Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

20Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Je eigen haar knippen is de laatste jaren een trend geworden. In Duitsland wordt verwacht dat tegen eind 2020 de omzet van ongeveer € 153 miljoen alleen uit de verkoop van tondeuses zal komen.

Breng de kunst van het kappen thuis – zelfs met weinig ervaring in het gebruik van verschillende tondeuses kun je niet alleen mooie kapsels creëren, maar ook je baard verzorgen en je lichaamshaar trimmen zonder je eigen vier muren te verlaten. Voor onze productvergelijking hebben we verschillende tondeuses onder de loep genomen en de belangrijkste aspecten uitgewerkt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Tondeuses worden niet alleen in kapsalons gebruikt, maar ook thuis in je eigen badkamer.
 • Belangrijke aankoopcriteria waarmee je rekening moet houden voordat je een tondeuse koopt zijn het materiaal van de messen, de lengte-instellingen, de hulpstukken, het toepassingsgebied en de stroomvoorziening.
 • Dankzij de verschillende opzetstukken die bij de tondeuse worden geleverd, kan het apparaat verschillende functies combineren, zoals het knippen van hoofdhaar en het trimmen van baard- of neushaar.

Tondeuse: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor tondeuse

Je kunt pas een snelle aankoopbeslissing nemen als je de juiste koop- en beoordelingscriteria in gedachten hebt voor het product dat je zoekt.
Hieronder volgt onze lijst van de belangrijkste aspecten waarmee je rekening moet houden voor je een tondeuse koopt:

Waarom het belangrijk is om op elk van deze criteria te letten voor je koopt, leer je in het volgende deel in meer detail.

Mesmateriaal

Een van de belangrijkste criteria die duurzaamheid en onderhoudsgemak kunnen garanderen is het mesmateriaal van de tondeuse. Bij de productie van tondeuses wordt speciale aandacht besteed aan de scherpte, het roestvrije materiaal en de vorm van de messen.

Afhankelijk van de prijsklasse kunnen de eigenschappen van de tondeuse mesjes variëren. Om ervoor te zorgen dat het apparaat geschikt is voor verschillende haarsoorten, wordt de voorkeur gegeven aan roestvrije en scherpe messen. De hoge kwaliteit van de bladen brengt ook andere voordelen met zich mee, zoals gemakkelijke en tijdbesparende schoonmaak- en onderhoudsroutine. De laatste tijd wordt de term onderhoudsvrij vaak gebruikt bij de beschrijving van tondeuses. Dit betekent dat het apparaat een zelfslijpende functie heeft. Daarom hoort het oliën van de bladen niet tot de onderhoudsroutine.

Als de tondeuse gebruikt gaat worden voor kinderkapsels, is het aan te bevelen te zoeken naar apparaten met afgeronde messen. Zo beperk je de kans op mogelijke verwondingen tot een minimum.

Lengte-instellingen

Voordat je een tondeuse koopt, moet je eerst de beschikbare lengte-instellingen bekijken. Met de diversiteit aan verschillende lengte-instellingen kun je met slechts één tondeuse gevarieerde kapsels maken met verschillende lengtes geknipt haar. Een optimale snijlengte, die de meeste fabrikanten volgen, is tussen 0.1 en 41 millimeter.

Het aantal lengte-instellingen van een knipper staat in direct verband met zijn precisie en functies. Afhankelijk van de fabrikant kan de tondeuse uitgerust zijn met slechts 2 of in sommige gevallen zelfs 39 lengte-instellingen.

Hulpstukken

Direct na de lengte-instellingen moet je goed kijken naar de beschikbare hulpstukken op de tondeuse. Met de verschillende opzetstukken kun je verschillende lengte-instellingen maken. De hulpstukken moeten aan je eigen behoeften aangepast worden. De vraag of je liever korter of langer haar stijlt of veel belang hecht aan precieze contouren moet hier een antwoord vinden.

Als baardverzorging gewenst is, moet de tondeuse set voorzien zijn van het juiste opzetkammetje. Hier kunnen ook verschillende lengtes ingesteld worden.

Een groot voordeel van de verschillende opzetstukken is niet alleen de flexibiliteit en de verscheidenheid aan lengte- en precisie-instellingen, maar ook het feit dat bij een defect alleen de opzetstukken vervangen hoeven te worden en niet de hele tondeuse.

Toepassingsgebied

De verschillende opzetstukken maken van de tondeuse een multifunctioneel apparaat dat zowel hoofd- als gezichtshaar kan temmen.

De tondeuse wordt zowel door mannen als vrouwen gebruikt. Op dit punt spelen de functies en hulpstukken van de verschillende modellen een belangrijke rol. De tondeuse is het juiste apparaat voor mannen als baardverzorging, trimmen van neushaar, scheren van lichaamshaar of knippen van haar gewenst zijn.

Voeding

Om te voorkomen dat je een verkeerde aankoop doet, moet je zorgen dat je weet welke voeding je voor je tondeuse wilt gebruiken. De volgende twee werkingswijzen zijn het meest gebruikelijk bij de fabricage van tondeuses, namelijk werking op het lichtnet en op batterijen.

Als de tondeuse een snoer heeft, hoef je je geen zorgen te maken dat de batterij leeg is of de komende minuten leegraakt. Het nadeel is echter dat je altijd een stopcontact in de buurt moet hebben.

Tondeuses met oplaadbare batterijen zijn aan te bevelen voor meer flexibiliteit, vooral als je onderweg bent. Maar je moet wel opletten of de batterij vol is of niet.

Gids: Veelgestelde vragen over tondeuses uitvoerig beantwoord

De vragen die meestal opkomen bij het zoeken naar de juiste tondeuse stellen we in deze categorie van onze gids aan je voor. Als je nog steeds vraagtekens in je hoofd hebt, is dit de plaats waar je eindelijk kunt bepalen of de tondeuse het juiste product voor je is.

Voor wie is een tondeuse geschikt?

Een tondeuse wordt niet alleen door mannen gebruikt, maar ook door vrouwen en soms zelfs door kinderen. In het volgende deel vertellen we je waarom de tondeuse een apparaat is voor het hele gezin.

haarschneidemaschine-test

Voor vrouwen staat het scheren van beenhaar bovenaan de lijst, gevolgd door de laatste hand leggen aan een nieuw kapsel. (Pixabay/ Engin Akyurt)

De tondeuse is onder andere geschikt voor iedereen die

 • Kappers zijn;
 • hun eigen haar willen knippen of willen leren knippen;
 • Willen geld en tijd besparen door niet naar de kapper te hoeven:
 • Heb je korte kapsels en wil je ze snel bijknippen (dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen);
 • willen over het algemeen hun lichaamshaar (b.v. baard) steeds onder controle hebben;
 • Het haar van kinderen willen knippen.

Door zijn bijzondere eigenschappen kan de tondeuse een echt multifunctioneel apparaat zijn en zo zorgen voor mooi verzorgd en gestyled haar voor volwassenen en kinderen. Er zijn geen grenzen aan creativiteit, want de verschillende modellen tondeuses kunnen elk kapsel opleuken. Het contouren van vrouwen- en mannenkapsels is daar een goed voorbeeld van.

Welke soorten tondeuses zijner?

De verschillende criteria zoals functionaliteiten, hulpstukken en toepassingsgebieden van de tondeuses dragen bij tot het unieke karakter van de verschillende soorten.

Met het oog op deze drie doorslaggevende criteria kunnen de tondeuses in verschillende categorieën verdeeld worden. Om je niet in de keuze te laten bij het zoeken naar de perfecte tondeuse voor jouw behoeften, zetten we alle soorten tondeuses voor je op een rijtje in de volgende tabel:

Soort tondeuse hx Beschrijving
Tondeuse voor lang haar De verschillende modellen hebben opzetstukken met snijlengtes tot 45 mm. Dit type is niet alleen geschikt voor het stylen van langer haar, maar ook voor het stylen van langere baarden. Bovendien biedt de tondeuse voor lang haar flexibiliteit bij het creëren van gevarieerde kapsels voor zowel vrouwen als mannen.
Tondeuse voor kort haar Dit type tondeuse wordt o.a. gebruikt bij het afwerken van het kapsel. De tondeuse voor kort haar is voorzien van speciale messen, zodat pijnlijke snijwonden voorkomen worden.
Baardhaartrimmer Deze tondeuse is bedoeld voor baardverzorging en heeft toch de naam elektrisch scheerapparaat. De verzorging van baarden is de voornaamste functie van dit type. Tondeuses en baardtrimmers worden vaak samen als set verkocht.
Neushaartrimmer De bekwaamheid van dit apparaat ligt in het trimmen of inkorten van neushaar. Het is belangrijk op te merken dat de neusharen bij het scheren niet uitgetrokken hoeven te worden. Scheren moet daarom niet met pijn geassocieerd worden.
Nat of droog elektrisch scheerapparaat De precisie van deze tondeuse wordt onder andere gebruikt voor de verzorging van mannenbaarden. In tegenstelling tot het gewone scheerapparaat biedt dit apparaat bescherming van de huid bij zowel droog als nat scheren.
T-Blade Trimmer Deze tondeuse onderscheidt zich door speciale opzetstukken, dankzij welke een uitstekende precisie tot in detail bereikt wordt. Het contouren van kapsels is de belangrijkste functie van dit apparaat.

Er zijn veel verschillende producten op de markt die voor het scheren van het hele lichaam kunnen zorgen. Op dit punt is het belangrijk aandacht te schenken aan de eigen behoeften, zodat de aankoopbeslissing niet tot een verkeerde aankoop leidt.

Hoeveel kost een tondeuse?

De veelheid aan functies, gebruiksmogelijkheden en kwaliteit van de snijprestaties heeft een enorme invloed op het prijskaartje van een tondeuse.

De volgende tabel onderzoekt de correlatie tussen prijsklasse en beschikbare producten om je een overzicht te geven.

Prijsgamma Beschikbare producten
Laaggeprijsd (20 – 50 €) Bedraad en snoerloos gebruik mogelijk, meestal met ca. 10 lengte-instellingen beschikbaar
Middelmatig geprijsd (50 – 150 €) duurzame snijmessen, tiptoetsbediening mogelijk, lange levensduur van de batterijen, grote precisie van de kammen, goede ergonomische vorm
Hoog geprijsd (150 € en meer) bijzondere prestaties, veel of zelfs alle mogelijke toepassingen kunnen door één toestel vervuld worden, zeer lange levensduur

Uit onze rangschikking blijkt dat precisie, gegarandeerde lange levensduur en lengte-instellingen doorslaggevende factoren zijn bij het formuleren van de prijs. Zelfs in de categorie van middeldure tondeuses vind je toestellen van hoge kwaliteit op de markt. Tondeuses met speciale functies komen met de hoogste prijzen.

Hoe verzorg en reinig ik een tondeuse?

Om de levensduur van je toestel te verzekeren, is het aan te bevelen een geschikte verzorgingsroutine op te zetten.

 1. Schoonmaken van de messen: Zorg er eerst voor dat al het haar uit het apparaat verwijderd is met behulp van een reinigingsborstel. Vaak zit er veel haar vast tussen de bladen. Schoonmaken met stromend water is niet aan te bevelen.
 2. Olie de messen: Nadat het apparaat van alle haartjes is ontdaan, kun je overgaan tot de volgende stap, namelijk het oliën van de messen. 3 tot 4 druppels olie zijn voldoende voor alle snijvlakken.
 3. Zet de tondeuse aan: Daarna moet het apparaat een paar seconden aangezet worden, zodat de olie goed verdeeld is.
 4. Veeg de overgebleven olie weg: De rest van de olie moet weggeveegd worden om de motor van de tondeuse tegen mogelijke beschadiging te beschermen.

Sommige modellen komen in een set, samen met een geschikte olie voor de verzorgingsroutine. Is dit voor jou niet het geval, dan moet je zelf de olie kiezen die geschikt is voor je toestel.

Fabrikanten bevelen vaak aan welke olie het meest geschikt is. Kookoliën zijn echter niet de juiste keuze voor de verzorging van je tondeuse.

Beeldbron: Pexels / Pixabay

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies