Laatst bijgewerkt: 02-10-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten
39Bestede uren
7Beoordeelde onderzoeken
75Verzamelde opmerkingen

Je haar is droog, broos en niet meer zo glanzend als vroeger? Haarolie kan droog haar vocht en waardevolle voedingsstoffen geven, en zo het haar herstellen en regenereren. Er is een enorme keuze aan haaroliën die je haar de zachtheid en glans kunnen geven die je zoekt.

In onze haarolie test 2023 willen we je kennis laten maken met de soorten, de effecten en het gebruik van haarolie en ze verklaren met behulp van wetenschappelijke studies. Je leert waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe haarolie en hoe je het beste verzorgingsproduct voor je haar kunt vinden.

Belangrijk om te weten

 • Haaroliën bevatten hoogwaardige oliën en waardevolle additieven die droog en beschadigd haar herstellen en regenereren. Het belangrijkste is dat je een haarolie vindt die geschikt is voor je haartype en aan al je behoeften voldoet.
 • In goedkopere haaroliën worden de waardevolle plantaardige oliën vaak vervangen door kunstmatige siliconen. Siliconen zijn niet gevaarlijk voor je, maar ze kunnen dun haar verzwaren
 • Zuiver plantaardige oliën kunnen niet alleen voor het haar gebruikt worden, maar ook voor de huid, de nagels en de wimpers. Argan- en kokosolie zijn bijzonder veelzijdig en geven het haar glans en vocht.

Beste Haarolie: Onze selectieHaaroliën kopen en beoordelen

Dit gedeelte is bedoeld om je te helpen navigeren door het aanbod van haaroliën op de markt en te begrijpen wat het verschil maakt tussen de verschillende oliën. Bij het kopen van haarolie kun je rekening houden met verschillende factoren, zoals

In het volgende gedeelte leggen we één voor één uit waarom je op deze criteria moet letten om de meest geschikte haarolie voor je te vinden.

Haartype

Elk mensenhaar heeft een andere structuur. Elk haartype heeft daarom een andere verzorging nodig, die de haarolie moet geven.

De fabrikanten zelf beschrijven hun producten met termen als “droog haar”, “beschadigd haar”, “beschadigd haar” en andere.

Het is over het algemeen nuttig om ongeveer te weten wat je haartype is en welke olie daarvoor het meest geschikt is. Er zijn verschillende tests op het internet die je kunnen helpen je haartype te bepalen.

Hoe vaak je je haar wast, hoe gemakkelijk het te kammen is, of je het kleurt en je styling zijn maar een paar factoren die het haartype kunnen beïnvloeden.

Jojoba olie kan helpen bij droge punten, producten met olijfolie zijn ideaal voor een droge hoofdhuid en als je haar wat meer glans nodig heeft, moet je naar arganolie grijpen.

Zoals met elk haarverzorgingsproduct is er geen beste haarolie. Het belangrijkste is dat je het product vindt dat het beste bij je past en aan al je behoeften voldoet.

Je haartype is niet het enige criterium en het kan zijn dat je een paar producten moet uitproberen voor je de beste combinatie vindt.

Consistentie

Haaroliën hebben verschillende consistenties, afhankelijk van het ingrediënt en het beoogde effect. 100% zuivere en onbehandelde oliën zijn meestal zeer rijk aan voedingsstoffen, maar zijn zwaar en vettig.

Hoe dikker de vloeistof, hoe gemakkelijker de olie te hanteren is
.

Zulke haarolie is beter geschikt voor conditionerende behandelingen en pakkingen die daarna worden uitgewassen.

Kokosolie, bijvoorbeeld, heeft zelfs een stevige consistentie als hij koud is.

Haaroliën voor styling bevatten vaak additieven die er, met hun lichtere consistentie, voor zorgen dat je haar er nooit draderig en ongewassen uitz iet.

Maar je doet concessies aan voedingsstoffen. Een goede haarolie mag nooit plakkerig zijn of een vettige film achterlaten.

Dosering

Als je al duidelijk bent over je haartype en precies weet welke olie het beste aan je verwachtingen voldoet, kun je kiezen uit verschillend verpakte producten.

De dosering van het product gaat vaak hand in hand met de consistentie ervan. Lichtere oliën, vaak stylingproducten, kun je kopen in een handige sprayflacon.

Hiermee kun je het product goed in het haar verdelen, zodat je de olie niet met je handen hoeft te hanteren. Pompdispensers zijn ideaal voor oliën die wat dikker zijn. Met een pompje kun je de perfecte hoeveelheid in je hand krijgen en in je haar masseren.

Geur

Als je al de belangrijkere beslissingen al genomen hebt en je keuze nog steeds ruim is, kun je ook de geur van je nieuwe haarolie kiezen.

Een aangename geur maakt van haarverzorging een prettig ritueel en motiveert je om de haarolie regelmatig te gebruiken. Je kunt kiezen uit oliën met een fruitige, zoete of vanillegeur.

Speciale haaroliën voor mannen, daarentegen, ruiken meestal fris of zijn volkomen geurloos. Als je een gevoelige neus hebt, wees dan voorzichtig en gebruik een natuurlijke olie zonder kunstmatige geur.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je haarolie koopt

Om je grondig te informeren over de werkzaamheid van haarolie en je de laatste wetenschappelijke bevindingen voor te leggen, hebben we in de volgende rubriek alle belangrijke vragen beantwoord.

Wanneer en voor wie is het gebruik van haarolie geschikt?

Er is een geschikte haarolie voor elk haartype. Vooral als je last hebt van droog haar in het algemeen of als je haar beschadigd is door verven, moet je het extra verzorging geven. Haarolie wordt meestal gebruikt als conditionerende behandeling voordat je je haar wast.

Haaröl

Regelmatig gekleurd haar loopt veel meer kans beschadigd te worden en heeft daarom speciale verzorging nodig. Met een geschikte haarolie geef je ze voldoende vocht en voeding. (Image source: pixabay / katyandgeorge)

Haarolie kan ook gebruikt worden als hittebeschermer om beschadiging te voorkomen. Ook als je haar alleen wat meer glans nodig heeft, is een stylingproduct met hoogwaardige oliën geschikt. Deze zitten vaak in handige sprayflacons om te voorkomen dat je handen vettig worden.

Wat zijn de toepassingen van haarolie?

Haarolie kan een belangrijk onderdeel zijn van een goede haarverzorging. De oliën en additieven in haarolie hydrateren en proteïniseren je haar, waardoor het glanzend en glad wordt.

Hier zijn de drie meest voorkomende toepassingen van haarolie

 • Haarverzorging
 • Tegen roos, haaruitval en dun haar
 • Voor styling

In de volgende paragrafen leer je essentiële informatie over de afzonderlijke toepassingsgebieden.

Haarverzorging

Haarolie helpt bij beschadigd haar, zodat je haar gezond is en vanzelf gaat glanzen. Herstellende haaroliën vullen kwetsbare plekken in het haar aan en hydrateren het. Dit maakt je haarstructuur gladder en maakt je haar gemakkelijker te kammen.

Tegen roos, haaruitval en dun haar

Roos wordt vaak veroorzaakt door schimmel- en bacteriële kolonisatie van de hoofdhuid. Producten met etherische oliën zoals tea tree olie, tijmolie en geraniumolie hebben een antibacteriële en antischimmelwerking.

Daarom kunnen ze roos doen verdwijnen. Olijfolie en kokosolie geven proteïnen en vocht en voorkomen het verlies ervan (5).

Voor styling

Haarolie wordt vaak gebruikt voor styling. Als leave-in verzorging wordt het in handdoekdroog haar gemasseerd en werkt het als hittebescherming bij het föhnen en steilen van (6).

Haaröl

De hitte van regelmatig föhnen en steilen kan het haar ook beschadigen. Sommige haaroliën kunnen zelfs gebruikt worden als hittebescherming vóór zo’n styling. (Image source: pixabay / Ryan McGuire)

Welke soorten haarolie zijn er?

Zoals hierboven al gezegd, verschillen haaroliën in de gebruikte olie, het soort haar waarvoor ze bedoeld zijn, hun consistentie, dosering en geur. Een verdere indeling zou zijn tussen haaroliën met siliconen en zonder siliconen.

Haaroliën met siliconen

In goedkopere haaroliën worden natuurlijke plantaardige oliën vaak vervangen door kunstmatige siliconen. Siliconen zijn kunstmatige polymeren die een ondoordringbare laag vormen op het haar (7).

Ze maken het haar zacht en glad en voorkomen pluizen. Stylingproducten met siliconen hebben een onmiddellijk visueel effect.

Voordelen
 • Goedkoper
 • Ruimere keuze
 • Onmiddellijk effect

Nadelen
 • Kunstmatig
 • Kan het haar verzwaren

Dezelfde siliconen die je haar snel verfraaien, kunnen het helaas ook beschadigen. De siliconenlaag laat andere verzorgingsproducten niet door tot in het haar en kan het haar verzwaren.

Haaroliën zonder siliconen

Als je iets meer geld in je nieuwe haarolie kunt en wilt investeren, moet je eens kijken naar de selectie van producten zonder siliconen.

Haaroliën zonder siliconen bevatten alleen zuiver plantaardige oliën, vaak zelfs 100 % koudgeperst.

Voordelen
 • 100 % natuurlijk
 • Het haar kan voedingsstoffen direct opnemen
 • Langdurige verzorging

Nadelen
 • Duurder
 • Moeilijker te vinden

Er zit geen kunstmatig laagje op het haar en je haar kan alle verzorging en waardevolle voedingsstoffen uit de haarolie opnemen (8).

Haaroliën zonder siliconen geven langdurige verzorging en verzwaren je haar niet met onnodige additieven.

Hoe en hoe vaak moet ik haarolie gebruiken?

Bij het gebruik van haarolie hangt het ervan af wat je doel is met je haarverzorging

 1. Als behandeling: Verdeel de haarolie over je haar en laat het zo lang mogelijk intrekken onder een verwarmde doek, maar minstens 20 minuten. Je kunt het ook ‘s nachts laten zitten. Om het uit te wassen masseer je een beetje shampoo in het geoliede haar en shampoo je het vochtige haar opnieuw.
 2. Als leave-in verzorging: Breng twee tot drie druppels aan op droge lengten en uiteinden. De haarolie hoeft hier niet uitgespoeld te worden.

Volg de aanwijzingen op de verpakking, maar over het algemeen kun je een behandeling vóór elke haarwas gebruiken, of haarolie als leave-in conditioner na elke haarwas. Let op wat het met je haar doet en pas je verzorging daaraan aan.

Hoeveel kost haarolie?

Je vindt haaroliën op de markt voor heel verschillende prijzen. De prijs hangt vaak af van de ingrediënten. In goedkopere haaroliën worden de hoogwaardige plantaardige oliën vaak vervangen door kunstmatige siliconen.

Je kunt in een drogisterij een goedkope haarolie met siliconen kopen voor zo weinig als 5 euro per 100 ml. Als je de voorkeur geeft aan een haarolie die alleen uit natuurlijke oliën bestaat, zul je iets meer geld moeten investeren.

Haarolie Prijsklasse voor 100 ml
Haaroliën met siliconen 5-15 euro
Haaroliën zonder siliconen 15-50 euro

Bij het vergelijken van de prijzen van verschillende haaroliën moet je altijd letten op de verpakkingsgrootte. De hoeveelheid product kan per fabrikant sterk verschillen.

Wat zijn de alternatieven voor haarolie?

Als je haar om de een of andere reden haarolie niet goed verdraagt of als je niet meteen een speciale haarolie wilt kopen, zijn er ook voor jou enkele alternatieve oplossingen.

Als je wilt experimenteren, kun je ook oliën met elkaar mengen

Als je om te beginnen geen haarproducten wilt kopen en je hebt thuis een paar gewone oliën, dan kun je die uitproberen. Je kunt olijfolie gebruiken als een conditionerende behandeling.

Maar was het daarna zorgvuldig uit, anders wordt je haar nogal draderig en vettig. Je kunt ook kokosolie toevoegen aan droge uiteinden (9).

Je hoeft het niet uit te wassen en het ruikt lekker. In elk geval moet je olie spaarzaam gebruiken in droog haar.

Als je helemaal geen olie wilt gebruiken, zoek dan een goede conditioner, masker of haarboter voor je haartype (10, 11). Breng het product aan op de lengten en uiteinden en spoel het uit, zodat de wortels geen laagje krijgen van de extra verzorging.

Beeldbron: – – / 123rf

Referenties (11)

1. Faria PM, Camargo LN. Hair Protective Effect of Argan Oil (Argania spinosa Kernel Oil) and Cupuassu Butter (Theobroma grandiflorum Seed Butter) Post Treatment with Hair Dye . In: Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications. Vol 3. Sao Paulo, Brazil; 2013:40-44.
Bron

2. Vala GS, Kapadiya PK. Medicinal Benefits of Coconut Oil. In: International Journal of Life Sciences Research. Vol 2. 4th ed. Gujarat, India; 2014:124-126.
Bron

3. Achmüller, A. (2018). Haut und Haare: Kraut und Wurzel. (Raetia, Ed.). Bozen.
Bron

4. Velasco MV, de Abreu SR, de Freitas AZ, Bedin V, Baby AR, da Gama RM. Optical coherence tomography to evaluate the effects of oxidative hair dye on the fiber. Skin Res Technol. 2016;22(4):430-436. doi:10.1111/srt.12283
Bron

5. Rele AS, Mohile RB. Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. Journal of Cosmetic Science. 2003 Mar-Apr;54(2):175-192.
Bron

6. Lima CRRC, Couto RAA, Freire TB, et al. Heat-damaged evaluation of virgin hair. J Cosmet Dermatol. 2019;18(6):1885-1892. doi:10.1111/jocd.12892
Bron

7. Nazir H, Zhang W, Liu Y, et al. Silicone oil emulsions: strategies to improve their stability and applications in hair care products. Int J Cosmet Sci. 2014;36(2):124-133. doi:10.1111/ics.12104
Bron

8. Gruber JV, Lamoureux BR, Joshi N, Moral L. The use of x-ray fluorescent spectroscopy to study the influence of cationic polymers on silicone oil deposition from shampoo. J Cosmet Sci. 2001;52(2):131-136.
Bron

9. Wallace TC. Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence. J Am Coll Nutr. 2019;38(2):97-107. doi:10.1080/07315724.2018.1497562
Bron

10. Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7(1):2-15. doi:10.4103/0974-7753.153450
Bron

11. da Gama RM, França-Stefoni SA, Sá-Dias TC, Bedin V, Baby AR, Velasco MVR. Protective effect of conditioner agents on hair treated with oxidative hair dye. J Cosmet Dermatol. 2018;17(6):1090-1095. doi:10.1111/jocd.12484
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Faria PM, Camargo LN. Hair Protective Effect of Argan Oil (Argania spinosa Kernel Oil) and Cupuassu Butter (Theobroma grandiflorum Seed Butter) Post Treatment with Hair Dye . In: Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications. Vol 3. Sao Paulo, Brazil; 2013:40-44.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Vala GS, Kapadiya PK. Medicinal Benefits of Coconut Oil. In: International Journal of Life Sciences Research. Vol 2. 4th ed. Gujarat, India; 2014:124-126.
Ga naar bron
Buch
Achmüller, A. (2018). Haut und Haare: Kraut und Wurzel. (Raetia, Ed.). Bozen.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Velasco MV, de Abreu SR, de Freitas AZ, Bedin V, Baby AR, da Gama RM. Optical coherence tomography to evaluate the effects of oxidative hair dye on the fiber. Skin Res Technol. 2016;22(4):430-436. doi:10.1111/srt.12283
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Rele AS, Mohile RB. Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. Journal of Cosmetic Science. 2003 Mar-Apr;54(2):175-192.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lima CRRC, Couto RAA, Freire TB, et al. Heat-damaged evaluation of virgin hair. J Cosmet Dermatol. 2019;18(6):1885-1892. doi:10.1111/jocd.12892
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Nazir H, Zhang W, Liu Y, et al. Silicone oil emulsions: strategies to improve their stability and applications in hair care products. Int J Cosmet Sci. 2014;36(2):124-133. doi:10.1111/ics.12104
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gruber JV, Lamoureux BR, Joshi N, Moral L. The use of x-ray fluorescent spectroscopy to study the influence of cationic polymers on silicone oil deposition from shampoo. J Cosmet Sci. 2001;52(2):131-136.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Wallace TC. Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence. J Am Coll Nutr. 2019;38(2):97-107. doi:10.1080/07315724.2018.1497562
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7(1):2-15. doi:10.4103/0974-7753.153450
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
da Gama RM, França-Stefoni SA, Sá-Dias TC, Bedin V, Baby AR, Velasco MVR. Protective effect of conditioner agents on hair treated with oxidative hair dye. J Cosmet Dermatol. 2018;17(6):1090-1095. doi:10.1111/jocd.12484
Ga naar bron
Recensies