Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

26Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

96Verzamelde opmerkingen

Een föhn is een belangrijk accessoire in onze badkamer. Niet alleen om je haar in de winter mee te drogen zodat je niet verkouden wordt, maar ook om deze als stylingtool te gebruiken om er verschillende haarstylen mee te maken. Om resultaten te bereiken met een professionele finish, combineren de huidige föhns power en technologie.

Het lijkt wel of de föhn er altijd al is geweest, maar er zijn vast veel dingen over deze apparaten die je niet weet. In deze shopgids voor haardrogers willen we het onderwerp uitgebreid behandelen, en je zult merken dat er een hele revolutie plaatsvindt in de kapperswereld van vandaag.
Belangrijk om te weten

 • De haardroger is essentieel in elke badkamer. We gebruiken de föhn elke dag en dankzij dit apparaat kunnen we ons haar in een paar minuten professioneel stylen. De technologie die wordt gebruikt in de nieuwste generatie föhnen, zoals de ionische, verbetert hun vermogen en brengt veel minder schade aan het haar aan.
 • We drogen ons haar automatisch zonder ons daarbij af te vragen of we het wel goed doen. Als je een aantal stappen volgt is het eenvoudig om de gewenste perfecte afwerking te bereiken. En als je daarbij de trucs van de professionals en enkele andere tips in acht neemt is het nog beter.
 • Naast de technologie en het vermogen kijken we naar andere factoren bij het kiezen van een föhn, zoals het gewicht of de grootte, omdat het een apparaat is voor dagelijks gebruik dat we overal mee naar toe nemen.

Beste Föhn: Onze selectie

Met zoveel verschillende haardrogers op de Nederlandse markt is het soms moeilijk om te kiezen. Een goede truc om de juiste keuze te maken is om je te baseren op de ervaring van professionals en experts in dit veld. Hieronder hebben we 5 van de beste haardrogers geselecteerd die er te koop zijn.

Remington Silk Dryer AC9096

De Remington Silk Dryer AC9096 – Föhn is een krachtige, professionele haardroger die garant staat voor een snel en uitstekend droogresultaat. Met een 2400 Watt motor, een blaaskracht van 140 km/uur, een ionische conditionering en een Silk Ceramic rooster zorgt deze haardroger voor een zijdezacht resultaat, keer op keer. Met de 6 warmtestanden / snelheden en de Turboboost functie is de föhn geschikt voor alle haartypen. Inclusief diffuser, blaasmonden van 7 mm en 11 mm.

Philips HP8230/00 Dry Care Advanced

Deze haardroger van dit tradionele en degelijke merk beschermt je haar beter dankzij de ThermoProtect-temperatuurinstelling. De föhn beschikt over zes verstelbare blaas- en temperatuurstanden voor een volledige controle. Droogt je haar sneller met een minder hoge temperatuur.

Ook heeft dit populaire product een CoolShot-knop, voor het fixeren van je kapsel middels een intense stroom koude lucht. Dankzij een smallere blaasmond (14 mm)  kun je perfecte stylingresultaten bereiken. De haardroger heeft een vermogen van 2100 watt en beschikt over een ophanglus. Kleur: zwart. Kabellengte: 1,8 meter.

Philips HP8232/00 Thermo Protect

Met de Thermo Protect haardroger van Philips bescherm je je haar, want dankzij de ThermoProtect-technologie wordt je haar in minder tijd droog bij een constante, lage temperatuur. De ionisatiefunctie met antifrizz effect zorgt voor zijdeachtig glanzend haar. De föhn beschikt over zes verstelbare blaas- en warmtestanden en een koude luchtknop om je kapsel te fixeren. Het wattage van de haardroger is 2200 watt. Verder heeft de föhn een handige ophanglus en wordt geleverd met twee accessoires: een blaasmond en een diffuser. Kabellengte: 1,8 meter. Kleur: wit.

Braun Satin Hair 7 HD785 SensoDryer

Deze haardroger van Braun is speciaal ontwikkeld om je met zorg gekleurde haar te beschermen terwijl deze tevens het droogvermogen geeft dat je nodig hebt. Dankzij de Colour Saver technologie worden de schadelijke effecten van te heet stylen voorkomen, met als resultaat tot 70% minder verlies van kleur.

De satijnionen vermindert pluizig en statisch haar en geeft je haar een zijdezachte glans tijdens en na het drogen.  Dit model beschikt over 3 warmtestanden en 2 regelbare luchtstromen die apart kunnen worden ingesteld. Voor de perfecte afwerking en het fixeren van je kapsel heeft het apparaat een Cold Shot knop, met een koude luchtstroom. Inclusief blaasmond en diffuser. Kleur: zwart

BaByliss D342E Expert 2200

De compacte en stijlvolle BaByliss D342E Expert 2200 föhn droogt je haar snel en eenvoudig en krijgt het zijn natuurlijke glans terug. Deze föhn heeft een droogsnelheid tot wel 80 km/uur dat zelfs het dikste haar snel droogt maakt, en is voorzien van cool shot functie. De föhn wordt geleverd met een blaasmond en diffuser voor het drogen van krullen & creëren van volumeKies dus zelf welk accessoire je wilt gebruiken voor een perfecte styling! Een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Shopgids: Alles wat je moet weten over föhns

Als het gaat om behandelingen of producten voor ons haar hebben we altijd onze twijfels. We houden van gezond en glanzend haar en we weten dat het resultaat vaak afhangt van de manier van drogen. Hieronder hebben we de meest gestelde vragen over föhns geselecteerd en voor je beantwoord.

happy young woman drying hair at mirror in bathroom

Het is van groot belang om een haardroger met ionische technologie te gebruiken.
(Bron: Lightfieldstudios: 108185397/ 123rf.com)

Welke soorten föhns zijn er?

Als we het over soorten haardrogers willen hebben, moeten we twee hoofdgroepen onderscheiden: technologie en materiaal. Er zijn ionische föhnen, ideaal voor het verminderen van kroes en het verkrijgen van professionele resultaten. Infrarood- of nanotechnologiedrogers zijn zeer hygiënisch, omdat ze schimmels en bacteriën bestrijden.

Wat het materiaal betreft, maken we onderscheid tussen keramiek, metaal en toermalijn. Keramische drogers worden het meest gebruikt vanwege hun vermogen om gelijkmatig te verwarmen. Toermalijn drogers zijn meestal ionisch, omdat deze “edelsteen” bij verhitting negatieve ionen afgeeft. Ten slotte zijn metalen exemplaren goedkoper maar deze kunnnen je haar beschadigen.

Welke voordelen heeft een ionische haardroger?

Tegenwoordig zijn ionische föhnen de beste optie om je haar snel te drogen, met de beste resultaten en zonder het haar al te veel te beschadigen. De technologie van dit type haardrogers hebben eigenlijk alleen maar voordelen bij het gebruik ervan. Neem een kijkje in de onderstaande tabel voor meer informatie:

Voordelen
 • Droogt sneller
 • Glanzender en gezonder haar
 • Minder kroes
 • Anti-bacteriele werking
Nadelen
 • Het langer gebruiken dan noodzakelijk is
 • Prijs

Zoals je kunt zien, zijn de enige nadelen van het gebruik van ionische drogers de tijd en de prijs. Wat tijd betreft, omdat deze föhnen zo snel drogen, kan het gebeuren dat we niet merken dat we ze langer dan nodig gebruiken. De prijs is niet langer een probleem, aangezien er modellen in alle prijsklassen te vinden zijn.

Wat is de beste manier om een föhn te gebruiken?

We hebben ons haar zo vaak gedroogd dat we het bijna automatisch doen en we gaan ervan uit dat we het goed doen. Maar als we naar de kapper gaan, zien we dat de vakmensen betere resultaten behalen dan wij. Hier laten we je stap voor stap zien hoe je je haar kan drogen als een professional.

 1. Voordat je de föhn gebruikt, droog je je haar met een handdoek om het meeste vocht te verwijderen.
  Niet wrijven, licht aandrukken.
 2. Het wordt aanbevolen om verzorgingsproducten zoals hittebeschermers of oliën te gebruiken voordat je je haar droogt.
 3. Ontwar en kam je haar voorzichtig.
 4. Verdeel het haar in verschillende secties, van het onderste deel tot het voorhoofd, en zet ze vast met een haarklem.
 5. Begin met het drogen van het onderste gedeelte, per plukje. Als dat droog is ga je verder met het volgende.
 6. Om het haar zo min mogelijk te beschadigen, is het aan te raden om altijd een lage temperatuur en hoge luchtcapaciteit te gebruiken.
 7. Om het haar vorm te geven kun je een borstel gebruiken.
 8. Als het haar droog is, gebruik dan de koude luchtstraal en laat het haar hiermee afkoelen.

Welke onderhoud heeft een föhn nodig?

Dit is een veelgestelde vraag. Misschien is het je wel eens overkomen dat je lievelingsföhn ineens kapot gaat en je begrijpt niet waarom. Het is mogelijk dat dat gebeurt omdat we er niet de juiste zorg aan besteden. En met zorg bedoelen we schoonmaken. We gebruiken de föhn dag in, dag uit en het is normaal dat het vuil zich begint op te hopen.

Het schoonmaken van de haardroger is gemakkelijker dan het lijkt en als we het geregeld doen, zal je merken dat de föhn een langere levensduur heeft. Het enige wat je hoeft te doen is het achterdeksel van de haardroger, waar het filter zich bevindt, te verwijderen en onder de kraan te houden. Het water moet van binnen naar buiten stromen.

Kun je me een tip geven hoe ik een professioneel resultaat kan krijgen?

Het is geen geheim dat als ons haar bij de kapper geföhnt is, het resultaat er beter uitziet dan als je het zelf doet. Vraag je je af waarom dit zo is? Het antwoord is eenvoudig: koude lucht. Je weet vast wel dat het goed is om na het wassen van ons haar, even een koude waterstraal te gebruiken, omdat het helpt om de schubbenlaag van het haar te sluiten. Hetzelfde geldt voor het drogen.

Als je de juiste stappen volgt om je haar te drogen en vlak voor je klaar bent de koude luchtstraal gebruikt, zul je zien dat de resultaten beter zijn en langer duren. Het is een zeer eenvoudige truc, maar het heeft veel voordelen. Niet alleen in de zin van resultaten, maar ook als het gaat om haarverzorging.

Welke opzetstukken heeft een föhn en waar gebruik je ze voor?

In de meeste gevallen worden bij de haardrogers accessoires meegeleverd. Vaak besteden we er echter geen aandacht aan en gebruiken we ze niet. Misschien omdat we niet weten waar ze voor zijn of hoe we ze moeten gebruiken. Het gebruik van deze hulpstukken kan ons echter helpen betere en langerdurende resultaten te bereiken.

Opzetstuk Vorm Gebruik
Concentrator Concentreert de lucht zodat deze er versterkt uitkomt om een perfecte gladheid te verkrijgen.
Difusser Vergroot de luchtverspreiding door het bereiken van meer volume in het haar.
Geluiddemper Geplaatst aan de achterkant van de föhn om het geluid te verminderen.

Hoe verzorg ik mijn haar voordat ik de föhn gebruik?

Het is geen geheim dat het gebruik van een föhn niet ideaal is voor ons haar. Er zijn echter momenten waarop we deze moeten gebruiken. Om ervoor te zorgen dat het haar zo min mogelijk lijdt, kunnen we tijdens het drogen producten aanbrengen die hier speciaal voor zijn ontworpen. Ze worden “heat protectors” genoemd en er zijn verschillende soorten.

Zoek een geschikte heat protector voor je haartype (normaal, vettig, droog of gekleurd) zodat het haar goed beschermd wordt. Vergeet niet dat deze producten moeten worden aangebracht op het vochtige haar voordat je de föhn gebruikt. Regelmatig gebruik beschermt het haar tegen beschadiging.

Female hairdresser using hairbrush and hair dryer

Het schoonmaken van je haardroger is eenvoudiger dan je denkt, en als je dat regelmatig doet, verleng je de levensduur van het apparaat.
(Bron: Anna Bizoń: 25931259/ 123rf.com)

Is het slecht om de föhn alle dagen te gebruiken?

We hebben het al gehad over het negatieve effect van hitte op het haar. Juist om deze reden vragen veel mensen zich af of het goed is om de haardroger elke dag te gebruiken. Het antwoord is nee. Het  is niet slecht om de föhn elke dag te gebruiken als we bij het föhnen gebruik maken van beschermende producten en de instructies opvolgen.

Kortom, het is belangrijk is om het haar te verzorgen voor het föhnen en de föhn op de juiste wijze te gebruiken. Let wel, we zeggen niet dat het gebruik van de haardroger geen schade veroorzaakt, omdat hoge temperaturen niet goed zijn voor het haar. Het is onvermijdelijk dat het haar hier onder lijdt. Maar op deze manier wordt de schade tot een minimum beperkt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een föhn om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de föhn te vinden die het beste bij jou past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de haardroger die je nodig hebt:

Wattage

Het vermogen is het aspect waar we het meest op moeten letten. Want hiervan hangt af hoeveel tijd je nodig hebt om je haar te drogen. Normaal gesproken maken merken veel reclame over het vermogen van de haardrogers, maar in de werkelijkheid is dat altijd minder. De reden dat dit gebeurt, is omdat ze, juridisch gezien, de wattage die ze aangeven niet kunnen overschrijden.

Het normale vermogen van een goede föhn ligt tussen de 1500W en 2200W. En het is aan ons om het model te kiezen die het beste bij ons past, afhankelijk van de hoeveelheid haar die we hebben.

Het is het beste om naar de adviezen van specialisten te luisteren om het juiste wattage te vinden om het haar in korte tijd te drogen zonder het te beschadigen.

Warmtestanden

Dat hitte het haar beschadigt, weten we allemaal. Maar we weten ook hoe belangrijk het is om ons haar te drogen. Daarom is het ideaal om een föhn te hebben met warmtestanden. Op deze manier kunnen we deze veranderen wanneer dat nodig is.

Ook kunnen we de temperatuur aan elk haartype aanpassen, want als je kwetsbaar haar hebt, kun je het beste niet een te hoge temperatuur gebruiken, al zal je haar minder snel droog worden. Bovendien stelt de temperatuurcontrole je in staat om een koude luchtstraal te gebruiken aan het einde van het föhnen, zodat je kapsel langer in model blijft.

Jos VerdongenProfessionele kapper
“De hoogste temperatuur kan beter alleen op stevig en dik haar gebruikt worden, of om het overdadige vocht te verwijderen als we het haar niet goed met de handdoek hebben afgedroogd.”

Gewicht

Het lijkt misschien onzin, maar het kost je gemiddeld 10 minuten om je haar te drogen. 10 minuten met je armen omhoog is niet erg comfortabel, vooral als de föhn te zwaar is. Daarom is het gewicht van de föhn die je kiest ook iets om op te letten bij je aankoop.

De zwaarste haardrogers kunnen gemiddeld ongeveer 1,3 kg wegen, terwijl de lichtste föhns slechts 360 g wegen. Daar zit dus veel verschil tussen. Het is het beste om er iets tussenin te kiezen, omdat de kleinere meestal geen hoog wattage hebben. Een haardroger van ongeveer 500 g is ideaal.

Ionische technologie

Het is essentieel dat de haardroger die we gebruiken ionisch is. Niet alleen om de beste resultaten te krijgen en de tijd die nodig is om het haar te drogen te verminderen, maar ook om het haar te verzorgen. De ionische haardrogers werken door het afwisselen van negatieve ionen met de positieve ionen die door de eigen statische elektriciteit van het haar ontstaan.

Op deze manier wordt voorkomen dat het haar pluizig wordt. Bovendien helpen ze om het vocht van het haar sneller te verdampen, waardoor we minder tijd nodig hebben om het haar te drogen, en daarbij verminderen we ook de schade die veroorzaakt wordt door de hitte. Ionische föhnen zijn tegenwoordig in alle prijsklassen verkrijgbaar, dus let goed op dit aspect.

Opzetstukken

Tot slot, een ander ding om op te letten bij het kopen van een haardroger zijn de bijgeleverde accesoires. Hoewel deze opzetstukken afzonderlijk kunnen worden gekocht, is het natuurlijk beter als ze erbij inbegrepen zijn. Je kunt hiermee verschillende resultaten bereiken.

Als je bijvoorbeeld je haar steil wilt maken, kun je het beste de blaasmond van de concentrator gebruiken. Maar als je meer volume wilt, dan moet je een diffuser gebruiken. Hoe meer accessoires de haardroger heeft, hoe beter. Het is belangrijk dat, als je ze apart gaat kopen, je er zeker van bent dat ze compatibel zijn met je föhn.

Samenvatting

Het föhnen van ons haar kan een dagelijkse activiteit lijken zonder complicaties. Maar dat is niet het geval. Tegenwoordig hebben föhnen een technologie die ontworpen is om het haar in korte tijd te drogen, om de schade door hitte te verminderen. Daarom is het kiezen van een haardroger niet zo eenvoudig.

En als je weet hoe je je haar correct moet föhnen en hoe je de accessoires van je haardroger moet gebruiken, ben je al een heel eind op weg. We moeten ook aandacht schenken aan de zorg en bescherming van het haar, zodat het er altijd zijdezacht, soepel, glanzend en gezond uit zal zien.

Vond je ons artikel over föhns interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte haardroger kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Dolgachov: 88065256/ 123rf.com)

Recensies