Helaas is huidirritatie nog steeds een groot probleem voor veel mannen. Een gevoelige huid heeft vaak last van roodheid of jeuk na het scheren.

Folie- en roterende

scheermesjes In het algemeen kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten scheermesjes: Folie en roterende scheermesjes. Visueel is het verschil gemakkelijk te vinden.

Folie scheermessen zijn uitgerust met een rechthoekige (vaak gebogen) scheerkop. Roterende scheerapparaten, daarentegen, hebben meestal drie ronde scheerelementen die in een driehoekige vorm staan.

Als je je beslissing baseert op de fabrikant, is de beslissing over het soort scheermes vaak al bij voorbaat genomen.

Zo gebruikt Phillips al sinds 1939 roterende scheerhoofden, terwijl Braun en Panasonic alleen foliescheerapparaten aanbieden. Het is niet mogelijk een algemene uitspraak te doen dat de ene variant beter is dan de andere. Het hangt af van het gebruiksgebied en de kwaliteit van het betreffende apparaat.

Barrt dragers met een gevoelige huid zijn vaak beter af met foliescheermesjes. Mannen die de voorkeur geven aan een complete scheerbeurt vinden roterende scheerapparaten prettiger, omdat ze grondiger te werk gaan op moeilijk bereikbare plaatsen zoals hals en kin.

Waar voor je geld

In het algemeen geldt: hoe meer een elektrisch scheerapparaat kan, hoe meer het kost. Behalve het gamma functies kunnen ook de leveringsomvang, de kwaliteit en de werkingskenmerken doorslaggevend zijn voor de prijs. Bovendien hebben sommige toestellen ook een display dat gedetailleerde informatie over de batterij of iets dergelijks kan geven.

Andere elektrische scheerapparaten hebben daarentegen alleen een LED lampje om de batterijstatus aan te geven. Als elektrische scheerapparaten tijdens het gebruik erg warm worden, kan dat een negatief effect hebben op de huid en zo huidirritatie veroorzaken. Dus als een scheerbeurt wat langer gaat duren, is het de moeite waard te overwegen of je misschien voor een duurder apparaat wilt gaan.

Grondigheid

De grondigheid van de scheerbeurt is een ander aankoopcriterium. Behalve van het apparaat hangt het resultaat ook af van het huidtype, het haartype en de regelmaat. Het doel is om de dagelijkse scheerbeurt niet in een beproeving te laten eindigen.

Het beste resultaat is een gladde huid zonder irritatie.

Voor het beste resultaat is het raadzaam je te scheren vóór het wassen.

Na het douchen kan de huid opzwellen, waardoor het scheren moeilijker wordt. Het is ook belangrijk te bedenken dat als je van methode verandert, het tot een maand kan duren voor je huid aan de nieuwe methode gewend is, dus oordeel niet te snel over een apparaat.

Batterij

Afhankelijk van de geïnstalleerde batterij verschillen de gebruiksduur en oplaadtijd van scheerapparaat tot scheerapparaat. Bovendien verschillen ook de afzonderlijke opladers van scheerapparaten. Terwijl sommige fabrikanten zelfs geen voedingseenheid bij de levering betrekken en alleen een USB kabel leveren, hebben sommige producten fabrikantspecifieke oplaadstations. In de regel zijn de looptijden van de batterijen tussen 45 en soms zelfs 90 minuten. In de meeste gevallen is één batterijlading voldoende voor meerdere scheerbeurten. De oplaadtijd is in de meeste gevallen gemiddeld een uur.

Veel apparaten hebben een snellaadfunctie waarmee je je al na drie minuten kunt scheren.

Voor degenen onder ons die de neiging hebben een beetje vergeetachtig te zijn, kan deze eigenschap heel cruciaal zijn.

Onderhoud

Elk apparaat heeft een zekere mate van onderhoud en verzorging nodig, dus de vraag is hoeveel onderhoud voor elk apparaat nodig is. Bij het scheren komen haar en lichaamsvet in de scheerkop terecht en moeten na het scheren weer verwijderd worden.

 • Als algemene regel geldt dat droge scheermesjes na elk gebruik schoongemaakt moeten worden.
 • Waterdichte scheermesjes kunnen gewoon onder warm water afgespoeld worden.
 • Bovendien kun je overgebleven haar verwijderen met het bijgeleverde borsteltje of met een tandenborstel.
 • Om de werking op lange termijn te verzekeren, kun je het scheerblad of de roterende kop invetten met een beetje olie.

Sommige producten hebben ook een zelfreinigingsprogramma en het is aan te raden dit te gebruiken. In het geval van premium toestellen zorgt het bij het toestel geleverde reinigingsstation voor deze zaak.

Besluit: Welke soorten elektrische scheerapparaten zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een elektrisch scheerapparaat wilt aanschaffen, zijn er twee alternatieven waar je tussen kunt kiezen:

Art Voordelen Nadelen
Folie scheerapparaat Eenvoudig schoonmaken, meestal wordt het geleverd met opzetstukken om te trimmen Scheren slechts in één richting mogelijk, Zonder opzetstukken alleen glad scheren mogelijk
Roterend scheerapparaat Scheert in cirkelvormige bewegingen, past zich beter aan de vorm van het gezicht aan Verhoogde reinigingsinspanning, minder geschikt om te trimmen

In principe heb je ook de keuze of het apparaat ook waterbestendig moet zijn of niet. Het hanteren, verzorgen en gebruiken van het elektrisch scheerapparaat heeft zijn voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest en waar je het product voor wilt gebruiken, is een andere soort geschikt voor je. Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen beslissen.

Foliescheermesjes

Foliescheermesjes

Bij foliescheermesjes beweegt een blokje mesjes onder het rechthoekige scheerhoofd. De folie werkt als bescherming tussen het mesje en de gezichtshuid. Voor het beste resultaat worden foliescheermesjes in rechte streken over de huid bewogen, terwijl het mesje zijwaarts beweegt.

Op deze manier wordt alleen haar in één richting verwijderd. Het schoonmaken van foliescheermesjes gaat snel en gemakkelijk. Het scheerhoofd kan snel van de rest van het apparaat worden gescheiden en onder warm water worden gereinigd. Overgebleven haren kunnen dan verwijderd worden met het borsteltje dat er meestal bij zit.

Voordelen
 • Vaak met opzetstukken erbij
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Beter om te trimmen
Nadelen
 • Scheren alleen in één richting mogelijk
 • Zonder opzetstukken alleen glad scheren mogelijk

Als het om het stylen van een baard gaat, zijn foliescheerapparaten alleen concurrerend als de fabrikant er ook een bijbehorend opzetstuk bij levert. Bovendien zijn deze modellen meestal beter geschikt om te trimmen. Uiteindelijk hangt het echter af van het specifieke model.

Roterende scheeraparaten

Roterende scheerapparaten

Roterende scheerapparaten zijn, zoals de naam al zegt, gebaseerd op een rotatieprincipe. Hier draaien de bladen van de afzonderlijke elementen gelijktijdig. In plaats van een rechte scheerbeurt wordt een cirkelvormige scheerbeweging aanbevolen. Zo zijn deze toestellen in staat om haar uit verschillende richtingen op te vangen.

Voordelen
 • Scheren in cirkelvormige bewegingen
 • Past zich beter aan de vorm van het gezicht aan
 • Drie of meer scheerhoofden in plaats van één mesje
Nadelen
 • Grotere schoonmaakinspanning
 • Minder geschikt om te trimmen

Door de vormgeving passen de scheerelementen zich aan het gezicht aan, waardoor het gemakkelijker is om zones zoals de kin en de hals te scheren. Omdat hier drie elementen schoon te maken zijn, is de schoonmaakinspanning iets hoger, al is het maar minimaal. Uiteindelijk hangt de werkelijke inspanning af van het betreffende model en de prijsklasse. Bovendien zijn er voor beide versies schoonmaakstations om het onderhoud te vergemakkelijken, en beide versies zijn verkrijgbaar in een waterdichte uitvoering.

Gids: Veelgestelde vragen over elektrische scheerapparaten uitvoerig beantwoord

In het volgende vind je informatie over de meest gestelde vragen over elektrische scheerapparaten.

Voor wie is een elektrisch scheerapparaat geschikt?

Veel mannen scheren zich elke dag. Natuurlijk heb je een scheermes nodig, maar welk je gebruikt bepaal je zelf.

Terwijl sommigen zweren bij de beproefde methode met mes en schuim, gebruiken anderen uitsluitend elektrische scheerapparaten.

Enerzijds is het grote voordeel van elektrische scheerapparaten dat je er ook contouren goed mee kunt natekenen en zo ook kunt stylen als een 3-daagse baard. Anderzijds is het risico op snijwonden door verkeerde bewegingen veel kleiner en hoeven de bijbehorende mesjes niet zo vaak vervangen te worden als bij gewone natte scheermessen. Als je in principe wilt dat je scheerapparaat meer doet dan alleen glad scheren, moet je voor een elektrisch scheerapparaat gaan. Met de vele verschillende opzetstukken kun je verschillende functies gebruiken.

Is een elektrisch scheerapparaat geschikt voor gezichts- of lichaamshaar?

Beide en! Het hangt af van het specifieke model. Sommige elektrische scheerapparaten kunnen omgevormd worden tot lichaamsverzorgers of neus- en oorhaartrimmers. Hoewel sommige apparaten uitsluitend voor het gezicht ontworpen zijn, zijn er ook elektrische scheerapparaten die specifiek het lichaamshaar aanpakken. Deze apparaten worden bodygroomers genoemd.

Elektrische Rasierer-1

Elektrische scheerapparaten zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige kunnen zelfs meer dan alleen scheren.
(Image source: Alexander Andrews /unsplash)

Bovendien bieden veel toestellen de mogelijkheid om hun functionaliteit uit te breiden met allerlei hulpstukken. Er zijn ook speciale scheerapparaten voor vrouwen. In de meeste gevallen zijn die voor de oksels, benen en/of bikinilijn.

Hoeveel kost een elektrisch scheerapparaat?

Voor topmodellen moet je soms aanzienlijk meer betalen, sommige kosten zelfs meer dan € 200.
Elektrische scheerapparaten van bekende fabrikanten beginnen bij een prijs van ongeveer € 40.

Vergeleken met een nat scheerapparaat zijn de gebruikskosten van een elektrisch scheerapparaat veel lager.

De aanschafprijs van een nat scheermes is erg verleidelijk vergeleken met die van elektrische scheerapparaten. Over een langere periode komen elektrische apparaten per saldo goedkoper uit.

Wat zijn de alternatieven voor een elektrisch scheerapparaat?

Naast elektrische scheerapparaten zijn er natuurlijk ook conventionele natte scheerapparaten. Je kunt ook een scheermesje gebruiken. Lasers kunnen gebruikt worden voor permanente haarverwijdering.
Type Beschrijving
Natte scheermesjes Natte scheermesjes zijn een beproefde methode. Wel moeten regelmatig mesjes gekocht worden, wat de kosten op de lange duur verhoogt. Bovendien is er een groter risico op snijwonden met natte scheermesjes dan met elektrische scheermesjes.
Scheermesjes Scheermesjes gaan nog verder terug in de tijd dan natte scheermesjes. Speciale zorg is nodig bij dit soort scheren. Daarom kost deze methode meestal veel meer tijd en is het risico op snijwonden nog groter dan met natte scheermesjes.
Waxen Waxen is een speciale vorm van ontharen. Hier wordt het haar niet afgeschoren, maar bij de wortel verwijderd. Dit proces is meestal erg pijnlijk, maar het verwijderde haar doet er langer over om terug te groeien dan bij een gewone scheerbeurt.
permanent ontharen De nieuwste trend is permanent ontharen met behulp van lasers. Je moet je ervan bewust zijn dat haar echt permanent verwijderd wordt – het groeit niet meer terug en er is geen weg terug.

Hoe onderhoud ik een elektrisch scheerapparaat goed?

Bij het onderhoud van een elektrisch scheerapparaat is schoonmaken na gebruik het belangrijkst. Als je scheerapparaat met een reinigingsstation wordt geleverd, gebruik je dat gewoon.

Als een reinigingsstation niet wordt meegeleverd, kun je je scheerapparaat gemakkelijk met de hand reinigen.

Reinigingsstations zijn ontworpen om je scheerapparaat alleen schoon en opgeladen te houden.

 1. Schakel uit: Koppel het apparaat los van het lichtnet of schakel het uit.
 2. Spoelen: Als het waterdicht is, spoel het dan af onder heet water.
 3. Schoon: Als dit niet genoeg is, kun je er een beetje vloeibare zeep aan toevoegen en opnieuw uitspoelen.
 4. Olie: Af en toe kun je een druppel olie op het scheerhoofd doen om een lange levensduur te verzekeren.

Goed onderhouden scheermesjes gaan langer mee. De kwaliteit van de scheerbeurt blijft langer behouden en het risico op verwondingen wordt tot een minimum beperkt. Niettemin moet je het scheerblad na 18 tot 24 maanden vervangen.

Hoe olie ik een elektrisch scheerapparaat?

Idealiter smeer je je elektrisch scheerapparaat in met olie nadat je het gewassen hebt. Zorg ervoor dat het meeste water van het afspoelen er al afgedruppeld is.

Elektrische Rasierer-2

Of je nu een elektrisch of een nat scheerapparaat gebruikt, het is belangrijk om het goed te verzorgen.
(Image source: Supply /unsplash)

Voor de zekerheid kun je je scheermes ook boven de gootsteen uitschudden. Breng dan voorzichtig een beetje olie aan op het scheermes.

Beeldbron: lightfieldstudios/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies