Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Zomer, winter, lente en herfst – gevlochten kapsels zijn een ideale keuze in alle seizoenen. Of het nu onder je muts is in de winter of om je open haar te beschermen tegen schuren tegen jassen, mutsen en sjaals. In de zomer kun je je lange haar uit je gezicht houden.

Je kunt gevlochten kapsels dragen voor elke gelegenheid. In dit artikel laten we je zien hoe vlechten eigenlijk werkt en welke gevlochten kapsels er zijn. Bovendien willen we je wat tips en trucs geven om het vlechten gemakkelijker te maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Als je een beginner bent met vlechten, oefen dan eerst op een paar linten die je in elkaar knoopt of haal je haar voor de spiegel voor je.
 • Was je haar de dag ervoor en behandel het met producten die het meer grip geven. Dit zal het vlechten veel gemakkelijker maken.
 • Leg alles wat je nodig hebt van tevoren klaar, zodat je niet in het midden naar clips of haarbanden hoeft te zoeken.

Achtergronden: Wat je moet weten over haarvlechten

In het volgende geven we je een indruk van hoe je het gemakkelijkst gevlochten kapsels kunt maken en welke soorten gevlochten kapsels er zijn. We zullen ook enkele vooroordelen over gevlochten kapsels uit de weg ruimen.

Welke gevlochten kapsels zijn er?

In principe zijn er talloze gevlochten kapsels. Je kunt vlechtelementen ook verwerken in gewone kapsels of in een paardenstaart. Veel kapsels kunnen gepimpt worden met een gevlochten element.

Haare flechten-1

Gevlochten kapsels zijn veelzijdig. Je kunt ze voor bijna elke gelegenheid dragen.
(Image source: Samantha Gades / Unsplash)

We hebben hieronder de meest voorkomende gevlochten kapsels op een rijtje gezet om je een overzicht te geven. In de meeste gevallen echter creëert het gevlochten deel van een kapsel een romantische en speelse uitstraling.

Vlecht

De vlecht is de eenvoudigste van de gevlochten kapsels. Als je dit onder de knie hebt, kun je verder gaan met de andere gevlochten kapsels. Bij deze stijl wordt je haar in drie delen verdeeld en dan stukje voor stukje samengevlochten.

Voordelen
 • eenvoudig
 • veelzijdig
 • heeft niet veel accessoires nodig
Nadelen
 • kan er saai uitzien
 • kan sneller uit elkaar vallen

Dit betekent dat je de buitenste streng neemt en die over de middelste streng legt. Dus als je aan de linkerkant begint, neem je de linker buitenste streng en leg je die over de middelste streng. Neem dan de rechter buitenste streng en leg die over de middelste streng. Ga zo door tot je de bodem bereikt hebt. Dan hoef je alleen nog maar een haarstrik om het uiteinde te doen en je bent klaar.

Franse vlecht

De Franse vlecht is, zoals alle gevlochten kapsels, gebaseerd op de eenvoudige vlecht. De enige extra moeilijkheid is dat je nu dicht langs het hoofd vlecht.

Voordelen
 • past bij vele stijlen
 • kan gecombineerd worden met een chignon of paardenstaart
Nadelen
 • ingewikkelder vanwege het vlechten op het hoofd
 • vergt oefening

Dit betekent dat je een sectie haar boven op je hoofd kiest waarmee je wilt beginnen. Verdeel deze sectie weer in drie delen en begin te vlechten zoals je met de vlecht zou doen.

Leer dicht bij het hoofd te vlechten, dan zul je slagen in alle gevlochten kapsels.

Deze keer voeg je echter telkens meer haar toe dat je over de middelste streng legt. Dit betekent dat als we bijvoorbeeld weer links beginnen, je de linker streng over de middelste streng legt en er een kleine streng van je zijhaar aan toevoegt. Neem dan de rechter buitenste streng en leg die over de middelste streng en voeg haar van je rechterkant toe. Ga zo door tot op de bodem.

Hollandse vlecht

De Hollandse vlecht is gebaseerd op de Franse vlecht. Het enige verschil is dat je de buitenste strengen niet “over” de middelste streng legt, maar er “onder”.

Voordelen
 • past bij veel stijlen
 • kan met andere elementen gecombineerd worden
Nadelen
 • ingewikkelder om te doen
 • vergt oefening

In detail betekent dit dat je de linker buitenste streng met meer haar van je linkerzijde verlengt en de streng onder de middelste streng legt. Neem dan de rechter streng, voeg haar van de rechterkant toe en plaats het onder de middelste streng. Aan het eind heb je ook een vlecht langs het hoofd, maar het gevlochten deel blijft op het haar rusten.

Boxer vlechten

De boxer vlecht is ook gebaseerd op de Franse of Hollandse vlecht. Je deelt je haar in het midden, zodat je twee secties hebt en maakt van één kant van het hoofd een vlecht.

Voordelen
 • al het haar strak samenhouden
 • geschikt voor sport, mogelijk als Franse en Nederlandse versie
Nadelen
 • ingewikkelder
 • ziet er strenger uit

Dan begin je de eerste helft samen te vlechten, hetzij op de Franse, hetzij op de Nederlandse manier. Vlecht dan de andere helft van het hoofd. Zo krijg je twee vlechten die langs het hoofd gevlochten zijn.

Gretchen vlecht

De Gretchen vlecht is hetzelfde als de eenvoudige vlecht, maar dan in twee delen. Verdeel je haar in twee helften en vlecht ze samen over de hele lengte. Leg dan de vlechten over je hoofd om een krans te vormen.

Voordelen
 • heel gemakkelijk
Nadelen
 • heeft clips nodig om hem op zijn plaats te houden
 • nogal een mooie look

Boerenvlecht

De boerenvlecht is de iets moeilijkere versie van de Gretchen vlecht. Ook hier vlecht je twee vlechten als bij de Gretchen vlecht, maar dan langs het hoofd. Gebruik hiervoor de boxer vlechten als basis.

Voordelen
 • houdt alles op zijn plaats
 • veelzijdig
Nadelen
 • vergt oefening
 • clips om vast te zetten

Je kunt de vlechten afmaken en over je hoofd leggen zoals met de Gretchen vlecht, of stoppen met vlechten bij de nek en met het overgebleven haar een chignon bij de nek maken, bijvoorbeeld.

Visgraatvlecht

Met de visgraatvlecht heb je een andere vlechtvariatie nodig. Je verdeelt je haar in twee secties in plaats van drie. In het begin kan het helpen om je haar samen te binden met een haarstrik.

Voordelen
 • gemakkelijk
 • kan als zijvlecht gedragen worden
Nadelen
 • heeft wat oefening nodig
 • kan veel rafelen

Dus nu je twee secties hebt, neem je een buitenste streng van de rechter sectie en zet die bij de andere. Neem dan een buitenste streng van de linker helft en zet die op de rechter helft. Ga zo door tot het einde van je haar en sluit de vlecht met een haarstrik.

Je zult eindigen met een vlecht die lijkt op een visgraatpatroon. Hoe kleiner de draden, hoe fijner het visgraatpatroon en hoe minder kans op verwarring.

Watervalvlecht

De watervalvlecht is een vlecht die meestal aan de zijkant van het hoofd gevlochten wordt. Het kan Frans of Hollands gevlochten zijn.

Voordelen
 • kan ook met open haar gedragen worden
 • goed voor de zijscheiding
Nadelen
 • vergt oefening
 • zit nogal losjes

Terwijl je langs het hoofd vlecht, laat je het haar steeds weer uit de gevlochten scheiding vallen. Zo ontstaat het waterval effect. Dit gevlochten kapsel staat mooi bij open haar, maar kan ook in een chignon eindigen.

Is vlechten slecht voor je haar?

Als je lang haar hebt, kan vlechten eigenlijk minder schadelijk zijn dan het los dragen. Als je je lange haar los draagt, is de kans groot dat het tegen capuchons, jassen of sjaals schuurt. Deze wrijving kan gespleten haarpunten, haarbreuk of slapheid veroorzaken.

Een vlecht kan je haar beschermen tegen wrijving.

Een oplossing kan zijn om je haar te vlechten, want dat vermindert de wrijving. Je moet je haar echter wel goed verzorgen. Vlecht je haar ook niet te strak in en trek er niet te veel aan. Dit kan tot haaruitval leiden.

Hoe lang moet het haar zijn om te vlechten?

In principe is er geen minimumlengte om je haar te vlechten. Zelfs voor korte kapsels zijn er prachtige manieren om je haar te vlechten. Als regel moet je haar echter ongeveer 10 cm lang zijn.

Haare flechten-2

Je kunt ook alleen afzonderlijke delen en strengen vlechten als je wat totale lengte tekort komt.
(Image source: Christine Keller / Unsplash )

Als je korter haar hebt, moet je vaak veel haarclips en haarlak gebruiken.

Welk gereedschap kan ik gebruiken om te vlechten?

In principe moet je er altijd aan denken dat pas gewassen haar niet goed vlecht. Het is meteen na het wassen te zacht, zodat je er geen goede grip op kunt krijgen.

Hulpmiddelen Gebruik en voordelen
Droogshampoo zorgt voor meer grip, volume bij de wortels, spray van een afstandje op de wortels
Haarwax zorgt voor meer grip, verdeel een beetje wax in je handen
Haarolie voegt glans toe en temt pluis, verdeel in je handen en werk dan in de uiteinden
Chemical toilette Simply
Chemical toilette Simply

Je kunt je haar dus het beste een dag van tevoren wassen. Als je toch pas gewassen haar hebt, kan droogshampoo of wax je helpen om meer grip in je haar te krijgen. Als je haar pluizig is, kan olie je ook helpen om het te temmen en soepel te vlechten. Bovendien moet je een borstel, haarbanden en haarspelden bij de hand hebben.

Welke haarelastieken breken je haar niet af?

Haarelastieken kunnen het haar ook beschadigen door wrijving. In de meeste gevallen werken kapsels echter niet zonder ze. Als je dun haar of weinig haar hebt, kun je proberen je haar alleen met een baret vast te zetten. Anders kunnen spiraalvormige haarelastieken op veel verschillende manieren gebruikt worden.

Ze passen zich beter aan de haarstructuur aan en laten minder schade achter. In principe is het echter niet schadelijk voor je haar als je af en toe gewone haarelastieken voor kapsels gebruikt.

Hoe werkt vlechten?

Het basisprincipe, zoals hierboven beschreven voor het gevlochten kapsel, is heel eenvoudig, maar vereist, zoals veel dingen in het leven, een beetje oefening.

Haare flechten-3

Het vlechten zelf is niet moeilijk, maar vereist wel enige oefening.
(Image source: okrasyuk/ 123rf)

Verdeel je haar, je vlecht of gewoon één streng in drie gelijke delen. Leg dan steeds de buitenste streng van de drie over de middelste streng. Blijf dit doen tot je de uiteinden van je haar bereikt hebt.

Hoe leer ik haar vlechten?

Op het internet of in boeken kun je voor beginners veel instructies vinden over hoe je het beste haar kunt vlechten. Vooral op het internet kun je veel video’s vinden die je kunnen helpen. Als je nog nooit gevlochten hebt, begin dan klein en haal je haar naar voren of zoek drie linten uit die je knoopt. Zo kun je het vlechten oefenen als je de strengen voor je hebt.

Een kapselpop, als je die hebt, kan ook helpen. Als je het basisprincipe over de linten begrepen hebt, kun je verder oefenen op je haar. Nogmaals, probeer je te verbeteren. Misschien begin je met een eenvoudige vlecht en, als je dit “blindelings” aan de achterkant van je hoofd onder de knie hebt, ga je verder met gevlochten kapsels die dicht tegen je hoofd liggen. Het toverwoord hier is echter echt praktijk, er is nog geen meester uit de hemel gevallen.

Haar vlechten: De beste tips & trucs voor een gevlochten kapsel

Nu heb je de basisvragen over vlechten beantwoord. Om je op weg te helpen met vlechten, zijn hier een paar leuke tips en trucs.

Gevlochten kapsel voor beginners

Het eenvoudigste gevlochten kapsel is de vlecht. Je kunt het vereenvoudigen door het aan je zij te vlechten. Zo kun je in de spiegel zien wat je doet voor je begint en kun je je behendigheid bijhouden en verbeteren.

Haare flechten-4

Een enkele of twee gevlochten vlechten zijn geweldig voor beginners.
(Image source: Emma Simpson / Unsplash)

Je kunt dit echter ook bij de nek vlechten, wat alleen wat meer oefening vergt omdat je niet kunt zien wat je doet. Twee van kinds af aan bekende vlechten zijn ook nog steeds erg populair en kunnen tot chique kapsels ontwikkeld worden.

Voorbereiding

Bij het vlechten is de voorbereiding van je haar essentieel. Dit zal de handeling veel gemakkelijker voor je maken. Vooral als je nog niet zo ervaren bent, kunnen een paar trucjes het vlechten vergemakkelijken.

Kammen

Als je al eens gevlochten hebt, heb je misschien gemerkt dat de bovenste vlechten van je haar ook de uiteinden vlechten. Ook is het moeilijk je haar te scheiden en het lok voor lok te nemen als er nog knopen in je haar zitten. Je moet daarom je haar grondig kammen voor je het vlecht, zodat er geen knopen meer in zitten.

Grip

Zoals eerder gezegd, kan te zacht haar de grip van je haar aantasten. Vooral als je conditioner of masker gebruikt bij het wassen van je haar. Deze maken je haar lekker zacht en gemakkelijk doorkambaar, maar ze hebben ook de neiging “glibberig” te zijn. Zorg er dus voor dat je je haar zo mogelijk de dag tevoren wast.

Als dit niet mogelijk is, kun je je haar voorbehandelen met droogshampoo of volumiserend poeder. Hierdoor wordt je haar wat doffer en gemakkelijker vast te pakken. Een beetje was op je handen kan je ook helpen om je haar beter vast te pakken en te verdelen. Probeer beide uit en beslis welke het beste is om mee te vlechten. Een bijkomend voordeel van droogshampoo en dergelijke is dat je je haar strakker kunt trekken en dat het minder snel rafelt.

Accessoires

Als het om accessoires gaat, zijn er geen grenzen. Van kleine, dunne en transparante haarbanden die bijna onzichtbaar zijn tot opvallende modellen, alles is mogelijk. Als je je vlecht in een chignon wilt laten eindigen, kun je ook spannende barrettes gebruiken om hem te versieren of een chignonkussen voor meer stabiliteit. Bobby pins zijn geweldig om afzonderlijke gevlochten lokken onder de top coat te verbergen.

Conclusie

Samenvattend is het zinvol je haar voor te behandelen. Behandel je haar, dat niet pas gewassen mag zijn, met droogshampoo of haarwas. Dit geeft je meer houvast bij het vlechten en je krijgt nettere kapsels. Kleine haartjes kunnen aan het eind vastgezet worden met haarlak. Een van de belangrijkste regels voor het vlechten is je haar van tevoren te kammen en je accessoires bij de hand te hebben. Door de knopen te verwijderen voor je gaat vlechten, krijg je een betere vloeiing.

Je kunt je gevlochten kapsel aan het eind verfraaien met ontelbare barrettes, haarbanden en haarkammen. Voor een speelser uiterlijk kun je een paar lokken uit het kapsel trekken. Strak geknoopte en gevlochten vlechten zien er nogal streng uit.

Image source: Olson / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies