Laatst bijgewerkt: 04-09-2021

Onze selectiecriteria

41Onderzochte producten

18Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

54Verzamelde opmerkingen

Westernlaarzen voor dames zijn tegenwoordig de laatste mode. Ze roepen een Wild West nostalgie op en zijn niet alleen geschikt voor boerderijvakanties. Tegenwoordig worden ze ook gedragen naar school, naar kantoor of op een afspraakje! In deze gids stellen we de belangrijkste koopcriteria voor bij het kopen van westernlaarzen en beantwoorden we al je vragen.
Beste Western Laarzen Dames: Onze selectie

Koopcriteria: Waar je op moet letten bij het kopen van westernlaarzen voor vrouwen

Bij het kopen van westernlaarzen voor vrouwen zijn er enkele criteria waar je speciaal op moet letten. Ze bepalen het comfort, de veiligheid en het uiterlijk van je western laarzen.

Dit zijn de volgende koopcriteria

 • Materiaal
 • Hoogte van de hak
 • Lengte van de schacht
 • Soort zool
 • Bekleding
 • Zip
 • Decoratie: Franjes, sporen, borduurwerk

In de volgende paragrafen leggen we de belangrijkste koopcriteria in detail uit.

Materiaal

Westernlaarzen voor dames zijn er in leer en kunstleer. Suède en suède geven westernlaarzen een ruw oppervlak. De klassieke versie van western laarzen, de cowboylaarzen, zijn gemaakt van robuust runderleer. Laarzen van imitatieleer zijn geschikt voor wie geen echt leer wil dragen.

Hoogte van de hak

De hak is tot 5 cm hoog en dient om de stijgbeugel in te houden bij het rijden. Als je niet van plan bent met de western laarzen voor dames te gaan rijden, kun je toch kiezen voor een hogere hak. De hak helpt immers om een elegante en sexy loopstijl te creëren. Zorg ervoor dat de hiel niet vastgelijmd is, maar stevig aan de rest van de laars vastzit.

Lengte van de schacht

Gemiddeld is de schacht 30 cm lang en reikt bijna tot de knieën. De lengte kan echter ook variëren. Er zijn langere en kortere modellen. Voor een betere bewegingsvrijheid adviseren we dat de lengte van de schacht maximaal tot de knieën reikt.

Voering

Dames westernlaarzen die voor de winter bestemd zijn, zijn gevoerd. Western laarzen voor de warmere seizoenen hebben daarentegen geen voering. Hier hangt het van jou af wat je wilt: Wil je dat je western laarzen extra warm zijn voor de wintermaanden of doe je het liever zonder voering, zodat je de laarzen ook bij warmer weer kunt dragen?

Rits

Western laarzen voor dames zijn er met en zonder ritssluiting. Je kunt geen schoenlepel gebruiken bij het aantrekken van westernlaarzen, want die zou het leer uitrekken. Daarom kan het soms een uitdaging zijn om de laarzen aan te trekken. Dit is waar een rits in de westernlaars specifiek helpt. Hoewel dit niet helemaal in de geest van een traditionele cowboylaars is, kunnen degenen die het te omslachtig vinden om zich in een westernlaars te wurmen beter kiezen voor de laarsversie met ritssluiting.

Decoratie: franjes, sporen, borduurwerk

Decoratie speelt een heel belangrijke rol in westernlaarzen voor dames. Westernlaarzen hebben vaak franjes die van boven naar beneden hangen. Ze creëren een echte ruiter of cowboy look. Wie de Wild West look nog serieuzer neemt, kan natuurlijk sporen aan zijn laarzen hebben. Deze zorgen voor een heel serieuze en ervaren uitstraling en zullen zeker je respect afdwingen.

Een andere vorm van versiering is sierstiksel of borduurwerk. Ze worden direct in het leer genaaid en komen in de vorm van vleugelpatronen of zigzaglijnen.

Western laarzen voor dames: De belangrijkste vragen beantwoord

In de volgende paragrafen hebben we de belangrijkste vragen over westernlaarzen voor dames voor je samengevat.

In welke stijlen zijn westernlaarzen voor dames verkrijgbaar?

Er zijn twee soorten westernlaarzen, die we hieronder uitleggen

 • Cowboy stijl: De echte cowboylaarzen zijn gemaakt voor gebruik in weer en wind. Ze zijn geschikt voor al die dames die op een boerderij werken en zich elke dag een weg door de modder moeten banen. Tegenwoordig worden ze vooral gedragen om te rijden. Als je in Western laarzen op je paard zit, heb je het gevoel dat je in het Wilde Westen bent en kun je de neiging voelen om als een gek met een lasso rond te rijden.
 • Urban style: Urban style cowboylaarzen dienen minder hun functie dan mode doeleinden. Ze roepen herinneringen op aan boerderijvakanties en geven een stoere indruk. Bovenal zijn ze heel sexy en benadrukken ze de benen. Wie ze draagt wordt met respect bekeken en bewonderd om zijn nonchalance.

Je moet bij de aanschaf van je westernlaarzen rekening houden met de twee stijlen westernlaarzen. Wil je de laarzen vooral voor de boerderij en om te rijden, of wil je er ook mee door het centrum van de stad lopen of naar kantoor gaan?

Hoe weet ik of mijn dames westernlaarzen goed passen?

Het kopen van westernlaarzen is niet te vergelijken met het kopen van sandalen of gympen: ze hebben stevigere zolen, geen vetersluitingmogelijkheid en kunnen niet met behulp van een schoenlepel aangetrokken worden. De volgende tips helpen je de juiste westernlaars te kiezen

 1. Maat: Kies western laarzen in je gebruikelijke schoenmaat.
 2. Ruimte voor de tenen: Zowel de hiel als de teen van de laars zetten bij het dragen niet uit, dus je moet je tenen voldoende ruimte geven. Bij normaal staan mogen de tenen niet tegen de voorkant stoten, en de kleine teen mag niet samengedrukt worden.
 3. Bal van de voet: De bal van de voet moet op het breedste deel van de laars liggen, en de laars moet hier tamelijk strak zitten. Dit komt omdat het leer uitzet bij het dragen – de laarzen mogen nooit “sponzig” zijn. Platte zolen worden geholpen met inlegzolen.
 4. Hielkap: In het begin, voordat de western laarzen voor dames goed ingelopen zijn, komt de hak los van de hielkap. Dit komt omdat de zolen van de schoenen nog stevig en onbeweeglijk zijn, en het probleem wordt opgelost door de laarzen in te lopen.

Als je op deze tips let, ben je er zeker van dat je de perfect passende westernlaarzen vindt.

Waar komen westernlaarzen vandaan?

Oorspronkelijk werden westernlaarzen, die onder andere ook cowboylaarzen genoemd worden, gedragen door cowboys. Tijdens het fabricageproces werden verschillende lagen leer uitvoerig aan elkaar genaaid, zodat het soms gebeurde dat een paar laarzen drie dagen werk kostte.

Het begin van de westernlaarzen is te vinden in de 17de eeuw. Vanaf het begin waren het werklaarzen, maar ze kwamen pas bij een breder publiek terecht toen in de 18e eeuw voormalige soldaten vanwege hun werkloosheid vee gingen drijven. Hun soldatenlaarzen waren nauwelijks geschikt voor dit nieuwe beroep, en ze lieten op maat gemaakte schoenen bestellen.

De eerste westernlaarzen waren gemaakt van gewaxt en ingevet runderleer en hadden een natuurlijke bruine of zwarte kleur. Het sierstiksel werd eenvoudig gehouden. Op deze manier werd de westernlaars het schoolvoorbeeld van een levensstijl die ze vandaag de dag belichaamt: het leven in het wilde westen. Het was een gemakkelijk te onderhouden, comfortabele werklaars voor boeren, veedrijvers en westernruiters.

Hoe verzorg en reinig ik mijn dames western laarzen?

Als je dames western laarzen van leer zijn, moet je ze regelmatig invetten en behandelen met speciale leerpoetsmiddelen. Dit helpt om de glans te behouden en houdt het materiaal soepel. Laarzen van glad leer kunnen met verzorgend vet behandeld worden. Voor ruw leer, daarentegen, moet een verzorgingsspray gebruikt worden. Voor de basisreiniging van alle westernlaarzen heb je alleen wat water en een borstel nodig.

Na het dragen moeten ze op een luchtige, maar toch droge plaats opgeborgen worden; vooral na gebruik bij nat of vochtig weer. Als de laarzen ooit nat worden, kun je ze het beste aan de lucht drogen, niet voor de kachel of tegelkachel, want dat maakt het leer snel broos.

Waarom zou ik leren westernlaarzen voor vrouwen kopen?

Leer is een product van hoge kwaliteit. Het laat de voet ademen, biedt steun en past zich na een tijdje aan de voet aan. Door zijn robuustheid geeft het de schoen bescherming en zorgt voor een edele uitstraling. Bovendien is het thermisch isolerend, wat het ideaal maakt voor alle seizoenen.

Stylingtips voor westernlaarzen voor vrouwen: Hoe je de perfecte westernlook bereikt

Westernlaarzen voor vrouwen zijn blikvangers. Juist daarom moeten ze gecombineerd worden met effen kleding om de aandacht op de laarzen te vestigen.

Western laarzen voor dames harmoniëren goed in combinatie met een overhemdjurk of een strakke rok met blouse. Voor kantoor kies je best een paar western laarzen zonder opvallend borduurwerk en combineer je ze met een effen stoffen broek en een blazer. Als je de echte cowboystijl wilt nabootsen, draag je de westernlaarzen onder een spijkerbroek, idealiter in een “boot cut” gesneden.

In de urban look worden ze altijd over een broek gedragen. Wie wil er nu niet pronken met de prachtige versieringen? Natuurlijk is het ook mogelijk om de jeans op te rollen tot net boven de laarsspijp. Alleen bij wijd uitgesneden jeans mag de broek over de westernlaarzen hangen. Een leren riem maakt de look compleet.

Conclusie

Westernlaarzen hebben een lange en boeiende geschiedenis. Oorspronkelijk werden ze gedragen door veebezitters die er hun paarden mee konden berijden en zich een weg door modder en smeltwater konden worstelen.

Tegenwoordig worden ze gedragen bij het paardrijden of op vakantie op de boerderij, omdat ze functioneel zijn en een zekere Wild West nostalgie oproepen. Ze worden ook gedragen door niet-ruiters: naar school, naar kantoor of op een afspraakje.

Foto bron: unsplash.com / Daniela Cuevas

Recensies