Laatst bijgewerkt: 13-08-2021

De meeste mensen kennen de situatie wel: je boekt een vlucht, de tijd verstrijkt tot de dag van vertrek en dan, bij het inpakken, rijzen de vragen: Neem ik handbagage mee? Welke tas? Wat zijn ook alweer de regels voor handbagage, was er niet iets?
Hier is een duidelijke gids die de afmetingen van handbagage uitlegt.

Wat is handbagage?

Handbagage is bagage die tijdens een vlucht of busreis in de cabine, meestal in compartimenten boven de passagier, opgeborgen en vervoerd wordt. Handbagage bevat meestal belangrijke documenten, dure kostbaarheden en dingen die tijdens het vervoer nodig zijn.

Er zijn echter bepaalde regels voor handbagage, die in de volgende regels in detail worden uitgelegd, zodat er niets mis gaat.

Ledertasche

Bron: Pixabay.com / tookapic

Afmetingen en gewicht van handbagage

Veel luchtvaartmaatschappijen worden steeds strenger in het controleren van de afmetingen van boordbagage en handbagage, en daarom is het heel belangrijk om thuis met een meetlint te meten. Bovendien kan de badkamerweegschaal heel handig zijn om het gewicht van je koffer te controleren.

Tip: De handvatten, wielen en buitenzakken moeten ook opgemeten worden. Op het vliegveld staan vaak “dozen” met de respectieve afmetingen waar de handbagage in moet passen. Als het niet past, is het niet toegestaan.

Kan ik twee stuks handbagage meenemen?

Veel luchtvaartmaatschappijen staan toe dat je een tweede stuk handbagage of een persoonlijk voorwerp meeneemt. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn

  • een jas
  • een laptoptas
  • een kleine handtas
  • een wandelstok
  • een kleine cameratas

Als er kinderen jonger dan 2 jaar met je meereizen, mag je vaak extra voorwerpen meenemen, zoals een opvouwbaar wagentje, kinderzitje en babytas.

Zijn de afmetingen van handbagage bij alle luchtvaartmaatschappijen hetzelfde?

Nee, daarom is het heel belangrijk je op de hoogte te stellen van de maximale afmetingen en het maximale gewicht, want die zijn niet bij alle luchtvaartmaatschappijen hetzelfde.

Trolley

Bron: Pixabay.com / StellaDi

Helaas is het niet mogelijk om een algemene uitspraak te doen over het gewicht of de afmetingen van handbagage. Het beste kun je de website van de luchtvaartmaatschappij in kwestie bekijken.

De maximum afmetingen van enkele grote en bekende luchtvaartmaatschappijen staan in een tabel aan het eind van het artikel, met ook een link naar de pagina over handbagage voorschriften van de betreffende maatschappij.

Wat mag er in de handbagage?

Er moet ook op gelet worden dat de inhoud van de handbagage niet in strijd is met de voorschriften. Om bij de veiligheidscontrole niets te hoeven inleveren, neem je de volgende voorschriften in acht.

Vloeistoffen toegestaan in de handbagage

Vloeistoffen, waaronder crèmes en gels, mogen alleen in kleine hoeveelheden en in kleine afzonderlijke verpakkingen van max. 100 ml in de handbagage meegenomen worden. Deze afzonderlijke verpakkingen moeten verpakt worden in een doorzichtige plastic zak van max. 1 liter, die bijvoorbeeld met een ritssluiting gesloten kan worden. Attentie!

Per persoon is slechts één tas toegestaan. Deze tas moet ook bij de veiligheidscontrole getoond worden.Tip! Je kunt een lege waterfles meenemen door de veiligheidscontrole, die je dan naderhand kunt bijvullen in het toilet bij de wasbak of bij de drinkwaterdispensers. Zo kun je de vaak dure prijzen na de controlepost of in het vliegtuig vermijden.

Wasserflaschen

Bron: Pixabay.com / alefonte

Babyvoeding en medicijnen in handbagage

Eten en drinken voor baby’s zijn zonder beperkingen in de handbagage toegestaan. Ze hoeven niet in aparte tassen verpakt te zijn, maar moeten bij de veiligheidscontrole getoond worden.

In het geval van medicijnen kan het bewakingspersoneel om bevestiging van de arts vragen. Het is daarom aan te bevelen dit vóór de reis bij je persoonlijke arts te vragen.

Elektrische apparaten in handbagage

Lithium-ion batterijen in mobiele telefoons en laptops, en e-sigaretten, moeten in de handbagage meegenomen worden. Ze mogen niet in de ruimbagage vervoerd worden. Elektrische apparaten moeten bij de controlepost altijd getoond worden. Speigelreflexcamera’s moeten vaak ook aan bewakingspersoneel getoond worden.

Toegestane levensmiddelen in handbagage

Voor levensmiddelen of dierlijke producten kunnen om gezondheidsredenen algemene invoerbeperkingen of -verboden opgelegd zijn. Deze zijn op het vliegveld opgehangen.

Bij vloeibare levensmiddelen, zoals honing, moeten de voorschriften voor vloeistoffen in acht genomen worden. Wees voorzichtig met mozarella, bijvoorbeeld, want dat wordt gezien als een mengsel van vast en vloeibaar.

Mogen cosmetica in de handbagage?

Het is belangrijk de voorschriften voor vloeistoffen in handbagage in acht te nemen. Producten zoals crèmes, deodorant, tandpasta, scheerschuim en mascara behoren alle tot de categorie vloeistoffen en moeten daarom worden afgevuld in verpakkingen van maximaal 100 ml elk. Een grotere buis is niet toegestaan, ook al is hij bijna leeg.

Diversen

Explosieven, aanstekers, spuitbussen met verf, explosieve voorwerpen en scherpe voorwerpen zoals messen of scharen zijn uiteraard niet toegestaan. Bovendien houden de meeste luchtvaartmaatschappijen niet van paraplu’s in de handbagage.

Overzichtstabel handbagagevoorschriften

Luchtvaartmaatschappij Max. Afmeting Max. Gewicht
Aeroflot 55 x 40 x 25 cm 10 kg
Air Canada 55 x 40 x 23 cm bovendien 43 x 33 x 16 cm geen beperking*
Air China 55 x 40 x 20 cm 5 kg
Air France 55 x 35 x 25 cm 12 kg
American Airlines 56 x 36 x 23 cm geen beperking*
Austrian Airlines 55 x 40 x 23 cm 8 kg
British Airways 56 x 45 x 25 cm 23 kg
Cathay Pacific 56 x 36 x 23 cm 7 kg
Croatia Airlines 55 x 40 x 20 cm (extra zak 40 x 30 x 10 cm) 8 kg
Czech Airlines 55 x 45 x 25 cm 8 kg
easyJet 56 x 45 x 25 cm Flexi-tarief: extra tas 45 x 36 x 20 cm geen beperking*
Emiraten 55 x 38 x 20 cm (geen extra laptoptas) 7 kg
Etihad Airways l + b + h = max. 115 cm 50 x 40 x 25 cm) 7 kg
Eurowings 50 x 40 x 23 cm, extra zak 40 x 30 x 10 cm 8 kg
Finnair 56 x 45 x 25 cm 8 kg
Icelandair 55 x 40 x 20 cm 10 kg
Lufthansa 55 x 40 x 23 cm 8 kg
Luxair 55 x 40 x 23 cm 8 kg
Malaysia Airlines l + b + h = max. 115 cm (56 x 36 x 23 cm) 7 kg
Noors 55 x 40 x 23 cm 10 kg (Dubai: 8 kg)
Qatar Airways 50 x 37 x 25 cm 7 kg
Ryanair 55 x 40 x 20 cm (bagageruimte) extra tas 35 x 20 x 20 cm (cabine) totaal 10 kg
Singapore Airlines l + b + h = max. 115 cm 7 kg
SunExpress 55 x 40 x 20 cm (geen extra zak) 8 kg
Zwitsers 55 x 40 x 23 cm 8 kg
Thai Airways 56 x 45 x 25 cm 7 kg
Tui vlieg 55 x 40 x 25 cm 10 kg
Turkish Airlines 55 x 40 x 23 cm 8 kg
Wizz Air 55 x 40 x 23 cm 10 kg

(vanaf 2018, voorschriften voor Economy Class) * voor luchtvaartmaatschappijen zonder gewichtsbeperkingen op handbagage, moet die licht genoeg zijn om zonder hulp in de bagagebakken boven de zitplaatsen opgeborgen te kunnen worden.

Conclusie – Handbagage afmetingen

Er zijn dus een paar voorschriften waar je je aan moet houden als je met handbagage door de lucht reist. Vooral vloeistoffen worden zeer zorgvuldig gecontroleerd, terwijl de afmetingen en het gewicht van de bagage meestal steekproefsgewijs worden gecontroleerd. Als je je echter aan de regels houdt, kan niets je vakantie in de weg staan.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies