Laatst bijgewerkt: 06-09-2021

Je kunt een armband voor dames zowel “offline” in een juwelierswinkel als “online” op het internet vinden. Maar niet alle armbanden overtuigen met goede kwaliteit en passen precies bij de kopers. De armband is echter een echte klassieker onder de sieraden, die in verschillende uitvoeringen en van verschillende materialen gemaakt worden.

De juiste juwelen zijn heel belangrijk voor de outfit van een vrouw, want of het nu op kantoor is of in de vrije tijd, elke stijl kan verbeterd worden met het juiste sieraad. De armbanden zijn vooral goed als geschenk om je liefde of vriendschap aan iemand te tonen.
Beste Armband Dames: Onze selectie

Koopcriteria: Waar moet je op letten bij het kopen van een armband voor dames?

Het kiezen van een armband kan soms een moeilijke beslissing zijn. Omdat het aanbod op de markt enorm is, moet je in staat zijn de goede armbanden van de slechte te onderscheiden.

Om je beslissing om een armband voor dames te kopen beter en gemakkelijker te maken, hebben we de vier belangrijkste koopcriteria voor je op een rijtje gezet.

Ze zijn als volgt:

 • Materiaal
 • Maat
 • Kwaliteit en ontwerp
 • Sluiting en functies

Hieronder laten we je zien hoe je de perfecte armband kunt kiezen.

Materiaal

Een armband voor dames kan van verschillende materialen gemaakt zijn. De materialen kunnen zo verwerkt worden dat er zowel dikkere en bredere als dunne en smalle armbanden van gemaakt kunnen worden.

In de regel maak je onderscheid tussen armbanden van vijf verschillende materialen. Deze zijn als volgt:

 • Armbanden voor vrouwen van hout: Hier kan het materiaal voortreffelijk verwerkt worden. Hout kan gemakkelijk geverfd en daarna gelakt worden, zodat je armband lang meegaat.
 • Armbanden voor vrouwen vanplastic: Vaak zijn sieraden van plastic gemaakt en daarom zijn er verschillende varianten op de markt. Door de talrijke verwerkingsmogelijkheden van plastic ziet een armband van hoge kwaliteit er niet goedkoop uit.
 • Armbanden voor dames van edelmetaal: Dit zijn de zogenaamde klassiekers onder de armbanden. Of ze nu gemaakt zijn van goud, zilver, roestvrij staal of roségoud, al deze armbanden zijn erg populair. De vormen kunnen gemakkelijk naar smaak ontworpen worden, zoals gegraveerd, open of dubbel gebogen.
 • Stenen armbanden voor dames: Armbanden maken van verschillende stenen is ook een perfecte optie om deze sieradenstukken te stylen. De talrijke variaties van stenen in verschillende kleuren maken elke armband niet alleen fenomenaal, maar geven hem ook een heel elegante uitstraling.
 • Armbanden voor dames, gemaakt van been: Armbanden van been voor dames zijn een erg populair materiaal, vooral voor dikke en brede juwelen. De verwerking van dit materiaal geeft ze een glanzend en chic uiterlijk.

Afhankelijk van het gebruikte materiaal kunnen de sieraden verschillende basiskenmerken krijgen, die dan bij verdere bewerking meer in het oog springende en mooie uitstraling krijgen.

Maat

De armband is een sieraad dat zowel bij dagelijks dragen als bij chique evenementen gebruikt wordt. Om je perfecte armband te vinden die bij je eigen smaak past, is het nodig de juiste maat te kennen. Het spreekt vanzelf dat, afhankelijk van je geslacht en gewicht, de grootte van je pols kan verschillen. Dit kan ook beïnvloed worden door andere factoren, zoals de botstructuur van de pols.

Je kunt je pols heel precies opmeten met de volgende stappen

 1. Doe je vingers tegen elkaar
 2. Wikkel een meetlint om je pols
 3. Controleer de maat waar de band nul bereikt
 4. Voor plaatselijke en bredere armbanden voeg je twee centimeter extra toe
 5. Voor smallere armbanden voeg je een centimeter extra toe

Bij bepaalde modellen armbanden, zoals bangle modellen en tennis armbanden, moet je letten op de vorm die je hand aanneemt als je hem omdoet. In werkelijkheid is gemeten dat de gemiddelde polsomvang 18 cm is voor vrouwen en 20 cm voor mannen.

Kwaliteit en ontwerp

In de regel verschilt de kwaliteit van de armband maar om één enkele reden, namelijk omdat er verschillende materialen gebruikt worden. Je kunt er echter wel van uitgaan dat de populairste armbanden breed en stevig zijn, want ze zijn erg dik verwerkt, vooral wat dikte betreft. Maar hier vind je ook van nature dunne en smalle armbanden die een uitstekende kwaliteit bieden.

Harde armbanden van edelmetaal zijn heel robuust. Het grote voordeel hier is dat ze geen afzonderlijke onderdelen hebben, maar uit één groter stuk verwerkt worden. Een nadeel dat hier vermeld moet worden is echter dat er veel kracht nodig is om de armband te vormen.

Houten armbanden bieden het grote voordeel dat er meestal geen vervorming nodig is. Anderzijds moet niet onderschat worden dat er snel krassen kunnen ontstaan. Sieraden van been lijken erg op houten armbanden en bezetten bijna dezelfde texturen.

Stenen armbanden zijn zeer robuust en er is geen gevaar voor krassen. Zelfs het breken van het sieraad is hier uitgesloten, want het is heel stabiel en stevig. Een uitzondering vormen hier de zogenaamde armbanden van serpentijn, die door het materiaal kwetsbaarder zijn.

Bovendien zijn plastic armbanden heel goedkoop in de aanschaf en kunnen ze zonder problemen schoongemaakt worden. Zulke juwelen zijn echter niet van zo’n goede kwaliteit.

In het algemeen kan gezegd worden dat armbanden van steen en been tamelijk zeldzaam en moeilijk te vinden zijn. Anderzijds zijn juwelen van edelmetaal, hout en kunststof erg populair en wijdverbreid, omdat dit meestal traditionele modellen zijn voor dagelijks dragen.

Sluiting en kenmerken

Een prachtige luxe armband voor chique evenementen of een traditionele armband voor in je vrije tijd kan niet blijven zitten zonder een goede sluiting. We hebben de meest betaalbare armbandsluitingen hier voor je samengevat en gedetailleerd

 • Tanggespen: Tanggespen worden het meest gebruikt op plastic en leren armbanden. Ze zijn meestal van metaal en bestaan uit een stekel in de vorm van een speld die door de gaatjes in de armband gestoken wordt. Het grote voordeel hier is dat je de lengte van je armband kunt inkorten naar eigen behoefte.
 • Vlinder vouwsluiting: Vergeleken met speldsluitingen zien vlindersluitingen er heel elegant en modern uit. Ze zijn gemakkelijker te openen en te sluiten en bestaan uit twee metalen klemmetjes die naar links en rechts opengaan.
 • Vouwsluiting: Ze bestaan uit slechts één metalen staafje en openen maar in één richting. Bijzonder is hier dat sommige vouwsluitingen aan de zijkant voorzien zijn van drukkers om het openen te vergemakkelijken. De meeste sluitingen hebben echter een bijpassende veerstang om de sluiting te openen. Het populairste materiaal voor vouwsluitingen is metaal.
 • Veiligheids vouwsluitingen: Verder worden vouwsluitingen, net als vouwsluitingen, maar aan één kant geopend, hetzij aan de linker, hetzij aan de rechter kant. Deze sluiting heeft een extra veiligheidsstang die je anders kunt openen en sluiten. Dit betekent dat de armband nooit onbedoeld open zal gaan.

Nadat we de kwesties van veiligheid en functionaliteit hebben uitgelegd, moet je er zeker op letten dat de sluiting naar je smaak ook visueel bij je armband past.

Armband voor dames: De belangrijkste vragen beantwoord

Het kiezen van de juiste armband is niet altijd eenvoudig. Daarom hebben we de belangrijkste vragen over armbanden voor vrouwen beantwoord.

Wanneer wordt de armband voor dames gebruikt?

De armband is een prachtig sieraad dat bij elke gelegenheid gedragen kan worden, op het werk of in de vrije tijd.

Plastic armbanden zijn bijzonder geschikt om dagelijks te dragen. Deze hebben tegenwoordig de voorkeur van dames in grotere en bredere vormen. De heldere en kleurrijke sieraden geven je outfit een heel specifiek kleuraccent.

Voor werkdagen zijn chique, stijlvolle armbanden meer geschikt, net als eenvoudiger sieraden van zilver of roestvrij staal. Houten armbanden zijn hier ook heel geschikt voor, want je kunt ze perfect combineren met je outfit.

Voor een feestelijke gelegenheid zijn massieve armbanden van edelmetaal heel geschikt. Een mengsel van verschillende edelmetalen, zoals goud en roségoud, ziet er heel modern en elegant uit. Je moet veel nadruk leggen op de slanke modellen die de verfijning in een dame accentueren.

Kan ik zelf een armband voor dames ontwerpen?

Het is niet nodig een armband te kopen, maar het is wel mogelijk ze zelf te ontwerpen. Alles wat je nodig hebt is een paar bepaalde materialen en een beetje geduld. De materialen die nodig zijn voor een macramé armband zijn katoen, haak, oog, schaar, veiligheidsspeld en kleine hanger. De betrokken stappen zijn als volgt

 1. Knip eerst een stuk touw van ongeveer 50 cm en ongeveer 180 cm lang en bevestig het met behulp van een lus aan het oogje.
 2. Je moet de rechter draad over de beide middelste draden naar links leggen en er aan trekken.
 3. Leg vervolgens de linkerdraad over beide middendraden naar rechts en trek aan.
 4. Knip de buitenste draden af met 5 cm.
 5. Rijg het haakje van de sluiting aan de middelste band en trek beide banden samen.

Op deze manier is je macramé armband gemaakt. Een voordeel hier is dat je zelf de lengte van de armband kunt kiezen. Je kunt ook zelf verschillende armbanden in verschillende kleuren maken, die er samen nog eleganter uitzien.

Hoe maak ik de armband voor dames schoon?

De verzorging van een armband verschilt naargelang de soort materiaal waarvan hij gemaakt is. Bovendien zijn de duurzaamheid en de afwerking van het materiaal van groot belang. Als je je armband regelmatig schoonmaakt en verzorgt, zal je sieraad een lange levensduur hebben.

 • Edele metalen: Edele metalen zijn meestal gemakkelijk schoon te maken. Je hoeft ze alleen maar schoon te maken met een afwasmiddel of onder subsonische druk en alle vlekken en aanslag te verwijderen. Hier is het heel belangrijk om, als je klaar bent met het schoonmaken van je armband, speciale poetsdoeken te gebruiken om krassen en beschadigingen te voorkomen.
 • Steen: Dit type armband is het gemakkelijkst schoon te maken. Je moet het stenen sieraad alleen goed wassen onder water en een beetje zeep en de armband zal er weer indrukwekkend uitzien.
 • Hout: Hier is het schoonmaken iets moeilijker. Je hebt ofwel specifieke verzorgingsproducten nodig die precies geschikt zijn voor hout, ofwel olie. Om het effect van olie bij het schoonmaken van je sieraad te verbeteren, moet je het hout heel licht opruwen. Dit zal je armband weer doen schitteren.
 • Bot: Het schoonmaken van een armband van been lijkt erg op het schoonmaken van een sieraad van hout. Het materiaal van bot is heel gevoelig en kan helaas niet op een heel eenvoudige manier gereinigd worden. Anders bestaat het gevaar dat je ze bekrast of beschadigt. Ze worden meestal met olie verzorgd.
 • Plastic: Armbanden van plastic zijn nog steeds gemakkelijk schoon te maken. Ze worden meestal onder water schoongemaakt, ook zonder afwasmiddel, en zijn zo weer klaar voor gebruik. Maar je moet hier voorzichtig zijn, want krassen en eigenaardigheden zijn onherstelbaar.

In principe hangt het schoonmaken van de armband heel erg af van het materiaal. De meeste materialen kunnen heel gemakkelijk en snel schoongemaakt worden. Maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen en je sieraden niet zelf wilt schoonmaken, kun je je armband altijd naar een vakman brengen.

Conclusie

Armbanden zijn er in talloze variaties. Dit betekent dat er onbeperkte combinatiemogelijkheden zijn om een naar je eigen smaak gemaakt persoonlijk sieraad te verwerven. Het beoogde gebruik van de armband komt op de eerste plaats en daarom zijn het materiaal, de vormgeving en de kleur enorm belangrijk.

Verder moet je ook nadenken over welke maat en breedte en welke soort sluiting bij je armband past.

Het is ook belangrijk om te bedenken of je een armband koopt voor vrije tijd of voor een cocktailavond. Brede en grote sieraden van kunststof zijn bijzonder geschikt om dagelijks te dragen; daarentegen passen slanke en elegante armbanden van edelmetaal heel goed bij een feestelijke gelegenheid.

Beeldbron: unsplash.com / Marcos Luiz

Recensies