Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Vooral in het dagelijks leven moeten dingen snel gedaan worden. Vrouwen of mannen hebben niet de tijd of de zin om hun haar goed te doen. Voor zulke gevallen is de chignon ideaal. Het onderscheidt zich van paardenstaarten doordat het in een grote verscheidenheid van stijlen komt. En het beste van alles is dat het in een handomdraai gedaan kan worden.

Met onze instructies voor het maken van een chignon 2022 willen we je de belangrijkste tips en trucs geven en je helpen de beste manier te vinden om een chignon te maken. We laten je kennismaken met de populairste chignon stijlen en leggen uit hoe je het perfecte kapsel kunt creëren met verschillende hulpmiddelen of gewoon door je haar te gebruiken. Veel leesplezier.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een chignon is een tijdloos klassiek kapsel. Het is een in een knoop geknoopt of gevlochten kapsel dat goed in het dagelijks leven past.
 • Er zijn verschillende varianten van een chignon, die sterk variëren naargelang de gelegenheid en de doelgroep van de draagster. Sommige chignon stijlen zijn sjieker, andere zijn goed voor serieuze alledaagse zaken.
 • Je kunt een chignon maken met of zonder gereedschap. Hulpmiddelen zijn onder meer haarspelden, haarbandjes, chignonkussentjes/ringen en zelfs een sok.

Definitie: Wat is een chignon?

Een chignon, ook wel topknot genoemd, is een kapsel dat in een knoop geknoopt of gevlochten wordt. Het wordt vaak op de kruin of achter op het hoofd vastgebonden. De oorsprong van de chignon kan teruggevoerd worden tot het oude Griekenland. Daar droegen getrouwde vrouwen de topknot, maar ook mannen droegen dit kapsel.

Tijdens de Renaissance en in de jaren 1940 beleefde de chignon opnieuw zijn hoogtijdagen. Tegenwoordig wordt dit kapsel vaak geassocieerd met ballet, polsstokhoogspringen, artistiek wielrennen en ritmische gymnastiek. Maar steeds meer vrouwen en mannen – ook wel mannenknot genoemd – ontdekken dit kapsel voor zichzelf.

Dutts kunnen op veel verschillende manieren gedragen worden. Of het nu strikt opgebonden is als een ballerinaknot, een losjes gedragen rommelige knot, laag gedragen als een nekknot of zelfs als een ruimteknot / odango, waarbij je twee knotten aan weerszijden van je hoofd draagt.

achtergronden: Wat je moet weten over als je een chignon maakt

Met chino’s kun je creatief en vrij zijn. Veel mensen weten niet dat dit kapsel geschikt is voor iedereen en dat het in verschillende variaties komt. Opdat je de feiten kent en goed toegerust bent met kennis over dit onderwerp, zetten we de belangrijkste informatie voor je op een rij.

Wat heb je nodig voor een chignon?

Je hebt niet veel nodig voor een chignon: het is een uiterst praktisch kapsel voor het dagelijks leven, en het is gemakkelijk te doen. Afhankelijk van de soort chignon moet je echter verschillende hulpmiddelen gebruiken. Het gebruik van een kam of borstel is onmisbaar. Je moet eerst je haar in model brengen en het goed kammen, zodat alles later past.

Voor extra houvast zijn haarelastiekjes, haarspelden en haarklemmen geweldig. Een haarlak maakt de hold compleet. Als het belangrijk voor je is dat je haar er bijzonder volumineus uitziet, raden we je een chignon aan. Accessoires zoals haarbanden, haarclips en bloemen zijn ook ideaal om je kapsel net dat beetje extra te geven.

Wat zijn de verschillende soorten chignon?

Zoals we al gezegd hebben, zijn er veel verschillende versies van een broodje. Het hangt af van je persoonlijke voorkeur en de gelegenheid waarvoor je een chignon wilt dragen. Om je een overzicht te geven, stellen we de meest voorkomende variaties voor en benoemen we de voor- en nadelen van elk kapsel.

Messy Bun

De Messy Bun is een bijzonder loszittende knot die er zo “imperfect” en verfomfaaid mogelijk uit moet zien.

Voordelen
 • Gemakkelijk te doen zonder veel moeite
 • Past bij elke outfit en styling
 • Vereist niet veel gereedschap of haaraccessoires
 • Geschikt voor elke haarlengte
 • Ziet er los en trendy uit
 • Ziet er onconventioneel en gedurfd uit
Nadelen
 • Is niet geschikt voor elke gelegenheid
 • Kan onprofessioneel overkomen op de werkplek
 • Door de losse vorm bestaat het risico dat de rommelige knot loslaat en telkens als je op stap bent opnieuw gedaan moet worden

Draag deze chignon nonchalant en losjes op je haar.

Ballerina chignon

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze stijl vooral populair bij ballet, want hinderlijke plukken haar vormen een hindernis bij het balletdansen.

Voordelen
 • Handig in het dagelijks leven, want enkele hinderlijke plukken haar worden samengebonden
 • Past bij elke outfit en styling
 • Ziet er elegant en klassiek uit
 • Geschikt voor het dagelijkse beroepsleven
 • Praktisch bij lichamelijke activiteiten zoals sport
Nadelen
 • Ziet er streng en &#8220
 • hard&#8221
 • uit
 • Permanente dag beschadigt de haarwortel en kan in het ergste geval het haar afbreken
 • Relatief ingewikkeld om te stylen

De ballerina knot staat erom bekend dat ze strak en streng achter op het hoofd vastgebonden is.

Space-Bun / Odango

De space bun is een bijzonder trendy variatie op de chignon.

dutt-machen

Deze variatie was vooral populair in de technoscene van de jaren ’90. (Image source: Carmen Marxuach / unsplash)

De voor- en nadelen van de space bun zijn o.a.:

Voordelen
 • Comfortabel om te dragen in het dagelijks leven
 • Trendy en onconventioneel
 • Verbetert outfits en looks
Nadelen
 • Opvallend en ongeschikt in het dagelijks beroepsleven
 • Omslachtig om te bereiden, want er zijn veel hulpmiddelen nodig
 • Pas haalbaar vanaf een bepaalde haarlengte

Ze zijn comfortabel om te dragen in het dagelijks leven, maar deze variant is omslachtiger om te bereiden.

Hoe maak ik een chignon met dun haar?

Veel mensen worstelen met dun haar. Ze zien er zwak en vlak uit. Velen weten niet goed hoe ze met hun fijne haar moeten omgaan en nemen daarom meestal hun toevlucht tot de bekende paardenstaart. Maar je kunt ook veel doen met dun haar en een mooie chignon maken. We laten je hier zien hoe het werkt

 1. Kam je haar met een kam en haarlak om het volumineuzer en handelbaarder te maken.
 2. Verzamel je haar aan de achterkant van je hoofd. Het moet lijken alsof je een paardenstaart probeert te doen.
 3. Bind je haar in een losse knoop met een haarstrik.
 4. Trek lichtjes aan de chignon. Hierdoor lijkt hij groter en voller.
 5. Zet je chignon weer vast. Je kunt dit doen met een tweede haarstrik of met een bobby pin.

Een chignon is ook mogelijk voor dun haar en is gemakkelijk te doen.

Hoe maak ik een chignon met kort haar?

Een chignon dragen met kort haar? Het is mogelijk. De chignon is veelzijdig en je kunt er een knopen, zelfs met kort haar. Voorwaarde is wel dat je een chignonkussen, haarstrik en bobby pins bij je hebt en dat je haar tussen kin- en schouderlengte is. Bij het knopen van een chignon moet je er ook voor zorgen dat je vlecht zo ver mogelijk omhoog geknoopt wordt.

Zo zal de chignon later duidelijk zichtbaar zijn. Vooral bij kort haar valt het haar achter in de nek nog naar beneden. Zet ze vast met bobby pins. Het werkt het beste als het haar niet pas gewassen is. Omdat het dan vetter is, heeft het structuur en houdt de chignon beter.

Hoe maak ik een chignon met lang haar?

Het is betrekkelijk gemakkelijk om een chignon te maken met lang haar. Je hebt alle variaties van een chignon om uit te kiezen en je kunt elk hulpmiddel gebruiken. Je kunt een chignon met lang haar maken met behulp van een chignonkussen, met haarspelden, met haarbanden of zelfs helemaal zonder hulpmiddelen.

Aan het eind van dit artikel hebben we samengevat hoe je zonder enig gereedschap een langdurige chignon kunt maken, met alleen je lange haar.

Hoe maak ik een losse knot?

Een losse knot, ook wel rommelige knot genoemd, is trendy op het moment en blijkt praktisch in het dagelijks leven. Het is gemakkelijk te doen, zelfs met onervaren handen, maar we raden een losse chignon aan voor schouderlang tot lang haar. Zorg ook voor strakke haarbanden, anders zal de Messy Bun te veel loslaten of zijdelings naar beneden vallen. We hebben hieronder samengevat hoe je een losse knot maakt.

 1. Om de rommelige knot er aan het eind ongeordend uit te laten zien, schud je je haar goed door elkaar en ga je met je vingers door je haar.
 2. Verzamel je haar en bind het in een losse vlecht. Het is aan jou hoe hoog je je vlecht wilt laten gaan, maar rommelige knotjes zien er bijzonder nonchalant uit.
 3. Houd de lengte van het haar met een hand vast en wikkel het een paar keer rond de paardenstaart.
 4. Bind de haarlengte vast met een haarstrik, zodat hij in het midden van de bovenkant van je hoofd zit.

Aan het eind kun je met je vingers over je haar gaan om de haarlijn los te maken en je stijl een nonchalantere uitstraling te geven.

Hoe doe ik een lage chignon?

Een lage chignon wordt ook wel een lage knot genoemd en ziet er bijzonder elegant uit. Het is een bijzonder alledaagse variant van de chignon en is een populair kapsel, vooral op bruiloften. Er zijn twee manieren om deze chignon te doen: de eerste is de snelle versie. Hier maak je een gewone paardenstaart, maar trek het uiteinde van het haar niet uit de haarband, maar laat het erin zitten.

Voor de klassieke versie verzamel je je haar bij de nek, knoopt het in een vlecht en maakt er een eenvoudige lusknoop van. Je kunt het netjes knopen of losjes draaien in een warrige versie.

dutt-machen

Je kunt een chignon altijd accessoriseren. Bloemenkransen rond de chignon zijn bijzonder geschikt. (Image source: Wild Eucalypt / unsplash)

Je kunt verder gaan dan een eenvoudige chignon en een gevlochten lage chignon maken. Je moet minstens schouderlang haar hebben. Deel je haar in het midden, verdeel je haar in twee grote helften en vlecht deze twee secties in. Leg dan de linker vlecht in het midden onder de rechter vlecht en dan over de rechter vlecht naar de linkerkant.

Zet de chignon vast met bobby pins en bobby spelden. Als leuk accessoire kun je haarbanden dragen in verschillende kleuren en patronen.

Hoe maak ik een chignon voor mannen?

De chignon heeft ook zijn weg gevonden in de mannenwereld. Mannen droegen de chignon al in de oudheid, maar sinds ongeveer 2013 is hij in dit land populairder dan ooit. De man bun, zoals hij genoemd wordt, is vrij gemakkelijk te maken en verschilt niet van de manier waarop vrouwen hun knot doen.

De voorwaarde voor de mannenknot is natuurlijk langer haar. Je kunt je mannenknot op verschillende manieren knopen.

Een broodje maken: De beste tips & trucs voor een snelle en gemakkelijke chignon

Een chignon is meestal snel en gemakkelijk te doen, maar afhankelijk van je haarstructuur lukt het niet altijd meteen. Er zijn een aantal hulpmiddelen die kunnen helpen om de chignon stabieler te maken en gemakkelijker vast te houden. Daarom hebben we een paar tips en trucs samengesteld om je te helpen gemakkelijk en in een handomdraai een chignon te maken.

Een chignon maken met een chignon pad / chignon ring

Zo maak je een chignon met een chignon pad of chignon ring

 1. Kam je haar grondig.
 2. Bind je haar in een paardenstaart met een haarstrik. Afhankelijk van je voorkeur kun je je vlecht een eind opbinden.
 3. Als je je haar meer volume wilt geven, kun je ofwel afzonderlijke secties haar uittrekken, of de vlecht wat losser maken.
 4. Neem een chignonkussentje en leg het over je vlecht.
 5. Reik in het midden van je vlecht en trek hem over het chignonkussentje, zodat het chignonkussentje niet meer zichtbaar is.
 6. Plaats je haar zo mogelijk onder het chignonkussen en leg tegelijk een paar lokken haar aan de zijkant van het kussen.
 7. Neem wat bobby pins en zet ze onder het chignonkussen om het haar vast te zetten.
 8. Als je wilt, kun je aan het eind je haar met haarlak bespuiten om de chignon beter te laten plakken.

Als je deze 8 stappen volgt, moet de chignon strak zitten.

Maak een chignon met een haarstrik

Om een chignon met een haarstrik te maken, volg je deze stappen

 1. Gebruik een haarband die niet versleten is. Let erop dat er geen metalen sluitingen aan de haarbanden zitten, want die kunnen je haar doen afbreken. We raden ziekenhuis haarelastieken aan omdat ze je haar niet laten knikken.
 2. Je kunt je haar van tevoren kammen, maar dit is niet essentieel voor een chignon.
 3. Neem je haar en bind het in een paardenstaart. Het is aan jou of je hem in een hoge of lage paardenstaart wilt zetten.
 4. Nadat je je haar in een paardenstaart gebonden hebt, draai je de lengtes van het haar tot je een gedraaide vlecht hebt.
 5. Wikkel je gedraaide vlecht tot een bal. Houd de bal met één hand vast en bind hem met een tweede haarstrik zo vast dat hij vanzelf een chignon vormt.

Na de stappen heb je je gewenste chignon.

Maak een chignon zonder gereedschap

Volg deze stappen.

 1. Vouw het haar samen en leg er een hand onder.
 2. Pak het haar vast met de hand eronder en ga met je haarlengtes omhoog over de rug.
 3. Wikkel je haar door het met de klok mee te draaien en zo een lus te vormen.
 4. Wikkel het uiteinde van je haar om de vlecht en steek het in de lus.
 5. Druk dan het haar in de lus tot het strak zit.

Als je deze 5 stappen gedaan hebt, moet je chignon op zijn plaats zitten.

Maak een chignon met haarspelden

Haarspelden zijn een handige manier om je haar op zijn plaats te houden zonder haarlak en dergelijke. Doe je haar in een paardenstaart en draai je haar tot je een gedraaide vlecht hebt.

Wikkel je haar in een chignon en zet het vast met verschillende bobby pins tot het vast zit. Voel je vrij om je chignon te versieren met bijpassende accessoires zoals barrettes en haarbanden.

Maak een chignon met sokken

Je kunt natuurlijk ook iets ongebruikelijkers doen – je kunt zelfs een chignon maken met gewone sokken. Hiervoor heb je een oude, natuurlijk schone sok nodig die niet langer mag zijn dan je enkels of schenen. Hieronder laten we je stap voor stap zien hoe je te werk gaat.

 1. Kies een sok die bij de kleur van je haar past. Zorg ervoor dat er geen draadjes in de sok losraken.
 2. Knip het deel voor de tenen uit. Volg gewoon de naad. Zo krijg je een rechte snede.
 3. Wikkel de sok om je hand en trek de paardenstaart die je gemaakt hebt door tot aan de basis.
 4. Trek dan de sok tot aan de uiteinden van je haar en speld je haar zowel aan de zijkant als in het midden van de paardenstaart vast.
 5. Rol de sok naar beneden in de richting van het haarelastiek aan de paardenstaart. Je moet de sok zo oprollen dat hij helemaal om je haar gewikkeld is.
 6. Als de sok de haarband bereikt heeft, speld je de uiteinden van het haar vast met bobby pinnen. Je zou aan het eind niets meer van de sok moeten kunnen zien. Eventueel kun je haarlak gebruiken om je kapsel te fixeren.

Korte sneakersokken zijn bijzonder geschikt voor deze methode.

Conclusie

Een broodje is niet zomaar een broodje. Ze zijn er in een grote verscheidenheid van stijlen, zodat elke doelgroep de voor hem of haar perfecte chignon kan vinden. Bovendien zijn er veel verschillende manieren om een chignon te maken die het beste bij je past. Wat ze echter allemaal gemeen hebben, is dat ze relatief snel en gemakkelijk te maken zijn.

We hopen dat we je de belangrijkste tips en trucs voor een speelse chignon voor kinderen hebben laten zien. Misschien vind je een favoriete variatie voor je gebonden vlecht.

Beeldbron: 123rf / 121966075

Recensies