Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

36Onderzochte producten

29Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote badzout test 2022. Hier stellen we alle badzouten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste badzout voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een badzout wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Badzout zijn badadditieven die je lichaam en ziel ontspannen en positieve effecten hebben op je huid en gezondheid. Er zijn veel verschillende soorten zouten op de markt.
 • In principe kun je onderscheid maken tussen natuurlijk badzout, wellness badzout en geneeskrachtig badzout. Alle soorten badzout hebben hun voor- en nadelen.
 • Bij het kopen van badzout moet je op een paar dingen letten. Bovenal zijn de ingrediënten bepalend voor het effect en de kwaliteit van het badtoevoegmiddel.

Beste Badzout: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je badzout koopt

Wat is badzout?

Badzout is, zoals de naam al zegt, een zout om mee te baden. Dit badadditief bestaat meestal uit natriumchloride, natriumfosfaat of borax. Bovendien worden er vaak geur- en kleurstoffen aan toegevoegd om je bad net dat beetje extra te geven.

Wie kent het niet? Het heel speciale huidgevoel na een strandvakantie en baden in zeewater. Badzout kan dit gevoel bij je thuisbrengen.(Image source: pixabay.com / silviarita)

Een vol bad is een belasting voor de natuurlijke zuurmantel van de huid. Om het evenwicht te bewaren zijn er verschillende badadditieven die de huid verzorgen. Deze badadditieven veranderen de samenstelling van het water.

Zo kan badzout het zout in het water verhogen om bacteriën van de huid te verwijderen. Het kan ook helpen dode huidcellen af te stoten en de huid te regenereren. Ze zijn er in allerlei uitvoeringen, kleurrijk, monochroom, met bloemen, met een speciale geur of gewoon met gewoon zout.

Wat is alkalisch badzout?

De naam zegt het al: Alkalisch badzout is een badadditief met een pH waarde van meer dan 7. Onze huid heeft een pH waarde van tussen ongeveer 4 en 5,5. Alkalisch badzout werkt ontgiftend bij oververzuring van het lichaam en heeft een hydraterende werking op je huid.

Als je last hebt van een droge huid, helpt een alkalisch bad je huid door haar te stimuleren meer olie aan te maken. Bovendien helpen zulke baden je om je zuur-base evenwicht in evenwicht te houden.

Welk effect heeft badzout?

Badzout lost vanzelf op als het met water in aanraking komt. Zo komen hun ingrediënten in het water terecht. Vooral de mineralen die erin zitten zorgen voor een heldere, gereinigde teint. De stressverlagende en ontspannende eigenschappen kunnen je geest en lichaam ondersteunen. Deze badtoevoegingen kunnen zelfs verlichting geven bij verkoudheid of spanning.

Zo’n bad moet echter alleen genomen worden bij de eerste tekenen van verk oudheid. Als er al symptomen als hoest, verkoudheid of koorts zijn, is zo’n bad niet aan te bevelen.

Afhankelijk van het soort badzout dat je gebruikt, kunnen ze het water verzachten of het reinigen van je huid vergemakkelijken. Tegelijkertijd exfolieert badzout zacht en verzacht het je huid. Voor de droge en jeukende huid kan badzout verlichting geven en tegelijk de huid verzachten en voeden.

Door hun vochtinbrengende eigenschappen kan badzout je huid stimuleren om oliën aan te maken die haar voeden en beschermen. Veel huidaandoeningen kunnen met het juiste badzout behandeld worden. Neurodermatitis, voetschimmel en acne kunnen verlicht worden door goed toegepaste volle baden met badzout.

Ook reuma en spieraandoeningen kunnen verlicht worden. Als je last hebt van overtollig zuur of een trage stofwisseling, kan een alkalisch bad je helpen. Je kunt een zuuroverschot herkennen aan malaise, slapeloosheid en allergieën.

Wat zijn de ingrediënten van badzout?

Badzout bestaat altijd grotendeels uit anorganische zouten. Meestal worden rots- en zeezouten gebruikt, die rijk zijn aan sporenelementen en mineralen. Deze zijn vooral goed voor je huid.

Wist je dat steenzout oeroud zeezout is?

Zeezouten worden rechtstreeks uit de oceaan gewonnen. Steenzout, daarentegen, wordt ondergronds gewonnen uit lagen gesteente. Deze lagen bevatten zeewater uit de oertijd.

Bovendien worden meestal geurstoffen toegevoegd, die door het hete water in de lucht worden gebracht en zo voor een aangename kameratmosfeer zorgen. Deze geuren kunnen worden geproduceerd door parfums of etherische oliën. Zo kun je ontspannen en tot rust komen.

Bovendien zijn er badzouten die beginnen te bubbelen en bubbels vormen als ze met water in aanraking komen. Er wordt citroenzuur of wijnsteenzuur toegevoegd. Je kunt ze gebruiken om je huid te verfrissen en te revitaliseren, plus je krijgt een kleine whirlpool ervaring.

Er zijn ook badzouten die niet alleen lekker ruiken, maar er zijn er ook die mooi zijn om te zien. Kleurstoffen geven verschillende kalmerende en rustgevende kleuren.

Voor wie is een badzout geschikt?

Badzout is niet voor iedereen geschikt. Vooral kinderen onder de 3 jaar mogen niet in badzout baden, want ze kunnen het water gemakkelijk inslikken. Op deze leeftijd leiden zelfs kleine hoeveelheden zout tot vergiftigingsverschijnselen.

Bovenal moet badzout niet onvoorzichtig gebruikt worden. Als je lijdt aan een huidziekte zoals allergische huidreacties, fototoxisch eczeem, eczeem van onbekende oorsprong, psoriasis, neurodermatitis of couperose, moet je extra voorzichtig zijn bij het kiezen van je badzout.

Overlag zeker met je dermatoloog voor je het koopt. Veel zouten kunnen een ondersteunende werking hebben, andere kunnen de conditie van je huid zelfs verergeren. Let in elk geval op de ingrediënten.

Veel ingrediënten in het badadditief kunnen leiden tot een verergering van de symptomen. Als je couperose hebt, moet je rozemarijnolie vermijden. Rozemarijnolie verhoogt de bloedsomloop en kan leiden tot roodheid en aderverkalking.

Sint-Janskruidolie kan bij blootstelling aan zonlicht verkleuring van de huid veroorzaken. Je moet het dus vermijden als je een huid hebt met foto-toxisch eczeem. Je moet ook afzien van een bad als je hoge bloeddruk hebt, nier- of bloedsomloopproblemen of een open wond.

Als badzout niet het juiste badtoevoegmiddel voor je is, zijn er andere mogelijkheden, zoals een voedende badolie. Je kunt je lichaam na het baden ook voeden, bijvoorbeeld met een lichaamsolie. Andere alternatieven voor badzout worden in een later deel uitvoerig besproken.

Hoeveel kost badzout?

De prijzen variëren naar gelang de soort badzout, de hoeveelheid en de fabrikant. Als je nog niet zeker weet welk badzout voor ontspanning je zou willen kopen, kun je losse doses kopen die genoeg zijn voor één bad.

Dit geeft je de gelegenheid om een badzout te testen en het zo nodig te vervangen, of om een grotere hoeveelheid te kopen. Je kunt zulke proefhoeveelheden kopen voor minder dan een euro. Maar grotere hoeveelheden zijn meestal goedkoper.

Hoeveelheid prijsklasse
500g ca. 5 € – 20 €
1kg ca. 5 € – 30 €
meer dan 1kg ca. 10 € – 40 €

Welke alternatieven zijn er voor badzout?

Er zijn veel andere badadditieven die je in plaats van badzout kunt gebruiken. In de volgende tabel hebben we er een aantal opgesomd om je een overzicht te geven.

Badtoevoeging Beschrijving Geschikt voor Voordelen Nadelen
Badolie Bevat een of meer soorten etherische oliën Bijzonder geschikt voor ontspanning Vochtinbrengend, verzorgt de huid Vormt een streperige film op het wateroppervlak, kan uitglijden in bad veroorzaken
Schuimbad Voor een schuimend ontspannend bad Speciale funfactor voor kinderen Alle geuren verkrijgbaar Bevat oppervlakte-actieve stoffen, deze kunnen de huid uitdrogen bij veelvuldig gebruik
Badbom Bubbelend ontspannend bad Voor alle bubbelliefhebbers Funfactor, visueel aantrekkelijk, aangename geur Kan huidirritatie veroorzaken
Badbonbons Werkt als een badbom, kleiner en ingewikkelder vormgegeven Geschikt om cadeau te doen en plezier te geven Mooie uitstraling en heerlijke geur Bijna te mooi om te gebruiken

Besluit: Welke soorten badzout zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je badzout wilt kopen, kun je in principe onderscheid maken tussen 3 categorieën.

 • Natuurlijk badzout

Badzout

 • voor ontspanning
 • Medicinaal badzout

De soort badzout bepaalt het effect op je lichaam. Het zout is ook in geperste vorm verkrijgbaar als badtabletten.

Wat zijn de eigenschappen van natuurlijk badzout en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Bovenal moet natuurlijk badzout natuurlijk zijn, d.w.z. zonder synthetische kleurstoffen en conserveringsmiddelen, zonder oppervlakte-actieve stoffen en aardoliederivaten, en natuurlijk veganistisch, d.w.z. vrij van dierlijke stoffen.

Dit badadditief kan bestaan uit natuurzuiver thermaal pekelzout, zouten uit de Dode Zee of Himalayazout. De eerste hydrateert de huid en is bijzonder geschikt voor de gevoelige, droge huid. Dode Zeezout is bekend om zijn cosmetische en therapeutische eigenschappen. Bij regelmatig gebruik wordt je huid zacht en soepel, geile en schrale plekken kunnen weer helen.

Himalayazout verandert je water in een alkalisch bad. Door de eenvoud van hun samenstelling hebben natuurlijke badzouten zelden een verleidelijke geur, maar ze kunnen verrijkt worden met etherische oliën. Door het ontbreken van kleurstoffen zal je water ook niet verkleuren.

Voordelen
 • Positief effect op de huid
 • Bevat geen dierlijke producten
 • Meestal beter verdraagzaam dan andere badadditieven
 • Eenvoudige samenstelling
Nadelen
 • Schuimt niet
 • Geen buitengewone geur en geen kleur
 • Geen bruis
 • Heeft grotere hoeveelheden nodig

Wat onderscheidt badzout voor ontspanning en wat zijn de voor- en nadelen?

Zogenaamd wellness badzout wordt gebruikt om je lichaam en geest te ontspannen. Je huid moet verzorgd en gesteund worden in haar verdediging. Tegelijk hangt er een heerlijke geur in je badkamer, want de meeste wellness badzouten zijn verrijkt met geurstoffen.

Bovendien kunnen kleurstoffen je water verkleuren en zo een ontspannen sfeer scheppen. Deze ingrediënten kunnen echter contactallergieën of irritatie veroorzaken. Bovendien heb je grotere hoeveelheden badzout nodig om effect te hebben.

Voordelen
 • Positief effect op de huid
 • Pure ontspanning na een zware dag
 • Uitstekende geur en mooie kleuren
Nadelen
 • Kan contactallergieën of irritatie veroorzaken
 • Heeft grotere hoeveelheden nodig

Wat zijn de kenmerken van geneeskrachtig badzout en wat zijn de voor- en nadelen?

Medicinaal badzout wordt vaak gebruikt om huidziekten te behandelen. Het kan echter ook verlichting geven bij reuma of spierziekten. Een bad met badzout kan ook helpen na sportblessures, spanning of de eerste symptomen van een verkoudheid.

Wil een badzout deze voordelen hebben, dan moet het bepaalde ingrediënten hebben. Eucalyptus, tijm of bergdennen zijn bijzonder nuttig bij verkoudheidssymptomen. Voor spier- en gewrichtsklachten zijn toevoegingen met smeerwortel, arnica of rozemarijn geschikt.

Je moet echter met je arts overleggen voor je zo’n zout gebruikt. Sommige huidziekten kunnen verergerd worden door de zouten en de additieven kunnen contactallergieën opwekken. Ze bevatten meestal ook geen kleur- en geurstoffen.

Voordelen
 • Positief effect op de huid
 • Ondersteunt behandelingen
 • Heeft een positief effect op de gezondheid
 • Ontspannend
Nadelen
 • Kan allergie of irritatie bij contact veroorzaken
 • Mogelijke negatieve effecten – raadpleeg eerst de dokter
 • Geen opvallende geur of kleur
 • Vereist grotere hoeveelheden

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om badzout te vergelijken en te evalueren

Als je een badzout wilt kopen, zijn er verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden. Met behulp van deze factoren kun je ook de afzonderlijke producten vergelijken en evalueren om het beste product voor je te vinden. Het gaat om de volgende criteria:

 • Soort badzout
 • Gebruikt zout en andere ingrediënten
 • Hoeveelheid
 • Kleur en geur
 • Verpakking

In de volgende paragrafen vind je meer gedetailleerde informatie over de afzonderlijke criteria en kun je je er verder over inlezen.

Soort badzout

Afhankelijk van waar je je badzout voor wilt gebruiken, kies je een van de hierboven beschreven soorten. Wil je je huid mooier maken en je ontspannen na een vermoeiende dag, hecht je veel belang aan een ontspannende en rustige atmosfeer? Dan is het wellness badzout ideaal voor jou. Hecht je veel waarde aan eenvoudige ingrediënten en duidelijke toevoegingen?

Dan is het natuurlijke badzout voor jou gemaakt. Heb je kwalen die je met badzout zou willen behandelen, of zou je een medische behandeling met baden willen ondersteunen? Dan is het geneeskrachtige badzout je aan te bevelen. Maar niet zonder je arts te raadplegen.

Gebruikt zout en andere ingrediënten

Het zout is de basisstof van een badzout, dus je moet het zorgvuldig kiezen. Er zijn verschillende mogelijkheden: Rotszout, zeezout of kristalzout. Er zijn ook verschillende landen van herkomst waaruit je kunt kiezen. Je kunt er onder meer Dode Zeezout, Himalayazout en thermaal zout krijgen.

Alle zouten zijn gemengd of apart verkrijgbaar, fijn of grof. Natuurlijk heeft elk van deze zouten een heel speciale werkingswijze. Van zeezout, vooral Dode Zeezout, wordt gezegd dat het meer mineralen en sporenelementen bevat.

Kristalzouten bevatten veel organische elementen, die de huid direct kan opnemen en verwerken. Als je wilt dat je badzout een geur heeft, bevatten ze etherische oliën of parfums. Ook kleurstoffen kunnen voor een bijzondere ervaring zorgen.

Het is ook mogelijk gedroogde bloemblaadjes toe te voegen. Deze zorgen voor een heel bijzondere sfeer en scheppen een heerlijke uitstraling waarin je je kunt ontspannen. (Image source: unsplash.com / Florencia Potter)

Er worden conserveringsmiddelen toegevoegd, zodat je je badzout lang kunt gebruiken. Wees echter voorzichtig met deze extra ingrediënten, vele kunnen irritatie veroorzaken bij gevoelige en droge huid of bij mensen met contactallergieën.

Hoeveelheid

Badzout is er in vele verschillende hoeveelheden, van een enkele proefportie tot een voorraadverpakking van 10 kg. De eenmalige dosis is perfect voor als je verschillende zouten wilt uitproberen voor je je vastlegt. Als je al een favoriet badzout hebt, kun je grote hoeveelheden in voorraad kopen.

Voor de 3 hierboven genoemde soorten badzout heb je een grotere hoeveelheid nodig voor volledige baden. Er zijn ook aanbiedingen tot 25 kilo. Voor alkalische baden heb je heel kleine hoeveelheden nodig, dus je kunt kleinere hoeveelheden kopen tot 5 kg.

De hoeveelheden per vol bad kunnen echter variëren. Zoek daarom voor je koopt uit welke hoeveelheid geschikt is voor jou of voor het product. Natuurlijk hangt het ook af van de grootte van de badkuip, dus je zult meer badzout nodig hebben voor een badkuip voor twee personen dan voor een badkuip voor één persoon.

Kleur en geur

Badzout is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan geuren. Etherische oliën zijn hier bijzonder effectief. Enkele daarvan zijn kamille, lavendel, rozemarijn, citroenolie of Zwitserse steenden. Een warm bad met kamille heeft een ontspannende en kalmerende werking.

Het heeft ook een antiseptische werking. Citroenolie daarentegen verfrist je en je lichaam, ze heeft een stimulerende, koortsverlagende en antiseptische werking. Zwitserse pijnboom ontspant en geeft verlichting bij hoofdpijn en slapeloosheid.

Zoals je ziet ruiken etherische oliën niet alleen lekker, ze hebben ook een aantal positieve effecten op je lichaam. Daarom moet je bij de keuze van je badzout altijd rekening houden met het gewenste effect.

Je kunt ook de kleur kiezen. Het wordt meestal zo gekozen dat het past bij de geur die in het badzout zit, om de juiste sfeer te scheppen. (Image source: pixabay.com / PublicDomainPictures)

Verpakkingen

Veel mensen hechten steeds meer waarde aan het vermijden van afval. Om milieuredenen kun je beter afzien van plastic verpakkingen. Er zijn veel badzouten die verkocht worden in glas, karton of andere milieuvriendelijke materialen. Kies je er een in een potje, dan heb je na gebruik een nieuw decoratief element of je kunt het gebruiken om je zelfgemaakte badzout in te bewaren.

Wetenswaardigheden over badzout

Hoe gebruik je je badzout op de juiste manier?

Allereerst kun je met badzout verschillende soorten baden maken. Je kunt kiezen voor een voetenbad of een vol bad. De watertemperatuur moet tussen 35 en 38 graden Celsius liggen. Het water moet niet kouder zijn dan dit, zodat het badzout zijn volle effect kan ontwikkelen.

Je moet je vooraf niet met gewone zeep of schuim reinigen, want die stoffen blokkeren de huid. De mineralen kunnen niet meer zonder problemen opgenomen worden. Als je je vooraf wilt wassen, moet je minstens een uur wachten voor je een bad met badzout neemt.

Hoeveel badzout moet je in het water doen?

De aanbevolen hoeveelheid varieert naar gelang het badzout, voor sommige heb je tot 4 eetlepels nodig, voor andere een kopje en weer andere een kilo om een vol bad mogelijk te maken. Raadpleeg daarom de bijsluiter en, voor medicinaal gebruik, je arts.

Wanneer moet je je badzout in het water doen?

Afhankelijk van de grootte van de zoutkristallen kun je je badzout toevoegen zodra je het water erin laat lopen of vlak voordat je in bad stapt. Grotere zoutkorrels lossen beter op in het water als je ze toevoegt terwijl het water nog in het bad zit. Je kunt er later ook kleinere zoutkristallen aan toevoegen.

Je moet echter wel op de temperatuur letten bij het toevoegen van het zout, want etherische oliën en andere werkzame stoffen kunnen verdampen als het water te heet is. Dit betekent dat het badzout zijn werking niet volledig kan ontplooien.

Hoe lang kun je het beste baden met badzout?

De duur van een bad met badzout hangt vooral af van het soort badzout. Voor medicinaal gebruik moet je strikt de aanwijzingen van je arts of de bijsluiter volgen. Bij wellnessbaden gaat het vooral om ontspanning, zodat je zo lang van het bad kunt genieten als je wilt. Maar overdrijf het niet! Je moet niet langer dan een uur van dit bad genieten.

Over het algemeen wordt maximaal 20 minuten aanbevolen, vooral omdat badzout uit drogisterijen kleur- en geurstoffen bevat die de huid kunnen beschadigen als het langer gebruikt wordt.

Hoe vaak moet je baden met je badzout?

Je moet je huid een paar dagen de tijd geven om te herstellen na het baden met badzout. Daarom moet je niet vaker dan ongeveer twee tot drie keer per week baden.

Wat is de houdbaarheid van badzout?

Puur badzout heeft geen houdbaarheidsdatum. Een deel van het zout is al sinds mensenheugenis op aarde. Badzout met andere toevoegingen, zoals wellness badzout en geneeskrachtig badzout, kan echter heel goed vervallen. Voorzichtigheid is geboden bij mensen met contactallergieën of een gevoelige huid. Het is het beste om het product vooraf op een klein stukje huid te testen en dan te beslissen.

Welke additieven kun je gebruiken?

Hier is een overzicht van enkele mogelijke additieven voor je badzout:

Toevoeging Doel
Gedroogde bloemblaadjes Visueel effect
Voedingskleurstof Kleurt het zout en het water
Etherische oliën Geur en positief effect op de huid
Kruiden Visueel effect, geur, positieve effecten op huid en gezondheid
Jojoba of kokosolie Voedt de huid

Hoe kun je je badzout verpakken?

Badzout wordt vaak cadeau gegeven. Daarom is de verpakking heel belangrijk. Heel mooie effecten bereik je bijvoorbeeld met reageerbuisjes die met een kurk zijn afgesloten en een klein wenskaartje.

Natuurlijk kun je ook andere soorten glas gebruiken, zoals inmaakpotten of mooie glazen potten. Je kunt ook kiezen voor plastic verpakking, maar die is slecht voor het milieu en ziet er niet zo mooi uit als glas.

Beeldbron: pixabay.com / gefrorene_wand

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies