Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

24Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden.  Met onze blik kunnen we veel meer overbrengen dan we zelf denken. Onze ogen weerspiegelen gevoelens, emoties, vragen en kunnen zelfs onze karaktertrekken blootleggen. Het is in de meeste gevallen het eerste waar we op letten als naar iemand kijken. Daarom zijn je ogen heel belangrijk.

Om deze reden moeten we onze blik de verdiende aandacht geven, en onze ogen goed verzorgen. Om dit te kunnen volbrengen hebben we tegenwoordig een goed hulpmiddel: oogschaduw. Deze oogmake-up geeft ons de mogelijkheid om een bron van kleuren, licht en glans te gebruiken, die onze blik meer leven en karakter kan geven. Als je meer wilt weten over dit product, let dan goed op.
Belangrijk om te weten

 • Oogschaduw is make-op die in de zone van je oogleden en onder de wenkbrauwen aangebracht moeten worden.
 • Er bestaan veschillende soorten mogelijkheden om make-up aan te brengen, van een natuurlijk-ogende make-up tot die van cinematografische personages.
 • Oogschaduw maakt onze blik duidelijker en brengen onze trekken beter uit. Als we naar de verschillende vormen en effecten kijken, kunnen we verschillende soorten oogschaduw onderscheiden.

Onze selectie: De beste oogschaduw op de markt

In dit segment kun je een selectie van de beste oogschaduw die op de markt te koop is vinden. Bovendien leggen we bij elk product uit wat de kenmerken hiervan zijn zodat je ze kan vergelijken en van elkaar afwegen. Dit zal je hopelijk kunnen helpen om te bepalen welk van deze producten het beste is voor jou of je kennissenkring.

Het beste oogschaduwpalet

Palet met 32 glanzende en matte huidskleuren voor een natuurlijke look overdag en een opvallendere voor de avonden. De zachte consistentie vereenvoudigt het aanbrengen en hecht goed. Bovendien zijn de kleuren hoog gepigmenteerd, waardoor ze intens zijn. Je kunt de kleuren mengen en zo je eigen oogschaduwkleur creëren. Perfect geschikt voor elke gelegenheid.

Dit palet is licht van gewicht en kan overal naar meegenomen worden. Aan de binnenkant van het palet zit een grote spiegel. De prijs van dit palet is ook nog een aspect waar je niet wakker van zult liggen. Echt een aanrader voor beginners en gevorderde oogschaduw gebruikers.

De beste crème oogschaduw

Deze ultra langhoudende Maybelline oogschaduw houdt tot 24 uur lang en is sterk gepigmenteerd. De crème oogschaduw is sterk gepigmenteerd waardoor je een intens kleurresultaat krijgt. Daarnaast zorgt de crème formule ervoor dat de oogschaduw niet alleen gemakkelijk is aan te brengen, maar ook nog eens niet in de fijne lijntjes trekt voor een egaal resultaat. De formule is waterproof, vlekt niet en trekt daarnaast niet in de fijne lijntjes van de oogleden voor een egale dekking. Verkrijgbaar in 8 kleuren.

De beste oogschaduw met applicator

Door het ontwerp van de precieze applicator is de nieuwe Masterpiece Colour Precision Eyeshadow van Max Factor de ultieme manier om je ogen perfect te definiëren. Deze nieuwe Masterpiece-aanwinst komt uit de make-up koffers van top-visagisten en is verkrijgbaar in diverse must-have kleurtjes. De formule van deze superoogschaduw is al jaren favoriet bij topvisagisten. Waarom? Omdat deze gemakkelijk aan te brengen oogschaduw ook nog eens superlang blijft zitten door de waterproof formule. Het is voortaan een stuk gemakkelijker om je ogen prachtig op te maken.

De beste oogschaduw voor smokey eyes

De Bourjois 1 Seconde Eyeshadow heeft een universele applicator die naar het oog gevormd is waardoor je moeiteloos, in één stempelende beweging een prachtige smokey eye look creëert die tot wel 12 uur blijft zitten. Als je grotere, amdelvormige ogen hebt, breng de applicator dan aan met een ‘swipende’ beweging om de oogschaduw aan te brengen. Voor ronde ogen:
Als je kleinere ronde ogen heb, rek je oogleden dan een beetje voordat je de oogschaduw aanbrengt. Een volledige smokey oogschaduw look creeëren was nog nooit zo eenvoudig!

Shopgids: Wat je moet weten over oogschaduw

Het is belangrijk dat je voordat je oogschaduw gaat kopen, precies weet wat de voornaamste aspecten van dit product zijn.Hieronder kun je de belangrijkste aspecten van oogschaduw zodat je genoeg informatie zal hebben om je aankoop te kunnen doen. Bovendien beantwoorden we de meest gestelde vragen van de consumenten.

Oogschaduw maakt je look helemaal af!
(Bron: Lonescu: 44414866/ 123rf.com)

Wat is oogschaduw precies?

Oogschaduw is make-up dat op de oogleden en onder de wenkbrauwen aangebracht wordt. Het gebruik van oogschaduw gaat duizenden jaren terug naar het oude Egypte, in het jaar 10.000 voor Christus. Dit product werd gebruikt bij speciale gelegenheden, zoals ceremoniën en begravenissen. Vanaf die tijd heeft oogschaduw zich geperfectioneerd en is het gebruik hiervan veel algemener geworden.

Tegenwoordig is oogschaduw een basis make-up product dat voor iedereen betaalbaar is. Het gebruik hiervan gaat van een natuurlijk-ogende make-up voor alledaags gebruik, tot een veel bewerkelijkere make-up voor filmpersonages. Deze producten hebben uiteraard veel veranderingen doorgemaakt en tegenwoordig kun je veel verschillende soorten en vormen oogschaduw op de markt vinden.

Het is van groot belang om je kwasten schoon te houden.
(Bron: Grecaud: 43464096/ 123rf.com)

Waarom wordt het gebruik van oogschaduw aanbevolen?

Oogschaduw wordt voornamelijk gebruikt vanwege diens eigenschappen op cosmetisch niveau. Over het algemeen wordt het gebruikt als onderdeel van de gebruikelijke make-up om het gezicht mooier te maken. Het is een product dat de blik meer diepte en uitdrukking kan geven. De oogschaduw kan ook combineren met de kleur van onze ogen of deze beter laten uitkomen.

Een juist gebruik van oogschaduw kan een groot verschil maken. Bijvoorbeeld, als deze op de correcte manier aangebracht wordt, kunnen rimpels of andere tekenen van ouderdom gecorrigeerd worden. Bovendien kan oogschaduw behalve voor de dagelijkse make-up routine ook gebruikt worden voor professionele make-up. Bij voorbeeld voor films of het theater.

De kwaliteit van de kwasten is heel belangrijk voor het verkrijgen van een goede look.
(Bron: Minaeva: 60728779/ 123rf.com)

In dit soort gevallen, wordt de oogschaduw op een andere wijze aangebracht. Het doel is hierbij niet om de gebruiker mooier te maken, maar om deze op te laten vallen of om een bepaald personage creëren. Daarom worden er in dit geval levendigere, fellere en opvallende kleuren gebruikt. Kortom, er zijn vele mogelijkheden voor het gebruik van oogschaduw.

Waar is oogschaduw van gemaakt?

Als we je hiervoor al vertelden, is de samenstelling van oogschaduw met de tijd aardig veranderd. Tegenwoordig is deze geformuleerd met als basis drie voornaamste ingrediënten: een vette basis, pigmenten en chemische ingrediënten. Deze laatsten helpen bij het goedhouden van de producten en om de textuur en consistentie om te vormen.

Al bestaat er nog geen exacte en strakke formulering voor alle oogschaduw, toch volgt deze een algemeen patroon. Normaal bestaat ze uit 60% minerale olieën, 10% vetten en was en een 6% uit lanoline, een hulpstof. De overige ingrediënten zijn verschillende pigmenten, conserveringsmiddelen en andere variabele ingrediënten afhankelijk van het product.

Hieronder hebben we de voornaamste ingrediënten van oogschaduw op een rijtje gezet:

Base

Ingrediënt Functies
Minerale olie Petroleumderivaat dat vochtverlies van de huid vermijdt. Zeer veilig en niet comedogeen.
Jojoba olie Vloeibare was, afbreekbaar en niet giftig, goed bestand tegen hitte en tegen roest. Hecht zich beter op de huid. Hydrateert de huid, houdt acne tegen, bestrijdt rimpels, verbetert de celvernieuwing en is antioxidant.
Wassoorten Bijenwas, lanoline, ozokeriet en ceresine. Beschermen en verzachten de huid.

Pigmenten

Ingrediënt Functies
Bismut oxichloride Heel veilig pigment voor alles huidtypes. Een kostbaar product, om deze reden wordt deze alleen voor oogschaduw van hoge kwaliteit gebruikt.
Violet mangaan Paarse kleurstof. Bij inademen giftig. Veilig voor gebruik op de huid rond de ogen.
Chroom(III)chloride Pigment van groenachtige kleur dat alleen maar voor oogschaduw wordt gebruikt. Wordt niet geschikt geacht voor gebruik op de lippen.
Bronspoeder Kleurstof met metallic effect. Veel gebruikt voor het kleuren van alle soorten producten, vooral voor bronzer poeder.
Titaniumdioxideióxido Natuurlijk mineraal dat gebruikt wordt om glans te verschaffen. Geeft zonnebescherming.

Overige chemische ingrediënten

Ingrediënt Functies
Talk Maakt de verdeling van de oogschaduw op de huid makkelijker en houdt deze langer vast.
Palmitaat Palmoliederivaat. Kan allergische reacties veroorzaken.
BHT Ingrediënt met antioxidante eigenschappen.
Parabenen Hebben antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Worden als conserveringsmiddelen gebruikt.

Welke soorten oogschaduw zijn er?

Zoals bij veel make-up producten, bestaat er een groot assortiment oogschaduw voor alle smaken en gewenste resultaten. We kunnen oogschaduw volgens deze twee voornaamste aspecten indelen. Aan de ene kant zijn er verschillende soorten textuur. Aan de andere kant kunnen we ze indelen volgens het soort pigmentatie.

Wat de textuur betreft, bestaat er oogschaduw in poeder, crème, potlood of krijt, vloeibaar, losse poeder en stickers. Wat de pigmentatie betreft vinden we de volgende soorten: frost of glitter, glanzend, satijn, mat, velvet, veluxe y veluxe pearl. Elk soort oogschaduw heeft  zo zijn eigenschappen voor een bepaald doeleinde.

Hieronder kun je een tabel zien met de verschillende soorten oogschaduw, evenals de eigenschappen van ieder soort.

Textuur Eigenschappen
Poeder(compacte poeder) De textuur is compact en hard. Vlekken weinig. Moeilijker te vervagen en blijft redelijk lang zitten. Verschillende finishes (veelzijdig)
Crème De textuur is romig en blijft lang zitten. Kunnen barsten. Eenvoudig aan te brengen maar moeilijk te vervagen.
Potlood of krijt Blijft lang zitten en eenvoudig aan te brengen. Moeilijk te vervagen, kunnen barsten.
Vloeibaar Vochtige textuur en blijft redelijk lang zitten. Kunnen barsten, eenvoudig aan te brengen.
Losse poeder Textuur niet compact poeder. Eenvoudig aan te brengen en te vervagen. Lang houdbaar. Blijft niet lang zitten.
Stickers(laatste trend)   Zeer eenvoudig aan te brengen. Kan slechts 1 dag gebruikt worden, verschillende motieven.

Aan de andere kant kunnen we de oogschaduw indelen volgens het soort pigmentatie.

Pigmentatie Finish
Frost of glitter Kleuren met een koude en metallic finish. Met kleine deeltjes die licht weerkaatsen en een glitter effect geven. Glimmend en metallic resultaat.
Glanzend Oogschaduw met een glanzende finish zonder glitter of metallic.
Satijn Romige oogschaduw met een beetje licht erin. Glimmend maar zonder glitter, dieper van kleur dan de glanzende, grotere intensiteit.
Mat Oogschaduw zonder enige glans en met weinig pigmentatie.
Velvet Familie van de matte oogschaduw. Met het verschil dat ze kleine deeltjes glitter bevatten.
Veluxe Ook familie van de matte oogschaduw met een fluweelzachte finish. Poederzachte touch.
Veluxe pearl Soort matte oogschaduw met grote hoeveelheid metallic. Fluweelzachte en metallic finish.

Hoe breng je oogschaduw aan?

Er bestaan een aantal trucjes voor het aanbrengen van oogschaduw waarmee je indrukwekkende resultaten kan bereiken. De oogleden hebben speciale eigenschappen. Deze huid is zeer gevoelig, ze staan in contact met de ogen en ze hebben natuurlijke vouwen. Daarom hangt het gebruik van oogschaduw nauw samen met deze eigenschappen.

Om te beginnen is het aan te raden om een product te gebruiken voordat je de oogschaduw aanbrengt. Zoiets als een primer om het ooglid voor te bereiden. Hiermee blijft de oogschaduw langer zitten en krijg je een zichtbaar beter resultaat. Hierna kiezen we de oogschaduw die we wensen aan te brengen. Voor een professioneler resultaat, kun je het beste 3 tinten van hetzelfde kleurschema gebruiken.

Er is een groot assortiment kleuren oogschaduw op de markt.
(Bron: Andreahast: 45717377/ 123rf.com)

Eerst brengen we de lichtste kleur aan in de ooghoek, waarna we die met een kwast vervagen. Vervolgens brengen we de hoofdkleur  met een platte kwast op het gehele bewegende ooglid, en we vervagen die ook. Om de blik dieper te maken, brengen we de donkerste oogschaduw aan de buitenkant van het oog aan. Als je deze aanwijzigingen opvolgt, krijg je een ongelofelijk resultaat.

Welke negatieve effecten kan oogschaduw hebben?

Oogschaduw is speciaal geformuleerd voor het gebruik rondom de ogen. Dit betekent dat het hele veilige producten zijn, dermatologisch getest, en daarom met maar weinig negatieve effecten. Toch kunnen er, al gebeurt het zelden, bepaalde ongewenste reacties optreden in sommige gevallen.

Het meest voorkomende negatieve effect is irritatie en prikken van de ogen. Dit gebeurt meestal als er oogschaduw in het oog is geraakt. Dat is dan ook meestal bij de losse poederoogschaduw. In extreme gevallen kunnen er ooginfecties optreden (conjuntivitis, blefaritis). Daarom moet het product altijd op de juiste wijze gebruikt worden.

Warme kleuren zijn ideaal voor mensen die een professionele en elegante look willen creëren.
(Bron: Morganka: 40231480/ 123rf.com)

Deze negatieve reacties kunnen op verschillende manieren vermeden worden. Aan de ene kant moeten we ons ervan verzekeren dat het een product van goede kwaliteit is. Als hierover twijfel bestaat, is er altijd de optie om een expert te raadplegen over dit onderwerp. Tenslotte is het ook aan te raden om de samenstelling en vervaldatum van het product na te kijken.

Wat zijn de voor- en nadelen van oogschaduw?

Op het volgende lijstje kun je de voor- en nadelen van het gebruik van oogschaduw zien.

Voordelen
 • Geeft diepte aan de blik
 • Geeft licht en levendigheid aan het gezicht
 • Laat de kleur van onze ogen beter uitkomen
 • Betaalbaar
Nadelen
 • Mogelijke irritatie aan de ogen.
 • Kan vlekken
 • Blijft niet altijd lang zitten
 • Kan barsten

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je besluit om oogschaduw te kopen is het belangrijk dat je aan een aantal aspecten denkt. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren gegeven die je in beschouwing moet nemen voordat je dit product aanschaft. Zo kun je er zeker van zijn dat je de juiste beslissing neemt en je het product kiest dat het beste bij je behoeften past. Deze factoren zijn:

 • Eigenschappen van de ogen
 • Huidtype
 • Gelegenheid
 • Kleur en finish
 • Textuur of formaat
 • Kwaliteit

Eigenschappen van de ogen

Voordat je een oogschaduw koopt, moet je je bedenken wat voor soort ogen je hebt en welke resultaten je wenst. Al lijkt het misschien vreemd, toch kan deze informatie belangrijk zijn bij het maken van je keus en gebruik van de oogschaduw. Bijvoorbeeld, grote ogen zijn van nature meestal al expressief. Daarom is het niet nodig ze nog eens extra diepte te geven of ze groter te laten lijken.

In dit geval kun je beter niet zulke opvallende oogschaduw kiezen, die past bij je ogen, maar die niet te veel aandacht trekt. Aan de andere kant, bij kleine ogen kan oogschaduw gebruikt worden om deze meer uit te laten komen. In dit geval is het beter om opvallende kleuren te nemen, om onze ogen meer de show te laten stelen.

Oogschaduw in veel kleuren is ook een optie, hiermee crëeer je een originele en jonge look.
(Bron: Morganka: 40224695/ 123rf.com)

Huidtype

Zoals bij de meeste make-up producten gebeurt, heeft ieder huidtype zijn eigen kenmerken. Daarom hangen de behoeften van de huid af van deze eigenschappen. Bijvoorbeeld, bij een vette huid wordt meestal teveel talg aangemaakt. Dit talglaagje kan zich op de oogleden ophopen, met als gevolg dat de oogschaduw minder goed blijft zitten.

Om deze reden is het af te raden om vloeibare en romige oogschaduw te gebruiken. Compacte oogschaduw of losse poeder daarentegen is een betere optie voor dit huidtype. Aan de andere kant is vloeibare oogschaduw ideaal voor een droge huid, net als oogschaduw in crèmevorm. Met andere woorden, kies de oogschaduw die het best bij je huidtype past.

Gelegenheid

Zoals we al gezien hebben zijn er talloze manieren om oogschaduw te gebruiken. Daarom moet je voordat je dit product gaat kopen nadenken waar je het precies voor wilt gebruiken. Het soort oogschaduw hangt nauw samen met de gelegenheid waar je die gaat gebruiken. Bijvoorbeeld voor een natuurlijke look is het beter om huidkleurige tinten, onopvallend en met een matte finish te kiezen.

Voor bijzondere gelegenheden zoals carnaval of een feestje, kun je iets heel anders kiezen. Bijvoorbeeld glimmende, opvallende, felle en oplichtende kleuren.Zo kun je dus spelen met de verschillende opties die de markt je biedt.

Er zijn talloze combinaties mogelijk, zoek de beste voor elke gelegenheid.

Kleur en finish

Er bestaat een groot assortiment kleuren oogschaduw. Bovendien dezelfde kleur is meestal ook verkrijgbaar met verschillende effecten. Glimmende, matte, metallic, glanzende oogschaduw, om er maar een aantal te noemen. Daarom is het van belang dat je nadenkt over de kleur en de finish van de oogschaduw die je wilt gebruiken.

Dit aspect hangt nauw samen met de gelegenheid waar je de oogschaduw denkt te gebruiken. Voor alledaags gebruik kun je tinten die in de buurt van je huidskleur komen gebruiken, zoals oranje of bruine tinten. Fellere kleuren met metallic of glanzende effecten zijn meer aan te raden voor de avond.

Textuur of formaat

Oogschaduw is in vele soorten verkrijgbaar, met verschillende textuur en consistentie. Dit is ook een aspect waarover je moet nadenken als je oogschaduw gaat kopen. Om een keus te maken zul je verschillende factoren moeten beschouwen. Bijvoorbeeld, je huidtype, het gewenste resultaat en de gelegenheid waar je deze oog make-up denkt te gebruiken.

Elk type oogschaduw heeft zijn voor- en nadelen. Bijvoorbeeld oogschaduw in losse poedervorm zijn heel eenvoudig aan te brengen, maar deze blijft niet lang zitten en kan makkelijk vlekken. Oogschaduw in crèmevorm daarentegen blijft lang zitten, maar kan gaan barsten. Weeg de voor- en nadelen van elkaar af en kies het product dat het beste voor je is.

Kwaliteit

Tenslotte is het essentieel om op de kwaliteit van de oogschaduw te letten. Dit aspect is belangrijk voor alle make-up, maar in het bijzonder voor oogschaduw. Dit heeft te maken met het gebruik. Niet alleen de huid rondom de ogen is heel erg gevoelig, en de ogen zelf uiteraard ook.

Oogschaduw van slechte kwaliteit kan meerdere risico’s met zich meebrengen die eenvoudig te vermijden zijn. Deze kan bijvoorbeeld irritatie en tranen veroorzaken. Bovendien kan deze, in sommige gevallen gevaarlijke infecties aan de ogen of oogleden veroorzaken. Met andere woorden is het noodzakelijk om een product van goede kwaliteit te kiezen bij je aankoop.

Natuurlijke producten zijn ideaal voor mensen met een gevoelige huid.

Samenvatting

Oogschaduw is een belangrijk element dat niet in je make-uptas mag ontbreken. Deze geeft licht en levendigheid aan je gezicht, het detail dat je make-up net even af maakt, is eenvoudig aan te brengen en dankzij het comfortabele formaat kun je deze overal met je mee naar toe nemen. Bovendien is oogschaduw heel eenvoudig te verwijderen. Het is echt een practisch make-up product.

Eén van de kenmerken van oogschaduw is  de veelzijdigheid van het product. Zeg maar dag tegen het gevoel dat je altijd maar dezelfde make-up gebruikt. Met een goede combinatie oogschaduw verveel je je nooit en kun je altijd een verfrissende en moderne look verkrijgen. Na een paar keer geoefend te hebben kun je vast de juiste oogschaduw voor elke gelegenheid gebruiken. Je zult zien dat je er zo perfect uit zult zien dat je overal de show steelt!

Tot slot, als je het nog niet gedaan hebt, probeer dan een glimpje oogschaduw aan je dagelijkse make-up toe te voegen. Je zult verbaasd staan hoe zoiets eenvoudigs als oogschaduw zulke positieve resultaten kan bereiken.

Weet jij al welke oogschaduw je gaat kiezen? Vond je ons artikel over oogschaduw interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden of familia op social media, zodat ook zij de perfect oogschaduw kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Artemfurman: 38703202/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies