Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

27Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Hygiëne is iets dat iedereen aangaat. Maar vrouwen hebben een extra aspect om zich zorgen over te maken: de menstruatie. Dit natuurlijke proces van het lichaam, dat iedereen meemaakt, vereist verzorging met speciale producten, zoals tampons.

Er is een ruime keuze aan producten om de menstruatie in goede banen te leiden, zoals menstruatiecups, maandverband en tampons. Maar sommige van deze producten zijn handiger en efficiënter dan andere. Velen willen nauwelijks opvallen, zelfs niet als ze op die dagen van de maand zijn. Die onzichtbaarheid waar sommigen naar verlangen wordt geboden door de tampon, een voorwerp dat grote bewegingsvrijheid biedt en gemakkelijk te gebruiken is.

Het is heel gewoon dat je, als het je eerste keer is dat je tampons koopt, niet goed weet hoe je ze moet kiezen of waar je moet beginnen. Als dit bij jou het geval is, dan hoef je je niet al te veel zorgen te maken, want via dit artikel leren we je alles wat je moet weten over vrouwelijke tampons, zodat je de ideale voor jou kunt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Tampons zijn in principe een vrouwelijk hygiëneproduct, gemaakt van langwerpig katoen, dat in de vulva wordt ingebracht om het bloed dat tijdens de menstruatie komt op te vangen, en zo vrije beweging en veel discretie mogelijk te maken.
 • Binnen de huidige markt zijn er veel soorten tampons, waar je op moet letten, zodat je de tampon kunt kiezen die het beste bij je past. Er zijn er twee in het bijzonder waarvan je op de hoogte moet zijn. Aan de ene kant zijn er de gewone, die meestal voor dagelijks, meer algemeen gebruik zijn. Aan de andere kant zijn er de slanke, die dunner zijn en perfect voor een eerste gebruik.
 • Voordat je bepaalt welk model tampon voor jou geschikt is, is het een goed idee om rekening te houden met bepaalde factoren die je in staat stellen het ene model met het andere te vergelijken. Criteria als vochtvasthoudendheid, soort gebruik, applicator en materiaal zijn belangrijk.

Beste Tampons: Onze selectie

Wat je over tampons moet weten

Na het leren kennen van de beste tampon modellen, heb je misschien al een duidelijker idee van wat je nodig hebt en kunt kopen. Maar voor je je definitieve keuze maakt en tampons koopt, is het goed om enkele van de belangrijkste termen en eigenschappen in verband met dit product te kennen. Dit geeft je meer zekerheid.

De juiste tampon mag geen ongemak veroorzaken, maar moet je de vrijheid geven om je bezigheden te doen zonder bang te hoeven zijn voor ongelukjes. (Foto: Daniel Jedzura / 123rf.com)

Wat zijn tampons en wat zijn hun voordelen?

Een tampon is, in het kort, een vrouwelijk hygiëneproduct, met een langwerpige vorm, lijkend op een klein buisje, met een groot absorptievermogen en een zachte textuur. Het is bedoeld om de menstruatie onder controle te houden, zodat ongelukken vermeden worden. Het wordt voorzichtig in de vagina van de vrouw ingebracht, en het “bedekt” de uitgang van het bloed.

Onder de vele voordelen kunnen we de veiligheid ervan benadrukken, want omdat het de ingang van de vulva volledig bedekt, is het zeer onwaarschijnlijk dat het bloed ergens uit zal komen. Bovendien vallen ze niet op, want ze nemen een inwendige plaats in. Dit maakt het comfortabeler om naar buiten te gaan en lichamelijke activiteiten te doen, waaronder zwemmen.

Hoewel dit product perfect lijkt, heeft het, net als elk ander product op de markt, voordelen en nadelen die je moet opmerken. We zeggen dit niet omdat ze gebrekkig zijn, maar opdat je bij je definitieve beslissing alle kenmerken kent die eromheen hangen en zekerheid hebt over wat je koopt.

Voordelen
 • Ze zijn heel veilig en daarmee is het bijna onmogelijk een ongeluk te krijgen
 • Ze zijn zuinig
 • Bij het plaatsen vallen ze niet op, waardoor ze bewegingsvrijheid geven
Nadelen
 • Ze kunnen ongemakkelijk zijn bij het plaatsen, vooral bij meisjes zonder seksuele ervaring
 • Door eraan te wennen kun je ze vergeten
 • Als ze niet verschoond worden als dat nodig is, kunnen ze ernstige infecties opwekken.

Gewone of “slanke” tampons – waar moet je op letten

Eén ding moet je in gedachten houden bij het kopen van je tampon: elk lichaam is anders en de juiste tampon voor jou zal niet altijd die zijn die de meeste mensen gebruiken. Omdat het een heel intiem product is (vooral in de manier waarop het aangebracht wordt) moet je op zoek gaan naar het best mogelijke comfort voor jou.

Er zijn verschillende maten tampons op de markt, en als je voor het eerst tampons koopt, kun je een beetje in de war raken omdat je niet zeker weet welke je moet kiezen. Er zijn twee modellen in het bijzonder waar je de eerste keer op moet letten: gewone tampons en slanke tampons.

Gewone tampons: Dit type tampon is het kleinst op een algemene schaal. Ze zijn meestal bedoeld voor vrouwen die bij het begin van de menstruatie met dit middel beginnen. Ze meten tussen 8 cm en 10 cm, een maat die over het algemeen gemakkelijk aan te brengen is.

Ze zijn kleiner dan de volgende maten, dus worden ze meestal aangeraden voor de eerste paar keren dat ze gebruikt worden. Er zijn echter vrouwen die hun maat te groot vinden en ongemak voelen, vooral als er geen eerdere seksuele ervaring is die de sensatie comfortabeler of vertrouwder kan maken.

Slender of mini tampons: Deze tampons zijn bedoeld voor wie zich niet prettig voelt bij het gebruik van gewone tampons. Ze zijn dunner en kleiner van lengte, waardoor ze gemakkelijker in te brengen zijn, zonder overmatig ongemak te voelen bij het inbrengen in de vulva. Ze meten tussen 6 cm en 8 cm.

Ze zijn ideaal voor vrouwen die nog nooit een tampon gebruikt hebben of een seksuele ervaring hebben gehad (van henzelf of van iemand anders) waarbij iets in de vulva wordt ingebracht. Omdat het een gewaarwording is die sommigen zelfs als invasief kunnen ervaren, is het raadzaam met de kleine maten te beginnen, ook al absorberen ze minder dan de gewone.

Gewone tampons Slanke of mini tampons
Maten 8 cm tot 10 cm 6 cm tot 8 cm
Absorptie Gemiddeld Laag
Aanbevolen gebruik Vrouwen die bekend zijn met soortgelijke processen De eerste keer, geen ervaring
Prijs Betaalbaar Iets duurder dan gewoon

Aankoopcriteria

Voor je het uiteindelijke model kiest en tot aankoop overgaat, is het goed dat je bepaalde kenmerken en details kent die je helpen vergelijkingen te maken tussen de verschillende mogelijkheden, zodat je het exemplaar kunt kiezen dat het meest geschikt is voor je behoeften, en dat het comfort oplevert dat je verlangt.

 • Vocht vasthouden
 • Applicator
 • Materiaal
 • Soort gebruik

Vochtvasthoudend vermogen

Een van de grote verschillen tussen tampons is het vochtvasthoudend vermogen. Dit verwijst naar de hoeveelheid bloed die het kan bevatten zonder dat er een ongeluk gebeurt. Elke menstruatie is anders, daarom is het zo belangrijk je menstruatieperiode te kennen, zodat je de juiste tampon kunt kiezen.

Lites: Deze hebben de laagste capaciteit en zijn meestal de kleinste, vaak bekend als slenders of mini. Ze zijn ideaal voor de eerste menstruatie of de eerste keer dat je tampons gebruikt, vooral als je niet gewend bent iets in je vulva in te brengen. Ze houden tot 6 gram absorptiegewicht vast.

Regular: Deze zijn de standaard capaciteit, aanbevolen voor mensen met een matige doorbloeding. Ze zijn groter en steviger dan de Lites, want deze zijn meer bedoeld om aan het gevoel te wennen. Ze houden tussen 6 en 9 gram gewicht in absorptie.

Super: Supersterke tampons zijn voor matig tot hevig vloeien. De eerste dagen van de menstruatie zijn meestal met dit soort vloei of nog hoger, dus worden ze aanbevolen voor de eerste dagen. Ze houden 9 tot 12 gram absorptiegewicht vast.

Superplus: Superplus tampons zijn de meest resistente van allemaal, en ook de grootste, want ze hebben meer materiaal nodig om meer bloed te kunnen dragen. Ze worden aanbevolen bij menstruaties waarbij het bloed in het begin erg hevig komt. Ze slagen erin 12 tot 15 gram gewicht in absorptie vast te houden.

Het is niet zo dat de grootste tampon de veiligste is. We raden je aan de juiste maat en retentie voor je te vinden. (Foto: Pablo Hidalgo/ 123rf.com)

Applicator

Tampons hebben in hun ontwerp een applicator, die de taak van het inbrengen van de tampon in de vulva vergemakkelijkt, in een poging het proces zo snel en comfortabel mogelijk te maken. Daarom zijn er verschillende soorten applicators, en je moet ze allemaal kennen, zodat je de applicator kunt kiezen die het beste bij je past.

Plastic applicator: Ze zijn het meest commercieel en comfortabel, volgens de algemene opinie van vrouwen. De meeste betaalbare tampons gebruiken deze inbrenghuls. Het maakt het inbrengen van de tampon gemakkelijker, hoewel er meer afval ontstaat. Ze zijn hygiënisch, weinig riskant.

Kartonnen applicator: De goedkoopste van alle applicators. Ze zijn gemakkelijk in te brengen en zijn meestal te vinden in automaten in sommige openbare toiletten. Ze zijn erg goedkoop, hoewel niet zo hygiënisch als de plastic exemplaren. Het is raadzaam ze alleen in noodgevallen te gebruiken.

Uitschuifbare applicator: Ze zijn ook van plastic, wat ze veiliger en hygiënischer maakt. Het voordeel van deze applicator is echter de discrete vormgeving. Het stelt je in staat je comfortabel en vrij te voelen. Ze zijn snel aan te brengen, want je hoeft alleen maar op het puntje aan de buitenkant te drukken om het naar binnen te duwen. Ze zijn ideaal voor uitstapjes, want ze kunnen heel snel verwisseld worden.

Digitale tampon: Ze zijn het milieuvriendelijkst, want ze hebben geen inbrenghuls, ze worden met behulp van je vinger ingebracht. Ze produceren niet zo veel afval als de anderen. Ze zijn ook heel discreet, zodat je ze gemakkelijker kunt verplaatsen. Ze zijn ideaal voor dagelijks gebruik, hoewel het, als je niet vaardig genoeg bent, moeilijk kan zijn ze op straat te verwisselen.

Materiaal

Er zijn twee soorten tamponmateriaal. Voor je de beste voor je kiest, is het goed de voor- en nadelen van beide te kennen.

Gewone tampons: Dit zijn de meest op de markt gebrachte, goedkope tampons, dus ze zijn voor iedereen betaalbaar. Ze hebben materialen zoals katoen, maar ook plastic en andere synthetische producten die er lang over doen om te ontbinden, dus vervuilen ze.

Biologische tampons: Dit is de vriendelijke versie van tampons. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen, meestal biologisch katoen. Behalve dat het natuurlijk afval is, dat relatief snel ontbindt, verminderen ze ook het risico van infectie, omdat er geen gefabriceerde of chemische middelen voor gebruikt worden.

Soort gebruik

Afhankelijk van hoe je tampons gaat gebruiken, is het goed om bepaalde soorten te kopen, want er zijn activiteiten die met tampons gedaan kunnen worden, maar er zijn meestal speciale lijnen van dit product voor.

Alledaagse tampons: Als je tampons gaat gebruiken voor je dagelijkse routine, of dat nu werk, school of wandelen is, dan werken gewone tampons voor jou, ongeacht de hoeveelheid vocht die ze vasthouden of de maat die ze hebben.

Tampons voor sportief gebruik: Voor het geval je tampons gebruikt voor een sportieve activiteit, waaronder zwemmen, zijn er speciale tamponlijnen, die vaak “sport” of “active” genoemd worden. Ze zijn meestal soepeler en voorkomen helemaal dat er lekkage optreedt. Ze zijn ook uitstekend geschikt als je werk erg druk is.

(Zichtbare foto: Yulia Grogoyeva/ 123rf.com )

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies