Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

27Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

96Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote groene zeep test 2021. Hier stellen we alle groene zepen voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste groene zeep voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je groene zeep wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Groene zeep is een natuurlijke zeep die heel veelzijdig is.
 • Deze zeep is gebaseerd op een oplossing van kaliumhydroxide waaraan vetten of oliën worden toegevoegd.
 • Bovendien kun je groene zeep zowel binnen als buiten gebruiken.

Groene zeep: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je groene zeep koopt

Hoe werkt groene zeep?

Groene zepen bestaan uit een alkalische potasloog en een paar vetten en oliën. Bovendien zijn deze zepen pH-neutraal en bevatten ze geen geurstoffen. Ze zijn daarom bijzonder geschikt voor mensen met een allergie, want ze bevatten geen kunstmatige additieven.

Groene zeep is een echte alleskunner. Je kunt het gebruiken om je handen te wassen, maar ook om je sieraden en meubels schoon te maken. (Image source: pixabay.com/silviarita)

Deze zeep heeft een vochtinbrengende werking, maar kan ook heel goed vet oplossen. Het kan ook gebruikt worden om gereinigde plekken van hout of natuursteen water- en stofafstotend te maken.

Wat is het verschil tussen groene zeep, zachte zeep en kwarkzeep?

Het grootste verschil tussen deze zepen is de manier waarop ze gemaakt worden. Groene zeep en zachte zeep zijn gebaseerd op kaliloog, terwijl kwarkzeep gebaseerd is op natriumhydroxide.

Groene zeep verschilt bovendien van zachte zeep in de oliën die bij de productie ervan gebruikt worden. In het geval van groene zeep is dat hennep-, koolzaad- of lijnzaadolie.

Bovendien is kwarkzeep vast, in tegenstelling tot zachte zeep en groene zeep. Deze zepen verschillen ook in de plaats waar ze gebruikt worden.

Je kunt groene zeep en zachte zeep zowel als handzeep en als zeep voor meubels gebruiken. Bovendien helpt deze zeep ook om bladluizen te bestrijden.

Kwarkzeep is daarentegen een product voor alle doeleinden, maar het wordt vooral aanbevolen als afwasmiddel of wasmiddel.

Je kunt het ook gebruiken als vervanger voor tandpasta, vanwege de neutrale smaak.

Waar kan groene zeep voor gebruikt worden?

Groene zeep is een universeel product dat je bijzonder goed in het huishouden kunt gebruiken. Maar deze zeep kan ook gebruikt worden in de tuin, op het terras of zelfs voor het lichaam.

In het huishouden zijn ze vooral aan te bevelen voor het schoonmaken van houten meubels en vloeren.

Bovendien kun je deze zeep ook als afwasmiddel gebruiken, want hij bevat geen schurende deeltjes.

Buiten kan groene zeep helpen om bladluizen te bestrijden en groene aanslag op het terras te verwijderen.

Bovendien kan groene zeep dienen als vervanger voor handzeep, vooral voor mensen met een allergie. Bovendien kun je de zeep gebruiken als een complete lichaamsverzorging, dankzij zijn neutrale pH waarde.

Deze zeep kan ook helpen tegen nagelbedontsteking. Meng gewoon wat water met de groene zeep en baad je hand of voet er korte tijd in.

Hoeveel kost groene zeep?

Over het algemeen is groene zeep, net als andere schoonmaakmiddelen, niet duur. De prijs varieert meestal tussen €4 en €50.

Omdat groene zeep een natuurlijk product is en heel gelijkaardig in productie, zijn er maar weinig criteria die de prijs sterk beïnvloeden. Natuurlijk zijn zepen van hogere kwaliteit iets duurder.

De meest doorslaggevende factor is echter de hoeveelheid waarin de groene zeep verkocht wordt.

Hoeveelheid Prijsklasse
1 liter 4 € – 15 €
5 liter 12 € – 40 €
10 liter 20 € – 50 €

Welke alternatieven zijn er voor groene zeep?

In het algemeen zijn er verschillende zepen die je als alternatief voor groene zeep kunt gebruiken. Maar in tegenstelling tot andere zepen is groene zeep een alleskunner. Daarom moet je verschillende zepen gebruiken voor specifieke zorgen.

In de volgende tabel stellen we de verschillende zepen meer gedetailleerd voor.

Alternatief Eigenschappen Functie
Wrongelzeep Deze zepen bestaan, in tegenstelling tot groene zeep, uit een natriumhydroxide oplossing en vetten of oliën. Ze hebben ook een reinigende werking door de oppervlakteactieve stoffen Deze zeep wordt vooral gebruikt voor het wassen van de handen. Kwarkzeep kan ook gebruikt worden om ongedierte te bestrijden en om borstels schoon te maken.
Galzeep Dit is een mengsel van kwarkzeep en rundergal. Galzeep wordt grotendeels gebruikt voor textiel om er verschillende vlekken uit te verwijderen.
Schoonmaakmiddelen Schoonmaakmiddelen zijn meestal chemische reinigingsmiddelen. Ze zijn slecht voor het milieu omdat ze niet goed afbreken. Er zijn veel verschillende schoonmaakmiddelen die een specifieke functie hebben. Daarom zou je gemakkelijk een product voor je behoeften moeten vinden.

In tegenstelling tot andere zepen zoals zwarte zeep, olijfzeep of zelfs de populaire schapenmelkzeep, kan groene zeep ook als schoonmaakmiddel gebruikt worden.

Besluit: Welke soorten groene zepen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten groene zeep

 • groene zeep voor binnenshuis
 • groene zeep voor buitengebruik

Deze verschillende soorten hebben bijzondere eigenschappen, die met individuele voor- en nadelen gepaard gaan.

Verschillende soorten groene zeep zijn beter geschikt voor bepaalde omstandigheden. De volgende paragrafen helpen je de juiste variant te vinden.

Daartoe laten we je kennis maken met de zojuist genoemde soorten en beschrijven we hun voor- en nadelen.

Wat zijn de kenmerken van groene zeep voor gebruik binnenshuis en wat zijn de voor- en nadelen?

Voor gebruik binnenshuis is groene zeep een echte allrounder. Het kan vuil en olieachtige vlekken oplossen en absorberen. Je kunt het vooral gebruiken voor meubels, wasgoed, vaatwerk, ramen, vloeren of zelfs tapijten.

Voordelen
 • Zeer veelzijdig
 • Milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar
 • Verzorgt houten vloeren
Nadelen
 • Niet geschikt voor laminaat en linoleum vloeren
 • Reinigen met vaste zeep moeilijker

Voor gebruik binnenshuis is het ook aan te bevelen wat vloeibare groene zeep aan een emmer water toe te voegen. Dit is een uitstekende manier om parket en houten vloeren schoon te maken, die ook verzorgd worden door de regreerende werking.

Je moet echter een ander schoonmaakmiddel gebruiken voor laminaat en linoleum vloeren, want groene zeep kan die beschadigen.

Wat zijn de eigenschappen van groene zeep voor gebruik buitenshuis en wat zijn de voor- en nadelen?

Je kunt groene zeep op veel manieren buiten gebruiken. Groene zeep is vooral geschikt om vuil van meubels en groene bekleding op het terras los te maken en te verwijderen.

Voordelen
 • Zeer veelzijdig
 • Milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar
 • Bestrijdt bladluizen
Nadelen
 • Niet geschikt voor alle bekledingen
 • Moet eerst opgelost worden

Je kunt het ook gebruiken om houten en stenen vloeren schoon te maken. Deze kunnen glanzend gemaakt worden door ze met de groene zeep schoon te maken.

Als je een plaag van bladluizen hebt, kun je ook de groene zeep gebruiken om ze te bestrijden.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om groene zeep te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien op welke factoren je moet letten en die je helpen te kiezen tussen de verschillende groene zepen.

De criteria die je kunt gebruiken om groene zeep te vergelijken zijn o.a.

 • Ingrediënten
 • Toepassingsgebied
 • Verpakking
 • Verwerkingskwaliteit
 • Vast of vloeibaar

In de volgende paragrafen leggen we meer in detail uit wat in elke factor belangrijk is.

Ingrediënten

In het algemeen lijken de ingrediënten van groene zepen erg op elkaar. Ze zijn allemaal gebaseerd op een potasloog met verschillende oliën. Dit zijn meestal plantaardige vetten zoals hennep-, lijnzaad- of koolzaadolie.

Bovendien zijn deze zepen meestal uitsluitend van natuurlijke stoffen gemaakt en bevatten ze geen geurstoffen. Toch moet je ze in de gaten houden, want sommige producten bevatten wel degelijk geurstoffen. Ze hebben ook een neutrale pH waarde van 8,5 – 9,5, wat ze bijzonder geschikt maakt voor mensen met allergieën.

Toepassingsgebied

Voordat je groene zeep koopt, moet je bedenken waar je het voor wilt gebruiken. Heb je hem alleen nodig voor kleinere oppervlakken, zoals de afwas, of wil je hem gebruiken om grotere oppervlakken en vloeren schoon te maken.

Je kunt dan afmeten hoeveel groene zeep je nodig hebt.

Bovendien is vloeibare groene zeep beter voor grotere oppervlakken, omdat je het eenvoudig in een emmer water kunt mengen en gebruiken om vuil schoon te maken. Bovendien zijn grotere hoeveelheden groene zeep meestal goedkoper.

Verpakking

Groene zeep is een zuiver natuurlijk product dat biologisch afbreekbaar is en dus zeer milieuvriendelijk. Bovendien is deze zeep, omdat er geen additieven in zitten, ook goed geschikt voor mensen met allergieën.

Om deze duurzaamheid en zuiverheid te bevorderen, is het belangrijk aandacht te besteden aan de verpakking. Met vloeibare groene zeep is dit wat moeilijker, want de meeste fabrikanten verkopen het in plastic verpakking.

Maar vooral bij vaste zeep kun je erop letten dat het in papier en niet in plastic verpakt is.

Kwaliteit van de afwerking

Ook de kwaliteit van de afwerking is een belangrijk criterium bij het kopen van groene zeep. Het belangrijkste is dat de ingrediënten van hoge kwaliteit zijn en goed verwerkt zijn.

Als dit het geval is, kan het de houdbaarheid van de zeep verlengen door de stabiliteit te vergroten. Maar hoogwaardige producten zijn natuurlijk wel iets duurder.

Vaste of vloeibare

De keuze tussen vaste of vloeibare zeep is helemaal aan jou, afhankelijk van wat je lekkerder vindt. Beide soorten hebben dezelfde intensief reinigende werking.

Vaste zeep lost echter niet zo snel op in water. Als je warm water gebruikt, gaat dit ook wat gemakkelijker. Vloeibare groene zeep, daarentegen, lost heel snel op in water.

Feiten over groene zeep

Hoe gooi ik groene zeep weg?

In principe is het weggooien van groene zeep heel gemakkelijk, want het is biologisch afbreekbaar. Biologisch afbreekbaar betekent dat stoffen door micro-organismen tot hun elementaire bestanddelen kunnen worden afgebroken. Dat zijn stoffen als zuurstof, kooldioxide, waterstof en andere mineralen.

Dit betekent dat je het schoonmaakwater met de zeep veilig in de tuin kunt gieten, bijvoorbeeld om het in het gazon weg te gooien.

Bovendien kun je met vaste zeep gemakkelijk oude restjes en nieuwe producten combineren. Je hoeft alleen maar de zeepstaven nat te maken en ze tegen elkaar te drukken, en ze zullen stevig samen opdrogen.

Kan ik zelf groene zeep maken?

In het algemeen kun je zelf groene zeep maken. Dit is echter een tamelijk moeilijk en vrij gevaarlijk proces. Daarom moet je ervoor zorgen dat er tijdens de productie geen kinderen of dieren in de buurt zijn en dat je elke stap zorgvuldig uitvoert.

Om zelf groene zeep te maken heb je een potasloog nodig, vetten en oliën. Het loog is erg bijtend, dus je moet er heel voorzichtig mee zijn. Om groene zeep te maken heb je nu nodig

 • Smelt de gekozen vetten of oliën in een pan. Dan moet je het potasloog maken en laten afkoelen.
 • Giet deze twee producten bij elkaar en meng ze met een mengstaaf om een zeeplijm te maken.
 • Doe de zeeplijm tenslotte in een bakje en laat het 24 uur rusten. Daarna moet je de zeep nog 3-4 weken laten rusten.

Het is ook belangrijk dat je altijd een veiligheidsbril en rubber handschoenen draagt.

Hoe maak ik schoon met groene zeep?

In principe gebruik je groene zeep net als andere zepen. Je mengt de zeep gewoon met een beetje water. Vloeibare groene zeep lost vanzelf op, terwijl je bij vaste zeep een beetje moet helpen.

Met dit mengsel kun je nu eenvoudig de gewenste plek schoonvegen en schoonmaken. Een ander voordeel is dat afvegen niet nodig is, want deze zeep laat geen strepen achter. Bij de behandeling van groene bekledingen is het echter raadzaam het terras met water te besproeien om deze bekledingen wat los te maken.

Bij sterke vervuiling kun je de groene zeep ook onverdund gebruiken.

Beeldbron: pixabay.com/silviarita

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies