Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Mooie wenkbrauwen – dat is wat veel vrouwen willen. Plukken is de bekende manier om je wenkbrauwen vorm te geven. Maar welke pincet is geschikt voor jou? Welke wenkbrauwvorm past het beste bij mij? We hebben alle vragen en antwoorden samengevat die je waarschijnlijk zult stellen als het gaat om het epileren van je wenkbrauwen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zijn drie verschillende vormen van pincetten: De schuine, rechte of puntige. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen en is het meest geschikt voor bepaalde soorten plukken.
 • Het gereedschap dat je nodig hebt om te tokkelen is heel belangrijk. Daglicht of een helder badkamerlicht spelen een beslissende rol. Pluk je wenkbrauwen dus liever ‘s morgens dan ‘s avonds.
 • De juiste wenkbrauwvorm voor jou hangt af van de vorm van je gezicht. Bekijk je gezicht goed in de spiegel en bepaal een gezichtsvorm. Dit helpt je de perfecte wenkbrauwvorm te vinden.

Wenkbrauwen epileren: wat je moet weten

Welke vraag je ook hebt over wenkbrauwen en epileren, je vindt het hier. We hebben alle vragen bekeken en ze allemaal voor je beantwoord. Na het lezen van deze vragen zul je zeker een pro zijn als het gaat om het epileren van wenkbrauwen.

Waarom moet ik mijn wenkbrauwen epileren?

De reden waarom sommige vrouwen hun wenkbrauwen epileren is dezelfde als waarom anderen make-up opdoen: we willen ons prettig en mooi voelen.

De vraag is niet waarom je ze moet plukken, maar of je dat wilt.

Dat is helemaal aan jou. Sommige vrouwen voelen zich meer op hun gemak als ze hun wenkbrauwen epileren en ze zo in synchroniciteit brengen. Voor anderen is het epileren van hun wenkbrauwen niet zo belangrijk.

Welk gereedschap heb ik nodig om mijn wenkbrauwen te epileren?

Om te voorkomen dat je je wenkbrauwen en huid te veel belast, moet je eens kijken naar de hulpmiddelen die je nodig hebt. We hebben ze voor je op een rijtje gezet in onze lijst

 • Goed licht: Om te zorgen dat je precies kunt zien waar je wilt plukken, zorg je voor goed, helder licht. Je kunt je wenkbrauwen dus beter niet ‘s avonds of in een donkere kamer epileren.
 • Spiegel: Een badkamerspiegel of vergrotende spiegel is het beste. Je zult geen haar missen.
 • Wenkbrauwborstel: Gebruik dit om je wenkbrauwen te ontwarren en ze weer in hun oorspronkelijke vorm te brengen.
 • Pincet: Waarschijnlijk het belangrijkste gebruiksvoorwerp. Je gebruikt ze om je haren mee te plukken. Het is belangrijk dat je een goed pincet kiest. Ze maken je werk gemakkelijker en verminderen de pijn.

Als je alle hulpmiddelen hebt die je nodig hebt, ben je klaar om je wenkbrauwen te gaan epileren.

Welke soorten pincetten zijn er voor het epileren van wenkbrauwen?

Hier willen we je laten zien welke soorten pincetten er zijn. Niet alle pincetten zijn hetzelfde. We willen het je zo gemakkelijk mogelijk maken om de perfecte pincet te kiezen. In onze tabel zie je de afzonderlijke soorten en hun voor- en nadelen.

Schuine

pincet Dankzij de schuine kant zijn deze pincetten gemakkelijk op de huid aan te brengen. Hiermee kun je ongewenste haartjes gemakkelijk en precies plukken.

Voordelen
 • gemakkelijk aan te brengen
 • nauwkeurig plukken
 • meerdere haartjes tegelijk
 • goed voor het gebied onder de wenkbrauw.
Nadelen
 • Knijpen in de huid veroorzaakt pijn.

Dankzij het brede oppervlak kunnen meerdere haren in één keer geplukt worden.

Rechte pincet

Rechte pincetten zijn ook goed om meerdere haartjes te verwijderen.

Voordelen
 • meerdere haren tegelijk
 • pluk gewoon hardnekkige en dikke haren.
Nadelen
 • heel fijne haren zijn moeilijker vast te pakken.

Rechte pincetten zijn goed om hardnekkige en dikke haren mee te plukken.

Puntige pincet

Puntige pincetten zijn het beste voor de finishing touch. Je kunt deze pincetten ook gebruiken om bijzonder fijne haartjes te plukken.

Voordelen
 • Fijne haartjes zijn gemakkelijk te plukken
 • ingegroeide haartjes zijn gemakkelijk te plukken
 • stoppels kunnen goed verwijderd worden.
Nadelen
 • Dikke haren zijn moeilijker te plukken
 • knijpen in de huid veroorzaakt pijn.

Maar met een puntig pincet gebeurt het sneller dat je in je huid knijpt. Dit kan tot pijn leiden.

Welke vorm moeten wenkbrauwen geplukt worden?

In deze grafiek laten we je zien welke wenkbrauwvorm geschikt is voor je gezicht. Niet elke wenkbrauwvorm is geschikt voor elke gezichtsvorm.

Gezichtsvorm Wenkbrauwvorm
Hoekig gezicht Ronde en zachte vorm.
Smal gezicht Filigraan vorm.
Rond gezicht Hoekige vorm.
Breed gezicht Sterke vorm.

Bekijk je gezicht eens goed in de spiegel en bespreek de vorm van je gezicht. Als je de juiste wenkbrauwvorm kiest, passen je wenkbrauwen en gezicht perfect bij elkaar.

Augenbrauen zupfen

Om de perfecte vorm voor je wenkbrauwen te vinden, is het de moeite waard om met een spiegel de vorm van je gezicht te bepalen (Image source: Diego Rosa / unsplash).

Voordat je je wenkbrauwen gaat epileren, moet je beslissen in welke vorm je ze wilt epileren. Als je niet zeker bent, kan het resultaat er al snel onaantrekkelijk uitzien.

Wat is de beste manier om mijn wenkbrauwen te epileren?

We zullen je nu stap voor stap laten zien hoe je je wenkbrauwen epileert in deze gedetailleerde gids.

 • Stap 1: Kam eerst je haartjes naar boven met een wenkbrauwborsteltje en verwijder de overtollige haartjes tot aan de bovenste wenkbrauwlijn met een trimmer of een schaar. Kam het dan naar beneden en doe hetzelfde. Voor het eigenlijke plukken kam je in de groeirichting.
 • Stap 2: Ter oriëntatie kun je met een potlood de gewenste vorm van je wenkbrauwen tekenen. Werk je weg van binnen naar buiten en pluk alle haartjes die niet in de contour zitten. Begin bij de wortel van de neus en verwijder de haartjes tussen de wenkbrauwen. Probeer je te ontspannen terwijl je dit doet.
 • Stap 3: Na het epileren kun je last krijgen van roodheid en zwelling. Gebruik een lotion met verzachtende ingrediënten om deze irritatie te verlichten.
 • Stap 4: Je kunt je wenkbrauwen ook in vorm brengen met een speciale wenkbrauwgel.

Als je deze stappen volgt, zal het resultaat zeker indrukwekkend zijn. Als je pijn bij het tokkelen wilt vermijden, hebben we een tip voor je.

Tip: Als je je huid tussen twee vingers strekt, doet tokkelen minder pijn.

Je kunt bijvoorbeeld je wenkbrauwzone “verdoven” met ijsblokjes voor je gaat plukken. Wikkel gewoon een ijsblokje in een cosmetisch zakdoekje en wrijf ermee over je wenkbrauwen. Als de huid eenmaal een beetje “verdoofd” aanvoelt, kun je plukken zonder pijn.

Hoe lang moet ik mijn wenkbrauwen epileren?

De juiste lengte voor een wenkbrauw bereiken is de ultieme uitdaging. We laten je hier zien hoe je gemakkelijk de ideale lengte van je wenkbrauwen kunt bepalen.

 • Stap 1: Gebruik een potlood om het begin van je wenkbrauw te bepalen. Zet hiervoor een potlood op de vleugel van je neus en beweeg het langs de binnenkant van je oog. Je wenkbrauw moet beginnen waar het potlood eindigt.
 • Stap 2: Bepaal nu het hoogste punt van je wenkbrauw. Leg nu het potlood weer op de neusvleugel, maar trek het diagonaal over de iris. Waar het potlood eindigt, moet je wenkbrauw zijn hoogste punt hebben.
 • Stap 3: Bepaal nu het einde en daarmee de volledige lengte van je wenkbrauw. Herhaal hiervoor eenvoudig stap 1, met dit verschil dat je nu het potlood langs het buitenste deel van het oog leidt.

Als regel moet de vorm van de wenkbrauw niet te rond zijn. Oriënteer je daarom op geometrische vormen. Je kunt later een afgeronde vorm maken door op de wenkbrauw te tekenen en een penseel te gebruiken.

Wat moet ik doen als ik te veel geplukt heb?

We kennen het allemaal: “Nog zo’n haar weg, dan is het…o jee. Wat heb ik gedaan” Als je per ongeluk te veel haar wegplukt, is dat in het begin deprimerend, maar het is verre van het einde van de wereld. Er zijn een paar trucs die je kunt gebruiken om het te verbergen.

Wenkbrauwen zijn eigenlijk een heel gevoelig deel van het haar. Ze groeien terug, maar vaak heel langzaam. Als je per ongeluk te veel geplukt hebt, kun je de dunner wordende plek gemakkelijk egaliseren met een wenkbrauwpotlood, poeder of was en de wenkbrauw opnieuw vorm geven. De groei van de wenkbrauwharen verandert met de leeftijd, waardoor ze heel langzaam regenereren.

Je wenkbrauwen worden dunner. Dit kan veroorzaakt worden door de menopauze, zwangerschap, ziekte, tekorten of veelvuldig epileren. Met behulp van serums kun je je wenkbrauwen stimuleren om snel te groeien, zelfs op oudere leeftijd.

[/su_note]

Waarom zou ik mijn wenkbrauwen niet van bovenaf epileren?

Als je je wenkbrauwen van bovenaf plukt, kun je de boog van je wenkbrauw vernielen. Dit maakt het moeilijker om ze weer in een mooie vorm te krijgen. Verwijder daarom van de top alleen echt de haren die “uit de pas” lopen.
Wist je dat natuurlijk uitziende wenkbrauwen de blik scherpen en, met de juiste verzorging, je er alerter en jonger uit laten zien?

Maar als je je wenkbrauwen van bovenaf of tegen de nerf in epileert, doet dat afbreuk aan de natuurlijkheid van het totaalbeeld. Voor een mooi resultaat moet je dit vermijden. Je zult duidelijk de voordelen zien!

Als je je wenkbrauwen van boven plukt, gebeurt het vaak dat je te veel haartjes wegplukt. Dit geeft een ongelijkmatig uitzicht, maar het is niet zo’n erg probleem.

Hoe lang blijven geplukte wenkbrauwen zitten?

Het kan enige tijd duren voor je wenkbrauwen weer aangroeien. Dit verschilt echter van persoon tot persoon. Het kan 6 tot 8 weken tot een jaar duren voor ze weer helemaal aangegroeid zijn.

Augenbrauen zupfen

Om perfect gevormde wenkbrauwen te krijgen, moet je ze niet te vaak epileren (Image source: Daniel Apodaca / unsplash).

Te vaak plukken zorgt ervoor dat je wenkbrauwen langzamer regenereren en er langer over doen om terug te groeien.

Hoe vaak moet ik mijn wenkbrauwen epileren?

Je kunt kleine haartjes en losse haartjes een keer per week zelf plukken. In het algemeen geldt: hoe meer je plukt, hoe sneller het haar zal uitdunnen.
Tip: Geef je wenkbrauwen de tijd om weer aan te groeien. Dan worden ze dikker en makkelijker te plukken.

Het is voldoende om je wenkbrauwen elke 1 tot 2 weken te epileren. Als je naar een deskundige gaat, is het voldoende om je wenkbrauwen om de drie tot vier weken te laten epileren. Veelvuldig plukken met korte tussenpozen belast je gezichtshuid, de zenuwen eronder en kan zelfs leiden tot chronische hoofdpijn.

Wat is beter: wenkbrauwen epileren of waxen?

Veel vrouwen zweren bij harsen om al het haar te verwijderen. We willen de keuze aan jou overlaten en je wat hulp bieden. Daartoe hebben we een tabel gemaakt waarin je de voor- en nadelen van beide methoden kunt zien.

Methode Voordeel Nadeel
Plukken Verwijder elk haartje afzonderlijk en precies. Verwijdert haar bij de wortel. Pincet = investering voor het leven Kan moeilijk naar beneden te verwijderen zijn. De huid raakt erg gespannen. Hangt af van badlicht/daglicht
Waxen Sneller. Minder pijnlijk. Verwijdert ook pluisjes Slechts één kans want wasstrip wordt er in een ruk afgetrokken. Roodheid is mogelijk.

Welke methode je kiest is helemaal aan jou. Toch is harsen niet voor elke vrouw de juiste methode als je het nog nooit gedaan hebt. We raden je aan eerst een ervaren schoonheidsspecialiste te raadplegen.

Hoe plukken mannen hun wenkbrauwen?

Mannen epileren hun wenkbrauwen van tijd tot tijd, net als vrouwen. Ze geven het misschien niet zo vaak toe als wij, maar ze doen het wel. In principe plukken mannen hun wenkbrauwen volgens hetzelfde principe als we je in de stappen hiervoor lieten zien.

Less is more bij het epileren van wenkbrauwen, vooral bij mannen. Het gaat erom een goed verzorgde wenkbrauw in evenwicht te brengen met het behoud van een mannelijke uitstraling.

Ook mannen gaan vaak naar deskundigen om hun wenkbrauwen te laten epileren. De meeste herenkappers bieden de combinatie van knippen en wenkbrauwen epileren aan.

Waar kan ik mijn wenkbrauwen laten epileren?

Je kunt je wenkbrauwen meestal bij elke kapper laten epileren. Er zijn echter ook enkele grote cosmeticastudio’s die het epileren van wenkbrauwen aanbieden. We hebben er hier een paar op een rijtje gezet

 • Douglas
 • Voordeel

Vooral Turkse kappers staan bekend om hun schone en mooie wenkbrauwplukken. Kleine plaatselijke schoonheidssalons bieden ook plukbeurten aan.

Hoeveel kost het om wenkbrauwen te laten epileren?

In de lijst hieronder zie je hoeveel het kost om je wenkbrauwen te laten epileren bij de grote schoonheidssalons die we net op een rijtje gezet hebben.

 • Douglas: vanaf 10 €
 • Voordeel: vanaf 20 €

Je kunt bij je kapper individueel nagaan hoeveel het kost om je wenkbrauwen te laten epileren. Kapsalons hebben vaak een prijslijst in de winkel, op hun website of op hun sociale media kanaal. Bij de kapper kun je rekenen op een prijs vanaf €5 voor plukken.

Wat zijn de alternatieven voor het epileren van je wenkbrauwen?

Plukken is niet de enige manier om je wenkbrauwen vorm te geven. Eerder legden we de voordelen en nadelen van waxen uit. Nu willen we je laten zien welke andere alternatieven er voor je zijn. In onze tabellen zie je de voor- en nadelen van elk alternatief.

Draadtechniek

De draadtechniek is eigenlijk betrekkelijk oud en wordt vooral in Turkse kapsalons en schoonheidssalons gebruikt.

Voordelen
 • geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor pijn
 • verwijdert meerdere haren tegelijk
 • neemt minder tijd in beslag
 • roodheid treedt zelden op.
Nadelen
 • Kan hele stukken haar uitscheuren
 • pijnlijk als de huid wordt afgekneld.

Bij deze techniek neemt de deskundige een draad van ongeveer 40 cm en knoopt de twee uiteinden van de draad aan elkaar. Nu houdt hij de knoop in zijn ene hand en het tegenoverliggende deel in de andere. Nu draait hij beide uiteinden in, zodat de draad in het midden helemaal gedraaid is.

Hij houdt nu de draad strak en plaatst het gedraaide midden tegen het te verwijderen haar. Nu spreidt hij een vinger zo dat het midden verschuift en trekt het haar eruit.

Trimmen

Je kunt wenkbrauwen trimmen met een schaar of met een speciale cosmetische trimmer.

Voordelen
 • verwijdert zelfs fijne haartjes
 • gerichte verwijdering mogelijk
 • flexibel dankzij het opzetstuk
 • snel
 • pijnloos.
Nadelen
 • niet te vergelijken met een gewoon scheermes.

Met een schaar kun je uitpuilende wenkbrauwen gemakkelijk en comfortabel bijknippen. Gebruik een cosmetische trimmer op dezelfde manier als een schaar. Laat de trimmer langs de bovenkant van de wenkbrauw lopen en trim voorzichtig.

Make-up

Een 100 % pijnloze manier om je wenkbrauwen vorm te geven is door make-up te gebruiken.

Voordelen
 • Afwasbaar
 • laat de wenkbrauw er natuurlijk uitzien.
Nadelen
 • Teken niet te veel op.

Je kunt je voorkeuren volledig volgen en je wenkbrauwen tekenen en vullen zoals je wilt.

Als je je wenkbrauwen niet wilt epileren, kun je ook make-up aanbrengen om ze vorm te geven. Dit is een 100 % pijnloze methode. (Beeldbron: vinicius oliveira / pixabay).

Nu heb je alles geleerd wat er te weten valt over het epileren van wenkbrauwen. We hopen dat dit je geholpen heeft bij het kiezen van de juiste pincet, de juiste vorm voor je gezicht en enkele aantrekkelijke alternatieven.

Conclusie

Wenkbrauwen epileren is iets persoonlijks. Of je geeft er veel om of je doet het niet. Hoe dan ook, het is helemaal prima, want het gaat om je welzijn. Je kunt verschillende pincetten en andere hulpmiddelen gebruiken om je wenkbrauwen vorm te geven.

Zorg dat ze passen bij de vorm van je gezicht en raadpleeg een deskundige voor alternatieve methoden. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je je wenkbrauwen ook laten epileren bij je plaatselijke kapper of schoonheidssalon.

Beeldbron: Serezniy / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies