Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

61Verzamelde opmerkingen

Mondgezondheid is een ernstige en zeer belangrijke zaak. We moeten altijd aandacht besteden aan de verzorging van ons gebit. Het is niet genoeg om alleen te poetsen, we moeten ze ook goed schoonmaken met flosdraad.

In het artikel van vandaag hebben we het over dit voorwerp dat niet mag ontbreken in de badkamer van je huis, in het geval dat je het op je werk achterlaat of in je handtas. De flosdraad moet altijd klaar staan om in actie te komen, samen met dat goede poetsen.

Het is een geweldige bondgenoot bij de preventie van cariës, tandplak, tandsteen en parodontale ziekten. Ja, een “eenvoudige” draad kan veel voor je gezondheid doen. Interessant is dat er verschillende soorten flosdraad zijn. Wist je dat? Kom met ons mee en we zullen het uitleggen.
Belangrijk om te weten

 • Tot de belangrijkste voordelen van dagelijks flossen behoren een aanzienlijke vermindering van het aantal bacteriën dat parodontale ziekten veroorzaakt, preventie van gingivitis en minder gaatjes.
 • Om er een te kiezen die het beste bij je past, kun je verschillende soorten uitproberen, van de eenvoudigste tot de meest uitgebreide, zoals, bijvoorbeeld, de flosdraad met staafje. Je tandarts kan je hier ook mee helpen. Praat met hem.
 • Samen met de tandenborstel vermindert het gebruik van flosdraad het aantal soorten micro-organismen dat in de mond aanwezig is aanzienlijk. Het gebruik van mondspoeling komt dit samenwerkingsverband completeren en meer effectiviteit brengen.

Beste Flosdraad: Onze selectie

Koopgids

Je hoeft niet veel te investeren om goed te kunnen flossen. De beste is die waar je je het prettigst bij voelt. Zoals al gezegd doen de meeste flossers hun werk heel goed: ze maken je tanden schoon. Het is echter nodig aandacht te besteden aan enkele details, die we hieronder in deze Koopgids presenteren.

A foto mostra a boca de uma pessoa em close, ela está sorrindo e mostrando todos os dentes.

De functie van flosdraad is, samen met poetsen, je tanden schoon en mooi te maken. (Bron: ales_kartal / Pixabay)

Wat zijn de voordelen van flosdraad?

Net als een vriend die je een hand geeft als je die nodig hebt, helpt flosdraad je om met meer zorg en aandacht naar je tanden en tandvlees te kijken en het begin van een mondprobleem sneller op te merken.

Tot de belangrijkste voordelen die het dagelijks gebruik van tandzijde biedt, behoren een aanzienlijke vermindering van het aantal bacteriën dat parodontale ziekten veroorzaakt, preventie van gingivitis en minder gaatjes.

Samen met de tandenborstel vermindert het gebruik van tandzijde het aantal soorten micro-organismen dat in de mond aanwezig is aanzienlijk. Het gebruik van mondwater in combinatie met poetsen en flossen draagt bij tot een nog betere gezondheid van je gebit.

En dan hebben we het nog niet eens over dat goede gevoel van een schone mond. Met je tong over je tanden gaan en ze glad voelen, wetend dat ze goed verzorgd zijn, is een genot. Bovendien krijg je met een gezonde mond nog meer zin om te glimlachen.

Het is belangrijk te benadrukken dat flosdraad bij gebruik geen ongemak mag veroorzaken. Als dit gebeurt, gebruik je het waarschijnlijk niet goed. Een ander belangrijk punt is dat je het niet met kracht gebruikt, want dat kan je tandvlees beschadigen.

Om het flosdraad langer te bewaren, laat je het pakje niet in de gootsteen liggen. Water kan binnendringen en bijdragen tot de woekering van bacteriën. Bewaar het goed en bij voorkeur op een geventileerde plaats.

Voordelen
 • Betere mondhygiëne
 • Dagelijks gebruik vergemakkelijkt snelle opsporing van mondproblemen
 • Vermindert het aantal bacteriën die parodontale ziekten veroorzaken
 • Voorkomt gingivitis en vermindert cariës
 • Voelt langer als een schone mond.
Nadelen
 • Wees voorzichtig bij het gebruik, zodat je de mond niet bezeert.

Hoe gebruik je flosdraad?

Het is aan te bevelen dagelijks flosdraad te gebruiken, minstens een keer per dag, bij voorkeur voor het slapen gaan, want ‘s nachts zijn we vatbaarder voor bacteriële woekering, door minder speekselvorming.

Zie hoe je flosdraad gebruikt

 • Neem een stuk tandzijde van 40 centimeter;
 • Wikkel het om de uiteinden van je vingers, en laat zo’n 10 centimeter vrij voor gebruik;
 • Schuif met wijsvingers en duim het flosdraad voorzichtig tussen de tanden;
 • Gebruik dezelfde ruimte niet op meer dan één tand, dit draagt er alleen maar toe bij dat de bacteriën zich verplaatsen;
 • Forceerde draad niettegen het tandvlees om het niet te bezeren;
 • Spoel na gebruik met water om de voedselresten volledig uit de mond te verwijderen.

Om de flosdraad te kiezen die het beste bij je past, probeer je verschillende soorten, van de eenvoudigste tot de meest uitgebreide, bijvoorbeeld flosdraad met een staafje. Vraag je tandarts hiernaar.

Welke symptomen kun je door flossen opmerken?

Elke dag flossen helpt je om veranderingen in de mond vroeg op te merken. Welke flosser je ook kiest, als je een van de onderstaande symptomen opmerkt, maak dan een afspraak om naar je tandarts te gaan

 • Rood, pijnlijk of ontstoken tandvlees;
 • Verhoogde gevoeligheid van tanden of tandvlees;
 • Tandvlees dat gemakkelijk bloedt bij het poetsen of flossen
 • Vuil rond de tand
 • Lossere tanden
 • Slechte adem
 • Veranderingen in de uitlijning van de tanden;
 • Ontwrichting van het tandvlees van de tanden.

Een enquête van DataFolha getuigde dat slechts 57% van de Braziliaanse bevolking dagelijks flost. De studie werd uitgevoerd in opdracht van de CFO (Federale Raad voor Tandheelkunde). Maak geen deel uit van deze statistiek. Koop de beste flosdraad voor jou en zorg voor je mondgezondheid!

Hoeveel kost het?

Tandzijde is meestal een betrekkelijk goedkoop artikel. Er zijn mogelijkheden op de markt, van minder populaire merken, die vanaf twee reais kosten. Met andere woorden, met minder dan vijf reais kun je je gebit een goede behandeling geven.

Anderzijds zijn er modellen, zoals de flosdraad, bijvoorbeeld, die tot 40 reais kunnen kosten.

Koopcriteria: Factoren om de soorten flosdraad te beoordelen

Alvorens een flosdraad te kopen, is het interessant om op enkele details te letten. Door de flosdraad te kiezen die bij je past, ben je zeker van de effectiviteit van het product. De belangrijkste kenmerken waar je rekening mee moet houden zijn

 • Type
 • Proef
 • Gemak
 • Maat

Hieronder zullen we ze elk gedetailleerd behandelen, zodat je de beste keuze kunt maken.

Type

Er is een grote verscheidenheid aan flosdraad op de markt. Wat voor jou werkt, werkt misschien niet voor je vriend. Om uit te vinden welke geschikt is voor je behoeften, leer je alle soorten kennen:

Monofilament Dental

Floss
Deze soort bestaat uit een enkel filament. Door deze eigenschap is de kans kleiner dat het rafelt of breekt. Het is meestal aangewezen voor mensen met tanden die dichter bij elkaar staan.

Multifilament

tandzijde
Het is samengesteld uit verschillende nylon vezels die zich kunnen openen om een zo groot mogelijk poetsgebied te bereiken. Ondanks dit superverschil is het gemakkelijker te ontrafelen. Ideaal voor mensen met meer ruimte tussen de tanden.

Dental floss super floss

Aanbevolen voor mensen die een orthodontische beugel gebruiken en die kronen, bruggen of implantaten hebben. Het bevordert een preciezere reiniging. Het super flosdraad bestaat uit drie delen: een stijf uiteinde, een net van sponsvezels en het gewone flosdraad.

Deze gedifferentieerde samenstelling is belangrijk om de moeilijk bereikbare hoekjes te bereiken.

Tandflosdraad met steel

Het bestaat uit een plastic steel met een gebogen uiteinde waaraan een draad bevestigd is. Dit model is ideaal voor een diepere reiniging van de tanden. Zeer geschikt om alle resten van de kiezen te verwijderen.

Flosser

Nog een optie voor wie een orthodontische beugel heeft. De flosdraadinsteker is gemaakt van kunststof, heeft de vorm van een naald en is zeer buigzaam, en dient om het invoeren van tandzijde in het vaste toestel te vergemakkelijken.

Het gebruik is eenvoudig: steek de tandzijde in het gaatje van de zeef, alsof je een draad in een naald steekt. Dan schuif je het gewoon in het apparaat en reinigt de tand.
Tandfloss

met witmakende werking

Dit type tandfloss heeft een silicabekleding die gemakkelijker glijdt en helpt die oppervlakkige vlekken tussen de tanden te verwijderen. Bovendien heeft het een whitening technologie.

Wist je dat flossen in 2019 200 jaar oud wordt? De eerste die het aanraadde was Levi Spear Parmly in 1819.

Flavour

Als je langer dat schone mondgevoel wilt hebben, zijn flossers met een smaakje een goede optie. De muntachtige laten die goede en verfrissende smaak in je mond achter.

Voor wie geen fan is van flosdraad met een smaakje zijn er ook neutrale flosdraadjes, die geen aroma of smaak hebben.

Gemak

Waar je hier op moet letten is of het flosdraad gewaxt is of niet. Sommige modellen hebben een wasachtige substantie. Het grote voordeel is dat dit soort flosdraad door de tanden glijdt, waardoor het gemakkelijker schoon te maken is.

Er zijn ook modellen met dubbel gewaxt flosdraad, dat nog gemakkelijker glijdt. Deze soort is ideaal voor wie de tanden heel dicht op elkaar heeft staan.

Grootte De specialisten adviseren om, voor een beter gebruik, telkens ongeveer 40 centimeter tandzijde te gebruiken, op deze manier is het gemakkelijker de tanden schoon te maken.

Als je het elke keer gebruikt als je je tanden poetst, is het raadzaam te investeren in een tandzijde met een groter metrage. Op de markt zijn er mogelijkheden van 25 tot 125 meter.

(Featured image source: puhhha / 123RF)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies