Laatst bijgewerkt: 02-10-2021

Onze selectiecriteria

42Onderzochte producten

38Bestede uren

30Beoordeelde onderzoeken

113Verzamelde opmerkingen

Is de gezondheid van je haar erg belangrijk voor je? Maar heb je problemen zoals broos haar? Dan moet je shampoo eens goed bekijken en een nieuwe kopen. De verzorgingsproducten die je gebruikt zijn immers, samen met je voeding, van cruciaal belang voor de gezondheid en het uiterlijk van je haar. Maar welke soorten shampoos zijn er? Welke past het beste bij je?

In onze shampoo test 2022 stellen we de beste en kwalitatief beste shampoos uit verschillende categorieën in detail voor. We geven je ook waardevolle informatie en nuttige tips over het onderwerp shampoo en haar. Of je nu op zoek bent naar klassieke shampoo, droogshampoo, 2 in 1 shampoo, exfoliërende shampoo of shampoo bars, je vindt hier de beste shampoos op de markt.
Belangrijk om te weten

 • Goed stylen begint met shampooën, en daarom speelt de keuze van de shampoo een belangrijke rol.
 • Shampoos bevatten verschillende ingrediënten, die aangepast moeten worden aan de conditie van het haar.
 • Als je een shampoo koopt, moet je goed naar de ingrediënten kijken. Je moet letten op de chemische toevoegingen, want die kunnen schadelijk zijn.

Beste Shampoo: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je shampoo koopt

Hoe kan ik mijn shampoo goed wassen?

Niets voelt beter dan een kop frisgewassen haar. Er zijn echter veel dingen die je verkeerd kunt doen als je je haar met shampoo wast en het beschadigt.

Volg de volgende tips op:

Kam restjes uit

Alsalgemene regelgeldt: kam restjes van oude producten uit voordat je je haar opnieuw wast.

Watertemperatuur

Hoe warmer het water, hoe meer vocht aan het haar onttrokken wordt. Daardoor ziet het er op den duur droog en broos uit. Het is dus beter je haar lauw te wassen en te profiteren van mooi haar.

Voor een nog mooiere glans spoel je het haar nogmaals kort uit in koud water voor je uit de douche stapt.

Shampooing

Er zijn twee regels bij het shamponeren: Ten eerste, verdeel de shampoo niet in de uiteinden en ten tweede, minder is meer. Al het vet en talg dat je van je haar wilt ontdoen, komt van de hoofdhuid en zit aan de wortels. Daarom is het voldoende om de wortels met shampoo te behandelen. De rest van je haar wordt tijdens de spoeling voldoende gereinigd.

Ook voor shampoo geldt: minder is meer. Een hoeveelheid shampoo ter grootte van een hazelnoot zou voldoende moeten zijn om je haar te reinigen, afhankelijk van de lengte van je haar. Te veel shampoo belast het haar onnodig.

Hoe vaak moet je shampooën?

Het antwoord op deze vraag hangt grotendeels af van de conditie van het haar. Feit is echter dat haar het gevoeligst is als het nat is en dat de zuurbescherming van de hoofdhuid minstens 24 uur nodig heeft om te regenereren.

WunderweibFrauenzeitschrift

Om je hoofdhuid te beschermen, moet je je haar niet te vaak wassen. Vooral als je langer haar hebt, kun je tot twee dagen een pauze inlassen.

Daarom is het aan te bevelen je haar niet elke dagte wassen.

Welke ingrediënten bevatten shampoos?

De verschillende shampoos bestaan meestal uit dezelfde hoofdbestanddelen en verschillen alleen in enkele die bedoeld zijn voor de verzorging van het specifieke haartype.

Ingrediënt Effect
Oppervlakte-actieve stoffen De belangrijkste oppervlakte-actieve stoffen zijn het belangrijkste ingrediënt, gecombineerd met water bevorderen ze de oplosbaarheid van vuil en maken het haar schoon.
Co-surfactanten De co-surfactanten vullen de effecten van de belangrijkste oppervlakte-actieve stof aan, verlagen de concentratie ervan en maken het beter geschikt voor gevoelige gebruikers.
Filmvormers/siliconen De filmvormers, zoals siliconen, vormen een laagje op elk haar dat het moet beschermen. Ze maken de haarstructuur gladder en het haar is makkelijker doorkambaar.
Parfumoliën/dyes Ingrediënten als parfumoliën hebben tot taak het product aantrekkelijker te maken voor de zintuigen.Hiervoor worden vaak natuurlijke geuren gebruikt.
Conserveermiddelen Omdat shampoos een hoog watergehalte hebben, moeten ze door conserveermiddelen tegen ziektekiemen worden beschermd. Deze kunnen alleen achterwege blijven als een zeer hoog gehalte aan hoofdoppervlakteactieve stoffen wordt gebruikt.

Een commerciële shampoo is verkrijgbaar vanaf ongeveer 2-5 €, terwijl de prijs van shampoos van bekende fabrikanten rond de 20-60 € ligt. Dit komt vaak omdat de shampoos speciale voedende haaroliën bevatten die geconcentreerder zijn dan in commerciële haarshampoos.

Zijn er alternatieven voor shampoo?

Natuurlijke huishoudelijke producten zijn een erg populair alternatief voor gewone shampoo geworden. Deze alternatieve soort wordt ook wel de “no-poo” methode genoemd. Ze zijn niet alleen goedkoper, maar ook vrij van chemicaliën.

Wist je dat kwarkzeep een goed alternatief is voor shampoo?

Als het eerst erg onwennig is, kun je de zeep tussen je handen wrijven en dan in je haar masseren.

Manna zeep of Aleppo zeep, bijvoorbeeld, hebben natuurlijke ingrediënten zoals olijfolie, die je haar kunnen voeden. Wrongelzeep kan tot een half jaar gebruikt worden.

Een van deze alternatieven is zuiveringszout. Het is een natuurlijk zout dat vet en onzuiverheden uit je haar verwijdert. Je mengt gewoon een beetje zuiveringszout met water en smeert het tijdens het douchen over je haar.

Lavaklei en roggemeel zijn twee andere alternatieven. Ze voorkomen snel invetten en maken het haar voller. Ze moeten ook in water opgelost worden voor het wassen.

Deze alternatieven zijn gezonder, maar hebben niet precies dezelfde werking als gewone shampoos en vergen zeker enige gewenning.

Besluit: Welke soorten shampoo zijn er en welke is de juiste om je haar te verzorgen?

Samen met douchegel, zeep en water vormen shampoos de kern van de dagelijkse persoonlijke hygiëne, en daarom is de keuze van een geschikt product voor je haar heel belangrijk. In principe kunnen haarshampoo als volgt gecategoriseerd worden

 • Klassiek [flüssiges] Shampoo
 • Droge shampoo
 • 2 in 1 Shampoo
 • Exfoliërende Shampoo
 • Shampoo repen

Voor elk type zijn er verzorgingsseries, met producten voor verschillende haartypes, zoals normaal, droog, gekleurd, vet of schilferig haar.In het volgende laten we je kennismaken met de verschillende soorten haarshampoo en tonen we je de voor- en nadelen van elk type.

Wat is klassieke vloeibare shampoo en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Classic shampoo heeft meestal een vloeibare of crèmige consistentie en is verkrijgbaar in alle mogelijke geuren voor elk haartype.

Met een herstellende, regenererende en verfrissende werking, reinigen en ontvetten haarshampoos niet alleen de hoofdhuid, maar helpen ze ook de doorkambaarheid en de glans van het haar te bevorderen. Speciale haarverzorgingsproducten hebben ook het effect, bijvoorbeeld, dat ze het haar beter ontvetten, roos verminderen of het haar meer volume geven.

Voordelen
 • Reinigen en ontvetten van het haar
 • Verkrijgbaar in vele variaties en geuren
Nadelen
 • Bevatten vaak siliconen

Veel vloeibare shampoos bevatten siliconen, die speciaal in de haarverzorging gebruikt worden als filmvormers. Deze kunststoffen omsluiten het haar en maken het gemakkelijker te kammen en te glanzen.

Ze sluiten echter het haar en tegelijk de hoofdhuid af, zodat het haar er van buiten gezond uitziet, maar van binnen uitdroogt door het siliconen laagje, omdat vochtinbrengende verzorgingsproducten er niet in kunnen doordringen.

Wat is droogshampoo en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Droogshampoo is een flitsend styling wonderwapen. Het wordt gebruikt als poeder of uit een spuitbus, en is ideaal om je haar een snelle oppepper te geven van frisheid, volume en grip – vooral als je geen tijd hebt om je haar te wassen, te föhnen en te stylen.

Shampoo Frau

Vette wortels worden weggespoten door het silicaat ingrediënt, waardoor je haar er weer fris uitziet zonder te wassen. (Foto: Old Youth / unsplash.com)
Voordelen
 • Makkelijke-snelle frisheid
 • Stylinghulpmiddel voor uitgewerkte kapsels
 • Uitdrukkelijke verfrisser in hectische tijden of op reis
Nadelen
 • Stoffig uiterlijk na te vaak gebruik
 • Kan allergieën en irritatie veroorzaken

Droogshampoo moet echter het goed wassen van het haar helemaal vervangen. Als je het te vaak gebruikt, kun je kleine residu’s bij de wortels verwachten, waarbij vooral donkere haartypes getroffen worden. Schadelijke ingrediënten zoals alcohol, drijfgassen of conserveringsmiddelen kunnen allergieën en irritatie veroorzaken, wat tot haaruitval kan leiden.

Wist je dat je droogshampoo niet permanent kunt gebruiken?

Hoewel droogshampoo een snelle oplossing is, kun je het maar voor ongeveer twee haarwasbeurten gebruiken. Je haar wassen met shampoo is de enige manier om het te revitaliseren.

Wat is 2-in-1 shampoo en wat zijn de voor- en nadelen?

2-in-1 shampoos zijn een praktische combinatie van reiniging en verzorging. Afhankelijk van het product wordt shampoo gecombineerd met een (intensieve) behandeling of een conditioner. Dit bespaart je het gedoe van geklungel met verschillende producten en bespaart je ook tijd! Omdat het haar na het wassen probleemloos gekamd, gedroogd en gestyled kan worden

Voordelen
 • Tijdwinst bij schoonmaken en verzorgen
 • Minder plastic bakjes in de badkamer
Nadelen
 • Ongeschikt voor bepaalde haarsoorten

Deze haarverzorgingsproducten worden echter vaak alleen aanbevolen voor normaal tot licht droog haar. Voor haar dat veel verzorging nodig heeft (extreem droog, gevoelig voor gespleten haarpunten, enz.) en ook voor heel fijn en vet haar is het gebruik van deze shampoos geen optimale oplossing.

Wat is exfoliërende shampoo en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Exfoliërende shampoo bevrijdt haar en hoofdhuid van haarlak, resten van fixeermiddelen, siliconen, vuil en talg. Het ontspant de hoofdhuid en reinigt het haar zachtjes tot diep in de diepte. Het wordt op dezelfde manier gebruikt als de gewone shampoo en is geschikt voor alle haartypes.

Voordelen
 • Ontspant de hoofdhuid
 • Intensieve maar zachte reiniging van het haar
 • Hydraterend
Nadelen
 • Spant het haar en droogt het uit bij te vaak gebruik
 • Lost kleurpigmenten op in gekleurd haar

Als scrubshampoo echter te vaak wordt gebruikt, worden haar en hoofdhuid te veel belast en zouden ze uitdrogen. Een wekelijkse toepassing is dus volkomen voldoende.

Voorzichtigheid is geboden bij gekleurd of getint haar. Dit komt doordat de peeling de kleurpigmenten losmaakt en het haar vervaagt. Dit effect maakt peeling echter bijzonder geschikt vóór het kleuren of verven van het haar.

Wat zijn shampoo bars en wat zijn hun voor- en nadelen?

Shampoobars zijn milieuvriendelijke alternatieven voor shampooin flessen. Vergeleken met gewone shampoos zijn deze vaste shampoos meestal milder voor haar en hoofdhuid, siliconenvrij (zie hierboven) en erg praktisch voor op reis.

Voordelen
 • Milieuvriendelijk doordat er geen plastic verpakkingen in zitten

 • Meestal siliconenvrij
 • Praktisch voor op reis
Nadelen
 • Mogelijk lange omzettingsfase
 • Meestal alleen online verkrijgbaar
 • Kan irriterende stoffen bevatten zoals SLS

Het kan zijn dat je haar er eerst aan moet wennen. Shampoo bars zijn nog niet verkrijgbaar in de grotere drogisterijen, zodat ze vaak alleen online besteld kunnen worden. Je moet bij het kopen ook naar de ingrediënten kijken. Sommige vaste shampoos kunnen irriterende stoffen bevatten zoals natriumlaurylsulfaat (SLS), dat allergieën kan veroorzaken.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om shampoos te vergelijken en te evalueren

Je weg vinden in de zee van shampoo keuzes die vandaag op de markt is, is niet gemakkelijk. In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om shampoos te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde shampoo geschikt is voor je haartype.

Shampoo Holztisch

Haarverzorging is geen gemakkelijke opgave. Als je de verkeerde shampoo gebruikt of je haar te heet wast, kun je jezelf schaden. Als je de shampoo niet lang genoeg laat inwerken, wordt je haar niet voldoende gereinigd. Bovendien zijn er shampoos waarvan de media suggereren dat ze het haar versterken en zelfs de groei bevorderen, maar dit is onzin. Voordat je een shampoo koopt, moet je er zeker van zijn dat hij bij je past en compatibel is met je lichaam. (Foto: Charisse Kenion / unsplash.com)

Om de perfecte partner voor de verzorging van je haar te vinden, moet je op deze criteria letten

 • Haartypes
 • Ingrediënten

In het volgende deel kom je te weten wat de afzonderlijke koopcriteria zijn en hoe je ze kunt indelen.

Haartypes

Een belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kiezen van een shampoo is de textuur van je haar. Er zijn verschillende haartexturen, en er zijn producten die bij elk passen.
Vet

haar

Door de verhoogde olieproductie door de talgklieren wordt het haar, vooral aan de wortels, snel vet en vet. Hier moeten shampoos gebruikt worden die het evenwicht van de talgproductie van de hoofdhuid herstellen.

Droog en beschadigd haar

Droog en beschadigd haar is gemakkelijk te herkennen aan gespleten haarpunten en pluizig haar. Het lijkt wat stro-achtig en is erg gevoelig. Omdat deze haarstructuur erg droog is, moeten shampoos met vochtinbrengende bestanddelen of natuurlijke verzorgende oliën gebruikt worden.

Schilferig haar

Schilferig haar wordt een schilferige hoofdhuid genoemd. Het is droog, gestrest en jeukt. Alleen anti-roos shampoos en milde shampoos die de hoofdhuid reinigen en verzorgen kunnen hier helpen.

Fijn haar

Fijn haar is heel dun en hangt recht van het hoofd naar beneden. Het is erg zwak en mist volume. Volume shampoos met proteïnen die het haar kracht en volume geven zijn geschikt voor dit haartype.

Grijs haar

Grijs haar is rijper haar en is daarom erg gevoelig. Het is dunner en te veel blootstelling aan licht kan het een gele tint geven. Shampoos die geschikt zijn voor dit haar versterken het en laten de gele tint verdwijnen door een combinatie van kleurpigmenten

Normaal haar

De term normaal haar wordt gebruikt om heel gezond haar aan te duiden. Hij heeft geen van de hierboven beschreven haarproblemen. Het haar is sterk, glanzend en de haarstructuur wordt niet beschadigd.
Het haar moet met zachte shampoo behandeld worden om het gezond te houden.

Ingrediënten

Voordat je een nieuwe shampoo koopt, moet je goed naar de ingrediënten kijken. Je moet vooral letten op chemische toevoegingen die noch gezond zijn voor de hoofdhuid, noch voor het lichaam..

Ingredienten Werking Effect
Siliconen Siliconen wikkelen zich als een kunstmatige bedekking om het haar en worden verondersteld het haar glans en gladheid te geven Helaas geeft deze beschermende bedekking alleen de schijn van verzorgd haar, maar onder de bedekking is het haar beschadigd. Bovendien blokkeren de siliconen de weg voor gezonde verzorgingsstoffen.
Parabenen Parabenen, ook wel conserveermiddelen genoemd, worden aan shampoo toegevoegd om deze te conserveren en dus langer houdbaar te maken. De chemische samenstelling van parabenen lijkt sterk op de samenstelling van menselijke hormonen en verstoort dus de huishouding ervan. In de meest ernstige gevallen kan het zelfs kankerverwekkend zijn.
Sulfaten Sulfaten zijn verantwoordelijk voor het schuimen van de shampoo. Ze hebben een zeer irriterend effect op de hoofdhuid en zorgen ervoor dat deze uitdroogt. Ze zorgen er ook voor dat het haar sneller vet wordt.
Inhoud Beschrijving Werking
Biologische Tea Tree Tea tree is antibacterieel, schimmelwerend, antiviraal en ontstekingsremmend Bestrijdt roos, irritatie en droogheid van de hoofdhuid
Beta Glucan Beta Glucan zijn suikers die aanwezig zijn in bacteriële celwand, schimmels, gist en algen. Kalmeert een geïrriteerde hoofdhuid
Aloë Vera Het antibacteriële in Aloë Vera heeft een enorm helend vermogen. Daarom is het heilzaam voor bijna alle delen van ons lichaam. Stimuleert de haargroei, zorgt voor gezond haar
Biologische Shea Boter Shea boter is vet van de noot van een shea boom in Afrika. Het bevat veel vitamine A, E, en F. Bevordert de glans van het haar

Er zijn heel wat recepten en ze zijn of op zeep gebaseerd of werken helemaal zonder zeep.

Voor de shampoos op zeepbasis is natuurlijke zeep nodig. Een populaire optie is zeep gemaakt van olijfolie.

Meng eerst 15 g van de zeep met 250 ml water tot een zeepsop. Dan kan een etherische olie of kruidenmengsel naar keuze, zoals rozemarijn of kamille, aan het loog worden toegevoegd.

Zoals hierboven vermeld, zijn de meest voorkomende niet-zeep alternatieven roggemeel of helende aarde, ook wel lavaklei genoemd. Het enige wat je hoeft te doen is 4-5 eetlepels aarde of bloem met lauw water te mengen tot een pasta en de shampoo is klaar.

Omdat deze zelfgemaakte alternatieven geen conserveringsmiddelen bevatten, kunnen ze maximaal 10 dagen in de koelkast bewaardworden

Is shampoo schadelijk voor het haar?

Op de lange duur zijn de ingrediënten die in shampoo zitten niet gezond voor het haar. Het haar wordt zijn natuurlijke oliën en lipiden ontnomen door de ingrediënten in de verschillende shampoos. De gevolgen van dit proces zijn verschillende problemen zoals droog of vet haar en roos. Dagelijks wassen van het haar moet daarom absoluut vermeden worden.

Beeldbron: huyenxu94 / pixabay.com

Recensies