Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

29Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze haarzeep test 2023. Hier stellen we alle haarzepen voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste haarzeep voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een haarzeep wilt kopen.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Haarzeep is het natuurlijke, vaak zachtere alternatief voor gewone shampoo
  • Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen haarzeep en vaste shampoo
  • Welke haarzeep geschikt is voor jou hangt af van je huid- en haartype

Haarzeep: Onze selectie

”Otras

Wat is een haarzeep?

Haarzepen zijn een reinigend middel voor het haar en dus het volgende grote alternatief voor een haarshampoo. De natuurlijke zepen verzorgen het haar en reinigen de hoofdhuid grondig.

Veel conventionele haarshampoos irriteren en ontvetten de hoofdhuid met schadelijke stoffen die extreme droogheid en jeuk kunnen veroorzaken. (Image source: unsplash.com / Element5 Digital)

Het bijzondere van haarzeep is dat het weinig schadelijke stoffen bevat, zoals oppervlakte-actieve stoffen of siliconen. Deze ingrediënten kunnen uiterst irriterend zijn voor de hoofdhuid. Bovendien bestaan haarzepen uit minder irriterende vetten dan gewone haarproducten.

In het algemeen kan gezegd worden dat haarzepen zeer mild samengesteld zijn en zo het behoud van het eigen vet en vocht van het haar ondersteunen.

Voor wie is haarzeep geschikt?

In principe kunnen alle huidtypes en haartypes haarzeep gebruiken. Of je nu gezond, droog of vet haar hebt - de zepen op natuurlijke basis verzorgen alles. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over beschadiging van je haarstructuur of hoofdhuid.

Er zijn geen grenzen aan de leeftijd of het geslacht van dit verzorgingsproduct. Toch moeten ouders voor jongere kinderen een extra milde haarzeep gebruiken, vanwege hun gevoelige hoofdhuid.

Hoeveel kosten haarzepen?

Zoals bij veel verzorgingsproducten varieert de prijs van haarzepen, afhankelijk van hoe ze gemaakt worden en welke ingrediënten ze bevatten. Hoe uitvoeriger de produktie van de zeep en hoe rijker het mengsel van stoffen, hoe hoger de prijs kan zijn.

Goedkope haarzepen vind je voor minder dan 10 euro. Als de prijs erg laag is, moet je beter opletten of het product voldoende voedende ingrediënten bevat. In het ergste geval gebruikt de fabrikant geen vochtinbrengende stoffen en schadelijke oliën.

De prijs van haarzepen uit de middenklasse ligt rond de 10-30 euro. Ze zijn vaak productiever dan de goedkopere versie en zijn handgemaakt. Het reinigend vermogen en de huidverdraagzaamheid van deze haarzepen kunnen ook hoger zijn.

De merkfabrikanten van duurdere haarzepen besteden vooral aandacht aan de natuurlijke aanmaak en sterke werking van de stoffen. Veel van deze zepen zijn zelfs geschikt voor mensen met een allergie en kunnen haaruitval verminderen. De prijs varieert van 30-50 euro.

Welke alternatieven zijn er voor haarzeep?

Er zijn veel verschillende manieren om je haar en hoofdhuid schoon te maken en te verzorgen. Nogmaals, het hangt af van waar je huid en haar gevoelig voor zijn. Het eerste alternatief is het gebruik van een gewone shampoo.

Ze zijn er in veel verschillende soorten en kunnen goedkoop gekocht worden. In de meeste adviesboeken lees je echter nogal negatieve dingen over deze vorm van haarwassen. De eenvoudige produktie van haarshampoos ontneemt ze belangrijke voedingsstoffen.

Als je een beetje creatief wilt zijn, kun je je uitleven met het maken van je eigen haarverzorgingsproduct. DIY versies met honing, kokosolie en veel andere stoffen zijn op het internet te vinden.

Besluit: Welke soorten haarzepen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Voor we de verschillende criteria voor het kopen van een haarzeep nader bekijken, tonen we je de basissoorten die je van elkaar moet onderscheiden

  • Haarzeep
  • Stevige shampoo

De meeste mensen weten niet precies wat deze twee soorten producten zijn. Juist daarom willen we je hieronder een globaal overzicht geven.

Wat zijn de kenmerken van een haarzeep en wat zijn de voor- en nadelen?

De gezeefde zeep gaat een jeukende en droge hoofdhuid tegen en kan leiden tot meer volume en handelbaarheid van het haar. Het haar wordt zacht en zorgvuldig verzorgd op een natuurlijke basis.

Voordelen
  • Helpt geïrriteerde hoofdhuid
  • Meer volume en houvast
  • Compatibel natuurlijk product
  • Verpakkingsvrij
Nadelen
  • Residu in hard water
  • Moeilijk om het haar te wassen
  • Hogere prijs
  • Lange gewenningsperiode

Anderzijds brengen haarzepen ook enkele complicaties met zich mee. Als het haar gewassen wordt met water dat kalk bevat, kunnen haarzepen strengen en residu achterlaten.

Wat zijn de kenmerken van een vaste shampoo en wat zijn de voor- en nadelen?

Vaste shampoo heeft dezelfde vorm als een haarzeep, maar bevat meer van dezelfde ingrediënten als traditionele vloeibare shampoo.

Met vaste shampoo zijn er door het andere mengsel geen problemen met haarresten door kalkhoudend water. Bovendien worden meestal mildere oppervlakte-actieve stoffen gebruikt in het produktieproces en wordt de shampoo zonder verpakking aangeboden.

Voordelen
  • Geen haarresten
  • Laat goed schuimen
  • Milde oppervlakte-actieve stoffen
  • Verpakkingsvrij
Nadelen
  • Schadelijke ingrediënten
  • Lastig haar wassen
  • Hogere prijs
  • Vaak geen natuurlijk product

Hoewel sommigen het proberen te vermijden, bevatten veel vaste shampoos schadelijke ingrediënten zoals SLS of SLES. Ook hier is shampooën meer gedoe en kun je verwachten dat de prijs iets hoger is.

Omdat haarzepen en vaste haarshampoos vooral verschillen in hun stoffen, baseren de meeste mensen hun beslissing op de hardheid van hun water. Je moet de hardheid van je water bij je plaatselijke gemeente te weten komen.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om haarzepen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je nu zien welke punten je kunt gebruiken om te beslissen welke haarzeep geschikt is voor jou.

Het volgende overzicht toont uitgebreide koopcriteria die je als leidraad moet gebruiken

  • Haartype
  • Huidtype
  • Ingrediënten
  • Mate van supervetheid van een haarzeep
  • Hardheid van het water
  • Vegan

Haartype

Haar - we hebben het allemaal, sommige lang en sommige kort. Sommige in het blond, andere in het bruin. In feite zijn deze factoren tamelijk irrelevant voor de verzorging van haarzeep. Als het om haartype gaat, categoriseren we hier een beetje anders

  • dun haar
  • dik haar
  • steil haar
  • krullend haar
  • droog haar

Dun haar

Dun haar is vaak vatbaar voor gespleten haarpunten en droogheid, omdat de structuur snel aangetast kan worden. Geschikte oliën in haarzepen voor beschadigd haar met een dunne structuur vind je in het hoofdstuk over ingrediënten.

Dik haar

Ook dik haar kan last hebben van droogheid door een verkeerde verzorging, vooral omdat het vaak sneller klit en moeilijk te temmen is. Veel mensen klagen echter ook over een vette hoofdhuid.

Steil haar

Dit type haarstructuur is meestal erg kwetsbaar en wordt beduidend dunner. Steil haar mist vaak volume en houvast, en een geschikte haarzeep kan een echte redder zijn.

Krullend haar

De meeste mensen met krullend haar hebben een dikkere en stevigere haarstructuur. Juist daarom zijn ze vaak niet gemakkelijk te kammen en moeilijk zacht te krijgen.

Zoals je ziet hebben verschillende haartypes verschillende uitgangspunten, maar de meeste hebben één ding gemeen: vette wortels en droge uiteinden.

Haarzepen zijn er in veel verschillende soorten, dus lees je goed in over de verschillende soorten en criteria voor je ze koopt. (Image source: unsplash.com / Heather Ford)

Huidtype

Bij het wassen van je haar gaat het zeker niet alleen om je haar, maar ook om waar het haarverzorgingsproduct mee in aanraking komt: onze hoofdhuid. Het is de hoofdhuid - en niet ons haar - die verantwoordelijk is voor een vette of schilferige hoofdhuid.

Droge hoofdhuid

Iedereen die een droge hoofdhuid heeft, is min of meer bekend met roos en voortdurende jeuk. Dit is een teken dat het haarverzorgingsproduct niet zacht genoeg was voor de huid op je hoofd. Haarzeep met een hoger supervetgehalte kan veel helpen.

Vette hoofdhuid

Als je een vette hoofdhuid hebt, is het andersom ook zo. De hoofdhuid wordt ontvet door gewone haarreinigingsproducten en wordt dus snel weer vet. Opnieuw vettende haarzepen kunnen de vette hoofdhuid verminderen. Hier moet, in tegenstelling tot de droge hoofdhuid, een tamelijk lage graad van overvetting van de zeep gekozen worden.

Ingrediënten

Als je je haartype en je hoofdhuidtype grofweg hebt ingedeeld, laten we nu de geschikte eigenschappen van haarzepen bekijken.

We kunnen je een algemeen idee geven van welke ingrediënten goed zijn voor je haar en welke je beter kunt mijden. We hebben twee tabellen samengesteld die je snel kunt vergelijken met verschillende haarzepen.

Goede ingrediënten

Stoffen Werking
Avocado-olie Verzorgt het haar, Lathers
Olijfolie Verzorgt het haar
Babassu-olie/boter Verzorgt het haar, Lathers
Castorolie Verzorgt de hoofdhuid, Vermindert haaruitval
Boter (Shea, Mango, Cacao) Helpt bij droog haar
Bier Versterkt het haar, Voegt glans toe
Ei Voegt proteïnen toe, Voegt glans toe
Aloë Vera Hydrateert
Essential Oille Lekkere geur, Verzorgt de hoofdhuid

Slechte ingrediënten

Stoffen Werking
Palmolie Plakkerig, draderig haar
Kokosolie Droogt het haar uit
Glycerin Droogt het haar uit, Voert vocht af
Kleurstoffen Allergeen, Irriterend voor de huid
Synthetische geurstoffen Hormoonachtig effect, Allergeen, Irriterend voor de huid

In principe is het moeilijk te bepalen welke stoffen je haar het gewenste effect geven. De verschillende stoffen in haarzepen hebben verschillende effecten op verschillende mensen. Luister niet per se alleen naar het advies van anderen, maar probeer het ook zelf uit.

Alleen natuurlijke zepen zijn echt gezonde zepen. Vermijd zoveel mogelijk chemisch geproduceerde stoffen en vertrouw alleen op gecertificeerde kwaliteitszegels.

Te vette haarzeep

Ons haar wordt tegenwoordig veel gewassen, want een vette of droge hoofdhuid wordt niet als gezond en niet als mooi beschouwd. Helaas zijn we vaak zelf verantwoordelijk voor deze problemen. Door veelvuldig schoonmaken drogen we onze hoofdhuid uit, waarna die des te meer talg (vet) produceert.

Hoe droger het haar, hoe hoger het vetgehalte van je haarzeep moet zijn. Als je het gevoel hebt dat je wortels nog snel vet zijn, dan moet je het vetgehalte verder verhogen.

Terwijl conventionele haarreinigers de vocht- en oliebalans van de huid uit balans brengen, kunnen haarzepen de hoofdhuid verzorgen met vochtinbrengende stoffen. De hoofdhuid wordt niet ontvet en hoeft dus niet meteen weer vet te worden - niet slecht, toch?

Overvetting Percentage
Laag Onder de 4%
Gemiddeld 4-6%
Hoog hx Meer dan 6%

Hardheid van het water

Als je thuis heel zacht water hebt, moet je geen problemen hebben met haarzeep. Je product zou geen kalkhoudende verbinding met het water vormen.

Als je middelhard water hebt, d.w.z. water met wat kalkgehalte, kun je resten in je haar aantreffen. Een “zuurspoeling” zou hier voordelig zijn. Wat dit precies is, vind je aan het eind van het artikel in de rubriek.

Met erg hard water heb je de meeste problemen bij het wassen van je haar met haarzeep. Als dit bij jou het geval is, kun je op zoek gaan naar een kalkabsorberende douchekop of een zure spoeling maken na elke haarwasbeurt.

Vegan

Veganistische producten worden steeds populairder - ze kunnen zowel het milieu als je gezondheid beschermen. Je zou een veganistische haarzeep herkennen aan het feit dat hij alleen gebaseerd is op natuurlijke stoffen en geen dierlijke ingrediënten gebruikt.

Bij een veganistische haarzeep worden geen dierproeven gedaan of stoffen gebruikt die door dieren zijn geproduceerd. Dit omvat bijvoorbeeld geitenmelk, schapenmelk of bijenwas. In plaats daarvan bestaan ze grotendeels uit plantaardige oliën en zijn ze biologisch geteeld.

Wetenswaardigheden over haarzeep

Hoe gebruik je haarzeep op de juiste manier?

Omdat haarzeep wat moeilijker te gebruiken is door zijn vaste vorm en omdat het anders schuimt, wanhopen sommige mensen over hoe ze het correct moeten gebruiken. Hieronder laten we je zien hoe je dat doet

  1. Nat haar en haarzeep
  2. Wrijf zeep op het hoofd, bevochtig opnieuw indien nodig
  3. Wrijf de haarzeep tussen je handen tot hij romig en schuimig is en masseer hem ongeveer 30 seconden in de hoofdhuid
  4. Masseer het resterende schuim in de lengten van het haar
  5. Spoel de hoofdhuid en het haar grondig met warm water
  6. Spoel hoofdhuid en haar kort uit met koel water
  7. Controleer of er nog zeepresten in het haar zitten, herhaal de stappen 5 en 6 zo nodig verschillende keren

Als je voor het eerst haarzeep gaat gebruiken, zul je merken dat het iets langer duurt om uit te wassen dan vloeibare shampoos. Ook zeggen veel mensen dat hun haar 3-4 wasbeurten nodig heeft om aan het nieuwe product te wennen.

Ondanks hun vaste consistentie kunnen veel haarzepen net zo goed worden opgeklopt en aangebracht als vloeibare shampoos. (Image source: unsplash.com / Matthew Tkocz)

De verzorging na het wassen - conditioner en zure spoeling

Als je behoefte hebt aan extra verzorging van je haar na het reinigen met haarzeep, hebben we twee verschillende mogelijkheden voor je uitgezocht

  • Zure spoeling
  • Conditioner

Zuurspoeling

Zoals eerder gezegd kan erg kalkhoudend water in combinatie met zeep resten in je haar achterlaten. Om de kalk te verwijderen en je haar weer glad en handelbaar te maken, kun je een zure spoeling gebruiken.

Je kunt zelf een zure spoeling maken met een liter water en een paar eetlepels azijn of citroensap. Het mengsel wordt na het wassen op het haar en de hoofdhuid aangebracht en een poosje laten inwerken. Sommigen laten het helemaal zitten, anderen spoelen het na 15 minuten uit. Probeer uit wat beter werkt voor je haar.

Conditioner

Een ander alternatief om je haar na het wassen te verzorgen is het gebruik van een conditioner. Conditioners zijn meestal eenvoudige conditioners die het haar verzachten en het glans geven.

Conditioner kan zowel op het haar als op de hoofdhuid gebruikt worden. Afhankelijk van het etiket op de verpakking moet het product een paar minuten blijven zitten en het haar weer met water afgespoeld worden.

Beeldbron: 123rf.com / didecs

Recensies