Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Veel mensen vragen zich af of ze de sprong moeten wagen en hun haar moeten knippen. Sommige mensen vragen zich af of een kort kapsel wel bij hun krullende haar zou passen. Anderen hebben al kort haar en willen wat afwisseling in hun haarstyling brengen en krullen hun korte haar.

In dit artikel leggen we je uit voor wie korte kapsels geschikt zijn voor krullend haar, en hoe je zelf gemakkelijk je haar in een gekrulde manen kunt veranderen. Tot slot geven we je een paar tips om je korte krullen tot in de perfectie te stylen.

De belangrijkste feiten in een notendop

 • Iedereen ziet er goed uit met kort krullend haar – mits je het juiste kapsel kiest. De meest geschikte snit hangt af van de vorm van je gezicht.
 • Als je niet van nature krullend haar hebt, zijn er verschillende mogelijkheden. Deze variëren van intensievere methoden, zoals het gebruik van een krultang, tot zachtere methoden die helemaal geen warmte nodig hebben.
 • Om de krullen echt tot hun recht te laten komen, is ook de juiste styling van belang. Er wordt onderscheid gemaakt tussen producten voor natuurlijk gekruld haar en stylingproducten voor haar dat kunstmatig gekruld is.

Krullen van kort haar: Wat je moet weten

Je denkt al lang na of kort haar bij je zou passen en of je de sprong moet wagen? Vraag je je af of een kort kapsel bij je natuurlijke krullen zou passen, of misschien heb je al kort haar en wil je het voor de verandering eens stijlen en krullend dragen?

Dan ben je hier aan het juiste adres. Hieronder leggen we alles uit wat je moet weten over een korte krullende manen.

Voor wie is kort krullend haar geschikt?

Allereerst zal een kort kapsel je waarschijnlijk het beste staan. In feite ziet zowat iedereen er goed uit met een kort kapsel, maar het ideale kapsel varieert naargelang je gezichtsvorm.

Om je gezichtsvorm te bepalen, knoop je gewoon je haar strak naar achteren en leg je je handen langs je haarlijn. Je kingebied samen met je haarlijn en hoofdvorm geven je dan je gezichtsvorm.

Gezichtsvorm Geschikt kapsel
Ovaal gezicht Mensen met een ovaal gezicht hebben geluk, want alles past bij hen. Of ze nu lang of kort zijn, volumineus of recht – ze worden verwend met keuze.
Rond gezicht Het is een veel voorkomende misvatting dat korte kapsels niet bij ronde gezichten passen. Deze gezichtsvorm past bij een kapsel dat vooral aan de zijkanten kort is of waarbij het haar achter de oren kan worden weggestoken.
Hartvormig gezicht Een kort kapsel met franjes is bijzonder geschikt voor hartvormige gezichten, om het vaak wat hogere voorhoofd te verhullen. Behalve een rechte franje kan ook een zijfranje met franje mooi staan bij deze gezichtsvorm.
Onderscheidend en hoekig gezicht Bij deze gezichtsvorm wil je vaak de meer opvallende kin verzachten. Behalve lang haar is ook kinlang haar dat lichtjes de kin omhelst geschikt.

Zo zie je dat een kort kapsel echt voor iedereen geschikt is. En het mooiste is: met krullend haar kun je ook alle stijlen dragen – het maakt niet uit of je een van nature gekrulde manen hebt of een beetje hulp nodig hebt.

Wat zijn de methodes om kort haar te krullen?

Als je van nature niet gezegend bent met krullend haar, zijn er verschillende manieren om je haar in een wilde krullende manen te veranderen.

Krullen van kort haar met een krultang 

De krultang is natuurlijk de klassieke manier om snel kurkentrekker-krullen in je haar te maken. Krultangen zijn er nu in veel verschillende uitvoeringen en maten – dus er is iets voor elke haarlengte en -structuur.

Krultangen met een klem zijn vooral geschikt voor kort haar, omdat de lengte van het haar niet toelaat het gemakkelijk om de tang te wikkelen en dan met de hand vast te houden. Met een krultang met klem, daarentegen, kun je het haar gemakkelijk draaien en vastzetten.

De dikte van de krultang is ook belangrijk, want afhankelijk van hoe groot je je krullen wilt hebben, moet je ook de bijbehorende diameter kiezen.

In het algemeen geldt: hoe korter de haarstrengen, hoe dunner de krultang, d.w.z. de diameter van de staaf, moet zijn.

Als je graag experimenteert en varieert in de grootte van je krullen, zijn er ook krultangen met verschillende opzetstukken.

Krullend haar met een stijltang

Een goed alternatief voor een krultang is beslist een stijltang, want je kunt er zowel golven mee in je haar maken als grotere krullen – en natuurlijk kun je er ook je haar mee steil maken. Je kunt je haar het beste in secties verdelen en elke sectie met een clip vast spelden.

Zo kun je je haar lok voor lok met de stijltang krullen.

kurze Haare locken

Behalve een krultang is ook een stijltang of föhn een uitstekende manier om je haar te krullen. Vergeet niet een hittebeschermer te gebruiken om je haar tegen de hitte te beschermen! (Image source: Shari Sirotnak / Unsplash)

Als je klaar bent, laat je je krullende manen een paar minuten afkoelen. Om je nieuwe kapsel er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien, kun je met je vingers door je haar gaan om het wat “losser” te maken. Doe er wat haarlak op en je bent klaar!

Krul je haar met een föhn

Als je geen krultang of stijltang hebt, kun je ook gewoon een föhn en een ronde borstel gebruiken. Net als bij het krullen van haar met een krultang, geldt dat hoe korter het haar is, hoe kleiner de diameter van de ronde borstel moet zijn.

Wikkel eenvoudig een haarlok op de ronde borstel en föhn deze lok met de föhn. Laat de haarlok op de borstel afkoelen en haal de borstel er na een paar minuten langzaam af. Herhaal dit lok voor lok tot al je haar gekruld is.

Hoe kan ik mijn korte haar krullen zonder het met hitte te beschadigen?

Als je je haar niet wilt beschadigen met de hitte van een stijltang of krultang, zijn er alternatieven zonder hitte. De volgende mogelijkheden zijn bijzonder geschikt voor reeds beschadigd haar, omdat ze zacht zijn.

Krullend haar met papilotting

Om met deze methode krullend haar te krijgen, kun je het beste de volgende stappen volgen

 • Stap 1: Voordat je je haar krult met papilottes, moet je je haar wassen of op zijn minst licht bevochtigen.
 • Stap 2: Als je haar vochtig is, kam het dan goed door en verdeel het dan in verschillende kleine secties en speld ze vast met clips om ze uit de weg te houden.
 • Stap 3: Nu kun je elke haarlok op de papilotten winden. Om dit te doen, begin je bij de punt van het haar en wikkel je het naar de wortel toe omhoog.
 • Stap 4: Als je de enkele streng erin gedraaid hebt, hoef je alleen nog maar de twee uiteinden van de knoedels om te buigen, zodat ze niet weer loskomen. Voor meer houvast kun je de haarlok en / of de papilotte ook met een smalle haarklem aan de hoofdhuid vastmaken.
 • Stap 5: Laat het haar nu gewoon de komende uren drogen, bij voorkeur een nacht.

De volgende ochtend kun je de papillen uit je haar verwijderen. Om je haar een natuurlijker aanzien te geven, kam je het opnieuw met een kam met grove tanden, maar niet met een haarborstel.

Doe er nu een beetje haarlak op voor een langere fixatie en je bent klaar!

Voordelen
 • Prachtige kurkentrekker krullen
 • Geen beschadiging van het haar door hitte
 • Blijft meestal goed tot de volgende shampoo
 • Goedkoop in aanschaf

Nadelen
 • Het haar moet vaak een paar uur drogen
 • Een beetje arbeidsintensief

Het proces is arbeidsintensief, maar je haar zal je er dankbaar voor zijn.

Je haar krullen met krulspelden

Je haar krullen met krulspelden is ook heel gemakkelijk. Alles wat je nodig hebt is

 • Krulspelden (ca. 8-12 stuks)
 • Kam
 • Mousse
 • Haardroger

En zoals altijd, hoe groter de diameter van de krulspelden, hoe groter de krullen. Dus als je kort haar hebt en kleinere krullen wilt bereiken, zijn kleine krulspelden het beste voor jou.

Voordelen
 • Mooie zachte krullen
 • Geen beschadiging van het haar door hitte
 • Kan tot de volgende shampoo blijven zitten
 • Goedkoop in aanschaf

Nadelen
 • Het haar moet vaak enkele uren drogen
 • Een beetje arbeidsintensief

Als je voor deze methode gekozen hebt, kneed je eerst wat mousse in je handdoekdroge haar en verdeel je haar dan in drie secties: Bovenkant, linkerkant en rechterkant.

Nu kun je de secties in afzonderlijke strengen verd elen.

Probeer tenslotte de lokken strak te trekken en ze op de kruller te draaien, beginnend bij de punt van het haar, en wind ze omhoog naar je hoofd. Om te voorkomen dat de kruller losraakt, kun je hem het beste voorzichtig met een bobby pin op je hoofd vastzetten.

Zodra je alle plukken haar hebt opgewonden, kun je je haar ongeveer 5 – 10 minuten föhnen en het dan ongeveer 3 – 4 uur laten rusten en afkoelen.

Daarna kun je de krulspelden voorzichtig losmaken en je haar kammen met een kam met grove tanden of met je vingers. Alleen een beetje haarlak en je bent klaar!

Welke kapsels zijn het mooist voor korte krullen?

De volgende kapsels en haarsnitten staan bijzonder goed bij korte krullen.

Step cut

Een step cut creëert volume en is daarom bijzonder geschikt voor fijn en dun haar. In het algemeen geldt: hoe dikker het haar, hoe minder stappen je moet laten knippen, anders kan het er snel pafferig en te volumineus uitzien.

Korte bob

Een kort bob kapsel past bij de meeste vrouwen.

kurze Haare locken

Kort krullend haar staat vrijwel iedereen. Een licht gekrulde franje kan ook je gezicht omlijsten. (Image source: Aiony Haust / Unsplash)

Of het nu met of zonder franjes is, met overal dezelfde haarlengte of korter in de nek en met langer haar aan de voorkant – een bob met krullend haar ziet er elegant en speels uit.

Pixie Cut

De Pixie Cut wordt gekenmerkt door kort haar aan de zijkanten en in de nek, en het langere bovenhaar. Het bovenste haar kan als een franje tot in het voorhoofd worden gestyled of met gel naar boven, waardoor het een door en door veelzijdig kapsel is dat geschikt is voor de meeste hoofdvormen.

De Pixie Cut ziet er ook heel modern uit met krullend haar.

Hoe stijl ik kort haar met krullen?

Als je een krultang, stijltang of föhn gebruikt om je haar te krullen, zorg er dan voor dat je je haar goed tegen hitte beschermt voor je het gebruikt.

Deze hittebescherming wordt vaak als een spray of crème op het haar aangebracht, dat dan alleen nog maar doorgeborsteld hoeft te worden om de hittebescherming te verdelen.

Om te voorkomen dat je haar door styling beschadigd raakt, moet je een hittebeschermer voor je haar.

gebruiken

Maar als je al van nature krullend haar hebt, kun je ook zonder de eerder genoemde hulpmiddelen zoals de krultang. Als je toch je krullen wilt accentueren of ze handelbaarder en soepeler wilt maken, kun je mousse of krulschuim gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is dit in handdoekdroog haar te kneden. Föhn het haar daarna droog met een föhn en een diffuser hulpstuk.

Pas op dat je niet te veel mousse gebruikt, want dat kan je haar verzwaren en niet het gewenste resultaat geven. Om je krullen wat glans en vochtigheid te geven, kun je ook een verzorgende haarolie gebruiken (zoals kokosolie).

De olie moet zorgvuldig op de uiteinden van het haar (en echt alleen de uiteinden) worden aangebracht en zo verdeeld dat er geen vette lokken ontstaan.

Wat zijn de alternatieven voor kort krullend haar?

Tot hiertoe heb je kunnen lezen over de mogelijkheden om je eigen krullen te maken, welk kapsel het beste is voor korte krullen en hoe je je haar kunt stylen.

In het volgende laten we je zien welke alternatieven er zijn voor kort krullend haar – want steeds hetzelfde kapsel hebben kan op den duur gaan vervelen.

Steil haar

Als je van nature golvend of zelfs krullend haar hebt, kun je je haar steil maken om iets nieuws te proberen. Je kunt de eerder genoemde stijltang gebruiken, waarvan de voornaamste functie is je haar steil te maken – ook al is het gemakkelijk om je haar te krullen.

Om je haar steil te maken, moet je ervoor zorgen dat je alleen met droog, niet met vochtig haar werkt. Voordat je je haar in secties verdeelt, moet je wat hittebescherming (in dit geval bij voorkeur een hittebeschermende spray) op je haar aanbrengen om beschadiging te voorkomen. Strijk dan de afzonderlijke plukken haar gewoon recht met een stijltang.De rechte haarlook is geschikt voor bijna elk kapsel – of je nu een bob of een pixie cut draagt.

Golvend haar

Een ander alternatief voor korte krullen is golvend haar. In veel gevallen hoef je niet eens een speciaal gereedschap te gebruiken om je manen in golven te veranderen.

Als je van nature steil haar hebt, is het vaak voldoende om het haar te kneden als het vochtig is en het dan met een diffuser te föhnen om lichte golven te krijgen. Maar als deze golven niet voldoende zijn, kun je ook je toevlucht nemen tot andere methoden.

Een mogelijkheid is om het haar na het wassen en voor het slapen gaan ‘s avonds in afzonderlijke lokken te verdelen en ze te vlechten. Hoe grof of fijn je ze vlecht, hangt af van het soort golven dat je wilt. Hoe grover je je haar vlecht, hoe groter de golven uiteindelijk zullen zijn.

Nadat al het haar gevlochten is, kun je gewoon gaan slapen met een handdoek op je kussen. ‘s Morgens, of zodra je haar gedroogd is, kun je de afzonderlijke lokken voorzichtig ontwarren.

Voor een natuurlijke look is het een goed idee om een kam met grove tanden voorzichtig door je haar te halen.

Maar omdat de gevlochten lokken een bepaalde lengte van het haar nodig hebben, werkt de vlechtmethode niet bij heel kort haar. Een andere methode om het haar te krullen is het gebruik van de reeds genoemde krulspelden. Om golven in plaats van krullen te krijgen, moeten de krulspelden groter zijn – maar niet te groot, anders houden ze niet op (heel) kort haar.

Zoals hierboven al beschreven is, moeten de krulspelden op de afzonderlijke haarstrengen gewikkeld worden, beginnend bij de haarpunt naar het hoofd toe. Daarna hoeft het haar alleen nog maar af te koelen en je hebt prachtige zachte golven.

Conclusie

Toegegeven, de stap om je haar kort te knippen moet goed overwogen worden – vooral als je gewend bent aan lang haar. Maar zoals je ziet, past kort haar bij elk gezicht, mits je het juiste kapsel kiest. De ideale snit hangt af van de vorm van je hoofd.

Door je korte haar te krullen, of de krullen die je van nature al hebt te stylen, kun je wat afwisseling in je dagelijkse kapsel brengen. Er zijn nu veel verschillende manieren om kort haar in een krullende manen te veranderen, dus er is voor elk wat wils.

Beeldbron: Edwardderule / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies