Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

De eerste vakantie met een baby is iets heel bijzonders. Maar veel nieuwe ouders schrikken ervoor terug om met hun baby op reis te gaan uit angst voor de onbekende situatie: Waar moet ik rekening mee houden, wat neem ik mee? Hoe zal mijn baby reageren op de onbekende omgeving?




Op welke leeftijd mogen baby’s vliegen? Welke bestemmingen zijn geschikt voor gezinnen met baby’s? Maar als je een paar handige tips opvolgt, is vakantie met baby’s kinderspel.

Urlaub

Bron: Pixabay.com / PublicDomainPictures

Wanneer kan ik met mijn baby op vakantie gaan?

Vanuit medisch oogpunt is er niets dat je ervan weerhoudt met je baby op vakantie te gaan, mits je natuurlijk altijd op de gezondheid van je kind let. Zelfs reizen naar verre landen zijn mogelijk, maar vergen een intensievere voorbereiding.

Maar realistisch gezien ga je met een pasgeborene waarschijnlijk nergens anders heen dan rechtstreeks naar huis, waar de eerste paar maanden zullen draaien om eten, slapen en luiers verschonen.

Theoretisch kunnen pasgeborenen meteen beginnen met reizen. De meeste luchtvaartmaatschappijen laten baby’s als passagiers toe vanaf de leeftijd van zeven dagen. Niettemin moet je in het begin overwegen of lange reizen wel goed zijn - voor de baby, maar ook voor de ouders.

Vanaf ongeveer de derde maand kun je vrolijk met je baby op reis - nadat je je goed hebt voorbereid, natuurlijk. Op deze leeftijd zijn baby’s niet meer zo kwetsbaar als je zou denken, en maakt het voor hen weinig verschil of ze thuis in hun wiegje slapen of in een ander bed.

Als het kind eenmaal begint te kruipen en te lopen en gewend is geraakt aan een bepaalde routine, wordt reizen wat moeilijker.

Vakantie met een baby: Wat is de beste manier om te reizen?

Een belangrijke beslissing die je moet nemen voor je met een baby op vakantie gaat, is het vervoermiddel. Auto’s, treinen en vliegtuigen hebben elk hun voor- en nadelen:

Auto

Gezinnen die met de auto reizen zijn niet alleen heel flexibel op de heen- en terugreis, maar ook op de vakantiebestemming, en kunnen veel zelf bepalen.

Het is belangrijk dat er geschikte kinderzitjes of babystoeltjes in de auto aanwezig zijn, en dat de ramen met zonwering bedekt zijn (bijvoorbeeld met zonneschermen met zuignappen). De baby moet beschermd worden tegen de airconditioning, maar ook niet te warm gekleed zijn.

Trein

Reizen met de trein is relatief goedkoop, comfortabel en stressvrij. Met couchettes en slaapcoupés kun je ook ‘s nachts langere afstanden afleggen. Reserveren is altijd een goed idee.

Treinen hebben vaak eigen coupés voor kleine kinderen, waar het geen probleem is als de luier vol zit of het kind huilt.

Vliegtuig

Met het vliegtuig kun je in korte tijd naar verder weg gelegen vakantiebestemmingen reizen, zelfs met een baby. Omdat baby’s de druk in hun oren bij het opstijgen en landen niet bewust gelijk kunnen maken, kan pijn optreden, die baby’s meestal uiten door te huilen en te gillen.

Dit (en het gestaar van medepassagiers) kan voor ouders stressvol en vermoeiend zijn. Als je de baby tijdens het opstijgen en landen krachtig op een flesje laat zuigen, of als je het kind op dat moment borstvoeding geeft, vinden baby’s het gemakkelijker om de druk gelijk te maken en zijn ze meer ontspannen.

In het algemeen is een vlucht van drie uur te verkiezen boven een autorit van twaalf uur, zelfs met het risico dat de baby wat minder ontspannen is dan gewoonlijk.

Vervoermiddelen Voordelen Nadelen
Auto H Hoge flexibiliteit, je hebt alles bij de hand, je kunt naar eigen goeddunken pauzes nemen en de route en vertrektijd zo plannen dat files en middaghitte vermeden kunnen worden Je kunt de verkeerssituatie niet beïnvloeden, als de baby huilt kun je hem tijdens de reis niet uit het zitje halen om hem te kalmeren
Trein Gunstig en comfortabel reizen, grote bewegingsvrijheid Je kunt de passagiers niet kiezen, er kunnen vertragingen of uitval van treinen optreden
Vliegtuig Je kunt in korte tijd naar verre oorden, goedkope vliegtickets voor baby’s De airconditioning kan gevoelige baby’s ziek maken, betrekkelijk smalle rijen zitplaatsen

Waar kan een vakantie met baby heen?

In principe staan alle vakantiebestemmingen voor je open als je met een baby op vakantie gaat. Het belangrijkste is dat je de behoeften van het gezin op de eerste plaats zet.

Wel is het belangrijk rekening te houden met het weer: baby’s mogen niet aan overdreven hitte en zonlicht worden blootgesteld.

Overmatige hitte is erg stressvol voor baby’s. Een strandvakantie aan de Middellandse Zee in hoogzomer is daarom niet aan te bevelen, zelfs niet met veel zonnecrème.

Landen met zeer slechte hygiënische omstandigheden moeten ook vermeden worden. Anders kan de bestemming vrij gekozen worden, afhankelijk van het gewenste vervoermiddel. In een babyhotel met wellnessruimte of in een vakantiewoning aan zee, in een kampeertrailer aan een meer, in Duitsland of in het buitenland - je fantasie kent geen grenzen.

Spa

Bron: Pixabay.com / holidays_uk

Als je van tevoren uitzoekt of alles ter plaatse babyvriendelijk is en aan de behoeften van je gezin voldoet, staat niets je droomvakantie met je kleintje in de weg.

Wat zijn babyhotels?

Babyhotels zijn speciaal ontworpen voor vakanties met baby’s of peuters, en ze zijn nu in veel plaatsen in Duitsland en internationaal beschikbaar. Van babyspullen tot babyverzorging en speciale wellness voorzieningen voor baby’s, de gespecialiseerde babyhotels bieden alles wat een ouder zich kan wensen voor een ontspannen vakantie.

Bayhotels in Duitsland en Oostenrijk zijn bijzonder populair, maar gezinnen vinden in de buurt ook accommodatie voor een stressvrije gezinsvakantie in Zuid-Tirol en Hongarije.

Wat heb ik nodig voor een vakantie met baby?

Alledaagse voorwerpen voor de baby
Neem voldoende luiers in, luiercrème, zakjes voor vuile luiers enz. Neem ook voldoende babykleren mee die geschikt zijn voor het weer in het land van bestemming. Een babydekentje is ook een goed idee, zodat je op elk moment even kunt uitrusten.

Baby’s willen ook op reis vermaakt worden: het is het beste om het favoriete speelgoed van je kleine lieveling mee te nemen en er een paar nieuwe speeltjes aan toe te voegen. Hete tips zijn alle speeltjes die glanzen, rammelen, knisperen, muziek maken, zacht zijn of uitnodigen om op geknabbeld te worden.

De Eerste Hulp Kit
Maak een kleine EHBO-doos klaar naar gelang de leeftijd en de bestemming van het kind; hij moet ten minste het volgende bevatten: Koortsthermometer, insectenwerend middel, zetpillen tegen pijn en koorts, neusdruppels, tandgel, middel tegen kolieken.

Het is raadzaam vóór de reis je kinderarts te raadplegen en om advies te vragen over medicijnen, vaccinaties, enz. die je voor het betreffende reisland mee moet nemen.

Het zonnescherm
Vergeet niet voldoende zonnebescherming mee te nemen: zonnecrème met beschermingsfactor 20 of hoger, zonnehoed, enz. Kinderen jonger dan een jaar moeten heel weinig tot niet aan direct zonlicht worden blootgesteld, vooral rond het middaguur.
Babyvoeding
Als je geen borstvoeding geeft, neem dan een voorraadje flesvoeding mee op vakantie. Maar potten babyvoeding kun je op de meeste bestemmingen ter plaatse kopen. Het is ook een goed idee om voldoende lepels en slabbetjes mee te nemen.
Babyzitjes, kinderwagens & Co
Er zijn verschillende mogelijkheden om met je baby van A naar B te komen als je op je bestemming aankomt; je kunt bijvoorbeeld een babyautostoeltje, een draagdoek of een buikdrager meenemen.

Sommige gezinnen vinden het ook prettig om een buggy mee te nemen die klein op te vouwen is. Deze moet zonbescherming hebben voor zonnige landen.

Tips voor een vakantie met baby: Waar moet je nog meer op letten?

  1. Plan je vakantie goed - minstens drie tot vier weken van tevoren. Zo kun je er zeker van zijn dat de gekozen vakantiebestemming kindvriendelijk is en dat je alles hebt wat je nodig hebt voor een geslaagde vakantie, van babyverzorgingsfaciliteiten tot een pierenbadje of kinderopvang.
  2. Zoek een bestemming met een zo kort mogelijke reis, vooral als dit de eerste vakantie van je gezin met baby is. Ook al zijn langere auto- en treinreizen of vluchten meestal geen probleem, toch kunnen baby’s ongeduldig worden en zeuren op lange reizen. Dit is niet alleen stressvol voor de baby, maar ook voor de ouders. Als de baby al gewend is aan reizen of als je al weet dat hij of zij er ontspannen mee omgaat, kun je natuurlijk langere reizen overwegen.
  3. Al in het eerste levensjaar heeft elke baby een eigen paspoort met foto nodig als hij naar het buitenland reist (ook binnen de EU). Vergeet niet dit tijdig aan te vragen.
  4. Als je een pakketreis boekt, moet je overwegen een reisannulatie- en ziektekostenverzekering af te sluiten, want je weet nooit wat er kan gebeuren.

Notizbuch

Bron: Pixabay.com / naturalpastels

Conclusie: Goed plannen voor een stressvrije vakantie met baby

Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden als je een vakantie met een baby plant. Als je de behoeften van je eigen gezin in ogenschouw neemt, is dat de helft van de strijd. Denk eerst na over waar je heen wilt, hoe je er het beste kunt komen en wat je er wilt doen. Informeer vooraf naar de accommodatie.

Er zijn al veel familiehotels die gespecialiseerd zijn in het vergemakkelijken van het leven van gezinnen met kleine kinderen op vakantie en die op al je wensen kunnen inspelen. Dit neemt je veel van het plannen uit handen. Ga voor je op vakantie gaat naar de kinderarts en schrijf een lijst van dingen die je voor de baby nodig hebt en mee wilt nemen.

Ook heel belangrijk: zelfs met de beste plannen kunnen dingen misgaan en niet gaan zoals gepland. In zulke situaties helpt niets beter dan ontspannen te blijven en een positieve houding aan te nemen. Als je met deze tips rekening houdt, staat niets een heerlijke eerste vakantie met baby in de weg.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies